"ללא תיקון בחוק, ערוץ 10 לא יוכל לקבל רישיון"

כך טוענת היועצת המשפטית של ועדת הכלכלה, שיצאה נגד חוות-הדעת שאיפשרה את הארכת הזיכיון של ערוץ 10 ■ בוטלה ההצעה לאפשר לזכיינית להחזיק בחברת החדשות גם לאחר המעבר לרישיון ■ הצעת חוק הסדרת השידורים ב-DTT אושרה

חוק ה-DTT, הכולל את הסדרת נושא השידורים במערך עידן+, אושר היום (ד') בוועדת הכלכלה, ויעבור כעת לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת. ההחלטה התקבלה לאחר שח"כ רוברט אילטוב הסכים למשוך את הצעת התיקון לחוק שהעלה לפני כחודשיים, לפיה תתאפשר בעלות משותפת על חברת החדשות של ערוץ 2 במקרה שרק זכיין אחד יחליט לעבור לרישיון.

על-פי הצעת חוק ה-DTT, מערך השידורים הדיגיטליים (עידן+), הכולל היום 5 ערוצים (ערוץ 1, ערוץ 2, ערוץ 10, ערוץ 33 וערוץ הכנסת), יורחב משמעותית, כך שתתאפשר הוספת עוד 6-7 ערוצי שידור רגילים על המערך הקיים כיום, וכן עוד 4-5 ערוצי HD.

בין היתר יהיו גם ערוצים נושאיים ששר התקשורת קבע כי הם רשאים לממן את שידוריהם באמצעות פרסומות. הראשון מבין הערוצים הנושאיים לא יוקם לפני שנת 2014, ובסך-הכול יתווספו 3 ערוצים כאלה בטווח זמן של שנה האחד מהשני. מלבד אלה יתווספו ערוץ 9, ערוץ 24, ערוץ מורשת, שידורים בטכנולוגיית HD, שידורי רדיו וערוצים נוספים.

עוד נקבע כי גוף שירצה להפיץ את שידוריו באמצעות המערך יצטרך לשלם בעתיד סכום שייקבע על-ידי שרי התקשורת והאוצר, בהתייעצות עם הגורם שיפעיל את המערך.

מנכ"ל הרשות השנייה, מנשה סמירה, העריך בעבר כי עלות תחזוקה שוטפת של משדר שמפיץ שישה ערוצים נעה בין 20 ל-24 מיליון שקל בשנה. לפיכך כל אחד מבעלי הערוצים יצטרכו לשלם כ-4 מיליון שקל בשנה.

במהלך הדיון התייחסה היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד אתי בנדלר, לחוות-הדעת המשפטית של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה שניתנה השבוע, שאיפשרה לרשות השנייה להאריך את זיכיון ערוץ 10 עד סוף שנת 2012.

"קראתי את חוות-הדעת המלומדת של עו"ד אבי ליכט, שאיפשרה את המשך שידורי ערוץ 10 - ויש לי לא מעט הערות", אמרה בנדלר, "דבר אחד ברור עולה ממנה - שאם אין תיקון בחוק, ערוץ 10 לא יוכל לקבל רישיון. ברור שמועצת הרשות השנייה צריכה לדון עכשיו במה לעשות עם ההפרות".

רשות ההגבלים מתנגדת

שני נושאים מרכזיים עמדו בבסיס הדיון היום: הצעת החוק של ח"כ רוברט אילטוב, שנועדה להקל על קשת לעבור לרישיון, וכן כניסת הטלוויזיה החינוכית לתוך המערך (ראו ידיעה נפרדת).

"הרצון שלנו הוא להניע את רפורמת הרישיונות וההצעה שלי גורמת לקשת ורשת להיפרד", אמר ח"כ אילטוב בדיון, והוסיף כי כדי שהצעתו תהיה מעשית, צריך להאריך את מועד הגשת הבקשות לרישיון.

ואולם, נציגת רשות ההגבלים העסקיים, עו"ד יאירה פרנקל, שנכחה בדיון, הודיעה כי הרשות מתנגדת להצעה של ח"כ אילטוב ועומדת על כך שזכיינית שתרצה לעבור לרישיון תחויב להקים חברת חדשות משלה.

בהמשך לדבריה, אמר ח"כ נחמן שי, כי על הוועדה לדאוג שהציבור לא יישאר בסוף עם חברת חדשות אחת, וזאת בהנחה שעתידו של ערוץ 10 עדיין אינו ברור. ח"כ שי טען עוד כי ההצעה של אילטוב היא בגדר "נושא חדש", ולכן הוא צריך לעבור לוועדת הכנסת, שם יוכרע אם ניתן לדון בה במסגרת חוק ה-DTT.

ח"כ אופיר אקוניס (הליכוד) הפתיע את הנוכחים בדיון, כאשר העניק רוח גבית להתנגדות להצעת חברו לקואליציה, ח"כ אילטוב, בטענה כי הצעת החוק שלו מנוגדת לתפיסותיו הערכיות שגורסות יותר תחרות.

"למה הבאנו את חוק הרישיונות? כי רצינו עוד חברות חדשות בישראל. חוק הרישיונות נועד לרווח את השיח הפוליטי, לפתוח את השוק לתחרות ולנפץ מונופולים. ככל שיהיו יותר חברות כך יהיה יותר טוב - זה היה האינטרס שלנו, וזאת הייתה עמדת הממשלה. סוף-סוף הגיע שר תקשורת שנלחם ברעיון הסובייטי הזה של זיכיונות", אמר אקוניס.

לדבריו, המשך בעלות משותפת לאחר יציאה לרישיון מורידה לטימיון עבודה של שנה וחצי על חוק הרישיונות. "ככל שאנחנו מעכבים את חוק ה-DTT בגלל כל ההצעות החוק האלה, אנחנו פוגעים בציבור החלש", הוסיף אקוניס. "מה קשורות רשת וקשת לדיון הזה? לא אצביע בניגוד לתפיסות שלי", סיכם.

עקב ההתנגדויות שעלו בדיון, הכריז ח"כ כרמל שאמה-הכהן על הפסקה של 5 דקות, שבסופה הוא הכריז כי ח"כ אילטוב הסכים להסיר את הצעת החוק שלו כדי לאפשר את העברתו של החוק לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת.

שאלות כלכליות שלא נענו

בעקבות ההחלטה ביקש יו"ר דירקטוריון קשת, אברהם נתן, להבהיר כי לא קשת היא זו שעמדה מאחורי הצעת החוק. "קשת לא חוקקה את חוק הרישיונות, ויש לנו אפשרות לשדר בזיכיון עד 2015 ואולי עד 2018 עם אותה חברת חדשות, ואין לנו כוונה לוותר על זה", אמר נתן, והוסיף כי "אם רוצים לאפשר לנו לעבור לרישיון, צריך לתת לנו תנאים כלכליים מתאימים. אנחנו מברכים על הארכת הזיכיון של ערוץ 10, אבל המצב הוא שאין שאלה של מעבר לרישיונות. אם רוצים לעבור לרישיונות לפני 2018, יש שאלות כלכליות שלא נתתם עליהן את הדעת".