אחרי 27 שנה: אחד מהישראלים הבכירים באינטל עוזב

אחד מהישראלים הבכירים באינטל עוזב לחברה הודית לאחר 27 שנה • האם סטרייפ מתעלמת מקריאות להפסיק שירותים לגופים אנטי-ישראלים? • הצ'יפים הישראלים מאחורי ההשקעה הגדולה של אמזון ב-AI • גוגל עם מיזם חדשני לאינטרנט מהיר • חדשות ההייטק 

חדשות ההייטק / צילומים: AP-Business Wire, Nasser Nasser, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
חדשות ההייטק / צילומים: AP-Business Wire, Nasser Nasser, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החברות המסקרנות בתחום, המהלכים החשאיים והטכנולוגיות שמעצבות את העתיד: המדור שמציג בגלובס מדי שבוע את החדשות המרכזיות מהשבוע החולף בענף ההייטק.

חדשות ההייטק | עוד סערה אנטישמית באמזון: הפעם סביב העובד שורד השבי
פרשנות | המגעים הסודיים והלחץ של גוגל: מאחורי האקזיט הענק

1אחד מהישראלים הבכירים באינטל עוזב לחברה הודית

רידא מסארווה, אחד הישראלים הבכירים באינטל שמונה לסגן נשיא והפך לאחד מהמנהלים הראשיים של בינוי המפעלים של אינטל בעולם, עזב את החברה בתחילת השנה לאחר 27 שנים. מסארווה, תושב טייבה שבשרון, גדל במפעל אינטל הראשון בקרית גת, שם היה אחראי על בקרת תהליכי יצור ולאחר מכן החל לעסוק בהיבטי ההנדסה של בינוי המפעלים של אינטל בישראל ומאוחר יותר על בינוי מפעלי אינטל בשאר העולם - ארה"ב, אירלנד, מלזיה וישראל.

בינואר עדכן מסארווה את עוקביו ברשת לינקדאין כי הוא עוזב את החברה ומונה לסגן נשיא לתחום בינוי ומתקנים בפעילות האלקטרוניקה של התאגיד ההודי טאטא (TATA) שבונה בימים אלה מפעלים בהודו במימון ממשלתי ופרטי. פעילות בניית המפעלים של אינטל נקלעה לסחרור בשנה האחרונה כאשר רשימה ארוכה של מפעלים - במלזיה, גרמניה והרחבת מפעל בישראל - הושהו או בוטלו כליל. למרות מענק של מעל ל-7 מיליארד דולר שהתקבל מהממשל האמריקאי, הקמת מפעל הדגל באוהיו נדחתה לסוף העשור. המנכ"ל החדש, ליפ בו טאן החליט להוסיף ולקצץ בפעילות החברה אך כמו קודמו, פט גלסינגר, גם הוא מחויב להגדיל את חטיבת הייצור של אינטל שתפנה לחברות שבבים חיצוניות, כמו אנבידיה, ברודקום ומארוול, למשל.

2 האם סטרייפ מתעלמת מקריאות להפסיק שירותים לגופים אנטי ישראלים?

מכון המחקר NGO Monitor טוען כי חברת התשלומים האמריקאית סטרייפ ממשיכה לספק שירותים פיננסיים לארגונים המקושרים לגורמים בעייתיים, חרף פניות מתועדות שהתריעו על כך. לפי המכון, סטרייפ לא הגיבה לבקשותיו להפסיק לאפשר גיוס כספים דרך הפלטפורמה לארגונים אלה.

בין הארגונים הללו נמנים קרן הינד רג'אב, שבראשה עומד דיאב אבו ג'חג'ח, שהתבטא בעבר על קשריו עם חיזבאללה, ו"אל-חק" אירופה, ארגון בלגי המזוהה עם "אל-חק" הפלסטיני, שהוכרז בישראל כארגון טרור בשל קשריו עם ארגון הטרור "החזית העממית לשחרור פלסטין". לטענת NGO Monitor, אבו ג'חג'ח הצהיר בעבר כי השתתף בפעילות חיזבאללה ואף סייע בארגון ביקורים של בכירי הארגון במדינות אירופאיות. במקביל, חברות אשראי גדולות כמו ויזה, מאסטרקארד ואמריקן אקספרס חדלו לעבד תרומות עבור "אל-חק" כבר ב-2018.

בדצמבר 2024 ובינואר 2025 פנה המכון לסטרייפ עם מידע מתועד על פעילותם של הארגונים הללו, בבקשה לבדוק מחדש את ההתקשרות עימם. סטרייפ אישרה תחילה את קבלת הפניות והודיעה כי תבחן את הנושא, אך מאז פברואר 2025 לא התקבלה תגובה נוספת, על אף פניות חוזרות.

נכון להיום, סטרייפ, אחת מחברות התשלומים המקוונים הגדולות בעולם המספקת פתרונות סליקה לעסקים ולגופים שונים, אינה פועלת עם בתי עסק ישראליים אך מעסיקה שלושה עובדים בישראל.

