שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 
בורסות עולם | סיקור שוטף

נעילה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים איבדו גובה

הנאסד"ק עלה בכ-0.6% • על רקע המכסים, קבוצת עסקים בארה"ב הגישה תביעה נגד טראמפ בבית הדין האמריקאי למסחר בינלאומי • מניות השבבים נחלשו, כאשר ברקע ההסתייגות של הבית הלבן מהחרגת מוצרי האלקטרוניקה מתוכנית המכסים • עליות חדות נרשמו באירופה • גולדמן סאקס עקפה את התחזיות ברבעון הראשון • מחירי הנפט רושמים עליות קלות • תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב נופלות

וול סטריט / צילום: Shutterstock
וול סטריט / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

23:00

נעילה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק עלה בכ-0.6%, בעוד הדאו ג'ונס וה-S&P 500 התקדמו שניהם בכ-0.8%. לאחר שבתחילת יום המסחר, מניות השבבים הובילו את העליות, על רקע הודעת ממשל טראמפ באשר להחרגת שבבים ומוצרי אלקטרוניקה מתוכנית המכסים, בהמשך היום, הן איבדו גובה ולבסוף מחקו את העליות.

אנבידיה , ברודקום , TSMC , סופר מיקרו קמפיוטר ומארוול סיימו את יום המסחר בטריטוריה שלילית. מנגד, AMD התקדמה בכ-1%. אינטל סיימה את יום המסחר בעלייה של כ-3%, על רקע דיווח לפיו החברה הסכימה למכור 51% מהחזקותיה באלטרה, חטיבת השבבים הניתנים לתכנות שלה, לקרן הפרייבט אקוויטי סילבר לייק מנג'מנט - כך פורסם בבלומברג. לפי הדיווח, העסקה מעריכה את אלטרה בשווי של 8.75 מיליארד דולר - בערך מחצית מהסכום שאינטל שילמה כדי לרכוש אותה לפני עשור.

ענקיות הטכנולוגיה אמזון , מטא , טסלה ומיקרוסופט סיימו גם הן את יום המסחר עם ירידות של עד 2.5%. מנגד, אלפאבית עלתה במעל 1%.

לצד זאת, בין מניות הטכנולוגיה שרשמו עליות בעקבות הודעת ממשל טראמפ, ניתן למנות את אפל ודל , שעלו במעל 4%. גם מניות הטכנולוגיה הסיניות רשמו עליות במסחר: מניות ענקיות המסחר המקוון עליבאבא , PDD , ג'יי.די. ובאידו , התקדמו בעד 6%.

22:30

העליות בוול סטריט מתחזקות לקראת סיום יום המסחר: הנאסד"ק והדאו ג'ונס מתקדמים בכ-1.2%, ה-S&P 500 מטפס בכ-1.3%.

קבוצה של חמישה עסקים קטנים הגישה הערב תביעה נגד נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, כחלק מניסיון לחסום מכסים חדשים שהטיל על יבוא ממדינות זרות בשבועות האחרונים. לפי התביעה, שהוגשה לבית הדין האמריקאי לסחר בינלאומי, טראמפ נטל את כוחו של הקונגרס באופן לא-חוקי לטובת הטלת המכסים, על-ידי כך שטען כי הגירעון המסחרי של ארה"ב מול מדינות אחרות מהוות מקרה חירום.

מרכז החירות והצדק, שמייצג את בעלי העסקים התובעים, ציין כי מכסי טראמפ בגובה 10% על יבוא מרוב המדינות "מביאים להרס של עסקים קטנים ברחבי המדינה". "מקרה החירום שהוא טען לו קיים רק בדמיונו: גירעונות מסחריים, שהיו קיימים במשך עשורים מבלי שגרמו לנזק כלכלי, אינם מקרה חירום, ולא מהווים איום חריג ויוצא-ּדופן", נכתב בתביעה. עוד ציין המרכז כי ממשל טראמפ הטיל מכסים גם על מדינות שלארה"ב אין גירעון מסחרי מולן, מה שפוגע בהצדקה שלו לביצוע המהלך.

21:55

עליות בוול סטריט: הנאסד"ק והדאו ג'ונס מטפסים שניהם בכ-1%, בעוד ה-S&P 500 מתרומם בכ-1.2%.

קבוצת היוקרה לואי ויטון פרסמה את תוצאותיה הכספיות לרבעון הראשון של 2025, ודיווחה על ירידה במכירות, בעוד ברקע נרשמת מתיחות סביב תוכנית המכסים של הנשיא טראמפ. מחלקת האופנה ומוצרי העור של החברה רשמה ירידה של 5% במכירות, בעוד צפי האנליסטים עמד על ירידה של 1%. סך ההכנסות של הקבוצה ירד ב-3% ל-23.03 מיליארד דולר - כאשר החברה מייחסת את הירידה לירידה בהוצאות הצרכנים בסין.

סקטור היוקרה נחשב לרגיש לטלטלות בסחר העולמי, ובפרט כאשר סין וארה"ב - שניים מן השווקים הגדולים ביותר בתחום - נמצאות בעיצומה של מלחמת סחר.

