| 04.06.2024
אישה עם עגלת תינוק ברחוב חשוך בחרקיב לאחר שהעיריה סגרה את אורות העיר כדי לחסוך בחשמל / צילום: ap, Evgeniy Maloletka
בשעה שכוחות רוסים השתלטו על חלק מהגבול הצפון-מזרחי של אוקראינה בחודש שעבר, ויטלינה הונצ'רובה ארזה את מזוודותיה והתכוננה לברוח מהעיר עם משפחתה פעם נוספת.
שלושה שבועות לאחר מכן עצרו הכוחות האוקראינים את התקדמותה של רוסיה צפונית לחרקוב, והונצ'רובה החליטה להישאר. אבל כל עוד רוסיה ממשיכה להפציץ את העיר, המזוודות נשארות ליד הדלת.
● 53 מעלות בצל בדלהי ומוסקבה נכנסת לטווח האש של טילים אוקראיניים
● חומת מל"טים מנורבגיה ועד פולין: קו ההגנה החדש נגד רוסיה
● אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: האם אנחנו הבאות בתור?
"אנחנו חיים עם מזוודות ארוזות", אמרה בת ה-48 כשהייתה בפארק עם בנה ונהנתה מהפסקה נדירה מההתרעות המתמידות של התקפות אוויר, שנשמעות כעת עד 16 שעות ביממה.
בעוד שהאיום המיידי של התקפה אינטנסיבית על העיר פחת, רוסיה עדיין מכוונת לחרקוב. גורמים אוקראינים ומערביים מאמינים כי מוסקבה מתכננת מלחמת התשה ממושכת על-ידי הפיכת החיים בעיר לבלתי נסבלים ואילוץ האוכלוסייה לברוח.
בניין מגורים בחרקיב שנפגע מטיל / צילום: ap, Andrii Marienko
תושבת מבוגרת מתפנה מביתה שמוגדר כאזור סכנה / צילום: ap, Evgeniy Maloletka
הקרמלין חשק כבר מזמן בחרקוב, שבעבר הייתה בירת אוקראינה הסובייטית. בשנת 2014 ניסתה מוסקבה לעורר מרד בעיר הדוברת רוסית ברובה והגיעה לפאתיה ב-2022, בימים הראשונים של פלישתה המלאה, לפני שכוחות אוקראינים דחקו את הרוסים לאחור. כעת, בשנה השלישית למלחמה, רוסיה מכוונת לתשתית האנרגיה של חרקוב ומטילה על העיר טילים ופצצות מונחות תוך ניסיון להעביר את הארטילריה שלה לטווח העיר.
"כמובן שפוטין עדיין רוצה את חרקוב", אמר אולה סינהובוב, ראש הממשל הצבאי של האזור - שנקרא גם הוא חרקוב - על נשיא רוסיה. סינהובוב ציין כי רוסיה פרסה רק חלק קטן מהחיילים הדרושים כדי להסתער על העיר, הסתערות שלהערכתו עשויה לדרוש עד חצי מיליון חיילים.
משאית מכבי אש עולה באש לאחר שרחפן רוסי פגע בה עת שניסתה לכבות אש שפרצה בעקבות תקיפה של מבני מגורים / צילום: ap, George Ivanchenko
מכבי אש מנסים להשתלט על שריפה שפרצה לאחר שטילי שיוט רוסיים נפלו על מרכז לחומרי בניין בחרקיב / צילום: ap, Andrii Marienko
עם זאת, רוסיה ערוכה לסכסוך ממושך. במקרה הגרוע, הקרמלין יכול לשחזר את האסטרטגיה שבה השתמש נגד חאלב שבסוריה, ב-2016, כאשר חיל האוויר הרוסי - שתומך בממשלת סוריה במלחמת האזרחים שלה - הרס אספקת חשמל ומים והפציץ בתי חולים ובתי ספר, אמר מזכיר המועצה לביטחון לאומי ולהגנה של אוקראינה, אולכסנדר ליטביננקו. אוכלוסיית חאלב ירדה לשליש ממספרה לפני שמשטר אסד החזיר את העיר מכוחות האופוזיציה.
"הם פשוט הכריחו אנשים לעזוב. זה גם מה שהם רוצים לעשות בחרקוב", אמר ליטביננקו בראיון.
