המהומות הפרו-דמוקרטיות בהונג קונג מאיימות לדחוף את מרכז הסחר הזה למיתון לראשונה מאז המשבר הפיננסי העולמי לפני עשר שנים, כאשר אי-הוודאות משתלטת על הכלכלה שנפגעה ממילא ממלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. נמל התעופה הבינלאומי של הטריטוריה האוטונומית למחצה ביטל במהלך היום את כל הטיסות שנותרו לאחר שאלפי מפגינים צבאו על בניין הטרמינל המרכזי זה היום הרביעי ברציפות, ושיבשו את מהלכו התקין.
עם קיץ של מחאות שאינן מראות סימני דעיכה, מגזרי מפתח כמו תיירות ומסחר קמעונאי סובלים כאשר מבקרים מחו"ל דוחים את הגעתם וחנויות נסגרות כדי שלא להיפגע. ומה שמאיים יותר, החשש מעתידה של הונג קונג פוגע בהשקעות לטווח הארוך, אומרים מומחים.
התוצאה היא שכמה גופי מחקר, שצפו צמיחה נמוכה בכלכלה של 363 מיליארד דולר בשנה ברבעון השלישי, צופים כעת התכווצות מהרבעון השני, שתהיה השנייה ברצף ולכן תעמוד בהגדרה הטכנית של מיתון. באשר לכל השנה, התחזית להונג קונג ירדה בכמחצית ל-1%, לפי תחזיות חדשות.
הנזק הכלכלי עלול להיות קבוע, אומרים משקיפים. הונג קונג התגברה על משברים פוליטיים בעבר, אבל המשבר הנוכחי העלה את החשש מפני התערבות צבאית של סין, מהלך שרוב המשקיפים מאמינים שיסיים את מעמדה של הונג קונג כנקודת קשר של שוק חופשי בין סין למערב. הסיכוי לכך אמנם נשאר נמוך, אך עצם העובדה שהוא קיים עלול להרתיע השקעות במשך שנים.
"כעת נראה שאנחנו במנהרה אינסופית של תסיסה. אפילו אם יימצא פתרון מחר, כבר השתרשה התפיסה שתיתכן עוד אי-ודאות בהמשך הדרך, ומשקיעים זרים ידחו החלטות", אמר טומי וו, כלכלן בכיר לאסיה בחברת אוקספורד אקונומיקס בהונג קונג.
תנועת מחאה - הונג קונג
עובדי קתאי פסיפיק מחו - ופוטרו
"אנחנו עסק בהונג קונג, וכמו כל העסקים שממוקמים כאן, אנחנו מרגישים את האפקט של התסיסה הפוליטית המקומית", אמר ג'ון סלוזר, יו"ר חברת התעופה הבכירה קתאי פסיפיק. לדבריו, המהומות הפחיתו את כמות המבקרים הנכנסים ביולי, ופגעו גם בהזמנות לתאריכים בעתיד. החברה פיטרה שני עובדים שלה בנמל התעופה והשעתה טייס על רקע מעורבותם במחאה האנטי-ממשלתית.
"אנחנו חוששים מאוד מהשפעת המצב הנוכחי על הכלכלה ועל המוניטין של העיר", אמר קלמנט קווק, מנכ"ל מלונות הונג קונג ושנגחאי, שמנהלת את מלון פנינסולה הידוע ברובע הקניות הפופולרי לצד הנמל בעיר. המלון ספג ירידה דו-ספרתית באחוזים בתפוסה שלו ביולי, שהייתה החדה ביותר מאז משבר מגפת הסארס ב-2003.
היחלשות הכלכלה תגביר את הלחצים על מנהלת הונג קונג, קרי לאם, שניצבת בפני קריאות להתפטרותה. היא מואשמת בהצתת המחאות, על ידי הצעת חוק לזירוז הסגרתם של תושבי הונג קונג, מחוז אוטונומי-למחצה, להעמדה לדין בסין. הונג קונג מבוססת על ערכים כמו שלטון חוק וחופש ביטוי שאינם מוגנים בסין הקומוניסטית.