21:05

העליות בוול סטריט מתחזקות מעט: מדד הנאסד"ק עולה בכ-0.7%, ה-S&P 500 מתקדם בכ-0.9% והדאו ג'ונס מוסיף לערכו כ-0.8%.

בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח הממשלתיות ממשיכות ליפול: התשואה לעשר שנים יורדת בכ-11 נקודות בסיס ועומדת על כ-4.38%; התשואה לשנתיים יורדת גם היא בכ-11 נקודות בסיס ועומדת על כ-3.84%.

20:30

מושל הפדרל ריזרב, כריסטופר וולר, אמר היום כי הוא צופה שהשפעת תוכנית המכסים של הנשיא טראמפ על המחירים בארה"ב תהיה "ברת‏-חלוף" (transitory). בכך, וולר אימץ הגדרה שסיבכה את הבנק הפדרלי ב-2021, בתקופת מגפת הקורונה, אז בכירים בפד השתמשו במונח "בר-חלוף" בהקשר לעליית המחירים, שדווקא המשיכו להאמיר.

"אני כבר שומע את הקריאות על כך שזו חייבת להיות טעות, לנוכח מה שקרה ב-2021 ובכ-2022. אבל רק בגלל שזה לא קרה פעם אחת, לא אומר שלא צריך לחשוב כך שוב". וולר הציג שני תרחישים באשר לתוכנית המכסים של טראמפ: בתרחיש הראשון, של מכסים גבוהים הנמשכים לזמן רב יותר, האינפלציה תעלה לרמה של 4%-5%, הצמיחה תאט ורמת האבטלה תעלה; בתרחיש השני, של מכסים מופחתים, אינפלציה תעלה לרמה של כ-3%, ואז תתחיל לרדת.

20:00

עליות קלות בוול סטריט: מדד הנאסד"ק עולה בכ-0.2%, ה-S&P 500 מטפס בכ-0.4% והדאו ג'ונס מתקדם בכ-0.3%.

מניות הרכב רושמות עליות כעת, לאחר שהנשיא טראמפ אמר שהוא מעוניין "לעזור לחלק מחברות הרכב". טראמפ אמר שיצרני הרכב זקוקים לעוד קצת זמן כדי להעביר את יכולות הייצור שלהם לארה"ב. פורד מוטורס וג'נרל מוטורס עולות במעל 4%, בעוד סטלנטיס מטפסת בכ-3.5%.

מניות נוספות שעושות תנועות משמעותיות באמצע יום המסחר:

אפל עולה כעת בכ-2%, לאחר הודעת טראמפ לפיה סמארטפונים ורכיבים אלקטרוניים יוחרגו מתוכנית המכסים של ארה"ב לעת עתה. מניית דל רושמת עלייה של כ-3.5% בעקבות ההודעה.

בהמשך להודעה של טראמפ, גם מניות הטכנולוגיה הסיניות רושמות עליות במסחר: מניות ענקיות המסחר המקוון עליבאבא , PDD , ג'יי.די. ובאידו , מתקדמות כעת בעד 5%.

מניית חברת התרופות ויקינג תרפיוטיקס קופצת במעל 8%, לאחר שפייזר הודיעה שהיא עוצרת פיתוח של התרופה להרזיה שלה, דנוגליפרון. כעת, ההערכות בשוק הן שפייזר תנסה להיכנס לשוק התרופות להרזיה דרך רכישת חברה אחרת, כאשר ויקינג תרפיוטיקס הינה אחת החברות שנמצאות על הכוונת.

מניית גולדמן זאקס עולה בקרוב ל-2%, לאחר שבנק ההשקעות פרסם את תוצאותיו הכספיות לרבעון הראשון של 2025, ועקף את תחזיות האנליסטים. הבנק דיווח על הכנסות של 15.06 מיליארד דולר ועל רווח של 14.12 דולר למניה, בעוד האנליסטים צפו הכנסות של 14.81 מיליארד דולר ורווח של 12.35 דולר למניה.

19:20

ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה , לא ממתין להכרזה של ממשלת ארה"ב על תוכנית מכסים ייחודית לשבבים שאמורה לצאת לפועל בשבועות הקרובים. פחות משבועיים אחרי הכרזת תוכנית המכסים הכללית על סחורות המיוצרות מארה"ב, מודיע המייסד על הקמת תשתית ייצור בארה"ב לשרתי בינה מלאכותית מקצה לקצה, בהשקעה של כחצי טריליון דולר.

לצורך כך, אנבידיה תשתף פעולה עם יצרנית השבבים הטייוואנית TSMC , שבונה מפעלים בקצב מוגבר בארה"ב, וחנכה שניים מהם בשנה האחרונה; פוקסקון, שמייצרת את שרתי אנבידיה, וכן עם חברות נוספות מקוריאה ומטייוואן שמתמחות באריזת שבבים ובבדיקתם, בהן אמקור (Amkor, חברה קוריאנית-אמריקאית), וויסטרון וסיליקון פרשיסנס (SPIL).

באנבידיה טוענים כי החברה הזמינה יותר מ-100 אלף מ"ר של שטחי ייצור באריזונה ובטקסס בשיתוף עם החברות הטייוואניות, וכי מעבדי בלאקוול החדשים כבר מיוצרים במפעל TSMC החדש בפיניקס.

