בשבועות האחרונים הגישו המשקיעים הגדולים בוול סטריט לרשות ניירות ערך האמריקאית (ה-SEC) טופס F13. אל תתנו לשם האפרורי לבלבל אתכם, מדובר למעשה בהצצה למהלכים של המשקיעים הגדולים בעולם ובתשובה לשאלות כמו באיזה מניות הם מאמינים? באילו פחות? ומה הצעד הבא שלהם? כל מי שמנהל השקעות בהיקף של 100 מיליון דולר ומעלה מחויב לפרסם טופס כזה בתוך 45 יום מסוף כל רבעון. כדי לא לחשוף מוקדם את האסטרטגיה שלהם בפני מתחרים, על פי רוב, המשקיעים והקרנות הגדולים ממתינים עד לסוף התקופה לפני שהם חושפים את המהלכים שביצעו.
● השורטיסט שמפיל את מניית האיפור הישראלית בוול סטריט
● סייברארק בדרך לאחת הרכישות הגדולות בהייטק הישראלי. מה עומד מאחוריה?
אמנם לכל משקיע יש את האסטרטגיה שלו, האמונות שלו והמניות המזוהות איתו, אבל המשותף בניהם, לפחות ברמה הרבעונית הוא שהם לא מבצעים שינויים גדולים בתיק ההשקעות שלהם. אצל חלקם מדובר בשינוי בודד או שניים. אצל אחרים גם כאשר יש הרבה שינויים מדובר בתנודות יחסית זניחות מתוך השווי הכולל של התיק.
אז מה חושבים המשקיעים הגדולים בעולם, היכן הם שמים את הכסף שלהם, אלו שינויים הם ביצעו לאחרונה בתיק ומה זה בעצם אומר למשקיעים הקטנים? צללנו לנתונים.
וורן באפט: לא רק מכר מניות אפל
השינוי הגדול ביותר בתיק של וורן באפט, בעלי קונצרן ההחזקות ברקשייר האת'וואי והמשקיע הגדול בעולם, נעשה דווקא במניה שהוא הכי אוהב - ולא לטובה. באפט הקטין את הפוזיציה שלו באפל בכמעט 13%, אחרי רבעון לא קל ליצרנית האייפונים (המניה ירדה בכ-6% במהלך הרבעון). ועדיין, אפל, אותה באפט מכנה "היהלום של ברקשייר" היא עדיין ההחזקה הגדולה של האורקל מאומהה ותופסת כ-41% מהפורטפוליו.
בכנס המשקיעים השנתי של ברקשייר (אליו הגיע מנכ"ל אפל טים קוק) הרגיע באפט את הנוכחים ואמר כי אפל תמשיך להיות ההחזקה הגולה בתיק שלו גם בעתיד הנראה לעין. לדבריו, הסיבה למכירת המניות לא הייתה אובדן אמון באפל, אלא חשש להעלאת מסים בארה"ב. נכון לסוף הרבעון, באפט מחזיק במניות אפל בשווי של 135 מיליארד דולר.
מהצד השני, מסמך ה-F13 חשף השקעה סודית של באפט, כזו שהוא ביקש במיוחד מרשות ניירות ערך האמריקאית לשמור בסוד - 6.7 מיליארד דולר עבור מניות חברת הביטוח צ'אב שתופסת 2% מהפורטפוליו של באפט.
בעסקי הנפט באפט הקטין את ההחזקה שלו בענקית שברון , והגדיל באוקסידנטל פטרוליום , מה שאומר שהחשיפה שלו לסקטור נשארה פחות או יותר זהה. מנגד הוא סיים לחסל את החזקתו ברשת המחשבים HP וכמעט סיים לחסל את ההשקעה הלא מוצלחת בחברת הסטרימינג פרמאונט.
השקעות גדולות נוספות הן בנק אוף אמריקה (כ-12% מהתיק בשווי של כ-21 מיליארד דולר), חברת האשראי החוץ בנקאי אמריקן אקספרס (כ-10% מהתיק ושווי של 34 מיליארד דולר) וכן קוקה קולה .
באפט מוכר כמשקיע ערך לטווחים ארוכים מאוד. הוא ידוע באמירה ש"אם אתה לא מתכוון להחזיק במניה במשך לפחות 10 שנים אל תשקיע יותר מ-10 דקות בהחלטה". באפט מציע לרוב המשקיעים להחזיק בעיקר מדדים כך שייהנו מפיזור השקעות רחב אך התיק שלו עצמו ריכוזי הרבה יותר כאשר 70% מהתיק שלו מרוכז ב-4 מניות בלבד. הגדולה שבהן היא כאמור עדיין אפל.
אבל השאלה הגדולה במקרה של באפט היא דווקא מה הוא מתכוון לעשות בהר המזומנים שלו - 190 מיליארד דולר, כ-57% מהתיק כולו. באפט ענה על כך בכנות בכנס שאין לו ולאף אחד מהמנהלים האחרים בחברה מושג וכי הוא מתקשה למצוא הזדמנויות.
ביל אקמן: בטוח ב-4 המניות שלו?
