שלושה מוצרים ושורה תחתונה: באיזה מוצר חיסכון הכי כדאי להשקיע

יש לכם כסף להשקעה אבל לא בטוחים איפה לשים אותו? הנה שלושה מוצרים עם מטרה דומה לגרום לכסף לצמוח - אבל עם כמה הבדלים מהותיים • מה נזיל יותר, איפה דמי הניהול נמוכים יותר, ואיך אפשר למקסם את היתרונות במס? • המחשבון עושה סדר

כשהריבית במשק ברמות שיא והאינפלציה מכרסמת בחסכונות, המציאות הכלכלית משתנה. בסדרת טורים חדשה, ננסה לפשט נושאים פיננסיים מורכבים ולהנגיש מידע חיוני וטיפים פרקטיים לניהול כספים.

כותב הטורים הוא תומר ורון, בעל הפודקאסט "הכסף של החיים עצמם", מחבר הספר "ככה לוקחים משכנתא" והיועץ הפיננסי של חברת רייזאפ.

הצלחתם לחסוך ויש לכם כסף בצד, אתם יודעים שצריך להשקיע אותו, אבל אז קצת הולכים לאיבוד מול האפשרויות והמושגים. יש קופת גמל להשקעה, ופרסומות בטלוויזיה על פוליסת חיסכון, ובבנק הציעו קרנות נאמנות. ורגע, מה עם קרנות מחקות? אנחנו רק רוצים להשקיע את הכסף בחכמה, בדרך שתתאים לצרכים ולרמת הסיכון שלנו.

● המחשבון | מה כדאי לעשות עם כסף פנוי: להקטין משכנתא או להשקיע? 
המחשבון | קופת גמל להשקעה מעניקה פטור ממס רווחי הון. מה החסרונות שלה? 
המחשבון | מאלף שקל למיליון: איך מגיעים לגיל פרישה עם הרבה כסף בחשבון

והבלבול כאן די הגיוני. באופן כללי, שלושת המוצרים הם מוצרי השקעה, המנוהלים על ידי חברות הביטוח ובתי השקעות, והחוסך בוחר את מסלול ההשקעה בהתאם לסיכון. ומה יש בתוך מוצרי ההשקעה האלו? בעיקר מניות או אגרות חוב, בהתאם לרמת הסיכון. אלו גם המוצרים שעומדים במוקד של ועדה שאמורה לפשט את האירוע. עד שזה יקרה (אם בכלל), אספנו את הדברים החשובים שצריך לדעת.

סחירות ונזילות

קרן נאמנות זה מוצר השקעה שנסחר בבורסה עם נזילות גבוהה ויום־יומית. מנגד, קופת גמל להשקעה או פוליסת חיסכון לא נסחרות בבורסה. בתוך הקופה או הפוליסה יש מניות ואגרות חוב, אבל המעטפת לא נסחרת בבורסה.

זה אומר שבמוצרים אלה אין את הפלטפורמה שמעדכנת באופן תדיר את שווי ההשקעה (לפעמים זה גם יתרון), ולכן כדי למשוך את הכסף מהמכשירים האלו צריכים למלא טופס משיכה. בקופת גמל להשקעה הכסף מגיע לחשבון תוך 3־5 ימי עסקים, ואילו בפוליסה זה יכול לקחת גם שבועיים ואף יותר.

שלושת המכשירים האלו מציעים גם מסלולים מנוהלים (על ידי מנהל השקעות), או מסלולים פסיביים (קרנות מחקות מדד).

שינוי תמהיל ההשקעה

נכנסנו למסלול השקעה מסוים, ובהמשך, הצורך השתנה ואנחנו רוצים לשנות את רמת הסיכון. בעוד בקופת גמל להשקעה ובפוליסת חיסכון ניתן להחליף את מסלולי ההשקעה ללא אירוע מס וללא עלות, בקרנות נאמנות - הדבר גורר מכירה (לשלם מס רווחי הון) ואז קניה מחדש. זה יכול להישמע כמו דבר שולי, אך עקרון דחיית המס הוא חשוב ועוזר לנו להגדיל את הכסף שלנו בצורה משמעותית.

