הצעת רמ"י: זכויות בנייה במיליארדי ש' לבז"ן בתמורה לפינוי בתי הזיקוק בחיפה

ברמ"י מקדמים במקום תוכנית להקמת 100 אלף דירות, ואולם עד כה הממשלה טרם החליטה מה עמדתה לגבי פינוי התעשייה הפטרוכימית ובין המשרדים מתקיימת מחלוקת • רמ"י תציג את התוכנית בשבועות הקרובים

ה"לבניות" המפורסמות של בזן במפרץ חיפה / צילום: איחוד הצלה
ה"לבניות" המפורסמות של בזן במפרץ חיפה / צילום: איחוד הצלה

בז"ן תקבל זכויות בנייה במיליארדי שקלים בתמורה לפינוי בתי הזיקוק ממפרץ חיפה. זו העיסקה שיוזמת רמ"י (רשות מקרקעי ישראל), בהמשך לתוכנית הענק שלה, להקמת מתחם מגורים בגודל של אחת מהערים הגדולות בישראל, במקום מתחם בתי הזיקוק, המפעלים שמקיפים אותו והשדות שמסביב. ברשות מסבירים, כי מדובר באפשרות הטובה ביותר עבור המדינה, לשלם לבז"ן בעבור פינוי המתחם. תוכנית ברוח זו תוצג בקרוב בפני שרי הממשלה, על ידי בכירי רמ"י.

מימוש התוכנית עשוי להביא לקיצוץ בתעשיית זיקוק הנפט

מדובר על המשך היוזמה שנדונה בפורומים שונים, לפנות את התעשייה הפטרוכימית ממפרץ חיפה ולקדם תחתה מתחם ענק למגורים. רמ"י מקדמת במקום כבר 4 שנים תוכנית על שטח בן 36.5 אלף דונם שתחום בין נמל חיפה ומתחם הלוגיסטיקה והתעסוקה אדמירליטי לבין כביש 75 חיפה-יגור, לכביש 70 יגור-מחלף סומך, לקרית אתא ולקרית חיים; על פי התוכנית, יוקמו במקום לפחות 100 אלף יחידות דיור, ו-2 מיליון מ"ר שטחי תעסוקה. רוב הקרקעות של התוכנית הן קרקעות של רמ"י, שעל חלקן הקטן, כ-1,200 דונם, פועלת התעשייה הפטרוכימית של בז"ן וסביבתם. ואולם לא ניתן לקדם את התוכנית, כל עוד אין פתרון לתעשייה הפטרוכימית.

מכאן יוצא, שאין מדובר רק בתוכנית נדל"ן, אלא על כזו שתשפיע במישרין על תעשיית הנפט בישראל. אם התוכנית תתממש, היא תביא לקיצוץ משמעותי בתעשיית זיקוק הנפט בישראל, ולהעתקת חוות המיכלים מקרית חיים ומקרית טבעון והטמנתן במקום אחר, ככל הנראה ברמת הנגב.

החסם הכבד ביותר למימוש התכונית, אמור להיות פינוי המפעלים. על פי דוח מקינזי, שפורסם בשבוע שעבר, עולה כי העתקת פעילות בזן לשטח אחר איננה כדאית; העברת המתקנים עשויה להיערך עשור ולגרור עלויות בגובה 18 מיליארד שקל. גורמים רבים גורסים כי בתקופה הנוכחית שבה העולם מתחיל להשתמש במקורות אנרגיה חלופיים, האופציה הטובה ביותר הינה רכישת בתי זיקוק על ידי המדינה רק כדי לסגור אותם.

עתה רמ"י העלתה חלופה, שהתשלום לבז"ן ייעשה באמצעות מתן זכויות בקרקעות. ברמ"י התהליך הזה מכונה "פינוי כלכלי", והוא מקובל במקרים רבים, בהם כשמתפנים מבני תחנות משטרה ישנות או שטחים של משרד הביטחון. ברמ"י גם סבורים, כי נוכח הבעיות הכלכליות הקשות שאליהן נקלעת המדינה עקב משבר הקורונה - אין חלופה אמיתית לאופציה הזו.

חילוקי דעות סביב סגירת בתי הזיקוק

בעניין סגירות בתי הזיקוק שוררים חילוקי דעות משתקים בתוך הממשלה. ברמ"י, במועצה הלאומית לכלכלה, במשרד השיכון, במשרד לאיכות הסביבה, במשרד הבריאות, במשרד התיירות ובמינהל התכנון תומכים בסילוק התעשייה, בעוד שמשרדי האנרגיה, הכלכלה ואגף התקציבים מתנגדים לתוכנית. שנה וחצי ללא ממשלה נבחרת רק גרמו לתוכנית להיתקע עוד יותר.

לאור זאת בינואר השנה החליטה הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה חיפה להכריז על הקפאה תכנונית מוחלטת של אזור מפרץ חיפה, עד לזמן שבו הממשלה תקבל החלטה לגבי עתיד האזור.

עם כינונה של ממשלה נבחרת, מקווים ברמ"י שניתן יהיה לקבל החלטה ברורה לגבי קידום התוכנית. מקורות ברמ"י מדברים על הקורונה, שהביאה לירידות חדות בתעשיית הנפט, ועל קריסת אחת מהלבניות במתחם כגורמים שיאותתו לבעלי השליטה במקום עידן עופר, שאין טעם וכדאיות להמשיך את תפעול המקום במתכונתו הנוכחית.

כאמור, בשבועות הקרובים עומדים בכירי הרשות להציג את תוכניתם לשרי הממשלה. תקוותם, שבמיוחד בתקופה שבה תעשייה הנפט נמצאת במשבר קשה ומחירי הנפט והחברות שעוסקות בו נחתכים - יהיה קל יותר גם בממשלה לעכל את התוכנית, מה גם ששום סעיף תקציבי לא יירשם עליה, אלא רק הקרקע שתינתן לבז"ן בתמורה לפינוי.