שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 
פורטפוליו | ראיון

חמישה חברים מהיחידה הקימו חברת ענק. את מה שהגיע לאחר מכן איש לא צפה

בגיל 7 הוא החל לגמגם וחווה קשיים חברתיים, ובגיל 8 נתקל במשבר כלכלי - אבל זה לא הפריע לו להגות את היזמות הראשונה שנתיים לאחר מכן ואפילו לצבור לקוחות • ליאור הנדלסמן, שותף־מנהל בקרן ההון סיכון גרוב, בשיחה קצרה על השירות ארוך־השנים ביחידת העילית, החברה שייסד עם חבריו לשירות הצבאי שהייתה לישראלית הראשונה ב־S&P 500, והפספוס הגדול

ליאור הנדלסמן / צילום: דויד גארב
ליאור הנדלסמן / צילום: דויד גארב

אישי: נשוי + 2, גר בגבעתיים
מקצועי: שותף-מנהל בקרן ההון סיכון גרוב, ממייסדי סולאראדג'

ילדות ומשפחה: נולדתי בתל אביב כבן זקונים אחרי שתי אחיות. לאבי היה עסק לליטוש יהלומים, אמי הייתה מורה ואחר כך עקרת בית. כשהייתי בן 8 ענף היהלומים קרס. אבא היה צריך לפטר את כל העובדים שלו והמצב הכלכלי בבית השתנה. בבית הספר הייתי תלמיד טוב, אבל בגיל 7 התחילה אצלי בעיית גמגום וזה הפריע לי מבחינה חברתית. עם השנים למדתי להסוות את הבעיה וזה עבר כמעט לחלוטין, אם כי זה קורה לי לפעמים גם כיום.

פורטפוליו | השותף שמנהל מאות עורכי דין: "זה מקום עם הרבה אמוציות" 
פורטפוליו | הדרך מכיתת המחוננים לשני אקזיטים מסחררים ומיזם מיוחד אחד
פורטפוליו | אחרי ההתמחות בחשבונאות היא התחילה לעבוד בחברה והתקדמה עד לכיסא המנכ"לית

היזמות הראשונה: בגיל 10 בניתי גנן אלקטרוני - שני מסמרים שתוקעים בעציץ וכשהאדמה יבשה נדלקת נורת לד שמודיעה שצריך להשקות אותו. הצלחתי למכור שמונה מכשירים כאלה לשכנות, אבל אז המסמרים החלידו, והמוצר הפסיק לעבוד. זה היה שיעור ראשון בשירות לקוחות.

תיכון ועתודה: למדתי בתיכון הנדסאי, עם מיקוד בטכנולוגיה, פיזיקה, מתמטיקה, מחשבים ואלקטרוניקה. משם המשכתי ללימודי עתודה אקדמית, לתואר ראשון בהנדסת חשמל בטכניון.

81: לאחר סיום התואר בטכניון המשכתי ל־81, יחידת הטכנולוגיה של חיל המודיעין. התחלתי בה כמהנדס אלקטרוניקה והתקדמתי למגוון תפקידים בשירות שנמשך כמעט 12 שנים. דווקא בשלב שבו הייתי מועמד לתפקידים בכירים יחסית הרגשתי שאני כבר לא נהנה. חבריי הטובים ליחידה יואב גלין ומאיר אדסט הרגישו אותו הדבר והחלטנו לעזוב.

חברה משלנו: רצינו להקים חברה משלנו, אז צלצלנו למי שהיה בעבר מפקד שלנו ביחידה, גיא סלע ז"ל, בהצעה שיהיה המנכ"ל. ברגע האחרון הצטרף עוד חבר מהיחידה, עמיר פישלוב. כך היה לנו ב-2006 צוות מייסד, עדיין בלי רעיון. תקופה ארוכה חיפשנו רעיון. כשכבר ננעלנו על משהו כל המשקיעים שדיברנו איתם אמרנו לנו בנימוס שלא. בעצת אחד מהם התבייתנו על השוק הסולארי. לא היה לנו ידע, וברשימה שעשינו זה היה בעדיפות ה־16, אבל בדקנו וגילינו שוק על סף פריצת דרך.