מעבר בין חברות

גם כאן יש הבדלים שחשוב להכיר. נניח שפתחתי את ההשקעה שלי בחברה מסוימת ואחרי כמה שנים אני רוצה להעביר את הכסף לחברה אחרת, מכל מיני סיבות. בקרנות נאמנות ובפוליסת חיסכון מעבר בין חברות יגרור אירוע מס (למעט פוליסת חיסכון אחת שמאגדת בתוכה מספר חברות), ואילו בגמל להשקעה ניתן לנייד את כספי החיסכון בין חברות ללא אירוע מס וללא עלות.

הטבות מס

בגמל להשקעה אפשר למשוך את הכסף בכל זמן ולשלם מס רווחי הון רגיל (25% ריאלי), אבל אם משאירים את הכסף עד לגיל 60 ומעלה ואז מושכים אותו כפנסיה, כל הרווחים שצברנו פטורים ממס רווחי הון. בגלל זה, המדינה מגבילה את סכום ההפקדות השנתי לגמל להשקעה ונכון ל־2025 אפשר להשקיע עד 81,711 שקל. בפוליסת חיסכון ובקרנות נאמנות אין הגבלת הפקדה מאחר ואין את האפשרות הזאת.

חשוב לציין כי בקרנות נאמנות אפשר לקזז הפסדים מול ניירות ערך אחרים, כלומר, אם היה הפסד בנייר מסוים, ההפסד הזה יכול להתקזז עם הרווח ואז תשלמו פחות מס. בפוליסת חיסכון יש הטבת מס בתנאים מסויימים (עבור אנשים שנולדו ב־1948 ולפני כן) שיכולה להגיע גם לאלפי שקלים בשנה (תלוי ברווחים ובהיקף החיסכון).

דמי ניהול

כאן יש הבדל גדול בין מסלול השקעה אקטיבי לפסיבי, בעיקר בכל הנוגע לקרן נאמנות. אפשר למצוא קרנות מחקות או קרנות סל ב־0.1% (ואף למטה מכך) ואילו קרן נאמנות מנייתית, כלומר בניהול אקטיבי, בדמי ניהול של 1.5%. בגמל להשקעה הפערים קטנים יותר, קופות מחקות מדד ינועו לרוב סביב 0.6% ואילו קופה במסלול השקעה אחר יכולים להגיע גם ל־0.8%.

באשר לפוליסת חיסכון דמי הניהול הממוצעים נעים סביב 0.8% ומאוד תלויים בסכום ההשקעה. בסכומים נמוכים אפשר להגיע גם ל־1% דמי ניהול, וזה לא כולל הוצאות ניהול השקעות, שיכולות לעמוד על 0.1%־0.2% נוספים.

בעוד בקופת גמל להשקעה ובפוליסת חיסכון דמי הניהול נשמרים לתקופה של 5 שנים (ולאחר מכן יכולים להשתנות), בקרנות נאמנות ניתן לעדכן את דמי ניהול מידי שנה.

מי מוכר (ואיך הוא מרוויח)

צריך להכיר גם את גבולות הגזרה של הגורמים שמציעים לנו את המוצרים האלו. הבנק יכול להציע להשקיע במוצרים שנסחרים בבורסה, ביניהם קרן נאמנות. באותו אופן, את פוליסת החיסכון וקופת הגמל להשקעה אפשר ״לקנות״ באופן ישיר מול חברות הביטוח ובתי ההשקעות או דרך סוכני הביטוח. איך הבנקים או מערכת המסחר מרוויחים? מעמלות שהם גובים מאיתנו, עמלות קניה ומכירה ודמי משמורת (רק בבנקים) או מעמלות דמי הפצה - עמלות שהם גובים מהגופים שמנהלים את הקרנות שקנינו דרכם. באותו אופן, סוכני הביטוח מקבלים את התגמול מהגופים שאצלם אנחנו משקיעים דרכם.

שורה תחתונה

לכאורה, מדובר ב־3 מוצרים דומים, אך יש ביניהם המון הבדלים. בגישה הפסיבית, לקנות קרן מחקה באופן עצמאי יהיה זול יותר. מצד שני, בניהול אקטיבי ייתכן והתמונה מתהפכת. בנוסף, מאחר ופוליסת חיסכון היא מוצר לא זול עם נזילות נמוכה יותר, לא בטוח שהיא צריכה להיות הבחירה הראשונה של המשקיע הממוצע. ומעבר לסוגיות המחיר, יש המון מאפיינים שונים שצריך להכיר בבחירת המוצר הכי מתאים.