שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 

אלטשולר שחם מאבד את השליטה בשוק הגמל. ומיטב מסתמן כיורש

כשהתשואות מדשדשות והלקוחות נוטשים בהמוניהם, המעמד של אלטשולר שחם הולך ומתערער • בינתיים, בית ההשקעות מיטב ממלא את הוואקום עם זינוק מסחרר ברווחים ובהכנסות, גידול מתמשך בגזרת הלקוחות וראלי במניה • המספרים מאחורי השינוי ביחסי הכוחות בשוק הגמל

גילעד אלטשולר, צבי סטפק / צילום: שלומי זירה, איל יצהר
גילעד אלטשולר, צבי סטפק / צילום: שלומי זירה, איל יצהר

אם תשאלו את שוק ההון, מיטב הוא הגוף החזק ביותר מבין בתי ההשקעות בישראל ובפער גדול. מניית מיטב נסחרת לפי שווי שוק של 3.5 מיליארד שקל כשרק מתחילת השנה היא משלימה זינוק של 47% ולא פחות מ־200% בשלוש השנים האחרונות. בעקבות כך, מניית מיטב היא מועמדת כמעט ודאית להצטרפות למדדים המובילים ת"א 90 ות"א 125 בעדכון המדדים הקרוב. לשם השוואה, כל בתי ההשקעות האחרים (אלטשולר שחם, מור השקעות, אנליסט) נסחרים לפי שווי של קצת יותר מ־1 מיליארד שקל בלבד ולא צפויים להיכנס לאף מדד מוביל בעדכון הקרוב. המניות של רוב הגופים עלו ב־5% מתחילת השנה, ואילו זו של אלטשולר שחם, המתחרה הגדול, בכלל ירדה ב־11%.

הכלכלן שבטוח: השוק מגיב בצורה לא רציונלית, וזו הסיבה
המשבר הפנימי מטלטל את הבורסה: פרמיית הסיכון של ישראל עולה - והורדת הריבית מתרחקת

בדרך לכתר הזה מיטב, שבשליטת משפחות סטפק וברקת, הצליחה לחלוף על פני מי שהוביל בעבר את התחום ללא עוררין - אלטשולר שחם , שבשליטת גילעד אלטשולר, קלמן שחם ויאיר לוישטיין. בית ההשקעות אלטשולר שחם נסחר בימי הזוהר שלו בשנת 2021 לפי שווי שיא של 4.5 מיליארד שקל, אלא שהימור לא מוצלח על סין והקושי שלו עד היום לחזור לצמרת התשואות לאורך זמן הובילו לבריחת כספי לקוחות בהיקף של כ־100 מיליארד שקל בשנים האחרונות ולצניחת המניה בכ־75% מהשיא.

הרווחים שילשו את עצמם ב־3 שנים

מיטב הוא כיום בית ההשקעות הגדול בישראל. בכל הפלטפורמות שלו (גמל ופנסיה, קרנות נאמנות וכו') מנהל מיטב נכסים בהיקף של יותר מ־327 מיליארד שקל, לא כל כך רחוק מכמה מחברות הביטוח הגדולות. בתחום הגמל והפנסיה בלבד מנהל מיטב נכסים בהיקף של 156 מיליארד שקל. אמנם עדיין מדובר בסכום נמוך במקצת ביחס לאלטשולר שחם, שמנהל כ־166 מיליארד שקל, אך המגמה ברורה. ב־2024 היקף הנכסים המנוהלים בגמל זינק במיטב ב־30%, בעוד שבאלטשולר שחם מדובר כמעט בסטגנציה עם צמיחה של 6%, בעיקר בגלל העליות בשווקים.

מיטב הקפידה להתמקם בצמרת טבלת התשואות בשנה האחרונה, והצליחה למשוך לא מעט לקוחות בעקבות זאת - 6.3 מיליארד שקל הועברו מהמתחרים אליה במהלך 2024. באלטשולר שחם לעומת זאת, עזבו למתחרים לא פחות מ־13.6 מיליארד שקל. התזוזות המאסיביות האלה של לקוחות השתקפו היטב גם בתוצאות של שני בתי ההשקעות. בעוד שההכנסות של מיטב זינקו בשנת 2024 ל־1.6 מיליארד שקל (+24%) והרווח הוכפל ל־255 מיליון - באלטשולר שחם המגמה הפוכה. ההכנסות ירדו ל־912 מיליון שקל (-8%) והרווח התכווץ ב־18% ל־113 מיליון שקל. למעשה, במבט על שלוש השנים האחרונות המגמה אף חריפה יותר - מיטב שילש את הרווחים שלו, בעוד שבאלטשולר שחם הם נחתכו בחצי.

