פעילות חברת ההשקעות ארנה גרופ (לשעבר מנופים פיננסים), שבשליטת מרכוס וובר, ממשיכה לקרטע, ומצבה הפיננסי ממשיך להידרדר, בעיקר בהשפעת ירידת ערך של השקעות בקרקע בקזחסטן ובקניון ארנה בהרצליה, שבוצעו בתקופת בעלי השליטה הקודמים בחברה - ג'קי בן-זקן ואברהם נניקשווילי.
ארנה גרופ סיכמה את 2015 עם הפסד ענק של 240 מיליון שקל (יותר ממחציתו ברבעון הרביעי), המצטבר לסכום כפול כמעט (445 מיליון שקל) ב-3 שנים (2013-2015). הערת "עסק חי" מלווה את דוחות החברה, תוך שרואי החשבון מפנים את תשומת-לב המשקיעים לגירעון של 515 מיליון שקל בהון החוזר וליכולתה של ארנה לעמוד בהתחייבויותיה.
הונה העצמי של ארנה גרופ התכווץ ל-53 מיליון שקל, ובקופת המזומנים שלה היו בסוף השנה 25 מיליון שקל בלבד, מולם מציגה החברה התחייבויות של 1.25 מיליארד שקל, כמחציתן (597 מיליון שקל) התחייבויות שוטפות, בעיקר לבנקים.
מה שהעיב יותר מכל על תוצאות החברה ב-2015 היה ירידת ערך הקרקע שלה בקזחסטן - 580 דונם בעיר הבירה אסטנה - בסכום של כ-125 מיליון שקל, עקב הפסדי שיערוך בסך 57 מיליון שקל וירידת ערך בהיקף של 67 מיליון שקל נוספים, בהשפעת חוסר הוודאות לגבי עתיד הקרקע וכן מירידת ערך ניכרת בשווי המטבע הקזחי.
מדובר בקרקע שנרכשה בעסקה תמוהה בעת שמנופים נשלטה עדיין כאמור בידי נניקשווילי (שמחזיק גם כיום במניות החברה) וג'קי בן-זקן. בשנת 2007 רכש בן-דוד של נניקשווילי את הקרקע בבירת קזחסטן תמורת 2.6 מיליון דולר בלבד, ולאחר חודש מכר אותה לחברה הציבורית תמורת לא פחות מ-41 מיליון דולר. ארנה גרופ נמצאת בסכסוך ממושך מול הרשויות המקומיות בגין אי-שימוש בקרקע. בשנה החולפת הודיעו הרשויות בקזחסטן לארנה כי במקרה שלא ייעשה שימוש בקרקע עד אוגוסט הקרוב, היא תופקע מידיה.
למרות ההשקעה, הקניון לא מתרומם
עוד עולה מהדוחות, כי ארנה גרופ רשמה הפחתה שנתית של 93 מיליון שקל בשוויו של קניון ארנה בהרצליה, מתוכם 65 מיליון שקל הוכרו במחצית השנייה של 2015, ושוויו הועמד על 319 מיליון שקל בלבד.
הדוחות חושפים כי שוויו המעודכן של הקניון בהרצליה נרשם לאחר שבתקופת הדוח רשות ניירות ערך העבירה לחברה כמה השגות בדבר ההנחות שעמדו בבסיס הערכת השווי לנכס. הקניון כולל שטח בנוי של כ-98 אלף מ"ר, מהם שטחי השכרה בכ-27 אלף מ"ר.
מאז 2007, אז רכשה החברה את הקניון מידי איש העסקים מוטי זיסר, מצבו של ארנה רק הולך ומידרדר. ארנה גרופ שילמה 546 מיליון שקל עבור הקניון וציפתה להפוך אותו למרכז קניות מוביל בישראל. בשנת 2010 הגיע אמנם שווי הקניון ל-640 מיליון שקל, אבל מאז ובחלוף 5 שנים בלבד השווי נחתך בחצי.
