עקב ההצלחה בערוץ 1: כולם רוצים להצטרף למהפכת ה-HD

הזרמת הכספים לערוץ 1, שתאפשר לו להיות ערוץ הברודקאסט הישראלי הראשון שישדר ב-HD, הציתה אש בשוק ■ HOT ו-yes עשויות לדרוש מיליונים על האפיקים הייעודיים, וגם זכייניות ערוצים 2 ו-10 רוצות להיכנס לתמונה

HOT ו-yes ישקלו לדרוש מיליוני שקלים עבור אפיק ה-HD

אמש (ב') החליט שר האוצר יובל שטייניץ לשחרר 10 מיליון שקל לטובת המשך שידורי ערוץ 1 בשיטת HD, אולם ל"גלובס" נודע כי חברות הכבלים והלוויין עדיין מהססות להצטרף לחגיגה. מתברר כי בימים הקרובים ייערכו פגישות בין ראשי רשות השידור ובכירים ב-HOT וב-yes (בנפרד), כדי לעמוד על התנאים שלפיהם ימשיך ערוץ 1 לעשות שימוש באפיק היקר 511.

בתקופת המונדיאל היה היגיון אסטרטגי לתת את האפיק בחינם. מדובר באירוע יוצא דופן באטרקטיביות שלו, אשר הביא למאות אלפי מנויים חדשים לשירותי ה-HD של הפלטפורמות.

אפיק ה-HD חשוב לרשות השידור הרבה יותר מאשר שהוא חשוב ללוויין או לכבלים, ולכן, על מנת לתחזק את הערוץ שתופס רוחב פס, עשויות הפלטפורמות לדרוש מיליוני שקלים (בודדים) בשנה.

על מנת שלא להתחיל לשלם על הערוץ, לא מן הנמנע כי HOT ו-yes ידרשו מערוץ 1 להתחיל לספק "תכנים אטרקטיביים", כפי שהגדיר זאת בכיר בשוק. בעוד החוק כיום אינו מתייחס כלל לפעילות כלכלית כזו של השידור הציבורי, מעלה הדבר שאלה רגולטורית - האם בהעמדת דרישות תוכניות בהיקשרות שכזו עם רשות השידור לא הופכות החברות לרגולטור של רשות השידור?

ברשות השידור קיוו להזרמה על חשבון הרפורמה, אך לא ממש נערכו לה. אם באמת תשלם רשות השידור מיליוני שקלים בשנה על הערוץ - יש מקום אולי להעריך מחדש את כדאיותו, במיוחד לאור העובדה שהוא ישדר לכ-400 אלף בתי-אב בישראל בלבד.

בין התוכניות המתוכננות כרגע לשידור ב-HD, סדרת התעודה "LIFE" של ה-BBC בת 10 הפרקים, וקיימות גם מחשבות להשיב לשידור חוזר את סדרת התעודה המופתית "אפוקליפסה". עם זאת, כאן נגמרים התכנונים.

מ-HOT נמסר: "עד כה היה לנו שיתוף-פעולה טוב עם רשות השידור, ואנו מקווים כי יימשך". מ-yes נמסר: "נשמח להמשיך לשתף פעולה עם רשות השידור".

זכייניות ערוצים 2 ו-10 בדרך ל-HD משלהם

"זו תעודת עניות שרשות השידור הקדימה את הרשות השנייה", אמר היום גורם בשוק התקשורת. שידורי המונדיאל הביאו את גופי התקשורת האחרים בשוק להיערך מחדש. רבים מהם כבר החלו בהערכות כלכליות וטכנולוגיות פנימיות לשידור ב-HD. ל"גלובס" נודע כי היום (ג') צפויה זכיינית ערוץ 2 רשת להעביר בקשה רשמית לרשות השנייה להעלות ערוץ HD שישדר במקביל לה.

רשת תאלץ לדון בנושא עם HOT ו-yes, שעשויות לדרוש ממנה כסף כדי להקים את הערוץ, אם כי האטרקטיביות שלו ברורה מזו של ערוץ 1. רשת תבקש להעביר תוכניות מסוימות שמצולמות ב-HD מראש, כמו "צחוק מעבודה" למשל, בשיטת השידור המתקדמת.

עוד נודע כי גם ערוץ 10 וקשת ערכו בדיקות משלהם לאופציות בשידור HD, ולא מן הנמנע כי בשנה הקרובה נראה שידור של "הישרדות" או "כוכב נולד" בשיטת שידור זו. הדבר יכול להעלות משמעותית את מחירי הפרסום בזכייניות.

אם קשת לא תצטרף לבקשת רשת, אנו עשויים לראות תקדים נוסף של ערוץ מסחרי ששייך לזכיינית אחת בלבד ומשדר בחלק אחד בלבד של השבוע, עוד לפני שיטת הרישיונות.

כיום, ערוץ 2 וערוץ 10 למעשה אינם אחראים על הפצת שידוריהם. הם מעבירים את שידוריהם לרשות השנייה ומשם לבתינו. כדי להעלות שידורי HD הם זקוקים להעברה ישירה לכבלים וללוויין, מה שדורש אישור מיוחד של הרשות השנייה. הדבר יהיה כרוך בעלויות כפולות בעבורם, שכן על הזכייניות יהיה לשדר לפי שעה לשתי אוכלוסיות צופי ה-SD (שיטת השידור המוכרת היום), 80% מהאוכלוסייה וצופי ה-HD המועטים יחסית.

ערוצי HD יעלו גם למערך ה-DTT

סוגיית ה-HD עשויה להיות רלוונטית גם עבור שידורי החבילה הדיגיטלית - ה-DTT. כשהשוק יעבור לשיטת הרישיונות, ייעשו מאמצים לאפשר שידורי HD על מערך העידן+ (DTT) - מהלך דרמטי שעשוי לשנות את מאזן הכוחות בשוק ולהחליש את הכבלים והלוויין.

על-פי התוכנית ברשות השנייה, ערוצים חדשים שיעלו בעידן הרישיונות על פלטפורמת ה-DTT יוכלו לשדר בשיטת HD. דבר זה יתאפשר באמצעות הגדלת המערך לכזה שיוכל להכיל כ-15 ערוצים.

ערוץ HD תופס יותר מקום, לכן לא מן הנמנע כי ייערך מכרז להקמת ערוץ HD בין השחקנים שיהיו בשוק. כמו כן קיימת האופציה כי יעלה ערוץ שישדר ב-HD וישרת את כלל ערוצי הברודקאסט, כאשר אלה יוכלו להעלות עליו תוכניות שונות באופן נקודתי.

מהרשות השנייה נמסר כי "לשידור טלוויזיה ב-HD נדרשת היערכות רחבה וכוללת של גורמים רבים. הצופים חסרים בציוד מתאים, והשידורים המשודרים על-ידי גופי השידור בטכנולוגיה זו מועטים, ולכן אין היתכנות בשלב זה.

"מאחר ששידורים אלה באים על חשבון שידורים 'רגילים', מבחינת אפיקי השידור, לא ניתן כאמור לשדרם באופן כולל במערכת הקיימת. נדרשת לכך תקופת היערכות, דבר אשר יתאפשר רק לאחר כיבוי השידור האנלוגי הצפוי בפברואר 2011 וכן הרחבת מערך השידור הדיגיטלי ותיקוני חקיקה. נוסף לכך, מתקיימת בחינה של הנושא על מנת שניתן יהיה לשדר HD במסגרת 'עידן+' בעתיד".