מאז חלפו כבר למעלה מחודשיים, וכמה משקיפים סבורים שלאם החמיצה את ההזדמנות לסיים את המחאה, ולהפך, היא החריפה אותה על ידי סירוב לכל דרישות המפגינים, כמו ביטול מוחלט של חוק ההסגרה.
המפגינים, בעיקר צעירים שרואים את עצמם כלוחמים למען הדמוקרטיה במאבק של חיים ומוות על עתידם, לא צפויים להתחשב במצב הכלכלי.
ביולי מסרה לשכת המסחר האמריקאית בהונג קונג שהמשבר פגע בעסקים שחברים בה והחדיר דאגה מפני העתיד. בסקר בין חברי הלשכה, רובם קראו למנהיגי הונג קונג לבטל את חוק ההסגרה השנוי במחלוקת שהצית את המהומות, ולהיענות לדרישות נוספות של המפגינים.
"אנחנו כעת בתרחיש הגרוע ביותר, שבו הממשלה בוחרת להקשיח את עמדתה כלפי ההפגנות", אמר קווין ליי, כלכלן מקומי בחברת דייוואה שוקי הון. ליי מעריך כעת שהכלכלה התכווצה ב-0.8% ברבעון השלישי מהרבעון השני, וכי המיתון בלתי נמנע.
דוברים ברשות המטבע של הונג קונג מנסים לשגר מסרים מרגיעים לגבי סיכונים כמו בריחת הון או מכירת הדולר המקומי בחסר. הם מצביעים על דרישות הון גבוהות מהבנקים ועל יתרות מטבע מאסיביות. מדד המניות MSCI Hong Kong ירד בכ-9% מאז תחילת ההפגנות ביוני.
העיתוי לא יכול להיות גרוע יותר
מבחינה כלכלית, העיתוי לא יכול היה להיות גרוע יותר. עם יותר ממחצית מהסחר שלה שעובר לסין, הונג קונג סובלת ממלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. הכלכלה שלה בקושי חמקה ממיתון כאשר מחזורי היבוא והיצוא ירדו בכ-8%.
כעת, המכירות לצרכן שנחלשו במשך חודשים צונחות, עם ירידה של 7% ביוני, חודש המחאה הראשון. אין בינתיים נתונים לגבי יולי, שבו צברו המחאות תנופה וגודל. אבל המראה מהרחובות אינו טוב.
באחת השבתות האחרונות, המפגינים הציפו את אחד מאזורי הקניות האופנתיים ביותר בעיר, שכולל שורת חנויות כמו גוצ'י ולואי ויטון. המותגים הללו הם אטרקציה בקרב תיירים, חלקם הגדול סינים שנוהרים להונג קונג לחוויית קניות בסופי שבוע. הפעם השקיפו התיירים הללו מרחוק על מצעד המפגינים. התנועה בכביש זחלה, וכמה חנויות נסגרו.
התיירים מסין מהווים 40% מהתיירות להונג קונג, אך תורמים 80% מהמכירות לצרכן, לפי חברת המחקר קפיטל אקונומיקס. הסיקור החדשותי הרחב בסין של המחאות נגד בייג'ינג פוגע בתיאבון שלהם להגיע ולהוציא כספים בעיר.
ל'אוקסיטן איבדה 19% מהכנסותיה בהונג קונג
ענקית הקוסמטיקה הצרפתית ל'אוקסיטן הודיעה בשבוע שעבר שהכנסותיה בהונג קונג ירדו ב-19% בשלושת החודשים אפריל-יוני, בין היתר מפני שחנויותיה היו סגורות או ריקות מלקוחות במשך כמה ימים בגלל ההפגנות.
"ההוצאה של התיירים הסינים בחנויות שלנו פוחתת", אמר לאנליסטים אנדרה הופמן, מנהל ל'אוקסיטן במזרח הרחוק. "זהו קוקטייל גרוע לעסקים שלנו".
גם מותג היוקרה האיטלקי פראדה מסר למשקיעים שהמהומות פוגעות במכירותיו בהונג קונג, אף על פי שהמכירות בסין עצמה השתפרו.
