בריאות אך תקועות: מלכוד הריבית של הכלכלות הקטנות

פניית הפרסה המוניטרית שעשו הבנקים המרכזיים של ארה"ב ואירופה, שהחליטו להותיר את הריבית ללא שינוי בטווח הנראה לעין, מחייבת תגובה תואמת מצד בנקים של מדינות אחרות, על אף שכלכלותיהן נמצאות דווקא במצב טוב

נגיד הפד ג’רום פאואל ונשיא ה־ECB מריו דראגי /צילום: רויטרס, Yuri Gripas
נגיד הפד ג’רום פאואל ונשיא ה־ECB מריו דראגי /צילום: רויטרס, Yuri Gripas

שינויים פתאומיים במדיניות הבנקים המרכזיים הגדולים בעולם מהדהדים בכלכלות קטנות יותר, ומשאירים אותן במצב של ריביות נמוכות ואפילו שליליות למשך שנים רבות בעתיד, על אף שהן בדרך כלל כלכלות בריאות.

הסכנה היא שאותה מדיניות של כסף קל עלולה ללבות בועות מחירים מערערות יציבות בנדל"ן ובנכסים נוספים. היא גם מותירה את הבנקים המרכזיים עם מעט מאוד תחמושת להתגוננות מפני ההאטה הכלכלית הבאה.

כלכלות כמו שווייץ, שהבנק המרכזי שלה לא מאותת על שינוי במדיניות הריבית השלילית בשנים הקרבות, הן קטנות יחסית לארה"ב ולגוש האירו. ובכל זאת הן מהוות בית לבנקים עולמיים גדולים ולחברות שרגישות לשינויי ריבית ותנאים פיננסיים. כאשר שוקי ההון מקושרים אלו באלו בצורה כה הדוקה, בעיות במדינות הקטנות עלולות להתרחב למדינות הגדולות יותר.

ביום רביעי, הפדרל ריזרב האמריקאי השאיר את ריבית המדיניות העיקרית שלו בטווח של 2.25%-2.5% וציין שהוא לא צפוי להעלות את הריביות השנה. בסוף 2018, הפד אותת שהוא צופה העלאת ריבית אחת עד שלוש העלאות ב-2019.

לפני שבועיים, הבנק המרכזי האירופי הרחיק לכת עוד יותר, והודיע שהוא ישיק תמריץ חדש לתמיכה בכלכלת גוש האירו: הלוואות זולות שלו לבנקים. הוא הודיע גם שהוא צופה שיותיר את ריבית המפתח שלו ברמה של מינוס 0.4% לפחות בכל שנת 2019, כלומר זמן רב יותר מהתחזית הקודמת שלו.

הבנק המרכזי השווייצרי הודיע ביום חמישי שהוא יותיר את ריבית המדיניות שלו ברמה של מינוס 0.75%, שם היא נמצאת מאז ינואר 2015, תוך הנמכת תחזית האינפלציה בשווייץ ל-0.3% השנה ו-0.6% בשנה הבאה. הבנק הצביע על צמיחה עולמית חלשה ואינפלציה נמוכה, כאשר התוצאה מכך היא "ציפיות מונמכות בנוגע לריביות באזורי מטבע גדולים במבט קדימה".

נעות יחד
 נעות יחד

למה נורבגיה דווקא העלתה ריבית?

הבנק המרכזי הנורבגי פעל בניגוד למגמה הזו. הוא העלה את הריבית העיקרית שלו ברבע נקודת אחוז ל-1% ואותת על עוד העלאות השנה. התלות של נורבגיה בהפקת נפט מבדלת אותה ממדינות אירופיות אחרות, מפני שמחירי נפט גבוהים יותר מספקים לכלכלה שלה תמריץ שאין לשכנותיה. הקרונה הנורבגית עלתה בכ-1% מול האירו בעקבות ההודעה הזו.

אבל גם נורבגיה הורידה את תחזית הריבית שלה לטווח הארוך בנימוק של "העלאה מדורגת יותר של הריבית אצל עמיתות הסחר".

