חזית המדע:
בסין מתקרבים לחולה הקורונה הראשון, ואין לו שום קשר לשוק בווהאן
החולה המוקדם ביותר ב-Covid-19 הידוע לעולם הוא נכון להיות גבר בן 55, שהודבק במחלת הקורונה בנובמבר 2019. כך על פי העיתון South Morning China Post. הגבר הוא תושב מחוז חוביי, אך לא תושב העיר ווהאן שנחשבה עד כה למוקד הווירוס.
לאיש לא היה שום קשר לשוק הדגים בווהאן, אשר נחשד עד לא מזמן כמקום שבו עבר הווירוס מבעל חיים לאדם. בשוק נמכרות חיות אקזוטיות רבות למאכל, ונראה שהווירוס הגיע מחיה אקזוטית שכזו. רבים מן החולים הראשונים שאותרו בווהאן בסוף דצמבר ותחילת ינואר, ימי המודעות הראשונים למגפה, ביקרו בשוק הזה. אולם, מציאת חולה שנדבק כנראה מוקדם יותר ומעולם לא ביקר בשוק, מעלה את הסבירות שבן אדם הוא שהביא את המחלה לשוק, ורק קודם לכן אירעה הידבקות מחיה.
עוד לפני איתור המקרה הזה, כתב העת המדעי המוביל The Lancet תיאר אדם שנדבק במחלה כבר ב-1 בדצמבר 2019, ולא היה לו כל קשר לשוק הדגים. מציאת אדם שני מסוג זה ממשיכה לנקות את שוק הדגים מאשמה.
ההערכה היא עדיין כי מדובר בווירוס שהחל בבעל חיים אקזוטי שנאכל או נצרך כתרופה מסורתית. חיות יכולות לחלות בסוגים שונים של וירוסי קורונה, אם כי נראה כי הווירוס הנוכחי עבר מוטציה שאינה מאפשרת לו להדביק חיות מחמד. החשוד כמקור המחלה הוא העטלף, משום שהווירוס התוקף בני אדם חולק 96% מן הגנים שלו עם וירוס קורונה ידוע התוקף עטלפים.
אלא שאכילת עטלפים לא כל כך מקובלת בווהאן, ולכן נולדה השערה חדשה - העטלף העביר את הווירוס לחיה אחרת, והיא זו שנאכלה. נמצא שהווירוס של העטלף דומה גם לקורונה שנמצאת בפנגולינים, יונקים חמודים מכוסי שריון אצטרובלי, שנמצאים בסכנת הכחדה בסין משום שהם נצרכים למאכל וגם נחשבים ברפואה המסורתית כמשפרי כוח גברא. כך שאחת ההערכות היא שהעטלף העביר את הווירוס לפנגולין, והוא העביר אותו לאדם.
עדיין לא ברור אם החולה מנובמבר הוא אכן חולה הקורונה הראשון, ולא בטוח שאי פעם יתגלה החולה הראשון, משום שרבים עוברים את המחלה בקלות ובכלל לא מודעים לכך שהם חולים בה. אולם בכל זאת ההתחקות אחר המקור חשובה, משום שאם נדע בדיוק מאיזו חיה הגיע הווירוס, נוכל לוודא כי לא נזכה בעתיד הקרוב למוטציה חדשה שלו, אולי מסוכנת יותר.
גלי וינרב
הטיפ הכלכלי:
כך תשמרו על תזרים המזומנים ותצלחו את המשבר
אחת המטרות של עסקים שרוצים לצלוח את המשבר היא לשמור על תזרים המזומנים. רו"ח אמיר קינן, סגן נשיא לשכת יועצי המס, נותן בטיפים לבעלי העסקים כיצד לשפר את תזרים המזומנים שלהם בתקופה הקרובה.
1. בחינת רווחיות העסק לעתיד
"מומלץ לבעלי העסקים לערוך דווקא בתקופה צפי של הרווחיות העתידית לשנת 2020 לאור המצב, ובהתאם לכך להתאים את שיעור תשלומי מקדמות מס הכנסה וביטוח לאומי. התאמתם לרווחיות הצפויה יכולה להיות מקור לסיוע בתזרים המזומנים. יום, במרבית העסקים, כבר ניתן להעריך את הירידה בהכנסות, ולכן רצוי לשקף אותן כבר היום בתשלומי המס השוטפים. ככל שיהיה שינוי לחיוב בעתיד, תמיד יהיה ניתן להתאים את המקדמות להכנסה הגבוהה יותר".
2. בחינת מסלולי הקרנות והקופות
"כל קופת גמל וקרן השתלמות מציעה לבעלי הקופות מסלולי השקעה שונים. חלק ממסלולי ההשקעה כוללים מרכיב מנייתי גבוה ואחרים כוללים מסלולי השקעה סולידית. רבים מבעלי הקופות אינם מודעים למסלול שבו קופת הגמל שלהם נמצאת. מומלץ לבדוק באיזה מסלול הקופה מושקעת ובהתאם לכך לבקש שינוי למסלול סולידי לעת הזו. ככל שהמרכיב המנייתי גבוה, יש לשנות מסלול למרכיב סולידי למניעת הפסדים בקופה. שינוי המסלול ברוב הקופות מבוצע אינטרנטי ואונליין, כך שלא מדובר בתהליך מורכב".
