סיידוף רוכש את החזקות אריסון בשיכון ובינוי ב-1.1 מיליארד ש'

איש העסקים ירכוש את מלוא המניות של אריסון, שמחזיקה ב-46.9% מהקבוצה • שווי המניות של אריסון עמד על 1.28 מיליארד שקל בסיום המסחר היום • העסקה נחתמה לפני שעה קלה

שרי אריסון, בעלת השליטה בענקית התשתיות והנדל"ן שיכון ובינוי (שו"ב), חתמה אתמול (ד') על עסקה למכירת החזקותיה (כ-47%) לאיש העסקים נתי סיידוף. המכירה המפתיעה בוצעה בעיתוי מאוד לא נוח מבחינתה של המיליארדרית אריסון, לאחר שמניית שו"ב נפלה בשנה האחרונה בכמעט 30% והיא נסחרת קרוב לשפל של השנים האחרונות. נראה כי הצרות שנפלו לאחרונה על החברה בזו אחר זו ותרמו לקריסת המניה, גרמו לבעלת השליטה "לחתוך" את השקעתה בחברה ולמכור לסיידוף את השליטה בשו"ב בהנחה משמעותית של 15% על מחיר השוק. זאת, כשעסקאות מסוג זה מתבצעות בדרך כלל בפרמיה נדיבה ודו ספרתית על מחיר השוק.

סיידוף, שלאחרונה ראה כיצד כמה עסקאות גדולות במשק חומקות מידיו, כמו אפריקה ישראל ויורוקום, הסכים כמובן למחיר הנוח שביקשה אריסון והוא רוכש את הנתח של אריסון בשו"ב תמורת 1.1 מיליארד שקל, אף ללא ביצוע בדיקת נאותות. כחלק מהרכישה יעביר סיידוף לאריסון סכום נוסף של 25 מיליון שקל שאותו היא תתרום "לטובת הקהילה". לפי ההסכם שנחתם אמש אמורה העסקה להתבצע בתוך 45 ימי עסקים. התמורה, בניכוי סך של 250 מיליון שקל, תשולם במועד השלמת העסקה. היתרה תשולם עד 15 חודשים ממועד ההשלמה, בתוספת ריבית שנקבעה בין הצדדים. שוויה של שו"ב  בסיום המסחר אתמול עמד על כ-2.7 מיליארד שקל והיום נסחרה המניה בעלייה נאה של 4% בשעות הצהריים.

שרי אריסון ציינה עם ההודעה על חתימת ההסכם כי "במהלך השנים האחרונות קיבלנו פניות רבות באשר למכירת החברה, ובעת בחירת בעל השליטה החדש נתנו משקל רב לרצון להמשכיות בהטמעת הערכים וחזון הקיימים של הקבוצה למען צמיחתה, שגשוגה והובלתה בתחום. ההחלטה על המכירה התקבלה בהתאם לאסטרטגיית הפעילות הגלובלית של הקבוצה ובמטרה לגוון את השקעותיה והשפעתה בתחומי פעילותה השונים בעולם".

"ארה"ב - מנוע צמיחה עתידי של שו"ב"

מקבוצת סיידוף נמסר: "נתי סיידוף עתיד להיפגש עם המנהלים הבכירים בשיכון ובינוי, במטרה לגבש תוכניות עבודה אסטרטגית ארוכת טווח לחברה, ועם השלמת העסקה צפוי מנהל העסקים של קבוצת סיידוף, תמיר כהן, ליטול חלק משמעותי בגיבוש המדיניות ובפעילות שיכון ובינוי. הניסיון הרב שנצבר במשך למעלה מ-40 שנה בקבוצה שבראשותו בארה"ב, וזאת בעיקר בתחומי הנדל"ן, הייזום והבניה, עתיד לסייע לשיכון ובינוי בהרחבת פעילותה בשוק האמריקאי, והוא רואה בשוק האמריקאי את אחד ממנועי הצמיחה העתידיים של שיכון ובינוי, וזאת בהתאם לתוכניות החברה הקיימות".