הלחץ של טראמפ עבד? אנבידיה תקים מפעלי שבבים בארה"ב בשווי חצי טריליון דולר

ראש המועצה הלאומית לכלכלה בארה"ב, קווין האסט, אמר היום כי יותר מעשר מדינות הציגו בפני ארה"ב תוכניות מסחר "מדהימות", בתוך ניסיון להימנע מהמכסים הגבוהים שתכנן להטיל הנשיא טראמפ. האסט גם טען בראיון לרשת פוקס כי לא יהיה מיתון בארה"ב "במאה אחוז".

19:05

העליות בוול סטריט מתמתנות: הנאסד"ק עולה בכ-0.1%, ה-S&P מתקדם בכ-0.3% והדאו ג'ונס עולה בשיעור דומה. מניות הטכנולוגיה, בפרט בתחום השבבים, רשמו עליות נאות מוקדם יותר היום, אך כעת רושמות ירידות קלות: אנבידיה יורדת בכ-0.6%, ברודקום מאבדת כ-2.6%, TSMC נסוגה בכ-1%, מארוול נופלת בכ-2.8%.

מבין ענקיות הטכנולוגיה, טסלה , מטא ואמזון רושמות ירידות של עד 2%. מיקרוסופט יורדת קלות בכ-0.5%.

כאמור, התנודות במסחר במניות הטכנולוגיה משקפות אי-בהירות בשווקים באשר לאופן בו יושפעו מתוכנית המכסים של טראמפ. בעוד שהוא הודיע ביום שבת האחרון כי יוחרגו מוצרים כמו סמארטפונים, שבבים ורכיבי מחשב מתוכנית המכסים, למחרת אמר כי לא מדובר בהחרגה ממשית, ומזכיר מחלקת המסחר אמר כי צפויים מכסים בתחום הטכנולוגיה בטווח החודשיים הקרובים, כחלק מבדיקה שתקיים המחלקה בנושא.

נעילה חיובית באירופה: הדאקס עלה בכ-2.6%, הפוטסי התקדם בכ-2.1% והקאק הוסיף לערכו כ-2.4%.

לפי סקר הצרכנים החודשי שעורך הפדרל ריזרב בניו יורק, במסגרתו נשאלים משקי בית באשר לציפיותיהם באשר למצב הכלכלה ושוק התעסוקה, הצפי לאבטלה עלה לרמתו הגבוהה ביותר מאז תחילת מגפת הקורונה. הנשאלים צפו בסבירות של 44% שרמת האבטלה תעלה שנה מהיום - התחזית הגרועה ביותר מאז אפריל 2020. כמו כן, הנשאלים חזו כי בעוד שנה מהיום, האינפלציה תעמוד על 3.6% - הקריאה הגבוהה ביותר מאז אוקטובר 2023.

18:20

העליות בוול סטריט מתמתנות מעט: הנאסד"ק וה-S&P 500 מתקדמים שניהם בכ-1.1%, הדאו ג'ונס עולה בכ-0.9%.

מבין ענקיות הטכנולוגיה, בולטות כעת לשלילה טסלה , אמזון ומטא , עם ירידות של עד 1%. חברת השבבים ברודקום מאבדת מעל 1%, כמו גם מארוול .

מניית פלנטיר עולה כעת במעל 5%, לאחר שארגון נאט"ו הודיע היום כי רכש את מערכת ה-AI שלה בתחום הלוחמה הצבאית, Maven.

17:45

עליות בוול סטריט: הנאסד"ק עולה בכ-1.8%, ה-S&P 500 מטפס בכ-1.5% והדאו ג'ונס מתקדם בכ-1%.

בין המניות שבולטות לחיוב כעת: עליבאבא גרופ , דל , אינטל .

מניית ענקית ביטוחי הבריאות יונייטד הלת' יורדת כעת בכ-2.5%. בשבוע שעבר, המניה זינקה, יחד עם חברות נוספות בתחום, לאחר שממשל טראמפ אישר את העלאת רמת ההחזר לחברות הביטוח ל-5.06% - משמעותית יותר מאשר ההערכות. ביאהו פייננס מציינים כי מדובר באחת המניות היציבות ביותר בשוק, וכן כי תחום ביטוח הבריאות נחשב לתעשייה החסינה מפני מיתון. המניה עלתה בכ-10.3% בסך הכל בחודש מרץ.

באירופה, נמשכות כעת העליות החדות: הדאקס עולה בכ-3%, הפוטסי מתקדם בכ-2.2% והקאק עולה בכ-2.5%.

בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח הממשלתיות רושמות כעת ירידות: התשואה לעשר שנים יורדת בכ-8 נקודות בסיס ועומדת על כ-4.41%; התשואה לשנתיים יורדת בכ-6 נקודות בסיס ועומדת על כ-3.89%.

בשוק הקריפטו, הביטקוין עולה כעת בכ-1.7%, ומחירו נע סביב 85 אלף דולר. האת'ריום מטפס בכ-5.4%, ומחירו נע סביב 1,670 דולר.

17:00

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ בכ-1.4%, ה-S&P 500 עולה בכ-1.1% והדאו ג'ונס מתקדם בכ-1%.

