איך להשיג תוצאה חיובית בימים של משבר

איך אפשר להכניס חיוביות לתקשורת עם העובדים ולתרבות הארגונית בימים קשים?

תרבות ארגונית / איור: shutterstock, שאטרסטוק
תרבות ארגונית / איור: shutterstock, שאטרסטוק

בימים קשים ומשבריים יש סכנה כי העובדים הסובלים מהמצב יכניסו שליליות לאווירה בצוות, ויהפכו את סביבת העבודה לקשה ומאיימת יותר בעבורם ובעבור חבריהם. אווירה שלילית יכולה לפגוע במוטיבציה, ובהתאם לכך בתפוקה, ובשורה התחתונה אף להבריח עובדים טובים בימים שצמיחה ושימור עובדים הם אינם עניין של מה בכך.

מה יכולים מנהלים לעשות כדי לשפר זאת ולהעלות את רמת החיוביות בסביבת העבודה בימים אלה?

להלן: המשימה

מנהלים סבורים שהמשימה של כל עובד ועובד מוכרת להם היטב, זכורה וברורה, במיוחד לעובדים הוותיקים והמנוסים בחברה, אבל מאז שפקד אותנו המשבר והשתנו התנאים - נטרפו הקלפים מחדש, ומבחינת העובדים נפתח דף חדש בחייהם ובעבודה שלהם. דף חדש ולא מוכר, שבו עליהם להתנהל אחרת מכפי שהיו רגילים קודם לכן, תוך כדי שהם מכילים רגשות שאולי לא הכירו קודם ומתמודדים עם מצבים שלא ידעו בעבר.

מנהלים שמתעלמים מעובדה זו ומסיקים שעובדיהם מכירים את המַטֶריה ויכולים להמשיך לבצע את משימותיהם כבעבר, תחת אותו חזון שהכירו היטב וידעו לשנן בעל פה, אינם מביאים בחשבון שינוי משמעותי זה שאלה חווים.

מה עושים?

העובדים זקוקים לארגון מחודש של החזון, של המשימה, של המטרות ותתי-היעדים שלהם, באופן שמתחשב במצב החדש, אחרת הם נותרים מבולבלים, חוששים לפעול, לא בטוחים במקומם במערכת, במטרתם, בתפקודם, והרגשות השליליים שגם כך קיימים בשפע כעת מגברים ומשתלטים על סביבת העבודה שלהם, ומניעים אותם.

הקדישו זמן לחזור, לכתוב ולדבר בבירור עם העובדים על "המשימה" - החזון, היעדים, הצרכים הנוכחיים, והפעולות שצריכים העובדים במציאות זו כדי להיענות לכל אלה. הגדירו מחדש יחד איתם גם חלקים מהתרבות הארגונית ומערכיה שהיו בעבר מובנים מאליהם, וזאת אפילו אם לא חל בהם שינוי. ספקו לעובדים ציפיות ברורות, על דרך החיוב ("כדי להשיג X יש להקפיד על Y "), והם ירגישו בטוחים, ידעו איך לפעול, ולא יהיו מונעים מרגשות שליליים.

תצליחו - תצמחו

בהזדמנות חשובה זו של דיון מחודש על היעדים האישיים של כל עובד ועובד יש לספק להם גם הזדמנויות לצמיחה אישית, בין היתר על ידי מתן אחריות רבה יותר בהתאם למוטיבציה וליכולות של כל אחד מהם. התנהלות כזו תעניק לעובדים עניין ואתגר רבים יותר בעת ביצוע משימותיהם, ויקנו להם תחושה של מימוש, מוטיבציה, ולבסוף גם תגמול בצורת סיפוק לצד תגמולים חומריים אחרים.

לצד ההיבט ההתפתחותי-מקצועי, גם מציאת שמחה בדברים קטנים יכולה להעניק לחברי הצוות את תחושת הנורמליות שהם מחפשים בתקופה זו של אי-ודאות. אמנם אי אפשר להתכנס יחד פיזית, אבל אפשר לחגוג הצלחות קטנות בדרכים יצירתיות אחרות.

הצלחה או ניצחון קטן יכולים להיות משהו מיוחד שעבר על עובד במסגרת יום העבודה, משהו חדש שלמד או יצר לטובת העבודה, או אפילו עניינים אישיים כגון גיוס ילד/ה, סיום קורס כלשהו ועוד. התנהלות זו תעלה את המורל ואת החיוביות בצוות, תגביר את התקשורת החברתית ביניהם (בימים של חוסר רב בזו), ובתורה תוביל לפרודוקטיביות ולמוטיבציה גבוהה יותר.

מה עושים?

בקשו מהעובדים לשמוע מה יש להם להציע באשר לעניינים שיש להתמודד עמם בימים אלה, וכיצד הם יכולים לייעל את משימותיהם ולעדכן אותן כך שיתאימו למצב החדש. הניעו אותם להם להמציא, להפרות, לפתור בעיות, ובהתאם למעקב שתערכו אחר תפקודם בשטח - ראו מי מהם יכול להתקדם לתפקידי מנהיגות או אחריות רבה יותר, והעניקו להם את האפשרות לכך. בצורה זו תעזרו להם להגדיל את תחושת הערך העצמי שלהם ואת מלאי רגשותיהם החיוביים בנוגע לעבודתם (רגשות כגון גאווה).

למעלה, גבוה, יש מי ששומע

"הבוס שלי", מספרת עובדת, "לא יודע מה עובר עליי. אני בלחץ נפשי נוראי. בקושי ישנה בלילות, יש לי אמא חולה ומבוגרת שגרה אצלנו ונמצאת בקבוצת סיכון, וילדים קטנים שלא הולכים לביה"ס, הבית קטן, וכל מה שמעניין אותו זה שנעמוד ביעדים בדיוק כמו קודם. הוא מלחיץ ומלחיץ, מדבר רק על עבודה, לא מתעניין בכלום. שלא יתפלא אם אחר כך אנחנו לא ב'היי' מהעבודה".

עבודה במהלך מגפה תחת מדיניות ופרוטוקולים חדשים עלולה להעמיס על בריאותם הנפשית והרגשית של העובדים, ומנהלים שאינם נותנים על כך את הדעת עלולים לפתח אנטגוניזם ורגשות שליליים.

כדי למנוע זאת יש לתחזק תמיכה רגשית שוטפת לרשותם של העובדים, ולספק להם תחושה שלמנהלים ולארגון אכפת מהם, בימים כאלה פי כמה מבעבר.

מה עושים?

צרו קשר עם העובדים באופן קבוצתי ואישי לסירוגין לעיתים קרובות יותר, התעניינו במצבם, הכירו את סיפוריהם, והציעו תמיכה נוספת במידת האפשר. כדי למקסם את יעילות המהלך הזה, תרגלו הקשבה פעילה והפגנת אמפתיה וחמלה.

ככל שתגבירו את הבעת האהדה והאמפתיה כלפיהם, ולצד זאת תהיו גמישים בהתאם למצבו של כל עובד ועובד, וככל שתאפשרו להם להביע את תחושותיהם ולחציהם בלא חשש, כך יפחת הסיכוי שיפתחו שליליות כלפי העבודה וכלפיכם.

יעל מהודר היא יועצת ארגונית ומומחית לניהול ולקריירה