למרות שיפוץ רחב שביצעה הקבוצה בקניון בהשקעה של 70 מיליון שקל, הקניון לא מצליח להתרומם. קניון ארנה יושב אמנם בלב שכונת יוקרה - הרצליה פיתוח, ונהנה מקרבה לים, אבל דווקא המיקום שלו הוא אחד הגורמים העיקריים לכישלונו. הנגישות לקניון נמוכה, אין אליו תחבורה ציבורית מסודרת, הוא נהנה מקהל מועט, כיוון שהאוכלוסייה ברדיוס הקרוב אליו דלילה, ואין לו בידול תחרותי מול קניונים אחרים בסביבה, ובעיקר מול קניון שבעת הכוכבים.
התוצאה של כל אלה היא ירידה עקבית ומתמשכת בשיעור התפוסה בקניון, מ-87% בשנת 2013 ל-81% בלבד אשתקד. דמי השכירות הממוצעים למטר לחודש ירדו מ-127 שקל למ"ר ב-2010 ל-96 שקל בלבד ב-2015 - צניחה של 24.4%.
גם ה-NOI (רווח תפעולי) של הקניון יורד בהתמדה. ב-2015 הוא צנח ב-24.2% והסתכם ב-16.1 מיליון שקל בלבד, לעומת 21.3 מיליון שקל בשנת 2014. לשם השוואה, נציין כי בשנת 2011 הניב הקניון NOI של 34.3 מיליון שקל.
החזקתו של וובר - פחות מ-100 מיליון שקל
במקביל לדוחות, דיווחה ארנה כי שוב אינה עומדת באמות מידה כלפי בנק שסייע לה במימון רכישת הקניון בהרצליה, כפי שקרה לא פעם בשנים האחרונות, וזאת בגין הלוואה בהיקף של 220 מיליון שקל. לדבריה, אין ביכולתה להעריך אם תגיע להסכמות מול הבנק לוויתור על אמות-המידה.
עוד עדכנה החברה כי היא מנהלת מגעים עם בנק זר בניסיון לדחות פירעון להלוואה בהיקף של 15 מיליון דולר, שמועדה הוא יולי 2016 והיא מובטחת בשעבוד על הקרקע בקזחסטן.
בעל השליטה במנופים (62%) הוא מרכוס וובר, 61, רואה חשבון בהשכלתו שהיה ונותר אלמוני מבחינת שוק ההון המקומי. על-פי דיווחים קודמים של ארנה, חברת ASTC שבאמצעותה ביצע וובר את השקעתו במניות החברה, עוסקת בתחומי הטקסטיל, מסחר ונדל"ן בסינגפור, גרמניה ושווייץ.
ביולי 2008 העמיד וובר לארנה מסגרת אשראי של 25 מיליון דולר, ושנה לאחר מכן - בעיצומו של משבר האשראי העולמי שהיכה גם במנופים - הפכה ההלוואה להשקעה הונית יוצאת דופן של כ-100 מיליון דולר במניות החברה. השקעת הענק, לצד הלוואות שהעמיד לחברה עד היום בסכום דומה, הגדילו את סך ההשקעה של וובר בארנה עד קרוב למיליארד שקל, בעוד ששווי מניותיו בחברה (62%) עומד כיום על פחות מ-100 מיליון שקל.
ארנה גרופ נסחרת בבורסה בשווי של 135 מיליון שקל, אחרי שאיבדה כ-25% מערכה בשנה החולפת, והיא רחוקה יותר מ-90% משווי השיא שלה באפריל 2011, אז נסחרה בשווי של 1.1 מיליארד שקל. החברה (לשעבר מנופים) נולדה משלד בורסאי שרכשו ב-2005 בן-זקן ונניקשווילי, ובאמצעותה ביצעו שורת עסקאות נדל"ן גדולות בישראל, ובראשן קניון ארנה, בארה"ב ובקזחסטן. בהמשך צירפו השניים את וובר לגרעין השליטה, ולאחר מכן הוא הפך לבעל השליטה.
תוצאות ארנה
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.