קרן הגידור של אקמן מנהלת השקעות בשווי של כ-10.8 מיליארד דולר וברבעון האחרון היא הפחיתה ב-10% את ההחזקה הגדולה שלה כיום, רשת המסעדות צ'יפוטלה מקסיקן גריל . אקמן מחזיק ב-20% מהמניות בשווי של 2.2 מיליארד דולר. למעשה, זה השינוי היחיד שביצע אקמן בתיק הריכוזי שלו, שכולל 6 מניות בלבד ובהן גוגל (19% מהתיק בשווי של 1.4 מיליארד דולר) ורשת המלונות הילטון (18% מהתיק). עם זאת, ראוי לציין שברבעון הקודם סיים אקמן להיפטר ממהחזקה הגדולה שלו עד לאחרונה, חברת קמעונאות שיפוץ הבית Lowe's, המתחרה של הום דיפו , שעליה הרוויח כ-1.3 מיליארד דולר.
בהקשר של אקמן מעניין לציין שבניגוד לאחרים הנתח של התיק מתחלק בצורה די דומה בין רוב החברות, כלומר הפיזור שלו בין 6 החברות שלו דומה.
ביל אקמן עלה לכותרות בישראל בחצי השנה האחרונה אחרי שיצא בנחרצות נגד ההסתה, ההפגנות והאנטישמיות באוניברסיטאות בארה"ב לאחר הטבח בעוטף עזה ב-7 באוקטובר ואף הוביל מאבק להדחת נשיאות אוניברסיטת הרווארד ופנסילבניה לאחר שלא גינו את האנטישמיות בקמפוסים. אחר כך הישראלים חיבקו אותו ואת אשתו נרי אוקסמן כאשר אלה החליטו לרכוש בכספם הפרטי כ-5% ממניות הבורסה בת"א תמורת כ-100 מיליון שקל (שלא באמצעות קרן הגידור).
ביל ומלינדה גייטס: מוכרים מניות מיקרוסופט
הקרן הפרטית הפילנתרופית הגדולה בעולם של ביל גייטס, מייסד מיקרוסופט , ואשתו לשעבר מלינדה, עוברת לאחרונה טלטלה. מלינדה גייטס החליטה לפרוש ממנה ולהקים קרן השקעות משל עצמה, תוך שהיא עוזבת עם כ-12.5 מיליארד דולר.
מהדיווח של הקרן עולה שהיא ביצעה שני שינויים בלבד בתיק ברבעון האחרון, אבל מדובר בשינויים צבעוניים למדי. הראשונה היא הפחתה של 4.5% במיקרוסופט, חברת התוכנה הגדולה בעולם שאותה ייסד גייטס עצמו. מדובר במכירה של מניות בשווי של כ-700 מיליון דולר. והשנייה, הקטנה של 13% בהחזקות שלו בברקשייר האת'ווי של וורן באפט (כמיליארד דולר).
ובכל זאת, גם כאן עדיין מדובר בתיק ריכוזי מאוד כאשר 82% מהתיק מרוכז ב-4 חברות בלבד. גם לאחר המכירה, מיקרוסופט עדיין מהווה שליש מתיק ההשקעות כולו, ברקשייר מהווה כ-15.9% מהתיק, חברת הרכבות הלאומית של קנדה עם 15.8% וחברת ניהול האשפה והמיחזור waste management עם 16.4% מהתיק. לא רבים יודעים אך מיקרוסופט היא לא הסיבה היחידה לעושר של משפחת גייטס, הקרן נחשבת ככזו שמשקיעה בטכנולוגיות נקיות וההשקעות בתחום הזה נחשבת גם היא לאחת הסיבות לעושרו הגדול. החזקות נוספות קטנות יחסית בתיק הן חברת הציוד המכני קטרפילר , קוקה קולה וגם הקמעונאית וולמארט .
מייקל ברי: נביא הזעם הופך לאופטימי?
בניגוד למשקיעי הערך הקודמים, מייקל ברי הוא יותר ספקולנט שהתפרסם בעיקר בזכות ההימור המוצלח שלו נגד וול סטריט במשבר הסאב-פריים ב-2008 שקנה לו תהילת עולם.
בעוד שאצל המשקיעים האחרים התיק מרוכז במספר מצומצם מאוד של מניות (70% ויותר מהתיק אצל רובם מרוכז ב-4 מניות בלבד). ברי ידוע בכך שהוא מחפש הזדמנויות לטווחים קצרים בשוק.
בניגוד לענקי וול סטריט, ברי, שמנהל קרן גידור שמנהלת 103 מיליון דולר, מחזיק כיום ב-16 מניות. ל-5 מהן הוא נכנס ברבעון האחרון ובאחרות הוא הגדיל פוזיציות ב-20%, 80% ואפילו פי שניים. ההחזקות הגדולות בתיק שלו כעת הן JD ועליבאבא הסיניות, (9.5% ו-8.7% בהתאמה), וגם סיטיבנק (7.6%). במקרה שלו 4 המניות הגדולות בתיק מהוות רק כ-34% מהתיק כולו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.