יותר מעשור חלף מאז שעמדה חברת גילת לוויינים להימכר לקבוצת משקיעים, בעסקה שהסתבכה ולבסוף בוטלה והגיעה להליכים משפטיים. כעת, נראה כי החברה שוב מועמדת לרכישה, והערכות על כך הובילו אתמול לזינוקים במניותיהן של גילת ומבטח שמיר (אחת מבעלות המניות בחברה) בבורסת תל אביב.
גילת, המספקת טכנולוגיה ושירותים לרשתות תקשורת לווייניות, מסרה אתמול כי אינה מגיבה לשמועות, ועד כה לא פרסמה כל דיווח בנושא - מה שעשוי ללמד על כך שמדובר במגעים ראשוניים. ההערכות הן שאם תתגבש עסקה, היא תהיה כזו שבמסגרתה תירכש גילת על ידי גורם מחו"ל, בפרמיה על מחיר השוק ובשווי שעשוי להגיע גם ל-2 מיליארד שקל. שווי החברה לאחר המסחר בבורסה אתמול הוא כ-1.86 מיליארד שקל.
מי עשוי לרכוש את גילת? להערכת דינה קורשונוב ממחלקת המחקר של לידר שוקי הון, ייתכן כי מדובר בחברה מתחרה או בחברה שכבר פועלת בתחום (כמו ViaSat למשל); אפשרות אחרת היא של חברה שפועלת בתחום משיק, ושמבקשת להרחיב את פעילותה לתחום הפעילות של גילת; ואפשרות שלישית היא קרן פרייבט אקוויטי.
לדברי קורשונוב, "גילת פועלת בשוק התקשורת הלוויינית, שצומח מאוד בשנים האחרונות; יש יותר אינטרנט בכל מקום - למשל, בטיסות יש WiFi, יש אינטרנט שמגיע למקומות מרוחקים. הרבה פעמים אי-אפשר להגיע למקומות האלה עם תשתית פיזית, וגילת יכולה לאפשר זאת - וזוהי מגמה שמתרחבת בכל העולם. במקביל, מגמה נוספת שתומכת בצמיחה, היא שהטכנולוגיה משתפרת והלוויינים מעבירים יותר רוחב פס".
למרות צמיחת השוק, לגילת הייתה שנה פחות חיובית ב-2019, עם ירידה בהכנסות וירידה במחיר המניה. "חשבנו שהשוק יצמח מהר יותר, אבל הוא קצת התעכב", אומרת קורשונוב. "החולשה בהכנסות קשורה גם להתמקדות האסטרטגית של גילת בעסקאות רווחיות יותר. עם זאת, חשוב להדגיש כי למרות החולשה בהכנסות, הייתה עלייה ברווחיות וגם עלייה אבסולוטית ברווח של החברה. במקביל, שמענו מגילת על עסקאות והתמקדות בתחומי פעילות החברה בכיוון חיובי, כך שאני צופה צמיחה שם".
לדבריה, השוק שבו פועלת גילת צומח, הטכנולוגיה מתקדמת ויש פוטנציאל רב, בכל הקשור, למשל, באינטרנט בתנועה - במטוסים, באוניות וברכבות. "גילת נמצאת בפוזיציה חיובית מאוד", אומרת קורשונוב. "מתוכננים לעלות אלפי לוויינים שיכסו שטחים נרחבים בעולם, וצריך טכנולוגיה וציוד שיתאימו לכך. גילת יכולה להתאים, אם כי יש הרבה תחרות והיא תצטרך להוכיח את עצמה".
פימי רכשה את השליטה בהדרגה
העסקה שבוטלה בקיץ 2008 למכירת גילת, נקבה במחיר של 11.4 דולר למניית החברה - וביטולה הוביל לנפילה במניה לרמות של 5-3 דולר - טווח מחירים שבו דשדשה המניה עד ל-2012, השנה שבה נכנסה קרן פימי להשקעה ראשונה בגילת. כיום מחזיקה פימי ב-34.1% ממניות גילת, בשווי שוק של כ-621 מיליון שקל.
