מציאות מול תחזיות: באנליסט צפו את הזינוק בת"א, ומי פספס בוול סטריט?

חזרה לתחזיות הגופים המקומיים מהשנה שעברה מלמדת כי רובם צפו את הזינוק בבורסת ת"א ב-2024, אך לא את עוצמתו, וכן התקשו לראות שנה שנייה של עליות חדות בוול סטריט • עוד עולה מהתחזיות כי הללו דייקו יחסית לגבי שער הדולר, אך לא בריבית ובשיעור האינפלציה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

כמדי סוף שנה, בדקנו עד כמה דייקו הכלכלנים והאנליסטים המקומיים בחיזוי המגמות בשווקים ב-2024. על הממצאים אפשר להסתכל משתי זוויות: בחצי הכוס הריקה - תשעה גופי השקעה (בתי השקעות ובנקים) שתחזיותיהם פורסמו בגלובס לפני שנה טעו ברובם בתחזית לעוצמת העליות של שני מדדי מניות מרכזיים (ת"א 35 בארץ ו-S&P 500 בארה"ב). חצי הכוס המלאה היא שכמעט כל הגופים הללו צפו עליות נאות באותם מדדים, בעיקר בתל אביב, כך שהם בהחלט דייקו בקריאת המגמה החיובית. 

תל אביב וניו יורק יטפסו ביותר מ-10%, השקל יתחזק, והריבית תרד: התחזיות ל-2025 ואיפה כדאי להשקיע
מי יכול על ביטקוין? אולי האקרים של מחשוב קוונטי
מנהל ההשקעות שבטוח: הסקטור שייתן תשואה עודפת בבורסה בשנה הבאה, בתנאי אחד

ממוצע התחזיות של הגופים (בתי השקעות ובנקים) אשתקד העריך שמדד ת"א 35 יעלה בכ-12% בסיכום השנה הנוכחית. בפועל, התשואה הייתה יותר מכפולה מכך (27%). בית ההשקעות האופטימי ביותר - וזה שגם היה הכי קרוב למציאות, הוא אנליסט, שחזה עלייה של 20% במדד הדגל המקומי השנה. גם אלטשולר שחם, תמיר פישמן ובנק לאומי העריכו עלייה דו-ספרתית נאה של 14%. מי שהיה הכי רחוק מלדייק בחיזוי ת"א 35 היה בית ההשקעות פסגות (שהתפרק בשנה האחרונה מרוב נכסיו), שהעריך שהמדד יעלה ב-5% בלבד.

באשר למדד S&P 500, שסוגר שנה שנייה ברציפות של תשואה חזקה במיוחד (24%), הרי שלהערכת הגופים המקומיים, בממוצע הוא אמור היה לטפס ב-6% בלבד. לאומי היה הפסימי ביותר ביניהם וחזה ירידה של 8% במדד הדגל האמריקאי, ואחריו לידר שוקי הון שסבר שה-S&P יירד בסיכום שנתי ב-2%. שאר הגופים העריכו עלייה חד-ספרתית גבוהה, כשהאופטימי ביותר היה אלטשולר שחם (צפי ל-11% עלייה), אך גם הוא פספס ביותר ממחצית את גובה התשואה שנרשמה בפועל. הפועלים, מיטב ותמיר פישמן צפו כל אחד עלייה של 10% במדד האמריקאי.

צדקו במט"ח, טעו במאקרו

באשר לגזרת המט"ח, שער השקל-דולר, התחזיות שמסרו הגופים היו מדויקות מבחינת המגמה: ממוצע התחזיות גרס שהדולר יעמוד בסוף 2024 על 3.7 שקלים (התחזקות של 2% בתוך שנה) וכיום הוא נסחר סביב 3.68 שקלים, עלייה של כ-1%. מיטב ותמיר פישמן היו אופטימיים יותר ביחס לשקל וחזו שער של 3.6 שקלים לדולר (עד לאחרונה אכן שהה המטבע האמריקאי באזור זה). הפסימיים ביותר ביחס למטבע המקומי היו הפועלים ואלטשולר שחם שחזו שער של 3.8 שקלים לדולר בסיכום השנה.

כל החזאים המקומיים פספסו את גובה הריבית שתשרור בסוף 2024 והיו אופטימיים מדי באשר לרמתה: 3.7% בממוצע. כלומר, הגופים העריכו לפני שנה שבנק ישראל יבצע 3-4 הורדות ריבית, בעוד שבפועל בוצעה הפחתה אחת בתחילת השנה, מריבית של 4.75% ל-4.5%. הסיבה להקפאת ההפחתות הנוספות הייתה האינפלציה שהמשיכה להרים ראש במהלך השנה שחלפה. הדבר מסביר פספוס נוסף בתחזיות של האנליסטים שצפו בממוצע אינפלציה של 2.5%, כאשר בפועל הקצב של 12 החודשים שהסתיימו בנובמבר האחרון עמד על 3.4%. באשר לצמיחה במשק, התחזית הייתה לצמיחה של 1%, וככל הנראה היא יחסית סבירה - כשהשנה צפויה להסתכם עם צמיחה של כמחצית מכך.

באשר לסקטורים שעליהם המליצו הגופים לפני שנה, ניתן להגיד שהם די קלעו. המומלצים ביותר היו ענפי הטכנולוגיה, שרשם בעיקר בחו"ל עליות דו-ספרתיות חדות, וכן הנדל"ן והפיננסים, שהמדדים שלהם בבורסה המקומית זינקו תוך שנה בכ-40%. עם זאת, תחום האנרגיה הירוקה, שהיה אהוד על חלק מהגופים, סיפק תשואה פושרת יחסית: עלייה של כ-15% בלבד במדד ת"א קלינטק.

"הבריקו" ביחס לתחזיות בחו"ל

מצב התחזיות של הגופים המקומיים, אגב, משופר ביחס לעמיתיהם בחו"ל. לפי בדיקת גלובס שפורסמה לאחרונה, לפחות מאז תחילת העשור הנוכחי, התחזיות של ענקי ההשקעות בוול סטריט פספסו בפער ניכר בכל אחת מהשנים את ביצועי מדד הדגל S&P 500, שכאמור הוסיף לערכו 24% בשנה האחרונה (בדומה לעלייה שרשם ב-2023).

אם הייתם מסתמכים על התחזיות שסיפקו מנהלי ההשקעות הגדולים בעולם לקראת תחילתה של השנה, כנראה שלא הייתם נהנים מהתשואה הזו, וייתכן שאף הייתם מוכרים את תיק המניות שלכם, כיוון שהללו העריכו שמדד S&P 500 יעלה רק ב-1% השנה.