אנשי עסקים נגד נתניהו: הקיפאון המדיני מסכן את ישראל

עידן עופר מזהיר: הפגיעה הכלכלית בעקבות החרם והסנקציות תורגש על ידי כל משפחה בישראל

עשרות אנשי עסקים התכנסו בסוף השבוע בבית פרטי בכפר ורבורג לפגישת חירום סגורה, על מנת לדון בהיבטים הכלכליים של המהלכים המדיניים לקראת ההכרזה הצפויה על הכרה במדינה פלסטינית בספטמבר 2011.

במהלך הפגישה, שבה השתתפו כ-80 אנשי עסקים ובכירים במשק הישראלי ובהם עידן עופר, יוסי מימן, אלי אליעזרא, עמיקם כהן, איתן רף, אבנר סטפק, אודי אנג'ל, אהרון פוגל, ליאון רקנאטי, עו"ד יורם טורבוביץ, שרגא ברוש ואחרים, נמתחה ביקורת קשה על מדיניותו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו. הנוכחים הביעו חרדה מפני ההשלכות הכלכליות של מהלך חד צדדי של הכרה במדינה פלסטינית באו"ם בספטמבר הקרוב.

עידן עופר, הבעלים של החברה לישראל, הזהיר בדיון כי הפגיעה הכלכלית בעקבות החרם והסנקציות תורגש על ידי כל משפחה בישראל. "עשירונים עליונים, בני מעמד בינוני, ובראש ובראשונה שכבות המצוקה. הנזקים לא יפסחו על איש. מתוך תחושה של אחריות לאומית לעובדינו ולחוסן החברתי בישראל, עלינו לפעול בכל האמצעים העומדים לרשותנו על מנת לקרוא לממשלת ישראל ליזום תהליך מדיני שיימנע כל אפשרות להטלת חרם על ישראל", אמר עופר והוסיף כי "העסקים הגלובליים מספקים לנו אמצעי חישה מוגברים ובחודשים האחרונים אנחנו חשים בסימנים של שחיקה משמעותית בלגיטימציה של מדינת ישראל. אם בעבר קהיליית אנשי העסקים נטתה להימנע מנקיטת עמדה ביחס לתהליך המדיני, הרי שהמצב כיום מחייב אותנו לפעול להגנה על הכלכלה הישראלית. בעידן שבו הייצוא מהווה כמעט 50% מהתמ"ג, פגיעה במעמדה הבינ"ל של ישראל תעמיד בסכנה מיידית כמות משמעותית של משרות ומשקי בית בישראל".

עופר חשף במפגש כי בכירים בפדרציית איגוד העובדים הבינלאומית סיפרו לו כי בכירים בהסתדרות פועלים בימים אלה נגד גל של מהלכים של וועדי עובדים מכל רחבי העולם הקוראים להחרים את ישראל ולהפסיק את שיתוף הפעולה עם וועדי העובדים בארץ, כולל פריקת אוניות הנושאות סחורה מישראל.

שגריר ישראל באו"ם לשעבר, דני גילרמן, אמר כי למחרת ההכרזה הצפויה על הכרה במדינה פלסטינית יתחיל תהליך דרמטי וכואב של דרום אפרקניזציה של מדינת ישראל. "השקט הכלכלי השורר כיום בישראל מדומה, וסביר מאוד שהוא יתפוצץ מיד לאחר ההכרזה באו"ם. אני ממשיך גם היום לקבל מסרים מגורמים פלסטינים בכירים על כך שהצד הפלסטיני מעדיף הסכם שלום, על פני כל מהלך חד צדדי; ולכן על ראש הממשלה ליזום מהלך מדיני אמיתי שיאפשר זאת, ויימנע קטסטרופה מבחינת ישראל".

המפגש נערך בחסות "ישראל יומת" והוצגה בו יוזמת השלום הישראלית החדשה ונדונו הדרכים השונות שעל הקהילה העסקית בישראל להתמודד עם הקיפאון המדיני. ב"ישראל יוזמת" אומרים כי בעקבות הפגישה הודיעו שורה של אנשי עסקים ובכירי המשק על הצטרפותם ליוזמה.

"ישראל יוזמת" היא קבוצה של למעלה מ 70 בכירים ישראליים מתחומי כלכלה, ביטחון, דיפלומטיה, אקדמיה חינוך ותקשורת. הקבוצה הציגה את יוזמת השלום הישראלית כמתווה עקרונות להסדרי הקבע. לאור הקיפאון המדיני המתמשך השנים האחרונות, ובמיוחד לנוכח האירועים הדרמטיים שמתרחשים באזור והשלכותיהם על מדינת ישראל, חברי הקבוצה קוראים לממשלת ישראל לקבל החלטה אמיצה ולקחת יוזמה, במטרה לקדם הסדר שלום אזורי במזרח התיכון ויחסים נורמאליים עם העולם הערבי והמוסלמי, כדי להבטיח את קיומה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית ויהודית, ואת בטחונה ושגשוגה.