תחזיות לא הכרחיות: איך לוודא שהטקס השנתי בוול סטריט לא מרעיל לכם את המוח

בכל סוף דצמבר, אנליסטים ואסטרטגים אוהבים לחזות מה יעשו השווקים בשנה הקרובה • הריטואל הזה לא רק אבסורדי, ונוטה להתברר כשגוי, הוא ממש מזיק • המספרים שנזרקים לאוויר עלולים לטשטש את עיניכם מלראות את שווים האמיתי של נכסים שאתם שוקלים להשקיע בהם

תחזיות. הטקס השנתי נוטה להתברר כשגוי / צילום: Richard Drew, Ap
תחזיות. הטקס השנתי נוטה להתברר כשגוי / צילום: Richard Drew, Ap

אודות המשקיע האינטליגנט

הטור שבועי של 'המשקיע האינטליגנט' מאת ג'ייסון צוויג, מתפרסם ב־Wall Street Journal מזה כעשור ומתפרסם בגלובס באופן בלעדי. לדברי צוויג: "המטרה שלי היא לסייע לכם להבחין בין העצה הטובה לבין זו שרק נשמעת טוב"

אודות ג'ייסון צוויג

מבכירי העיתונאים של The Wall Street Journal. מחברו של הספר "הכסף שלך והמוח שלך: איך מדעי המוח יכולים לסייע לכם להיות עשירים", והעורך של הגרסה המעודכנת של רב־המכר "המשקיע הנבון", שהוגדר על ידי וורן באפט כ"ספר ההשקעות הטוב ביותר שנכתב אי־פעם"

מדי דצמבר, בוול סטריט חוזים מה תהיה התשואה של נכסים שונים במהלך השנה הקרובה. מדי ינואר, התחזיות מתחילות להתברר כשגויות.

אתם בוודאי כבר יודעים שטקס החיזוי השנתי הזה הוא אבסורדי, אבל אולי לא הבנתם שהוא גם רעיל. למרות זאת, תוכלו להשתמש בו כשיעור שיבהיר לכם כיצד אתם חושבים על ההשקעות שלכם.

וול סטריט נכנסה לסחרור. מהן הסיבות?
עיני השווקים נשואות לטראמפ - ותגובה כבר ניכרת בשטח 

עד כמה תחזיות השוק לשנה קדימה אינן מדויקות? ובכן, אפשר לדמותן לאדם שמחפש בחצות הלילה במערה חשוכה אחר חתול שחור שלא נמצא שם.

בתחילת 2024, חזו אנליסטים של מניות למדד S&P 500 תשואה ממוצעת של 7.4%, ואסטרטגי שוק חזו תשואה ממוצעת של 1.3%. התשואה בפועל כולל דיבידנדים הגיעה ל-25.02%.

עבור 2023, חזו האנליסטים ל- S&P 500 עלייה של 17.5%, האסטרטגים עלייה של 6.2%, והמדד עקף אותם עם תשואה של 26.3%, כולל דיבידנדים.

במהלך 20 השנים האחרונות, לדברי יואכים קלמנט, אסטרטג השקעות ב- Panmure Liberum מלונדון, המתאם בין התחזיות לשוק לבין התשואות שלו בפועל היה מינימלי במקרה של האנליסטים, ואפסי עבור האסטרטגים.

באופן טבעי, לאחר שנתיים רצופות של תשואות של מעל 25%, האנליסטים והאסטרטגים העלו את תחזיות למדד לשנה הקרובה ל-13.4% ו-12.5%, בהתאמה.

בנקים, ברוקרים וחברות ייעוץ פיננסי גדולות מספקים בדרך כלל תחזיות גם לנכסים שאינם מניות, כגון אג"ח, זהב, סחורות, נדל"ן ולאחרונה גם למחיר הביטקוין. אין סיבה להניח שאלו מדויקות יותר מתחזיות לשוק המניות.

אלא שהמטרה של כל התחזיות הללו אינה לקלוע - כי אם ליזום שיחות עם לקוחות ולייצר עסקאות.

התחזיות מתגלות ככלי מכירה רב עוצמה, כשהן מפעילות כוח מגנטי על המוח של המשקיעים, לא משנה עד כמה יתבררו כשגויות.

תחזיות מתקבעות במוח

בניסוי שערכו לפני כמה עשורים הפסיכולוגים דניאל כהנמן (לימים זוכה פרס נובל לכלכלה) ועמוס טברסקי, הם ביקשו מאנשים להעריך את אחוז המדינות החברות באו"ם שנמצאות באפריקה. עוד קודם לכן, המשתתפים צפו בסיבוב של גלגל מזל שעליו המספרים מ-0 עד 100.

בממוצע, אם הגלגל עצר על מספר 10, אנשים העריכו שכ-25% מחברות האו"ם הן מדינות ביבשת אפריקה. אם הגלגל עצר על 65, המשתתפים ניחשו ש-45% מהמדינות בארגון נמצאות באפריקה.