סולאראדג': בסוף 2007 גייסנו כסף והתחלנו לרוץ. הרעיון היה להציג מוצר ראשוני עובד בתוך שנה. פיתחנו סוג חדש של ממירים למערכות סולאריות, שמאפשרים להפיק הרבה יותר אנרגיה מהמערכת ומספקים בקרה מרחוק. מתחילת הדרך הייתי אחראי בסולאראדג' על המוצר והשיווק.

המשבר: ביוני 2008 היו לנו משקיעים שרצו לשים כסף, אבל החלטנו לחכות קצת לשבב החדש שלנו וזו הייתה טעות גדולה. המשבר הפיננסי הגדול פרץ, ומאוקטובר אותה השנה כבר אי אפשר היה לגייס. לא נשאר לנו כסף ועמדנו לסגור את החברה. ברגע האחרון ניצלנו בידי קרן ההון סיכון הישראלית ורטקס, שהייתה אמיצה מספיק להוביל לנו סיבוב גיוס. זו הייתה תקופה קשה, אחד הספקים שלנו איים לשבור לי את הברכיים אם לא נשלם. שנים אחר כך גיליתי שגיא המנכ"ל לקח באותם ימים הלוואה אישית, הזרים את הכסף לחברה ואפשר לה לשרוד עוד חודש.

ההתאוששות: מ־2010 החברה צמחה מהר מאוד, להכנסות של 89 מיליון דולר (מ־12 מיליון דולר בשנה הראשונה). ב־2014 מכרנו בכמה מאות מיליוני דולרים, אבל עדיין הפסדנו מיליונים בודדים. ב-2015 מכרנו ביותר מ־600 מיליון דולר ועברנו לראשונה לרווחיות של כמעט 50 מיליון דולר. אז גם הנפקנו בנאסד"ק לפי שווי של כ-620 מיליון דולר (סולאראדג' תטפס עד סוף 2021 לשווי של יותר מ-20 מיליארד דולר, אבל תצלול ב־2024-2023 עד לכ-950 מיליון דולר בלבד בפברואר 2025 - ד"א).

חלום חדש: בתחילת 2019 הבנתי שנמאס לי. הרגשתי שהגיע הזמן לחלום אחר. דיברתי על זה עם גיא וסיכמנו שאתחיל תהליך עזיבה. חשבנו שיש לנו זמן, אבל חצי שנה אחר כך הוא הוא נפטר מסרטן המעי. אלא שגם לאחר מותו לא חשבתי לקחת את סולאראדג' לידיים. הרגשתי מלא ורציתי להיות סוף סוף עם משפחתי, אחרי שנים של טיסות.

קרן גרוב: באוגוסט 2020 הצטרפתי כשותף־מנהל לקרן גרוב. הקרן, שמנהלת יותר מחצי מיליארד דולר לאחר שגייסה שלוש קרנות, נוסדה ב־2017 בידי דב מורן ולוטן לבקוביץ'. השקענו עד היום ב-40 חברות במגוון תחומים, עם רגל חזקה בדיפ־טק (טכנולוגיות פורצות דרך, המבוססות על מחקר מדעי והנדסי - ד"א).

שינוי סנטימנט: בתחילת המלחמה המשקיעים נעו בין חשש שמתרחש כאן אירוע קיומי לבין חוסר יכולת להסביר לוועדות איך אפשר להמשיך. הכסף הזר התרחק, אבל עם תחילת התמרון בלבנון זיהיתי שינוי גדול. משקיע גדול אמר לי: "קודם הייתם לוזרים ועכשיו אתם ווינרים".

זיהוי פוטנציאל: אני רואה את העתיד לפחות ארבע פעמים בשבוע, כשמגיעים אליי סטארט־אפים לפיץ'. רואים שם את שפת הגוף של האנשים, אם הצוות מאוזן ומלוכד או שיש ביניהם מתחים, אם הם סותרים זה את זה. השאלה השנייה שאני שואל את עצמי היא למה הרעיון הטכנולוגי שלהם מתחבר לשוק עכשיו. אני מקווה שבעוד עשור אראה חברות ענק שיצאו מההשקעות שלי.