3. מימוש הפסדים מניירות ערך
"ככל שיש הפסדים מניירות ערך 'על הנייר', מומלץ לממש את ניירות הערך כדי שההפסד יהיה מוכר לצורכי מס בעת עריכת הדוח השנתי לשנת 2020. באופן זה יתאפשר לכם קיזוז מההפסד של הכנסות מדיבידנד וריבית ניירות ערך, וכן קבלת החזרי מס שנוכה לכם במקור מהכנסות אלו".
4. פריסת חובות מע"מ
"כל עסק שמגיש דוח מע"מ חודשי או דו חודשי, זכאי לבצע פריסת תשלומים בגין שלושה דוחות במהלך השנה. זה הזמן לנצל את הזכות הזו ולפרוס את חוב המע"מ. כדי לממש את הזכות יש להצטייד במכתב בקשה לפריסה, ולהגיע למשרדי המע"מ האזורי המטפל בתיק. כיום לאור הגבלת התנועה, ניתן אולי יהיה לבצע את הפריסה באמצעות מערכת פניות מייצגים באינטרנט. מהלך כזה יכול לסייע למצוקה העכשווית בתזרים המזומנים".
5. פריסת הלוואות קצרות מועד
"עסקים רבים נטלו הלוואות קצרות מועד לתקופות של 24 חודשים ואף קצרות מכך. עקב המצב הנוכחי, מומלץ לפנות לבנק ולבקש לפרוס הלוואות לתקופות ארוכות יותר - ניתן לקבל פריסה ל-60 חודשים, ללא כל בעיה - ובכך לצמצם את החזרי ההלוואה החודשיים, ולסייע - שוב - בתזרים המזומנים".
אלה לוי-וינריב
מה קורה בעולם:
באירופה סוגרים גבולות, בסין מבינים את עוצמת הפגיעה
"הבנקים המרכזיים פועלים כדי להציל את העולם מפנדמיה כלכלית", מכריזה הכותרת הראשית של ה"טיימס" הלונדוני, שמתרכז בזווית העסקית של המשבר הנוכחי, עוד לפני קריסות הבורסות שנרשמו באירופה. העיתון הפרו-שמרני מציין כי ראש הממשלה השמרני בוריס ג'ונסון "נאבק לשמור על שליטה" בעוד מספר הקורבנות במדינה מגיע ל-35. היום התרכזו המפולות בחברות התעופה, בעוד TUI דיווחה בגרמניה כי היא זקוקה להלוואות ולחילוץ ממשלתי. מנהיגי מדינות ה-G7 יקיימו ביום שני ועידה מיוחדת - שתתקיים באופן מקוון - כדי לתאם את המאבק בקורונה.
עיתון ה"טיימס" הלונדוני. "הבנקים המרכזיים פועלים כדי להציל את העולם מפנדמיה כלכלית" / צילום: צילום מסך
"איגלסיאס ניסה לנצל את המשבר כדי להלאים את חברות האנרגיה ובתי החולים", מאשים העיתון הכלכלי הספרדי "אל אקונומיסטה" את פאבלו איגלסיאס, מנהיג מפלגת השמאל הפופוליסטית "פודמוס", השותף לקואליציה עם הסוציאל-דמוקרטים. יותר ממאה מיליון מתושבי האיחוד האירופי נמצאים בסגר כלשהו והתבקשו שלא לצאת מהבתים, בעוד עסקים רבים וחנויות ברחבי היבשת סגורים והממשלות סוגרות בהדרגה את גבולותיהן. באוסטריה, איטליה וספרד נחשבים הצעדים והגבלות התנועה לחריפים ביותר, והמרחב הציבורי אמור להיות שומם לגמרי למעט קניות הכרחיות ועבודה הכרחית. גרמניה סגרה חלקית את גבולותיה ובבוואריה הכריזה הממשלה על מצב חירום.
עיתון הכלכלה הספרדי "אל אקונומיסטה". "איגלסיאס ניסה לנצל את המשבר כדי להלאים את חברות האנרגיה ובתי החולים" / צילום: צילום מסך
בסין התפרסמו נתונים המלמדים עד כמה חמורה הפגיעה במשק הסיני כתוצאה ממשבר הקורונה, שנראה כי הוא עומד לחלוף. רק 22 מקרים חדשים נרשמו בה ביממה האחרונה. הפעילות התעשייתית ירדה ב-14%, הצריכה צנחה ב-20% וההשקעות ירדו ב-24% בחודשיים הראשונים של השנה. נתונים אלה גדולים פי עשרה מהתחזיות של המומחים. בימים אלה חוזרת סין לייצר, מפעלים נפתחים מחדש במתכונת מלאה ומוסרות ההגבלות על תנועת בני אדם. הממשלה בבייג'ין כבר החלה בתוכניות תמריצים בשווי עשרות מיליארדי דולרים כדי לשקם את הכלכלה במדינה. עמוד השער של השופר הרשמי של בייג'ין "גלובל טיימס" מכריז: "סינים בהלם מהכניעה של מדינות מערביות לקורונה". כותרת אחרת מציגה את האתגר הסיני החדש: לשמור על המדינה ממקרי הדבקה חדשים: "סין מתבקשת לאסור טיסות".
עמוד השער של עיתון "גלובל טיימס", השופר הרשמי של בייג’ין. "סינים בהלם מהכניעה של מדינות מערביות לקורונה" / צילום: צילום מסך
אסף אוני
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.