הרבה יותר מרק בית השקעות

ובכל זאת, יש גם לא מעט קווי דמיון בצורה שבה שני הגופים הללו פועלים. עם פרסום הדוחות לשנת 2024 אמר אילן רביב, מנכ"ל מיטב כי "מטרתנו ממשיכה להיות גיוון קווי הפעילות במטרה להיות פחות חשופים לתנודתיות של שוקי ההון". מדובר אגב במטרה מוצהרת של מיטב זה שנים, כאשר למשל צבי סטפק, הבעלים, כבר הצהיר על כך גם בספר שפרסם לפני מספר שנים. כך מיטב פועלת גם בתחום האשראי החוץ־בנקאי באמצעות החברה בת פנינסולה וגם מתן אשראי מגובה נדל"ן באירלנד באמצעות לוטוס.

גם באלטשולר שחם החליטו לפני מספר שנים להתרחב לתחומים נוספים כדי להוריד את התלות במצבי הרוח של שוק ההון והפכו את עצמם מחברת "גמל" לחברת "פיננסים". כך, הם נכנסו למשל לתחומי מתן אשראי לעסקים וגם להשקעות אלטרנטיביות באמצעות קרנות השקעה, קרנות נדל"ן וגם iFunds, פלטפורמת השקעות אלטרנטיביות למשקיעים כשירים, כלומר לקרנות הון פרטיות וקרנות גידור. ועדיין, נכון להיום כל הפעילויות הללו זניחות ביחס לפעילות הגמל: תיק האשראי הוא בהיקף של כ־90 מיליון שקל בלבד והיקף הנכסים המנוהלים בתחום האלטרנטיבי עומד על 374 מיליון שקל - סכום קטן יחסית.

בינתיים גם 25' לא מבשרת טובות לאטשולר

באלטשולר שחם קיוו שעד סוף שנת 2024 הם יפסיקו לדמם כספים למתחרים ואולי יתחילו לראות התאוששות. אלא שפתיחת שנת 2025 בינתיים לא מבשרת טובות. בחודש פברואר עזבו את אלטשולר למתחרים כספים בהיקף של 1.1 מיליארד שקל, החודש הגרוע ביותר מאז יוני האחרון וקצב כפול ביחס למחצית השניה של שנת 2024. יחד עם חודש ינואר מדובר על יציאת כספים של 1.8 מיליארד שקל מתחילת השנה.

אבל לא רק באלטשולר מאבדים לקוחות. מתחילת השנה עזבו את כלל לקוחות בהיקף של 856 מיליון שקל והראל איבדה למתחרים 416 מיליון שקל באותה תקופה. בשנה שעברה אגב, עוד גייסה הראל 333 מיליון שקל.

המרוויח הגדול שגייס 2.5 מיליארד שקל מהמתחרים

לאן זורמים כל הכספים האלה? אחד המרוויחים הבולטים מהתזוזות בשוק הוא בית ההשקעות אנליסט שמככב בצמרת טבלת התשואות בחודשים האחרונים, וגם בטווח של שלוש שנים. אנליסט הספיק לגייס מהמתחרים מתחילת השנה כספים בהיקף כולל של 2.5 מיליארד שקל. כמחצית מהסכום הזה - 1.3 מיליארד שקל גויס רק בחודש פברואר. לשם השוואה, 2.5 מיליארד שקל הם כמעט כמו הסכום המצרפי של כספי לקוחות שאיבדו בשנה שעברה הראל, מנורה מבטחים, מור ואינפינטי גם יחד.

גם מיטב כאמור בולט ברשימת המגייסים עם גיוס של 1.26 מיליארד שקל מתחילת השנה. אחריו ילין לפידות עם 965 מיליון שקל ומגדל עם 446 מיליון שקל.