אלביט מכרה תותחים לדנמרק בעסקת ענק, ואז הכול הסתבך

בתקשורת הדנית מותחים ביקורת על עסקת מכירת תותחים ומשגרי רקטות בין החברה לצבא הדני, כשנתיים לאחר שנחתמה • בין השאר נטען כי יש חשש משיבוש אלקטרוני ברכיבי GPS ועיכובים באספקה "בשל צורכי המלחמה של ישראל" • אלביט: "טענות כזב"; גורמים ישראלים: ניסיון לנגח את התעשיות הצבאיות בארץ

מערכת משגרי הרקטות של אלביט בדנמרק / צילום: אלביט מערכות
מערכת משגרי הרקטות של אלביט בדנמרק / צילום: אלביט מערכות

קשה להחמיץ בחודשים האחרונים את הקמפיין המתנהל בתקשורת הדנית נגד עסקה שנחתמה בין הצבא הדני לבין חברת אלביט מערכות הישראלית, לאספקת תותחים ומשגרי רקטות בשווי כמיליארד שקל (250 מיליון דולר).

האיש שלא נותן לנו לישון: מיהו מנהיג החות'ים? 
הפרעת השינה החות'ית: באיזו שעה הכי קשה לחזור לישון?

למרות שהעסקה נסגרה כבר בתחילת השנה שעברה, ולמרות שהמשלוחים הראשונים כבר הועברו, העיתונים וערוצי הטלוויזיה במדינה הסקנדינבית עוסקים בחודשים האחרונים בשורה של טענות עלומות נגד העסקה, החל מ"הסכנה שברכישת נשק ממדינה הנמצאת במלחמה" ועד ל"חשש משיבוש אלקטרוני ברכיבי GPS". זאת, בנוסף למאבק פוליטי בדיעבד של כמה מפלגות בפרלמנט נגד האופן המהיר שבו אושרה העסקה, שכבר גרם להתפטרות שר ההגנה מתפקידו וכעת להקמת ועדת בדיקה רשמית.

אלביט מסבירה בתגובה לגלובס שמדובר בשורת טענות כזב, החל מזמני האספקה לדנמרק שאינם מושפעים מהמאמץ המלחמתי הישראלי, ועד לסוגיית הבטיחות והשימוש ברכיבי GPS. גורמים בתעשייה מזכירים את התחרות על התקציבים הביטחוניים הקיימת כעת במדינות אירופיות כמניע אפשרי, וגם את הרצון של צדדים מסוימים מהמפה הפוליטית להתנגח בישראל.

בינתיים, הפרשה מככבת בראש סדר היום הדני עם סופרלטיבים כמו "סקנדל", "שערורייה" ו"סאגת אלביט", ומציגה שוב את החבל הדק שעליו פוסעות יצואניות נשק ישראליות במציאות הנוכחית באירופה.

מי לחץ לאישור העסקה

העסקה הביטחונית בין הצדדים נחתמה בינואר 2023. היא כוללת אספקה בזמן מהיר ביותר של 19 תותחים מסוג ATMOS ושמונה משגרי רקטות מסוג PULS לצבא הדני, שפתח בתהליך התעצמות אחרי הפלישה הרוסית לאוקראינה. דנמרק ניצבה בפני שוקת שבורה משום שהחליטה מוקדם יותר לתרום את כל ארסנל התותחים הקיימים והעתידיים שלה, מתוצרת צרפתית, לטובת אוקראינה, כמו מדינות נורדיות אחרות. העסקה הישראלית נחתמה בזמן שיא, וכל המוצרים הובטחו בתוך כשנתיים, כדי למלא את הצורך המבצעי החסר.

אבל כמה חודשים בלבד לאחר אישורה, כאשר התברר שתת־שר במשרד ההגנה "לחץ" על הפרלמנט לאשר את ההצעה בנימוק שהיא מוגבלת בזמן וכי אם ישתהו המחיר יעלה וזמני האספקה יתארכו, החלה הפרשה לצבור היבטים פוליטיים. שר ההגנה יאקוב אלמן־ינסן פיטר את התת־שר, התנצל על כך שמשרדו "סיפק מידע לא נכון", הורה על חקירה פנימית, ובאוגוסט בשנה שעברה הודיע על התפטרותו. מי שמונה במקומו היה טרולס לונד פולסן ממפלגתו, שעדיין מכהן בתפקיד.