התופעה נקראת הטיית עיגון, והיא דפוס אוטומטי של המוח האנושי. כשאנחנו חושבים על משהו שאיננו יודעים עליו הרבה - למשל על חברות באו"ם עבור אנשים רבים; או על הביצועים העתידיים של השווקים הפיננסיים, עבור כולנו - אנחנו מאוד נוחים להשפעה, כך שכל מספר אקראי יכול להוות בסיס לציפיות שלנו. לכן תחזיות השוק הללו, שחוזרות שנה אחר שנה, אינן רק חסרות תועלת, הן גם רעילות ומזיקות.

ברגע שחברת ברוקראז', בנק, יועץ פיננסי או "משפיען פיננסי" חוזים שבשנת 2025 המניות בארה"ב יעלו ב-10% או שהזהב יעלה ב-15% או שהביטקוין יטוס במלאנתאלפים אחוזים, המספרים האלה נתקעים במוחכם באופן לא מודע. ההערכות שלכם יימשכו אליהם אם תהיו מודעים לכך או לא.

לרובין מילר, מייסד Peltoma Capital Partners , חברת ייעוץ השקעות באוסטין, טקסס, יש תרופת-נגד להשפעה הרעילה של הטיית עיגון הנסמכת על התחזיות של וול סטריט. הוא ממיין את תשואות הנכסים הגדולים לשני סוגים: "ניתנות לחיזוי" ו"בלתי ניתנות לחיזוי".

לפי השיטה שלו:

מזומן ואג"ח לטווח קצר? ניתנים לחיזוי, לרוב בטווח צר מאוד.

אג"ח לטווח ארוך? בלתי ניתנות לחיזוי: אולי הן ירוויחו כ-5%, או אולי הן יפסידו משהו כמו 29%, כפי שקרה ב-2022, או בכלל ירוויחו 40% כפי שעשו ב-1982.

מניות בארה"ב? בלתי ניתנות לחיזוי: אולי הן יעלו בערך כמו הממוצע לטווח ארוך שלהן, 10%, אולי הן יירדו ב-37% כפי שעשו ב-2008, או יעלו ב-53% כפי שעשו ב-1954. או כל מספר שביניהם - או מעבר לכך.

נדל"ן, זהב, ביטקוין? גם הם בלתי ניתנים לחיזוי.

מילר לא טוען באמת שלא ניתן להעריך את התשואות בטווח הארוך עבור נכסים רבים. הוא רק חושב שזה חיוני לכל מי שבונה תוכנית פיננסית להציע תחזיות הגיוניות בנוגע לשיעורי הצמיחה של ההשקעות בטווח הארוך. עם זאת הוא רוצה גם שהלקוחות שלו יבינו שזה "מטופש ברמות" לחשוב שכל אחד יכול לחזות את התשואות לטווח הקצר עבור רוב הנכסים.

ראו, עם זאת, מה קורה כשמנכים מן הנכס את הציפייה למחיר.

לא כמה, אלא האם שווה

מייקל סיילור, יו"ר MicroStrategy , הכריז לאחרונה כי החברה תרכוש בסופו של דבר מיליארד דולר של ביטקוין מדי יום, בשווי של מיליון דולר למטבע אחד.

הדבר מקבע אוטומטית "עוגן" של מיליון דולר למחיר העתידי של הביטקוין (ואולי לא במקרה, מרמז ששווי השוק הכולל של MicroStrategy עשוי להיות ביום מן הימים בסביבות טריליון דולר).

העוגן הזה גורם למחיר הביטקוין האחרון ברמה של כ-93 אלף דולר להיראות כמו מציאה.

אולם כעת, דמיינו את עצמכם הולכים לפי המודל של מילר - ומודים בכנות שהערך העתידי של הביטקוין אינו ניתן לחיזוי. פתאום, אין לכם עוגן מחיר, ובמקום להעריך כמה זה יהיה שווה, תידרשו להתמקד בשאלות אם ו למה זה יהיה שווה משהו.

אין זה אומר שאסור לכם לקנות ביטקוין. זה רק אומר שאם אתם כן קונים, אתם צריכים סיבות טובות יותר מאשר פעולת המחיר האחרונה שלו או תחזיות לטווח קצר של חבורה של מקדמי מכירות. אתם אמור להיות מסוגלים לענות על שאלות כמו: האם הביטקוין יכול להישאר עמיד בפני פריצה? האם מדובר בהגנה יעילה מפני אינפלציה?

אם תשכחו ממחיר הביטקוין, הדבר יעזור לכם להגיע למסקנות משלכם בנוגע לרציונל האם להחזיק במטבע או לא.

יתרה מכך, כשאתם נפגשים עם היועצים הפיננסיים שלכם, המודל של מילר יסיט את הדיון ממה שהם מצפים שהשוק יעשה למה שאתם רוצים לעשות.

תחילת השנה היא הזמן הטוב ביותר לחשוב לא על 12 החודשים הבאים, אלא על כל השנים הבאות.