אינטל הסכימה למכור 51% מהחזקותיה באלטרה, חטיבת השבבים הניתנים לתכנות שלה, לקרן הפרייבט אקוויטי סילבר לייק מנג'מנט - כך פורסם בבלומברג. לפי הדיווח, העסקה מעריכה את אלטרה בשווי של 8.75 מיליארד דולר - בערך מחצית מהסכום שאינטל שילמה כדי לרכוש אותה לפני עשור. אינטל עולה כעת בכ-3%.

מזכירת מחלקת האוצר לשעבר בארה"ב, ג'נט ילן, אמרה היום ל-CNBC כי "הסבירות למיתון עלתה משמעותית". ילן, שגם כיהנה בעבר כיו"ר הפדרל ריזרב, אמרה כי עסקים יהססו להוציא כספים בשל אווירת אי-הוודאות בשוק, וכי בלתי-אפשרי לתכנן קדימה במצב כזה.

16:35

פתיחה חיובית בוול סטריט: הדאו ג'ונס מתקדם בכ-1%, ה-S&P 500 עולה בכ-1.5% והנאסד"ק מטפס בכ-2.2%.

את העליות מובילות מניות הטכנולוגיה, לאחר שארה"ב הודיעה כי תחריג שבבים, סמארטפונים וחומרה למחשב מתוכנית המכסים שלה. בין המניות שבולטות לחיוב כעת כעת: אפל , אנבידיה , AMD , ברודקום , אינטל , סופר מיקרו קמפיוטר .

עם זאת, הווארד לוטניק, מזכיר מחלקת המסחר של ארה"ב, אמר אתמול (א') כי החרגות אלו אינן קבועות, והבית הלבן ציין כי הן נועדו לתת לחברות זמן להעביר את יכולות הפקת המוצרים שלהם לארה"ב. כמו כן, לוטניק ציין כי צפויה הטלת מכסים על מוצרים רבים בתחום הטכנולוגיה, לרבות על שבבים, כחלק מחקירה שעורכת מחלקת המסחר של ארה"ב בנושא.

בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח הממשלתיות רושמות כעת ירידות: התשואה לעשר שנים יורדת בכ-8 נקודות בסיס ועומדת על כ-4.41%; התשואה לשנתיים יורדת בכ-3 נקודות בסיס ועומדת על כ-3.92%.

15:55

מגמה חיובית באירופה: מדד הדאקס מתקדם בכ-2.8%, הפוטסי עולה בכ-2% והקאק מטפס בכ-2.5%.

החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים כעת עליות של עד 2%: הדאו ג'ונס מתקדם בכ-1.1%, הנאסד"ק קופץ בכ-2% וה-S&P 500 מוסיף לערכו כ-1.6%.

מניית ענקית התרופות הדנית נובו נורדיסק עולה כעת בכ-3%, לאחר שהמתחרה שלה, פייזר, הודיעה מוקדם יותר כי תפסיק את פיתוח גלולת ההרזיה הניסיונית היומית שלה, לאחר שמטופל בניסוי חווה פגיעה בכבד - שעלולה הייתה להיגרם כתוצאה מהתרופה (ראו הרחבה מטה).

אופ"ק (ארגון המדינות המייצאות נפט) הנמיך היום את תחזיתו לביקוש לנפט ב-2025. בדוח שפרסם הארגון, נמסר כי תחזית הביקוש העולמי ל-2025 ירדה ל-1.3 מיליון חביות ליום, לעומת תחזית ל-1.4 מיליון חביות, שיצאה במרץ. התחזית נחתכה מ-1.4 מיליון ל-1.3 מיליון גם עבור שנת 2026. בדוח נכתב כי "הכלכלה הגלובלית ראתה מגמת צמיחה יציבה בתחילת השנה, אך מסלולה בטווח הקרוב נתון באי-ודאות גבוהה יותר, לנוכח ההתפתחויות האחרונות בתחום המכסים".

15:14

החוזים העתידיים בוול סטריט מצביעים מאז שעות הבוקר על פתיחה חיובית של השבוע - נאסד"ק עולה ב-1.4%, דאו ג'ונס ב-0.7% ו-S&P 500 ב-1.1%. אפל מזנקת בכ-6% בטרום מסחר, אנבידיה ב-3%.

באירופה - דאקס עולה ב-2.2%, קאק ב-2% ופוטסי ב-1.9%.

14:36

בנק ההשקעות גולדמן זאקס פרסם לפני כמה דקות תוצאות הרבעון הראשון של השנה, שהכו את תחזיות האנליסטים - בעיקר בזכות הכנסות חזקות מהשקעות במסחר במניות. הנה הנתונים שדיווחה החברה: רווח למניה: 14.12 דולר לעומת תחזית של 12.35 דולר, ההכנסות היו 15.06 מיליארד דולר לעומת תחזית של 14.81 מיליארד דולר. מניית הבנק עולה בכ-2% במסחר המוקדם.