למרות שהמשלוחים הראשונים במסגרת העסקה כבר נשלחו, מסתבר שהפרשה רחוקה מלהסתיים. במהלך השנה האחרונה דרשו גורמים פוליטיים, בעיקר מהצד השמאלי של המפה, חקירה מקיפה יותר לגבי הליכי האישור. לפני פחות מחודשיים, בפרסום משותף של ה"יילנדס פוסטן" ורשת השידור הדנית הממלכתית (DR), הודלפו טענות פנימיות לפיהן "מערכות הנשק החדשות שרכשה דנמרק עשויות להיות משותקות על ידי הרוסים". לפי הדיווח, רכיבי GPS הקשורים למערכות שיסופקו חשופים להתקפות לוחמה אלקטרונית. "החלפת הרכיבים הללו עלולה לגרור עיכוב של שלוש־ארבע שנים בהפיכת המערכות למבצעיות", נכתב בעיתון.

כמה שבועות לאחר מכן, בתחילת דצמבר, התפרסמו שוב טענות נגד העסקה. הפעם היה מדובר בכך ש"עיכובים אפשריים בייצור הפגזים והרקטות" למשגרים שנרכשו מישראל "עשויים לגרום לעיכוב של שנה בהפעלת המערכות". בדיווח, שהופיע שוב ב"יילנדס פוסטן", מצוטטים כמה גורמים פוליטיים שטענו גם כי "ישנו סיכון ברכישת נשק ממדינה שאולי צריכה אותו לעצמה". במלים אחרות, שסדר העדיפויות של ישראל עלול לשבש את האספקה לדנמרק, בשל הצורך בהגנה עצמית ובנשק לצבא הישראלי.

במקביל, שורה של מפלגות, בליווי גורמי תקשורת ומומחים שהתראיינו אליהם, דרשו לבצע חקירה מקיפה יותר בנוגע לדינמיקה של ההחלטה המקורית על הרכש בינואר 2023. ועדת מומחים עצמאית הגיעה למסקנה כי החקירה הפנימית "לא קיבלה מנדט מספיק". בשבוע שעבר הודיעו שורת מפלגות אופוזיציה שהשיגו יחד את הרף הנדרש של שליש מחברי הפרלמנט כדי לפתוח בחקירה ראשונית במסגרת ועדה. הוועדה תוכל להמליץ על קיום חקירה מלאה, אך הממשלה תוכל לטרפד אותה על ידי הרוב הקיים של הקואליציה. "עוד לא ביררנו לעומק את סקנדל אלביט", אמרה לתקשורת בכירה במפלגת ה־SF מהשמאל לתקשורת.

חלק מהאווירה הציבורית

הצבא הדני, נכון לעכשיו, ממלא פיו מים בנוגע לעסקה. גורמים בתעשייה הישראלית מסבירים כי ברקע עסקאות עתק שכאלה לעתים יש תחרות מצד יצרנים יריבים, המשתקפת לעתים בתביעות משפטיות (כפי שקרה בעסקת המל"טים של התעשייה האווירית מול גרמניה, א"א) ובקמפיינים בתקשורת. לדבריהם, הסוגיה הנוכחית היא גם חלק מהאווירה הציבורית נגד ישראל באירופה. דנמרק נחשבת לאחת המדינות שבהן דעת הקהל והרחוב נוטים באופן ברור לכיוון פרו־פלסטיני, בעוד הממשלה מטפחת קשרים טובים עם ישראל.

ב"אלביט" מוסרים כי הטענות שפורסמו נגד המערכות הישראליות בשבועות האחרונים הן שגויות מן היסוד. בנוגע ל"חשש" מפני עיכוב בשל צורכי המלחמה של ישראל, אמרו בחברה כי "אלביט החלה באספקת מערכות במסגרת החוזים בלוח זמנים קצר כבר במהלך 2023, והתחייבה לסיים את כלל האספקה בתוך כשנתיים. במהלך כל תקופת המלחמה, המשיכה אלביט בתמיכה של כלל פעילויות החוזים בדנמרק והמשיכה לספק תותחים, משגרים ורקטות לדנמרק על פי החוזה".

בנוגע לטענות בנוגע לרכיבי ה־GPS, הרי שבחברה מבהירים באופן נחרץ כי "אלביט מערכות מספקת את כלל החימושים הרקטיים המדויקים משולבים עם GPS צבאי בעל יכולות מהמתקדמות בעולם אשר הוכחו מבצעית. כל טענה אחרת הנה שגויה מהיסוד ומשקפת אי הבנה מקצועית".

החברה הוסיפה כי "אלביט גאה על כך שנבחרה ע"י מנהל הרכש של משרד הביטחון של דנמרק לספק עבור הצבא הן את מערך התותחים המודרניים והן את מערכי המשגרים והרקטות עבורם. זאת, בהמשך לכך שאלביט סיפקה לדנמרק מערך מרגמות מתקדם לפני מספר שנים לשביעות רצון מלאה של הלקוח. מערך המשגרים והרקטות מסופק גם במדינות נוספות באירופה, כולל לחברות נאט"ו".