"כמה לקוחות היו מופתעים כשהודענו שנסגור את החנויות מוקדם באותו סוף שבוע מפני שההפגנות התרחשו בסמוך אלינו", אמר נציג מכירות בחנות של פראדה שאותה פוקדים תיירים רבים מסין. "הם שאלו מה קורה. אמרנו להם שהם צריכים לעזוב מיד את החנות".
ביום חמישי אמר מזכיר המסחר של הונג קונג, אדוארד יאו, שהגעת תיירים צנחה ב-31% בשבוע הראשון של אוגוסט בהשוואה לשנה שעברה. יותר מ-20 מדינות, ביניהן ארה"ב ואוסטרליה, פרסמו אזהרות נסיעה לאזרחיהן.
לפי שעה, תנועת המחאה רק מתחזקת. אחרי שביתה כללית ביום שני שעבר, המשטרה ירתה 800 רימוני גז כדי להכיל כמה הפגנות - כמעט כמו כמות רימוני הזג ששוגרה על המפגינים בחודשיים הקודמים של המהומות. השביתה שיבשה את התחבורה ברחבי העיר והובילה למאות ביטולי טיסות בנמל התעופה.
חברות רב-לאומיות ופיננסיות מכינות תוכניות חירום למהומות נוספות. מומחי אבטחה עורכים סמינרים על איך להגיב כשנקלעים להפגנה, ועובדים נשלחים הביתה כאשר מחאה צפויה. לשכנע מנהלים לעבור להונג קונג כבר קשה יותר, אומרים יועצי עסקים.
שאלות ותשובות: מה קורה בהונג קונג?
מה הצית את המהומות בהונג קונג?
המחאות הוצתו על ידי הצעה של ממשלת הונג קונג לאמץ את מה שנקרא חוק ההסגרה, שמאפשר הסגרת אנשים שמואשמים בעבירה על ידי ממשלת סין אל סין.
להונג קונג יש מגוון של הסכמי הסגרה עם מדינות אחרות, אך אין לה הסכם נוכחי עם סין. רבים בהונג קונג חושדים שההצעה הנוכחית היא לבקשת הממשלה בבייג'ינג, והיא עוררה התנגדות עצומה, עם הפגנות מהגדולות בהיסטוריה של העיר.
למה חוק ההסגרה כה שנוי במחלוקת?
אנשים חוששים שסין תודיע שתושבי הונג קונג עברו עבירה בסין ועליהם להיות מוסגרים כדי לעמוד למשפט. לרבים אין אמון רב במערכת המשפטית הסינית, והם חוששים שאפשר יהיה להאשים אותם ללא ראיות, או להסגיר אותם על עבירות שלא נחשבות לכאלו בהונג קונג.
הונג קונג היא חלק מסין או לא?
רשמית כן. העיר, מושבה בריטית לשעבר, הוחזרה לסין ב-1997 במסגרת עסקה שהושגה בתחילת שנת ה-80 בין ראשת הממשלה דאז מרגרט תאצ'ר להנהגת סין. חלק מההסכם הזה היה שהונג קונג תשמר את מערכת המשפט הייחודית שלה, את גבולותיה ואת הממשל שלה עד 2047, שממנה אפשר יהיה לחבר אותה לרפובליקה העממית של סין.
אבל הבריטים לא הנהיגו דמוקרטיה מלאה בהונג קונג לפני העזיבה, והותירו את העיר עם מערכת שמערבבת בחירות דמוקרטיות מוגבלות עם מנכ"ל שממונה על ידי מועצה מצומצמת של 1,200 אנשי אליטה שמאושרים על ידי המפלגה הקומוניסטית בבייג'ינג. המנכ"לית הנוכחית, קארי לאם, מאוד לא פופולרית.
2047 עדיין רחוקה, ותושבים רבים מאמינים שסין תעבור ליברליזציה עד אז. אבל כאשר זכויות אדם וחופש ביטוי בסין הוגבלו מאוד על ידי הנשיא שי ג'ינפינג, האפשרות של שלטון סיני ישיר נראית מאיימת. יותר תושבים בהונג קונג משוכנעים שממשלת סין אינה רוצה להמתין עוד 28 שנים לסיפוח הסופי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.