בדיקת "גלובס": מזון דיאטטי יקר ממזון רגיל ב-10% בממוצע

מוצרי מזון דיאטטיים, מופחתי שומן ונטולי סוכר יקרים יותר ממוצרים רגילים, כשהפער מגיע גם ל-30% ■ מבדיקת אתר "פרייסל" עבור "גלובס" עולה כי במשקאות ובמוצרי חלב ההבדלים נמוכים מאשר במוצרי המזון היבש

החלטתם מחר להתחיל דיאטה? תתכוננו להגדיל את תקציב קניות המזון שלכם בכ-10%. "גלובס", באמצעות אתר פרייסל (www.pricesal.co.il), המתמחה בסקירת מחירי מוצרים ברשתות, בדק את שיעור הפרמיה שתשלמו עבור מוצרים בגירסת מופחתת שומן או בגירסת הדיאט, ביחס למוצרים מקבילים "רגילים".

סקירת המחירים כללה 19 מוצרים בקטגוריות שונות: מוצרי חלב, מוצרי מזון יבש, שימורים, דברי מתיקה ומשקאות, וממה עולה שעבור מרבית מוצרים "מופחתי שומן", "קלים" או בגירסת הדיאט, תשלמו בדרך-כלל יותר - הפערים מגיעים במקרים קיצוניים ל-50% ויותר.

את המחירים בדקו סוקרי פרייסל בסוף ינואר, ב-3 סניפים של הרשתות המוזלות מגה בול, שופרסל דיל וחצי חינם, כולם במתחם חולון, המחירים המוצגים בטבלאות הם ממוצע המחירים ב-3 החנויות שנסקרו.

מוצרי חלב: מופחתי שומן יקרים יותר

בקטגורית מוצרי החלב, מגוון המוצרים הכוללים גרסאות מופחתות שומן הוא גדול - מחלב, דרך גבינה לבנה ומשקאות פרוביוטיים וכלה במעדנים. 6 מוצרי חלב נכללו ברשימת המוצרים שנבדקה, במרבית המקרים מוצרי הדיאט היו יקרים ממקביליהם ה"רגילים". כך למשל במגה בול מחירו של מעדן מילקי רגיל הוא כ-2.60 שקל והמחיר ל"מילקי קל" הוא כ-3.50 שקל. דוגמה נוספת היא חלב עמיד 3% שבחצי חינם נמכר ב-6.30 שקל, לעומת חלב עמיד המכיל 0% שומן ב-7.50 שקל. בין המוצרים בהם לא היו הבדלים ניכרים או שלא היו הבדלים כלל נכללים מרגרינה מזולה (ללא הבדל) וקוטג' (ללא הבדל בשופרסל דיל ובחצי חינם).

בתנובה מסבירים: "מחירי מוצרי החלב שנמצאים בפיקוח עולים ככל שעולה אחוז השומן, כך שחלב טרי 0% שומן עולה פחות מחלב 3% שומן (5.60 שקל לעומת כ-6 שקל".

בשטראוס מדגישים כי מחירו של מילקי קל אמנם גבוה יותר מזה של מילקי רגיל, אך זהה למחירו של מילקי בטעמים שונים: "רוב מוצרי הדיאט של המחלבה מתומחרים באופן זהה למוצר המקביל. לדוגמה דנונה 1.5%, דנונה 3% ודנונה 0%, וכן אקטיביה 1.5% מול אקטיביה 0%. רק במקרה בו חומרי הגלם יקרים משמעותית או תהליך הייצור מורכב יותר מן המוצר המקביל המחיר יהיה שונה".

מזון יבש: מוצרי הדיאט עולים יותר

בקטגוריה זו נמצאו פערים בין מחיריהם של מרבית המוצרים, כך שמוצרי הדיאט עולים יותר: לדוגמה קונפיטורה 778 רגילה שעולה בחצי חינם 12 שקל לעומת קונפיטורת דיאט שמחירה 14 שקל, עוגת הבית של אסם שמחירה הרגיל כ-11 שקל לעומת עוגת-לייט ב-13 שקל. גם בין אריזות השימורים, נמצאו פערים, ובעיקר בשימורי טונה (סטארקיסט), כך שקופסת טונה המכילה 5% שומן עולה כ-7.50 שקל, לעומת 4 שקלים מחיר לטונה רגילה בשמן - פער של 87% (מגה בול).

משקאות: לרוב אין הבדל במחיר

מחיריהם של 4 משקאות קלים בגירסתם הרגילה וה"דיאט" נכללו בסקירה ממנה עולה, כי אין הבדל במחיר בקבוק 1.5 ליטר קוקה-קולה רגיל לעומת קוקה-קולה דיאט, וכך גם עבור מיץ פרי של פריגת - רגיל או דיאטטי. בסירופ ממותק של עסיס נמצאו הבדלים, לדוגמה בשופרסל דיל 8.50 שקל מחיר לליטר סירופ רגיל לעומת 9.30 שקל המחיר לסירופ דיאט. בחצי חינם נמכרים המוצרים הללו במחיר זהה. גם במחיר של בירה שחורה בבקבוק 1.5 ליטר נמצאו הבדלים: במגה בול בקבוק 1.5 ליטר של בירה שחורה "רגילה" נמכר ב-5.35 שקל לעומת מחיר לבירה שחורה דיאט - 6.25 שקל. גם במוצר הזה לא היו הבדלים בתעריפי חצי חינם לגירסת הדיאט או למשקה הרגיל.

