מי ששילם מס רכוש ישלם גם מס מכירה

ולמס מכירה התנגדו, בנימוק שהוא עיוות יותר גדול ממס רכוש

בימים אלה ממש חזינו ברוב התרגשות והתפעמות כיצד עבר תיקון 50 לחוק מיסוי מקרקעין, פרי מאמצים ומחשבה של ועדת רבינוביץ'.

אתייחס בעיקר למס המכירה, שיש לי חלק נכבד בלידתו. מס זה הוצע על-ידי ועדת גבאי כתחליף למס הרכוש, שעליו כבר נאמר "המס המעוות ביותר בספר החוקים". אנשי האוצר אכן שאפו לבטלו, "אבל" - כך התנצלו בכל הזדמנות - "מדובר במיליארד שקלים בשנה שאי אפשר לוותר עליהם".

תחשיבינו הוכיחו שזו אחיזת עיניים מכמה סיבות: אילו השומות שיקפו את נפילת מחירי השוק, היו ההכנסות קטנות ב-40% ויותר (אין להניח שהשומות היו קטנות עד היום, אלמלא התבטל מס רכוש). מס רכוש המוכר כהוצאה, מקטין את תקבולי מס השבח. גם המנגנון מתייתר: 100 דיינים, 450 עובדים ועשרה משרדי מיסוי מקרקעין, שקיומם בנפרד ממס הכנסה, גורם להתחשבנות כפולה בכל מכירת מקרקעין.

לפי תחשיבינו, שהאוצר לא הצליח להפריך, ההוצאות שמס רכוש גרר היו כאלה, שביטולו לא היה מסב נזק ולכך הם התנגדו בקולניות. למס מכירה התנגדו בנימוק שהוא עיוות יותר גדול ממס רכוש (!). קרב המאסף שלהם על שימור המנגנון, הסתיים בהמרת מס רכוש במס מכירה המיותר, שנופח לפי דרישתם.

אז את מי הם סידרו הפעם? מס המכירה על קרקעות בוטל אך לא לגמרי, אלא רק - שימו לב - על כאלה שנרכשו לאחר נובמבר 2001. אם נזכור שמס רכוש בוטל מינואר 2000, נקבל שלוש קבוצות של בעלי קרקע.

מי שרכשו את הקרקע לפני ינואר 2000 יחויבו, כמובן, במס מכירה. הללו חויבו גם במס רכוש - לעתים במשך עשרות שנים ואף יותר משווי הקרקע.

מי שרכשו את הקרקע בין ינואר 2000 ונובמבר 2001 - היו פטורים ממס רכוש ויחויבו רק במס מכירה.

מי שרכשו אחרי נובמבר 2001 - לא שילמו מס רכוש ולא ישלמו מס מכירה.

על זאת נוסף תיקון שיעורי מס השבח. לחלק היחסי של עליית השבח עד נובמבר 2001, החיוב הוא 50% ולחלק היחסי שלאחר מכן, החיוב הוא 25%. המסקנה היא, שככל שהקרקע ותיקה וחויבה ביותר מס רכוש, גם תחויב במס מכירה וגם בשיעור גבוה יותר של מס שבח.

ביולי 98' כתבתי והפצתי חוברת ובעמוד השער נכתב: "אז מה אם נכשלנו בהשקעותינו בישראל? אמנם ההשקעות שלנו בקרקע מולאמות באמצעות מס רכוש, ואמנם אנו מקבלים שומות מס פיקטיביות... אך אין זה אומר שמה שקרה לנו יקרה גם לך!! בוא איש יקר, נסה גם אתה, ישראל זקוקה לך ולכספך".

ככל שמגעי עם רשויות המס צברו ותק ולמדתי כיצד הן פועלות, כך הלכתי והשתכנעתי שהשיקול להימנע משוק הנדל"ן, אינו בשום אופן שיעור המס.

עצוב שככה בונים רפורמה.

הכותב הוא יו"ר נפגעי מס רכוש.