שיכון ובינוי, נזכיר, נמצאת בשנה האחרונה בעיצומה של חקירה פלילית המתנהלת נגדה בנוגע למתן שוחד בחברה הבת SBI (סולל בונה ארצות חוץ) במסגרת לפעילותה במדינות באפריקה. בשו"ב דיווחו לאחרונה כי נבחנת האפשרות למכירת SBI כולה, או חלק מהחברות הבנות שלה, לגוף בינלאומי. עם זאת, כל עוד החקירה לא הסתיימה, הסיכוי למימוש עסקה כזאת לא היה גבוה, ולו בגלל חוסר הוודאות בנוגע ליכולת החברה להמשיך לפעול באפריקה. בשל החקירה נאלצה שו"ב להפקיד סכום של כ-250 מיליון שקל בקרן חילוט, במטרה לשחרר חשבונות של SBI לצורך המשך פעילותה השוטפת. סיידוף, לאחר שייקח את המושכות בחברה, יידרש להחליט מה לעשות עם הפעילות באפריקה.

אריסון ניהלה בחודשים האחרונים מגעים עם מספר גופים בנוגע למכירת ההחזקה בשיכון ובינוי, גם על רקע הגבלות רגולטוריות המקשות על הרחבת פעילותה של הקבוצה בישראל. ייתכן שהקש ששבר את גב הגמל מבחינתה היה פסילתה של שו"ב בשבוע שעבר מהשתתפות במכרזי הקמת הרכבת הקלה בירושלים על ידי הוועדה לצמצום הריכוזיות.

הצרות של שו"ב בשנה האחרונה לא הסתיימו בחקירת השוחד באפריקה וגם לא עם מגבלת הריכוזיות בישראל. גם בגרמניה, שם החזיקה החברה בשליטה בחברת איי.די.או גרופ (ADO) הפועלת בתחום הנדל"ן המניב למגורים בברלין, היא חוותה ניסיון להשתלטות עוינת  מצד משפחת דיין וקרן ההשקעות אפולו.

ADO אמנם עושה חייל, אולם ניסיון של שו"ב להגדיל את חלקה בחברה אשתקד ולרכוש מניות שיגדילו את החזקותיה למעל 50% מההון, נתקל במהלך רכישת אגרסיבי של דיין ואפולו, שאילץ את אריסון בסופו של דבר להגיע עימם להסכם ניהול ושליטה משותפת בחברה.

ירידה במכירת הדירות בארץ

בישראל, כאמור, נפגעת הפעילות של החברה בתחום התשתיות עקב גודלה של הקבוצה וגם פעילותה בתחום ייזום בנייה למגורים ספגה מהלומה בשנה האחרונה (בדומה לשאר חברות הייזום המקומיות) על רקע תוכנית "מחיר למשתכן" של שר האוצר כחלון. במסגרת פרסום הדוחות לרבעון הראשון השנה דיווחה שו"ב כי בתחום יזמות הנדל"ן בארץ נרשמה נסיגה של 25% בהכנסות לכ-274 מיליון שקל על רקע ירידה במספר הדירות שהחברה מכרה. ההכנסות ממכירת דירות בארץ הסתכמו ברבעון בכ-242 מיליון שקל, ירידה של 28.5% לעומת הרבעון המקביל.

שיכון ובינוי
 שיכון ובינוי

בסך הכל רשמה החברה ברבעון זה ירידה חדה של 28% בהכנסות לעומת הרבעון המקביל אשתקד, לרמה של כ-1.35 מיליארד שקל. ההכנסות מפעילות קבלנות תשתיות ובנייה בארץ רשמו ירידה של 30% ועמדו על כ-739 מיליון שקל. בתחום התשתיות בחו"ל (מחוץ לארה"ב) נרשמה ירידה בשיעור דומה בעיקר עקב צמצום פעילות בניגריה וההכנסות עמדו על כ-322 מיליון שקל. השורה התפעולית הצביעה על צניחה של 77.6% ברווח לרמה של כ-45 מיליון שקל ובשורה התחתונה רשמה שו"ב נפילה של 78% ברווח הנקי לרמה של כ-17 מיליון שקל בלבד.