3 הצ'יפים הישראלים מאחורי ההשקעה הגדולה של אמזון ב-AI

אמזון מגבירה את מאמציה להתחרות בענקית השבבים אנבידיה , זאת באמצעות טכנולוגיה שפותחה בישראל. בלב המהלך נמצא Trainium 2 - שבב בגודל חמישה ננומטר שפותח על ידי מעבדות אנאפורנה (Annapurna Labs), חברת שבבים ישראלית שאמזון רכשה בשנת 2015, אז בעבור 350 מיליון דולר. במקביל וכחלק מההשקעה, אמזון מקימה את "פרויקט רייניר" - מחשב-על שנועד להתמודד עם הביקוש הגובר לכוח חישוב לאימון מודלי AI. אמזון מציינת כי השבב החדש משתלב בתכנון רחב של מרכזי הנתונים שלה, כך שכל רכיב - מהמעבדים ועד מערכת הקירור - מיועד להפיק מקסימום יעילות.

אנתרופיק, אחת מחברות הבינה המלאכותית המובילות כיום, הודיעה כי תשתמש במעבדי Trainium 2 לאימון הדור הבא של מודל הצ'אטבוט קלוד. החברה, המתמקדת בפיתוח מודלים מתקדמים ללמידת מכונה ותשתיות AI, קיבלה מאמזון השקעה בגובה של שמונה מיליארד דולר וצפויה להגיע לשווי של 60 מיליארד דולר. עד כה, אנתרופיק הסתמכה על מעבדי Google Tensor ושבבים של אנבידיה, והמעבר לשבבי אמזון מסמן כאמור שיתוף פעולה טכנולוגי רחב יותר בין שתי החברות. המהלך פורסם בין היתר באתר Semafor, שם דווח כי אמזון מציינת שלכל שבב Trainium 2 שמיוצר כבר יש לקוח, וכי השימוש במעבדים החדשים צפוי להתרחב בשנים הקרובות.

4 קרני לייזר במקום לוויינים? גוגל משחררת מיזם חדשני לאינטרנט מהיר

אלפבית (החברה האם של גוגל) מפרידה את פרויקט האינטרנט טארה (Taara) ממעבדת X שלה והופכת אותו לחברה עצמאית. הטכנולוגיה של החברה מעבירה נתונים באמצעות קרני לייזר במהירות גבוהה למרחק של 20 ק"מ, פתרון המיועד לאזורים שקשה להגיע אליהם עם תשתיות מסורתיות. לפי הפיננשל טיימס, גוגל תשמור על אחזקת מיעוט בחברה, שגייסה מימון מקרן Series X Capital. טארה, עם כ-24 עובדים, פועלת כיום ב-12 מדינות ומציעה פתרונות מגוונים - מחיבור בירת קונגו לאינטרנט ועד תגבור הרשת בפסטיבלי מוזיקה גדולים בארה"ב דוגמת קואצ'לה. "הבנו עם הזמן שעבור חלק מהפרויקטים שלנו, יש יתרון בפעילות מחוץ למסגרת של אלפבית," הסביר אריק "אסטרו" טלר, מנהל יחידת ה״מונשוטס״ של X. "כך הם יכולים להתחבר מהר יותר להון ולמשקיעים אסטרטגיים״.

בניגוד לסטארלינק של אילון מאסק המשתמשת בלוויינים, טארה מתבססת על תחנות קרקעיות בגודל של רמזור להעברת אותות אור - פתרון שקל וזול יותר להתקין מסיבים אופטיים, במיוחד באזורים כמו איים, נהרות או מקומות קשים לגישה. ״אנו יכולים להציע רוחב פס גדול יותר בהשוואה לאנטנת סטארלינק טיפוסית, ובעלות נמוכה יותר״, מסבירים בטארה. הטכנולוגיה של טארה מקורה בפרויקט לון (Loon) - ניסיון קודם של אלפבית להפיץ אינטרנט באמצעות בלונים בגובה 20 מייל, פרויקט שנסגר ב-2021.

מונח השבוע: תקשורת אופטית אלחוטית (OWC)

תקשורת אופטית אלחוטית היא טכנולוגיה המשתמשת בקרני אור, בדרך כלל לייזר, להעברת נתונים ללא כבלים פיזיים. בפשטות, זו דרך לשלוח מידע דיגיטלי באמצעות אור במקום גלי רדיו או כבלים.

בניגוד לאינטרנט הסלולרי הרגיל, תקשורת אופטית מציעה מהירויות גבוהות הרבה יותר כמו גם פחות הפרעות בתדרים. היתרון הגדול הוא בעלות ובמהירות ההתקנה - במקום לחפור תעלות ולהניח כבלים, מציבים שתי תחנות עם "עיניים אופטיות" שרואות זו את זו. החיסרון העיקרי הוא שצריך קו ראייה ישיר, וערפל או גשם כבד עלולים להפריע לשידור. יישומים נפוצים כוללים חיבור לאינטרנט באזורים כפריים מרוחקים, גיבוי לקווי תקשורת קיימים, ובעתיד - גם רשתות ביתיות מהירות.