על העיוותים הכלכליים שיצרה תוכנית מחיר למשתכן כבר נשפכו עשרות אלפי מילים ונשברו אינספור קולמוסים במרוצת השנים. ההמצאה הישראלית נתנה זכות להגריל דירות בהנחה, כדי לגלות את המובן מאליו: היא חילקה את ההטבות הגדולות ביותר לעשירים ביותר, כולל כאלה שהיו יכולים למצוא בקלות דירה גם בלי שום סבסוד ציבורי.
● בלעדי | החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים
● ראיון | "בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי
רק לאחרונה הציגו למשל במשרד האוצר את גובה ההטבה לרוכשי דירות כאלו ביישוב אבן יהודה, שקנו את דירתם בהנחה של 1.5 מיליון שקל, ושילמו 1.38 מיליון שקל לדירה של 134 מ"ר. מנתונים שפרסם השבוע בנק ישראל עולה שקוני מחיר למשתכן ממשיכים להוביל את נתוני המשכנתאות, עם משכנתה ממוצעת של 1.16 מיליון שקל ברבעון ראשון של 2024, לעומת 940 אלף שקל בממוצע לכלל המשכנתאות. זה כמובן מופרך ומסוכן, אבל ברור שאף אחד לא רוצה לוותר על הסבסוד הגדול שהמדינה מעניקה, גם במחיר של חובות עתק לעשרות שנים.
אבל לא באנו לדון במחיר הכלכלי, אלא להציג את "אפקט הפרפר" המרתק של מחיר למשתכן. חשבתם שהשיטה מעוותת רק את שוק הנדל"ן הישראלי? שימו לב איך היא מעוותת את התא המשפחתי, לא פחות.
לא לקפח ציבורים שלמים
לפי כללי הזכאות של מחיר למשתכן - וברור שהתערבות במחירי השוק החופשי מחייבת סדרה של כללים והוראות (שצריך גם לאכוף ולבקר, מה שכמובן מוליד עוד עיוותים שונים ומשונים) - בהגרלות יוכלו להשתתף משפחות שאין להן דירה בבעלות. עם זאת, כדי לא לקפח ציבורים שלמים, הוחלט כי גם ידועים בציבור יוכלו להשתתף, וגם רווקים מעל גיל 35.
על פניו הכול הגיוני ומידתי, אבל שימו לב לזה: מתברר שגם במשרד השיכון כבר עלו על זה שלא מעט זוגות ממהרים להכריז על עצמם כידועים בציבור, בעיקר כדי לגשת להגרלות. זה כמובן לא בהכרח רע (אני מכיר הרבה אימהות שיברכו על התמריץ הכלכלי ששכנע את הבן או הבת לטפס עוד מדרגה בסטטוס הזוגי), אבל רק ימים יגידו מה עלה בגורל הקשרים שהתבססו על הנחה של כמה מאות אלפי שקלים.
מדובר בפרוצדורה מאוד פשוטה. רק חתימה על הצהרה קצרה של הזוג - טופס שכולל גם הערת שוליים קצרה, שבה נכתב: "ידוע לנו כי משרד השיכון עורך מעת לעת בדיקות אימות הנתונים המדווחים על ידי מבקשי הסיוע וזאת באמצעות חברת חקירות, ואנו מתחייבים לשתף פעולה עמם ככל שיידרש" - ואפשר להתחיל לחלום על דירה מסובסדת גם בתל אביב או בבאר יעקב.
צ'ופר מול זוגיות
ואם לפופולריות של היידוע בציבור יש לא מעט אספקטים חיוביים, קבלו את תמונת הראי: רווק או רווקה שזכו בדירה בהגרלה לא יכולים לברך על המוגמר עד שיחתמו על חוזה מול הקבלן שמקים את הפרויקט. בעולם מתוקן, פער הזמנים אמור להיות זניח. אף קבלן לא אוהב לדגור על קרקעות שהוא משלם עליהן ריבית. בפועל, הדחף לאשר כמה שיותר פרויקטים מוזלים גם בשלבים בוסריים של תכנון, הוליד עשרות רבות של פרויקטים שבין מועד הזכייה למועד ההיתר והחתימה על החוזים שלהם יכולות לעבור שנים ארוכות. יש לא מעט זוכים שמחכים כבר יותר מ-5 שנים רק לבוא ולחתום על חוזה.
