רשות האכיפה והגבייה בישראל (ההוצאה לפועל לשעבר) מציגה היום (ב') נתונים מסכמים לשנת 2010, שמצביעים על עלייה דרמטית בתשלום חובות של אזרחים למוסדות ופרטיים באמצעות ההוצאה לפועל ושל אזרחים למדינה במרכז לגביית קנסות.
לדברי רשות האכיפה, ב-2010 שולם סך של 16 מיליארד שקל חובות, שהם עלייה של 33.1% בהשוואה לתשלומי חובות ב-2009.
ברשות האכיפה מציינים כי העלייה נובעת ממספר סיבות עיקריות: כניסתם לתוקף של ההגבלות וצווי המידע לחייבים במסגרת תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל; הפרדת מערכת האכיפה והכנסת שיטות חדשות לגבייה, הן במערכת ההוצאה לפועל ובעיקר במרכז לגביית קנסות; קמפיינים לעידוד הסדרת החובות; וכן פנייה אישית לחייבים באמצעות דיוור ישיר.
לפי הנתונים, מלאי התיקים בלשכות ההוצאה לפועל בסוף 2010 עומד על 3 מיליון תיקים פתוחים, לעומת 3.5 מיליון תיקים בסוף 2009.
לדברי הרשות, יש לזקוף את הירידה במלאי הן להפעלת הוראת השעה לסגירת תיקים ללא פעילות והן לגידול בכמות התיקים שנסגרו בלשכות.
בנוסף, נרשמה ירידה של כ-3.5% בכמות פתיחת התיקים: ב-2009 נפתחו 444,835 תיקים חדשים, בעוד שב-2010 נפתחו 430,217 תיקים.
גידול בחילוט עירבונות
לדברי מנהל רשות האכיפה והגבייה, דוד מדיוני, נתוני 2010 מהווים המשך לנתוני הגבייה של 2009, שהצביעו אף הם על עלייה. להערכתו, ב-2011 צפויה להירשם עלייה נוספת בגבייה.
עם זאת, הוא ציין כי במאי 2011 תיכנס לתוקפה הוראת השעה בדבר הפסקת הליכי המאסר בהוצאה לפועל למשך שנתיים (למעט בתיקי מזונות), ולכן קיים חשש כי עניין זה יוביל לירידה מסוימת בתשלום חובות.
לפי דיווחי רשות האכיפה, בלשכות ההוצאה לפועל ניתן לראות עלייה בתשלומים ברוב דרכי התשלום - תשלום בדואר, בקופה, תקבולים מצד ג' וחילוט עירבונות - למעט בתקבולים ממחסני ההוצאה לפועל, שם נרשמה ירידה של 1.1%. העלייה הגדולה ביותר נרשמה בתקבולים מחילוט עירבונות, שם נרשמה עלייה של 156% בהשוואה ל-2009 (כ-28 מיליון שקל לעומת 11 מיליון שקל).
בנוסף, כניסתן לתוקף של ההגבלות על בעלי חובות - הגבלה מלהחזיק ולחדש דרכון, רישיון נהיגה, עיכובי יציאה מן הארץ ועוד - הביאה להצפה בבקשות לסעדים בתיקי ההוצאה לפועל. בעוד שב-2009 התבקשו כ-2 מיליון סעדים, הרי שב-2010 התבקשו למעלה מ-5.5 מיליון סעדים.
נתונים נוספים נוגעים למרכז לגביית קנסות, הגובה קנסות מסוגים שונים עבור המדינה, בהם אגרות והוצאות בית המשפט בתיקים אזרחיים, קנסות עובדים זרים, קנסות של משרדי התמ"ת, התשתיות והחקלאות, קנסות של הרבנות, קנסות של מינהל הספנות, קנסות שמורות הטבע וקנסות פליליים.
לפי דיווחי רשות האכיפה, ב-2010 נגבו במרכז קנסות בסך 326 מיליון שקל, שהם עלייה של 3.6% לעומת 2009.
לדברי רשות האכיפה והגבייה, העלייה נובעת כתוצאה מהפעלת שיטות חדשות לגבייה ופנייה טלפונית לחייבים, שיפור בדרכי העבודה של מחלקת החקירות המיוחדת במרכז וחיבור ממשקי מידע נוספים במטרה לאתר נכסים וכספים של חייבים.
11
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.