חצי חינם: הפערים הנמוכים ביותר

סקירת המחירים מלמדת כי הפערים הנמוכים ביותר בין מחירי המוצרים הרגילים למקביליהם בגירסת הדיאט נמצאו בסניף חצי חינם. בחלק מהמוצרים לא היו הבדלים כלל במחירים, בשונה משופרסל דיל וממגה בול, כך למשל שימורי תירס (5 שקלים), בירה שחורה וסירופ עסיס. בחישוב סך מחיר הסלים, הפער בין סך הסל הרגיל ביחס לסל הדיאט עמד על כ-7% (כ-196 סל הדיאט לעומת כ-183 שקל הסל הרגיל).

במגה בול נרשם בחלק מהמוצרים יחס הפוך, כך שמוצר הדיאט דווקא היה זול מהמוצר הרגיל, כך בגבינה צהובה טל העמק (17.70 שקל ל"רגיל" לעומת 17.40 שקל ל"קל") ומרק נמס בכוס (5.75 שקל ל"רגיל" לעומת 5.55 שקל לדיאט). בכל מקרה, סך הסל הדיאטטי היה יקר יותר, כך שהפער בין מחירי הסלים עמד על כ-11% (197 שקל הסל הדיאטטי לעומת 177 שקל הסל הרגיל).

בשופרסל דיל באופן עקבי, מרבית מוצרי הדיאט היו יקרים יותר ביחס למוצרים הרגילים (למעט מיונז, קוקה-קולה ומיץ פריגת). בחישוב סך הסלים עולה כי הסל הדיאטטי היה יקר מהסל הרגיל בפער של כ-10% (כ-197 שקל לעומת 184 שקל).

מהשוואת סך הסלים בין 3 הרשתות עולה כי במחירי הסל הדיאטטי כמעט ואין הבדלים בין המחירים - כ-196 שקל סך הסל בשופרסל דיל ובחצי חינם - וכ-197 שקל סך הסל במגה בול. בחישוב הסל ה"רגיל", למגה בול יתרון קל, כאשר סך הסל ברשת הסתכם ב-177 שקל לעומת כ-183 שקל, המחיר בחצי חינם ובשופרסל דיל - פער של כ-3%.

מוצרי הדיאט לא תמיד מבטיחים הנחה משמעותית בקלוריות

לדברי נעמה רשף, דיאטנית קלינית וחברת "עתיד", עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל, יש משמעות למינוח שבו משתמשים בשמות המזונות הדיאטטיים, מכיוון שהם משקפים את הערכים והמרכיבים שהם מכילים: "יש מוצרים דיאטטיים שאני ממליצה עליהם, במובן של חיסכון אמיתי בקלוריות, למשל יוגורט המכיל 0% שומן. במוצרים אחרים חשוב לבדוק מהו הערך הקלורי לצד הערך התזונתי. לדוגמה שוקולדים, עוגות ודברי מתיקה כמו ריבות, שגם בגירסה ה"קלה" מכילים כמות גדולה של קלוריות. כך, למשל, אני ממליצה לצרוך קוביית שוקולד אחת "רגילה" במקום כמה קוביות של שוקולד קל".

משקאות ה"דיאט", לדבריה, מכילים ממתיקים מלאכותיים ומכילים 20 קלוריות ל-100 מ"ל, מספר המסמן אמנם ירידה בכמות הקלוריות ביחס לשנים קודמות, "אולם עדיין מומלץ לצרוך משקאות אלה, בדומה ליתר המשקאות הממותקים, בכמות מוגבלת".

בנוגע לטענות כי צריכת ממתיקים מלאכותיים עשויה לגרום לנזק בריאותי, מדגישה רשף כי הממתיקים המלאכותיים עברו אישור לפני ששולבו במוצרי המזון.

לדבריה, הממתיק היחיד שלא עבר אישור הוא ציקלומט, שהוצא כמעט לחלוטין משימוש.

"הממתיקים המלאכותיים תורמים להורדת הקלוריות וזה ערך חשוב שיש לזכור, משום שהשמנת יתר היא בעיה חמורה יותר. צריכת ממתיקים מלאכותיים בכמות סבירה אינה אמורה להוות סיכון בריאותי".

חרף הטענות נגד לחמים "קלים", המכילים כימיקלים למיניהם וחומרים משמרים, רשף אינה רואה בעייתיות בצריכתם. "לחם קל אמור להכיל עד 40 קלוריות לפרוסה, נתון שהוא לא רחוק מלחם רגיל. רוב הלחמים הקלים מכילים 20 קלוריות לפרוסה (במרקם אוורירי), מכאן שלעיתים תידרש כמות גדולה של פרוסות לתחושת שובע. הדגש שחשוב בבחירת לחם הוא בריאותי - לדוגמה לחם הנאפה מקמח מלא והמכיל סיבים תזונתיים".

רשף מציינת שאין פיקוח או בקרה על הסימון התזונתי של היצרנים בהתייחס, למשל, לכמות הקלוריות. לדבריה, מוצרים המכילים את תו אגודת אייל (האגודה הישראלית לסוכרת) עוברים בקרה של האגודה, מה שיעיד על אמיתות הנתונים במזון עליו מוטבע הסימול.

לסיכום, מדגישה רשף, כי "בעיקר במוצרי הדיאט למיניהם מומלץ לחפש בטבלת הערכים מהו הערך הקלורי. אם ניתן, מומלץ להשוות את הנתון לתכולה במוצר הרגיל - ולא לשכוח כי הנתונים בטבלה מתייחסים לכמות של 100 גרם ולא לתכולה כולה".

22