כלומר, באותן שנים, אם הרווקים שלנו יחליטו להתמסד עם בן זוג שהוא בעל דירה בעצמו (עם או בלי הסכם ממון), הם יאבדו את הצ'ופר מהמדינה. האם זה יגרום להם לוותר על הקמת משפחה? אל תמהרו להגיד שלא. זה לא בהכרח קשור לבעיות באהבה, אלא לניסיון של כל צעיר לעמוד על הרגליים ולוותר על משענת שהוא קיבל מהמדינה. וכן, אולי זה גם תירוץ נוח לסיים קשר, אבל שמעתי סיפורים אמתיים על רווקים ורווקות שביקשו פשוט לחכות רק עוד קצת, "עוד רגע הקבלן קורא לי לחתום על חוזה", ואיכשהו משהו כבר גרם להם להתקרר. יכול להיות שזה היה קורה גם ללא התערבות המדינה, ואולי אפילו טוב שזה קרה, אבל לעולם לא נוכל לדעת.
בשורה התחתונה, לא הצלחתי לגלות אם מדובר במגמה או בקוריוז. אף אחד לא יכול לכמת את המספרים, כשיכול להיות שאפילו בני הזוג לא מודעים לסיבה שמי שמולם נחוש כל כך לדחות או להקדים את השינוי בסטטוס הזוגי. אבל זו בעיקר דוגמה נהדרת לעיוותים שיוצרת המדינה כשהיא מנסה להתערב לנו בחיים בצעדים פופוליסטיים.
כוכבי השבוע
מצוין: הסחורה החמה נחתכה בשליש
מחיר הקקאו צלל השבוע בתוך יומיים ב-30%. הסחורה החקלאית הכי לוהטת בעולם, פולי הקפה שהתייקרו פי שלושה בשנה האחרונה, איבדו שליש ממחירם כמעט ברגע. זאת, אחרי שבחודשים האחרונים הסבירו כל המומחים שמחירי הקקאו מוכרחים להמשיך לעלות ברציפות - כי יש בצורת באמריקה, כי היו גשמים עזים באפריקה, כי שטחי החקלאות בכל העולם מידלדלים, כי מחירי השינוע של הסחורות ממריאים בעקבות המצב הגאו-פוליטי, וכמובן כי כל העולם מכור לשוקולד ולקפה והביקוש רק יגדל. ככה פשוט, עד שכבר לא.
בהנחה שאתם לא חלק מהמהמרים, וגם אם כן, אל תפספסו את השיעור המצוין. הצצה לכוחות המניעים את המחירים בשוקי ההון מסביב לגלובוס. היצע וביקוש זה נחמד, אבל לפני הכל מדובר בספקולנטים ובעדר של משקיעים השועטים בעקבות הטרנדים. עד שהפראיירים נשארים אחרונים ומגלים כמה הפולים הללו יכולים להיות מרים.
בלתי־מספיק: אין אלטרנטיבה לדלק היקר
מחיר הדלק (אוקטן 95) עלה השבוע ב-18 אגורות למחיר של 7.90 שקלים לליטר. זוהי עלייה כוללת של 96 אגורות, 14%, מאז תחילת 2024. קל להאשים את הממשלה גם בזה, אבל צריך להודות שמדובר באירוע עולמי שגדול מאיתנו בהרבה. אם כבר, ולא שיש לממשלה יותר מדי ברירה מול הגירעון התופח, ההוצאות הכבדות והקופה הציבורית הדלילה, טוב שהיא לא שלפה מחדש את התוכנית היקרה לסבסוד המס על הדלק, הבלו, קלף ששלף שר האוצר אביגדור ליברמן באפריל 2022.
אחרי שכל זה נכתב, צריך להזכיר שממשלת ישראל היא כמובן האשמה והאחראית להוצאות התחבורה הכבדות שלנו. לא במחיר הדלק, אלא בעיקר בעובדה שאין פה אלטרנטיבות ראויות. כשבמשרד התחבורה עסוקים בעיקר בססמאות על רכבות רחוקות ומגה מהירות ובהנחות יחצ"ניות לתחבורה הציבורית הזולה ממילא, הם בעיקר משאירים אותה שנות דור מאחור, ומכריחים אותנו להמשיך לתדלק ביוקר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.