בניגוד להרגלה, פימי, בראשותו של ישי דוידי, לא רכשה מייד שליטה בחברה העוסקת בתחום התקשורת הלוויינית, אלא רכשה כ-11% מהמניות מידי מנורה מבטחים בתמורה ל-63 מיליון שקל, במחיר של 3.57 דולר למניית גילת. בהמשך, הגדילה קרן ההשקעות את ההחזקות בחברה בעסקאות נוספות, שנעשו במחירים גבוהים יותר, של 4.4-4.9 דולר למניה. רק כשנה וחצי לאחר ההשקעה הראשונית בחברה, הפכה פימי ל"בעלת הבית" בפועל בגילת, כשרכשה חלק מהחזקותיה של קרן יורק, בעלת המניות הגדולה בגילת באותה עת, תמורת 10.5 מיליון דולר ולפי 5 דולר למניה.
בהמשך, מכרה קרן יורק את יתרת מניותיה בגילת לפימי תמורת עוד 25.5 מיליון דולר ולפי 4.95 דולר למניה, אבל עוד קודם לכן התחילה פימי לפעול, כשמינתה את דב בהרב, מי שניהל את אמדוקס והיה יו"ר התעשייה האווירית, ליו"ר החברה. לאחר מכן מונה כמנכ"ל יונה עובדיה, גם הוא איש אמדוקס לשעבר.
גם לאחר כניסתה של פימי לגילת המשיכה המניה לדשדש, עד שתפסה תאוצה וב-2017-2018 התחילה לטפס, אם כי את 2019 היא סיימה בתשואה שלילית. מחיר הנעילה בנאסד"ק בסוף השבוע האחרון היה 9.15 דולר.
בסך הכל, קרן פימי רכשה לאורך השנים מניות גילת בתמורה כוללת של 81.4 מיליון דולר, במחיר ממוצע של 4.33 דולר למניה. ב-2019 חילקה גילת לראשונה דיבידנד, וחלקה של פימי בו עמד על קרוב ל-8.5 מיליון דולר. כבר כיום, לפי מחיר הנעילה של מניית גילת בנאסד"ק בסוף השבוע, ובלי להביא בחשבון את הזינוקים במניה אמש בבורסת תל אביב, פימי רושמת רווח "על הנייר" של קרוב ל-100 מיליון דולר על ההשקעה בגילת.
גם מאיר שמיר יכול להרוויח מעסקה
עם זאת, עסקה למכירת החברה, מן הסתם, תגדיל את הרווח של הקרן, מכיוון שתתבצע במחיר גבוה ממחיר השוק. כקרן השקעות, פימי פועלת לרכישת שליטה בחברות, משביחה אותן ולבסוף מוכרת אותן במחיר גבוה יותר - כך שמכירת גילת עומדת על הפרק תמיד (מה גם שההשקעה בחברה בוצעה כבר לפני יותר מ-7 שנים).
מי שעוד צפוי להרוויח ממכירת גילת הוא מאיר שמיר, שמחזיק במניות החברה באמצעות מבטח שמיר, וחלקו בה הוא 9.7%. מבטח שמיר הייתה לאורך שנים בעלת מניות מיעוט בגילת, וב-2008 שמיר הוביל את קבוצת המשקיעים שהייתה אמורה לרכוש את גילת ב-475 מיליון דולר - אותה עסקה שהתפוצצה לבסוף. במסגרת הליך פשרה חויבו הרוכשים, ובהם מבטח שמיר, לשלם לגילת פיצוי. כיום, שווי ההחזקה של מבטח שמיר בגילת עומד על 179 מיליון שקל.
עוד מרוויח פוטנציאלי הוא יו"ר החברה, דב בהרב, שהובא כאמור לגילת על ידי פימי. ב-2014, כשקרן יורק מכרה את חלקה בגילת לפימי, בהרב השתתף בעסקה ורכש כ-2% ממניות גילת תמורת 4.2 מיליון דולר, לפי מחיר של 4.95 דולר למניה; כיום מחיר המניה כמעט כפול - ועסקה למכירת החברה תתבצע בוודאי בפרמיה על מחיר השוק.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.