הבנק המרכזי של סין הנחית אתמול (ב') בעקיפין מכה על המטבעות הדיגיטליים כמו הביטקוין כאשר הוא הודיע כי הנפקות "מטבעות ראשוניים" - כאלה שמגובים רק על ידי החברות שמנפיקות אותם - הן לא חוקיות, ודרש להפסיק לחלוטין את גיוסי הכספים באמצעותם.
הביטקוין הגיב בירידה של 7.2%, החדה ביותר מאז יולי, למחיר של 4,530 דולר. כ-28 מיליארד דולר משוויו התאדו. המטבע הדיגיטלי אתריום ירד ביותר מ-6% ,לפי נתונים של חברת Coindesk.
זהו האתגר הפיקוחי הגדול ביותר בעולם עד כה לשוק המתעורר של גיוסי הון דיגיטליים פרטיים, אם כי לא בהכרח לביטקוין עצמו.
בנק העם הסיני הודיע באתר שלו שהוא השלים בדיקה של הנפקות המטבעות הראשוניים, ICOs ,ויעניש בחומרה הנפקות כאלה בעתיד, וגם הנפקות שכבר בוצעו אם הן היו כרוכות בעבירות. לפי הבנק המרכזי, הגורמים שכבר גייסו כספים בהנפקות אלה חייבים להחזיר כספים למשקיעים שקנו את המטבעות הללו, אם כי הוא לא פירט איך בדיוק יוחזר כסף רגיל למשקיעים.
הבנק המרכזי בסין מסר עוד שעל החברות למסחר במטבעות דיגיטליים נאסר לבצע המרות שלהם לכסף רגיל. אסור לעשות שימוש בכסף דיגיטלי בשוק, ולבנקים אסור להציע שירותים להנפקות מטבעות ראשוניים.
"זהו במידה מסוימת מה שאנחנו מתחילים לראות גם במדינות אחרות, אם כי אולי לא באותה החומרה - כולנו יודעים שהרגולציה מתחילה להגיע", אמר ג’הן צ’ו, שותף בחברת קנטיק קפיטל בהונג קונג, שמשקיעה במטבעות דיגיטליים ומייעצת בנושא. "סין, בגלל גודלה והעובדה שהיא שוק ההנפקות מהספקולטיביים יותר, צריכה הייתה לנקוט פעולה חמורה יותר נגד המטבעות הללו".
הנפקות של מטבעות ראשוניים הן מכירות לא מוחשיות שצמחו ללא הפרעה בשנה האחרונה, וגייסו 6.1 מיליארד דולר ברחבי העולם, ובעיקר בסין, שבה הן נתפסות כאיום על יציבות המערכת הפיננסית.
ההנפקות הללו של מטבעות דיגיטליים נתפסות כדרך לעקוף את ערוצי גיוס ההון המקובלים של הון סיכון
ובנקאות ההשקעות. בנקים מרכזיים בעולם רואים בהן איום על שליטתם במערכות המוניטריות, למרות
שמדובר עדיין על שוק זעיר יחסית.
בסין היו 43 חברות שהנפיקו מטבעות ראשוניים כאלו ב-18 ביולי, לפי דוח של הוועדה הלאומית של מומחים לטכנולוגיית הבטיחות הפיננסית באינטרנט. 65 הנפקות כאלה,ICO, הושלמו, לפי הוועדה, בגיוס כולל של 6.2 מיליארד יואן, 398 מיליון דולר.
מדובר על כעין הכלאה בין גיוס הון המוני (crowdfunding) להנפקה. המטבעות הווירטואליים שמונפקים מבוססים בעיקר על טכנולוגיית Blockchain ("שרשרת הבלוקים"), שעומדת
מאחורי האתריום והביטקוין. אבל שלא כמו הנפקה רגילה, שבה הקונים מקבלים מניות, המשקיעים במטבעות הווירטואליים לא מקבלים מניה או כסף מוחשי. הם מקבלים רק מטבע ייחודי לחברה
שהנפיקה אותו או לרשת שלה.
פירוש הדבר הוא שהכסף הזה צובר ערך רק אם עסקיה או הרשת של חברת הסטארט אפ מתבררים
כבריאים, מושכים עוד משקיעים וקונים ומשפרים את הנזילות. זהו אם גדול, והפריחה של הקונספט הלא מוכח הזה גורמת לדיבורים על בועה. רשות ניירות הערך האמריקאית, SEC, אותתה על העמקת המעקב אחרי המגזר הזה כשהיא הזהירה שהנפקות ICO יכולות להיחשב לניירות ערך. ה-SEC הדגישה
את מחויבותה להגנה על משקיעים, ומסרה שהחברות המנפיקות צריכות לרשום את ההנפקות בממשל, אלא אם כן יש להן סיבה תקפה שלא לעשות זאת.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.