ביום שישי, גם יריבותיה ג'יי.פי. מורגן צ'ייס ומורגן סטנלי פרסמו תוצאות רבעוניות טובות מהצפוי - בעיקר על רקע זינוק בפעילות המסחר במניות. הכנסות מתחום זה קפצו ב-48% וב-45% בהתאמה, בין היתר הודות לתנודתיות הגוברת בחודשים הראשונים לכהונתו של הנשיא דונלד טראמפ ולניסיונותיו לעצב מחדש את הסכמי הסחר העולמיים.

13:53

פייזר הודיעה היום כי תפסיק את פיתוח גלולת ההרזיה הניסיונית היומית שלה, לאחר שמטופל בניסוי חווה פגיעה בכבד - שעלולה הייתה להיגרם כתוצאה מהתרופה.

לפי דובר מטעם פייזר, המטופל לא סבל מתסמינים או תופעות לוואי הקשורות לכבד. עם זאת, הוא ציין כי רמות אנזימי הכבד של המטופל "חזרו לרמה תקינה במהירות" לאחר שהפסיק לקחת את הגלולה - תרופה פומית מסוג GLP-1 בשם דנוגליפרון (Danuglipron). ההצהרה מרמזת כי רמות אנזימי הכבד של המטופל היו גבוהות, תופעה שמעידה לעיתים על נזק לתאי הכבד - סוגיה שכבר נקשרה בעבר לתרופות אחרות נגד השמנת יתר.

האירוע התרחש במסגרת ניסוי שבו מינון התרופה הוגדל במהירות בפרק זמן קצר, כך לדברי הדובר. ההחלטה של פייזר להפסיק את הפיתוח התקבלה לאחר "סקירה של כלל הנתונים, כולל כל המידע הקליני שנאסף עד כה בנוגע לדנוגליפרון והמלצות אחרונות שהתקבלו מהרשויות הרגולטוריות", כך לפי ההודעה.

ההודעה מצטרפת לשורת כישלונות במאמציה של החברה לזכות בחלק מהשוק המתפתח במהירות של תרופות מסוג GLP-1, המדמות הורמונים מסוימים במעי כדי לדכא תיאבון ולווסת את רמות הסוכר בדם. פייזר היא אחת מכמה יצרניות תרופות המתחרות להביא לשוק תרופה נוחה יותר להרזיה - בשוק הנשלט כיום על-ידי זריקות שבועיות - אך היא נמצאת בפיגור של כמה שנים אחרי מתחרות כמו אלי לילי ונובו נורדיסק .

12:28

חוסר הוודאות בנוגע לתוכנית המכסים של טראמפ, לצד הקיצוצים בממשל הפדרלי, יוצרים אי-ודאות בשווקים ומשפיעים גם על חברות תוכנה. בסקירה השבועית של בנק ההשקעות קנטור על תחום התוכנה מסמנים מספר מניות ספציפיות בסקטור שעשויות לבלוט. בין המניות נמצאות נייס ומאנדיי הישראליות, לצד אורקל , Atlassian ו- MongoDB. לפי האנליסט תומאס בלייקי, בחברות האלה יש למשל קטליזטורים ייחודיים שעשויים לתמוך במניה וסיכויים נמוכים יותר להפחתת תחזיות ו/או פגיעה בשווי.

11:57

המסחר באירופה ממשיך ומתנהל בעליות חדות כאשר המשקיעים מעכלים את החדשות על פטור זמני ממכסים אמריקאים עבור פריטים טכנולוגיים מסוימים, במקביל לפתיחת עונת הדוחות הכספיים. דאקס עולה ב-2.2%, קאק ב-2%, ופוטסי ב-1.9%.

10:25

כמו באסיה ובחוזים העתידיים גם באירופה נפתח השבוע בעליות שערים נאות - דאקס עולה ב-1.9%, קאק ב-1.8%, ופוטסי ב-1.6%.

08:43

באסיה נפתח שבוע המסחר בעליות בעיקר אצל מניות הטכנולוגיה שנסחרות במדד הנג סנג שמזנק ב-2%. בולטות שם מניות לנובו, עלבאבא וביידו. טוקיו עולה ב-1.6% בהובלת מניות של חברות הקשורות לסמארטפונים ולשבבים: Murata Manufacturing, המספקת רכיבים לאייפונים, יצרנית הרכיבים האלקטרוניים TDK, יצרנית ציוד לבדיקת שבבים Advantest. שנגחאי עולה ב-0.6%, ובורסת דרום קוריאה עולה ב-1%.

ראיון | "הטעות הכי גדולה היא להתלהב מעליות בזמן משבר. זה דווקא הזמן לצמצם החזקות"

החוזים עתידיים בוול סטריט עולים אף הם - נאסד"ק ב-1.3%, S&P 500 ב-0.8%, ודאו ג'ונס ב-0.4%.

השבוע בוול סטריט היה אחד השבועות הסוערים בתולדות שוק המניות האמריקאי. הנשיא טראמפ טילטל את השוק עם הכרזה על מדיניות מכסים אגרסיבית שהציתה מלחמת סחר עולמית, בזמן שבוול סטריט נפתחה עונת הדוחות לרבעון הראשון של 2025. התנודתיות העזה בשוק הובילה את מדד הפחד VIX לרמות שלא נראו מאז תחילת מגפת הקורונה בשנת 2020.