ייתכן שהבנק המרכזי הנורבגי לא יהיה לבדו בהעלאת הריביות העיקריות שלו השנה. הבנק אוף אינגלנד אמנם השאיר את ריבית המפתח שלו ללא שינוי ביום חמישי, אך הוא חזר על הציפייה שלו ש"הידוק מתמשך של מדיניות מוניטרית" יהיה נחוץ אם בריטניה תעזוב את האיחוד האירופי בתנאים מוסכמים, ועם תקופת הסתגלות לתנאי המסחר החדשים. הבנק גם הכיר בכך שאם הברקזיט יתבצע ללא הסכם, יהיה אולי צורך בהורדת ריבית.

מה גורם לכך שהחלטות הפד וה-ECB נוגעות גם למדינות שלא משתמשות בדולר או באירו? מדינות כמו שווייץ, שבדיה ודנמרק, שקרובות לגוש האירו אך אינן חלק ממנו, תלויות בגוש הזה שהוא שוק היצוא והיבוא העיקרי שלהן. הצמיחה והאינפלציה בהן תלויה במידה רבה בשערי החליפין של המטבעות שלהן. תמריץ מוניטרי נוטה להחליש את המטבע המקומי, ולכן כאשר ה-ECB מאמץ מדיניות כסף קל כפי שהוא עשה לפני שבועיים, האירו נחלש מול המטבעות האירופיים האחרים, כמו הפרנק השווייצי. מאחר שה-ECB הוא בנק כה גדול, מדינה כמו שווייץ יכולה לעשות מעט מאוד כדי לנטרל את המדיניות שלו.

בסימן לתלות של שווייץ במדיניות ה-ECB, הפרנק התחזק מעט מול האירו ביום חמישי גם אחרי שהבנק של שווייץ הפחית את תחזיות האינפלציה שלו. "הם בני ערובה של ה-ECB", אמר דיוויד אוקסלי, כלכלן בחברת המחקר קפיטל אקונומיקס. אנליסטים רבים צופים שהבנק של שווייץ יישאר בהמתנה השנה ובשנה הבאה.

כמו בשווייץ, הבנקים המרכזיים בשבדיה ובדנמרק מחזיקים ריביות שליליות זה שנים רבות, שלא צפויות להשתנות בקרוב. בקפיטל אקונומיקס מעריכים שהריקסבנק השבדי יותיר את הריביות שלו, כולל ריבית פיקדון של מינוס 1% וריבית הלוואות של מינוס 0.25%, ללא שינוי עד שנת 2021.

"כוח המשיכה של הפד וה-ECB חזק מאוד", אמר סבסטיאן גלי, אסטרטג מקרו בחברת נורדיאה ניהול נכסים. "ההשלכה היא שבנקים מרכזיים שאינם בגוש האירו מייבאים בדרך כלל את המדיניות שלהם מה-ECB, ולכן זה עלול להוביל לבועות מחירים ולהקצאה מעוותת של הון".

שערי הריבית השליליים גם עולים כסף לבנקים המסחריים. בשווייץ, הבנקים שילמו לבנק המרכזי כמעט 7 מיליארד פרנק (7 מיליארד דולר) כדי להפקיד כספים שלהם מאז 2015. הבנקים הדניים שילמו סך של 3.1 מיליארד קרונות (חצי מיליארד דולר) לבנק המרכזי שלהם מאז 2014. ריבית הפיקדון בבנק המרכזי הדני היא מינוס 0.65%.

גם במזרח מושפעים מהחלטות המערב

לא רק אירופה מושפעת ממדיניות הבנקים המרכזיים הגדולים. ביום חמישי אותת הנגיד הדרום קוריאני לי ג'ו-יאול שהוא ימשיך בהפוגה הנוכחית ממדיניות ההידוק. הודעתו אמרה ש"המדיניות הנוחה יותר לשווקים מכפי שהיה צפוי בארה"ב" מאפשרת לבנק שלו יותר חופש פעולה בקביעת מדיניות.

הריבית בדרום קוריאה הועלתה בפעם האחרונה בנובמבר, ובקרב האנליסטים קיים קונצנזוס שהשנה היא לא תשתנה.

הבנק המרכזי האינדונזי לא שינה ביום חמישי את הריבית בתום הישיבה החודשית הרביעית שלו. כך נהג גם הבנק המרכזי בפיליפינים. הפד צפוי, כאמור, לא לשנות את ריבית המפתח שלו במשך כל שנת 2019.