המכירה הפומבית של אמנות ישראלית ובינלאומית בתירוש שנערכה במוצ"ש האחרון הסתכמה בסכום שיא של 3.35 מיליון דולר. 93% מהפריטים שהוצעו בקטלוג נמכרו. את המכירה ניהל לראשונה אמיתי חזן, שתפס את מקומו של אביו דב חזן, העומד בראש בית המכירות.
"התוצאה נחשבת להישג גדול כיוון שעברנו את פדיון השיא שנרשם במכירה הקודמת, שהסתכמה ב-3 מיליון דולר", אמר דב חזן ל"גלובס", והוא מסביר: "במכירה הקודמת היה ציור יחיד של ראובן רובין, שנמכר ב-530 אלף דולר. הפעם מדובר בהרבה יותר יצירות שמצאו ביקוש נאה".
יצירתו של נחום גוטמן "הקיוסק בנווה שאנן" שהוערכה בין 100 ל-150 אלף דולר נמכרה ב-178 אלף דולר. ציור של ראובן רובין, "בדרך לצפת" שהוערך בין 40 ל-60 אלף דולר, נמכר ב-101 אלף דולר. שלושה שיאי מחיר נקבעו לאמנים משה קופפרמן - 65 אלף דולר, לשלום סבא - 21 אלף דולר ולשרגא וייל - 15 אלף דולר. שתי תוצאות בולטות נוספות: ציור של אורי רייזמן, נערה עם כובע צהוב נמכר ב-55 אלף דולר וציור מופשט של לאה ניקל מאוסף גבי ועמי בראון, נמכר בכ-52 אלף דולר, לאחר הערכה מוקדמת עד 20 אלף דולר.
הפער בין ההערכות המוקדמות לתוצאות המחיר נובע בחלקו מהתמחור הזהיר שנוקט בית המכירות - המאפשר ליותר מעוניינים להתמודד על היצירות, ואינו מייצר התחייבות בלתי ריאלית מול המוכרים. ואילו באופן בולט נובע הפער מאווירת התחרות הנוצרת באולם המכירה - גם כאשר חלק מהמציעים אינם נוכחים בו בפועל.
חזן: "אני כבר לא מכיר הרבה מהקונים. אבל זה לא יכול להיות אחרת, כי על זה נשען הביזנס. אנשים שקנו דירה חדשה, אנשים שהחלו להתעניין באמנות, כל זכות קיומנו היא בקהל החדש שמצטרף. אני תמיד שואל אנשים חדשים שאני פוגש במכירות מה גרם להם להגיע - אני מקבל תשובות מגוונות. להפתעתי הרבה, היו גם שחקנים ישראלים מחו"ל - קיבלתי טלפון מלונדון שייצג מישהו מרוסיה שהתמודד על היצירות של גוטמן.
"האינטרנט פתח את העולם הזה באופן שלא ייאמן - אנשים מגיעים ומוצאים אותנו מכל מקום. כך גם יצירות של אמנים שפה לא אומרים כלום לאף אחד מקבלים התעניינות מחו"ל. זה פחות טוב לסוחרים ויותר טוב לנו - אם פעם יכלו לקנות ב-1,000 ולמכור ב-10,000 דולר, היום הכול הרבה יותר חשוף, שקוף ומבוקר".
לדברי חזן - מכירה מוצלחת מניבה גם הפנייה של יצירות מעולות למכירות הבאות. כך הגיעו יצירות של מיכל נאמן, של יוחנן סימון ועוד. כשמישהו קורא שציור של רפי לביא נמכר ב-20 אלף דולר, או שקופפרמן נמכר ב-65 אלף דולר, הוא מעז להוריד את הציור מהקיר ולממש. "גוטמן הוא דוגמה נהדרת, כי לא מופיעות הרבה יצירות שלו בשוק. במכירה הקודמת קיבלנו שתי יצירות של גוטמן למכירה ממישהו שאמר שהוא חייב למכור כי הוא צריך כסף - אלה נמכרו ב-200 ו-205 אלף דולר, והיצירה שמכרנו הפעם הייתה קטנה יותר והגיעה מאותו מקור".
עשרה הציורים היקרים ביותר שנמכרו במכירה של תירוש
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.