למרות זאת, הביצועים השבועיים של מדדי S&P 500 ודאו ג'ונס היו הטובים ביותר שלהם מאז 2023, ועבור מדד נאסד"ק זה השבוע הכי טוב מאז 2022 - בסיכום שבועי S&P 500 עלה ב-5.7%, מדד הדאו עלה ב-5%, בזמן שמדד נאסד"ק זינק ב-7.3% ועדיין, מתחילת 2025 ירד S&P 500 ב-8.8%, הדאו ירד ב-5.5% ונאסד"ק צנח ב-13.4%.

כזכור, טראמפ הטיל בתחילת החודש מכסים של 145% על מוצרים מסין, צעד שעמד להשפיע על חברות טכנולוגיה כמו אפל, שמייצרת את מכשירי האייפון שלה ואת רוב מוצריה האחרים בסין. סין, הגיבה עם מכסים של 84% על סחורות אמריקאיות. המלחמה החריפה אף יותר בהשוואה למדיניות האמריקאית מול שאר העולם, כשבלילה שבין רביעי לחמישי הנשיא טראמפ הוריד את המכסים על חלק ממדינות העולם ל-10% והודיע על הקפאה של 90 ימים בהחלתם.

משקיעי טכנולוגיה חגגו לרגע כאשר הודעה שפורסמה מאוחר ביום שישי על-ידי רשות המכס והגנת הגבולות של ארה״ב ציינה שמחשבים, טאבלטים, שעוני אפל, מסכי מחשב, ציוד למוליכים למחצה ואלקטרוניקה אחרת פטורים ממכסים רבים על מוצרים סיניים.

אך כשנשאל על כך מאוחר יותר בשבת, אמר הנשיא טראמפ לעיתונאים שהוא יפרט על כך ביום שני, והוסיף: "נהיה מאוד ספציפיים". אחר כך כתב "לא הוכרז שום פטור ממכס ביום שישי," בפלטפורמת Truth Social והוסיף כי המוצרים הללו ייכללו בקבוצת מכסים נפרדת יחד עם המוליכים למחצה.

בכירים בממשל, כולל מזכיר המסחר הווארד לוטניק, אמרו כי המוצרים הטכנולוגיים שזכו לפטור ממכסים מסוימים, יעמדו בפני היטלים נפרדים בעוד חודש או חודשיים כחלק מחקירת סחר בנושא מוליכים למחצה. יועץ הסחר של הבית הלבן, פיטר נבארו, הצהיר ביום ראשון כי המדיניות הרשמית היא "אין פטורים, אין יוצאים מן הכלל".

אתמול פורסם בבלומברג שממשלת סין הודיעה כי החלטת ארה"ב לפטור מוצרי אלקטרוניקה צרכנית מסוימים מהמכסים ההדדיים, כפי שהם מכונים, היא צעד קטן בכיוון של תיקון עוולותיה - וקראה לוושינגטון לעשות יותר כדי לבטל את ההיטלים באופן מלא. "זהו צעד קטן מצד ארה"ב לתיקון הצעד השגוי של הטלת מכסים חד-צדדיים במסגרת 'הדדיות'," נמסר בהצהרה שפרסם משרד המסחר הסיני.

אפל הצליחה להתחמק - לפחות לעת עתה - מהמשבר הגדול ביותר שלה מאז תקופת המגפה. "ללא הפטור היא הייתה מגיעה למשבר", כתבו בבלומברג. "מכסי מגזר" נמוכים יותר על מוצרים אלקטרוניקה הם הקלה משמעותית עבור אפל ותעשיית האלקטרוניקה הצרכנית כולה, שעדיין תלויה במידה רבה בייצור בסין. "המכסים עלולים היו לגרום לעלייה מהותית בעלויות הייצור", כתב ביום שבת אנליסט חברת Evercore ISI, אמית דריאנאני. הוא צופה שמניית אפל תזנק היום לאחר ירידה של 11% החודש.

עונת הדוחות לרבעון הראשון נמשכת, כשמשקיעים יצפו להבין יותר על השפעות מדיניות המכסים על תחזיות החברות. בין אלו שיפרסמו דוחות בשבוע הבא: הבנקים גולדמן זאקס , בנק אוף אמריקה , מורגן סטנלי וסיטיגרופ , חברות השבבים ASML ו-TSMC , חברת התרופות ומוצרי הצריכה ג'ונסון אנד ג'ונסון וחברת הסטרימינג נטפליקס שתפרסם את הדוח הרבעוני בחמישי לאחר נעילת המסחר.

סילביה יבלונסקי מנכ"לית ומנהלת השקעות ראשית בחברת ההשקעות האמריקאית Defiance טוענת ש"אי-הוודאות תשלוט גם בעונת הדוחות. החברות צפויות להביע אי-ודאות באשר לתחזיות להמשך, וזאת על רקע ההשלכות של מדיניות הממשל על המגזר העסקי".

בשישי, בשל יום שישי הטוב (Good Friday) שלפני חג הפסחא, לא יערך מסחר בוול סטריט.

בארה"ב, הסערה בשוק האג"ח האמריקאי עלתה על זו שהתחוללה בשוק המניות, ובניגוד לבעבר, בעוד מדדי המניות יורדים, גם מחירי האג"ח ירדו והמשקיעים שלחו מסר ברור לבית הלבן מסר ברור: אי אפשר עוד לקחת כמובן מאליו את האמון באג"ח הממשלתיות של ארה"ב. הדעה בשוק שמה שגרם לטראמפ לדחות רבים מהמכסים ל-90 יום היא העלייה בתשואות האג"ח. ארה"ב זקוקה לגייס חוב כדי לממן את הגרעון הענק שלה בתקציב. מסוכן לזעזע את משקיעי האג"ח.

תשואת האג"ח ל-10 שנים זינקה מ-4.20% ל-4.43% תוך ארבעה ימים - הקפיצה הכי מהירה מאז 2008. התשואה ל-30 שנה רשמה את הזינוק החד ביותר בשלושה ימים מאז 1982, עידן הנשיא רונלד רייגן.

לזינוק בתשואות האג"ח האמריקאיות יש מספר סיבות שחברו יחד - המתחים הגוברים במלחמת הסחר ערערו את אמון וביטחון המשקיעים, וגרם לבריחה מאג"ח אמריקאיות שעד לא מזמן נחשבו ל"נכס חסר סיכון". ירידה בביקוש של משקיעים זרים לאג"ח,
המשקיעים הזרים מחזיקים ביותר מ-8 טריליון דולר באג"ח אמריקאיות, סין ויפן הן שתי המדינות שמחזיקות הכי הרבה אג"ח אמריקאיות.

אל זה צריך להוסיף גם את הירידה החדה בשער הדולר מול המטבעות בעולם, הדולר רשם את השבוע הגרוע ביותר שלו מאז 2022 - ירידה של מעל 8% מתחילת השנה, וכאשר הדולר נחלש, השקעה באג"ח אמריקאיות נהיית פחות משתלמת עבור משקיעים זרים, את חשש לאינפלציה וחולשה כלכלית, הציפיות לאינפלציה של הציבור זינקו לשיא של 40 שנה, ובמקביל נרשמה ירידה חדה באמון הצרכנים, השילוב הזה הגביר את הפחד מהאטה כלכלית או מיתון - ולכן המשקיעים דורשים פרמיית סיכון גבוהה יותר,

סיבה נוספת לזינוק בתשואות היא פירוק עסקאות ממונפות מסוג "basis trade" - עסקאות שמנסות להרוויח מהפרשי תמחור בין חוזים עתידיים לאג"ח ממשלתיות.

תשואות גבוהות בארה"ב אמורות לחזק את הדולר מול סל המטבעות. כאמור, זה ממש לא מה שקרה. הוא נחלש ב-2.8% השבוע, וירד ב-7.7% מתחילת השנה. הבוקר מדד הדולר מוסיף להיחלש מול סל המטבעות ב-0.5% ועומד על 99.6 נקודות.

הדולר, שבדרך כלל נחשב לנכס מפלט בטוח בזמני לחץ בשווקים, נחלש - והירידה המתמשכת שלו מתחילת השנה מצביעה על בעיה עמוקה יותר בכל הנוגע לנכסים אמריקאים. ביום שישי, ירד מדד הדולר אל מתחת ל-100 והשלים ירידה של 9% מתחילת השנה על רקע המשך התנודתיות בשווקים הפיננסיים בארה"ב שנגרמת מהמתחים סביב המכסים.

במצב שבו הנכס העולמי העיקרי שעד כה נחשב ל"ללא סיכון" (אג"ח אמריקאיות) כבר לא נתפס כך - פנו המשקיעים לזהב. מחיר הזהב זינק ביום שישי לשיא חדש של יותר מ-3,200 דולר לאונקיה, מה שחיזק את מעמדו כנכס מפלט בעתות משבר. המחירים זינקו ביום שישי בשיעור של עד 2.1% לרמה של 3,244.15 דולר לאונקיה - מעבר לשיא הקודם שנרשם רק יום קודם לכן, ביום חמישי.

"עלייתו החדה של הזהב לשיא חדש שידרה מסר שמשהו אינו כשורה," אמר אולה הנסן, ראש תחום אסטרטגיית סחורות בבנק סאקסו. "העוצמה המתמשכת שלו מרמזת כי למרות ההשהיה בהטלת המכסים, החששות העמוקים נותרו בעינם - מתחים גאו-פוליטיים וכלכליים, חוב ממשלתי הולך ותופח, והמשך הביקושים מצד בנקים מרכזיים".

כמו אפיקים אחרים, גם הביטקוין נסחר בתנודתיות רבה בימים האחרונים. מתחילת השנה הוא איבד כ-12.5% למחיר של פחות מ-82 אלף דולר. בראיון ל-CNBC, העריך השבוע יזם הקריפטו האמריקאי, צ'רלס הוסקינסון, שעוד השנה הביטקוין יכול להגיע ל-250 אלף דולר. להערכתו, ענקיות טכנולוגיה כמו מיקרוסופט ואפל ייכנסו לתעשיית מטבעות הקריפטו. לדבריו, השווקים יתייצבו, המשקיעים יתרגלו ל"נורמלי החדש" והפד יפחית את הריבית - והתוצאה תהיה הרבה כסף זמין שיזרום לקריפטו.

בין נתוני המאקרו שיתפרסמו בשבוע הבא בעולם: שיעור האבטלה ומדד המחירים לצרכן בבריטניה; מדד המחירים לצרכן, הייצור התעשייתי והסנטימנט הכלכלי בגוש האירו; והמכירות הקמעונאיות בארה"ב שיתפרסמו ברביעי - מדד חשוב לניטור הוצאות הצרכנים. הדוח צפוי להראות עלייה של 1.4% במכירות - עלייה חדה לעומת עלייה של 0.2% בלבד שנרשמה בחודש הקודם. כאשר מנכים מהנתונים את רכישות הרכב והדלק, שהן תנודתיות במיוחד, ההערכה היא שמכירות הקמעונאיות עלו ב-0.4%.

"הוצאות גדולות במרץ ובאפריל עשויות לזנק כאשר צרכנים מקדימים רכישות כאלה לפני שהמכסים ינשכו באופן משמעותי," כתב צוות הכלכלנים של וולס פארגו בראשות ג'יי ברייסון בהודעה ללקוחות ביום שישי. "אולם לאחר מכן, סביר להניח שנראה ביצוע חלש של הוצאות הצרכנים במחצית השנייה של השנה".

הכאוס סביב סוגיית המכסים ממשיך לזעזע את שוקי המניות העולמיים, כאשר חששות מעלויות גבוהות יותר ודאגות מהאטה כלכלית אפשרית שוחקים את תחושת הביטחון של המשקיעים.

עם זאת, הירידות שחלו במניות מסוימות בעקבות האתגרים הללו פתחו הזדמנויות לרכוש מניות אטרקטיביות במחירים מפתים. אנליסטים בכירים בוול סטריט מזהים מניות שיכולות לנווט דרך הרוח הנגדית בטווח הקצר ולהניב תשואות חזקות בטווח הארוך.

להלן שלוש מניות שמומלצות על-ידי אנליסטים מדורגים גבוה בפלטפורמת TipRanks , שמדרגת אנליסטים לפי ביצועיהם בעבר:

1. אפירם ( Affirm Holdings)

פלטפורמת "קנה עכשיו, שלם אחר כך" (BNPL), שסיימה את 2024 עם 21 מיליון לקוחות פעילים ו-337 אלף סוחרים פעילים.

האנליסט משה אורנבוך מ-TD Cowen העניק למניית אפירם דירוג "קנייה" ויעד מחיר של 50 דולר, המשקף מכפיל של כ-23 על רווח למניה בשנת 2026 ועלייה של 20% ממחיר המניה הנוכחי, 40 דולר.

לדבריו, אפירם היא מהשחקניות הבולטות בתחום ה-BNPL בארה"ב, עם פתרונות מתקדמים לנקודת מכירה וגישות פרו-צרכניות מובהקות. החברה נהנית משותפויות אסטרטגיות עם ענקיות כמו אמזון ושופיפיי , ויש לה תוכנית מימון חזקה שמאפשרת לה תנאים מועדפים בשווקים הפיננסיים.

2. טי.ג'יי.אקס (TJX Companies)

טי.ג'יי.אקס קמעונאית מוזלת בינלאומית שמפעילה יותר מ-5,000 חנויות ברחבי העולם, כולל TJ Maxx , Marshalls , HomeGoods , ו-Sierra .

האנליסט קורי טרלו מג'פריס חידש לאחרונה את המלצתו החיובית על המניה עם יעד מחיר של 150 דולר, 18% מעל מחירה הנוכחי. לדבריו, טי.ג'יי.אקס נמצאת בעמדה הטובה ביותר להרוויח מעודפי מלאי בשוק, בזכות צוות קניינים עצום של יותר מ-1,300 אנשים, שעובדים עם כ-21 אלף ספקים ב-100 מדינות. הוא גם מציין מגמות חיוביות בהתרחבות החברה לתחום מוצרי הבית ובשווקים בינלאומיים, כמו גם פוטנציאל להשתלטות על נתח שוק נוסף מהקמעונאים המסורתיים.

3. סייברארק (CyberArk Software)

סייברארק היא חברת סייבר ישראלית המתמחה בפתרונות אבטחת זהויות. היא צפויה לפרסם את תוצאות הרבעון הראשון ב-13 במאי.

האנליסט שאול אייל מ-TD Cowen חידש את דירוג ה"קנייה" שלו עם יעד מחיר של 450 דולר, כ-30% מעל מחירה הנוכחי, תוך שהוא מציין ביקושים חזקים לשירותי החברה. סייברארק ממשיכה להתרחב מעבר לליבת הפעילות שלה בתחום ניהול הגישה המועדפת (PAM) - כולל רכישות אסטרטגיות של חברות כמו Zilla (ממשל זהויות) ו- Venafi (זהויות מכונה).

אייל מציין שגם מול התמודדויות מקרו-כלכליות גלובליות, סייברארק לא חווה ירידה בקצב ההזמנות. הוא צופה כי החברה עשויה לעדכן את תחזית ההכנסות השנתית שלה כלפי מעלה במהלך השנה. הוא גם רואה פוטנציאל עצום לחברה בשוק ה-AI ה"אג'נטי" (Agentic AI).