רק בשבוע האחרון, טילים רוסיים ופצצות מונחות תקפו בית דפוס וחנות לחומרי שיפוץ ביתי והביאו למותם של יותר מ-25 איש. רשויות העיר טוענות כי אין צורך להתפנות ממנה, אך המליצו לתושבים לא להתעלם מהתרעות על תקיפות אוויר, ולהימנע ממקומות ציבוריים. שלטי חוצות לאורך הרחובות של העיר מכריזים על חסינותה.
בכל זאת, הסכנה הגוברת הביאה כמה הורים לילדים צעירים לעזוב, כולל כמה שחזרו לחרקוב לאחר שהכוחות האוקראינים גירשו את רוסיה מהאזור בסתיו 2022. אלה שנשארים מתמודדים עם הסיכונים ההולכים וגדלים, נעים בין הכחשה לכניעה.
ערימות של ספרים וניירות שרופים לאחר מתקפה רוסית על בית הדפוס של חרקיב / צילום: ap, Ukrainian Presidential Press Office
ככל שהמלחמה נמשכת, ייתכן כי גישתה של רוסיה לכבוש ערים תשתנה, אמר ליטביננקו, וציין כי רוסיה הרסה את עיר הנמל הדרומית מריופול בשבועות הראשונים של המלחמה, בין השאר בגלל חישוב שגוי לגבי כמה קשה יהיה לכבוש אותה.
אסטרטגים צבאיים רוסים ציפו תחילה שצבא בעל יכולת תמרון קלה יחסית יתקדם במהירות לתוך אוקראינה, ויחליש ואף יביס את ההתנגדות האוקראינית. עם זאת, כאשר התמודדו עם התנגדות עזה, הצבא הרוסי חזר לטקטיקות ישנות של אנשי צבא סובייטים, תוך הסתמכות על ארטילריה רבה וטנקים כדי להתקדם, אמר.
חייל אוקראיני מאוגדה 92 של מחוז חרקיב יוצא מתוך בונקר עם רחפן מתאבד / צילום: ap, Evgeniy Maloletka
במהלך ביקור ממלכתי בסין בחודש שעבר, פוטין הכחיש את התוכניות ללכוד את חרקוב. לדבריו, המתקפה נועדה ליצור אזור חיץ כדי להגן על ערים ליד הגבול מפני התקפות אוקראינה. "לגבי חרקוב, אין תוכניות כאלה נכון להיום", אמר. אולם באפריל, שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, אמר כי לעיר יש "תפקיד חשוב" בתוכניות להקמת אזור חיץ כביכול.
שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, אמר כי פלישת רוסיה לחרקוב נועדה לנצל את העיכוב בסיוע הצבאי המערבי, שמגיע כעת לקו החזית לאחר חודשים של מבוי סתום בקונגרס. "אנחנו רואים שיש לסיוע השפעה אמיתית, כולל בייצוב החזית ובמניעת המטרה של פוטין לכבוש את חרקוב, או לכל הפחות לגרום לבריחה מאסיבית מהעיר", אמר.
כדי להתמודד עם המהלכים הרוסיים, ממשל ביידן אמר ביום חמישי לראשונה כי יאפשר לכוחות אוקראינים להשתמש בארטילריה ולירות רקטות קצרות-טווח נגד עמדות פיקוד, מחסני נשק ונכסים אחרים בשטח הרוסי המשמשים בהתקפה על חרקוב. המדיניות אינה מתירה שימוש בטילים ארוכי-טווח.
מערכת הגנה אוקראינית נגד טנקים פרוסה בגבול חרקיב / צילום: ap, Evgeniy Maloletka
פועל חוטב עצים ליצירת שכבת הגנה מול הכוחות הרוסיים בגבול חרקיב / צילום: ap, Evgeniy Maloletka
המבצע הרוסי להטיל אימה על תושבי חרקוב התחיל לפני המתקפה האחרונה ויכול להימשך גם מעבר לה. שבועות לפני שרוסיה פלשה מחדש לאזור, התושבים קיבלו הודעות ככל הנראה מהרשויות המקומיות הממליצות להם לעזוב לפני שהעיר תותקף. ההודעות היו מזויפות - חלק ממסע דיסאינפורמציה רוסי שחושף את כוונתה של מוסקבה לדכא את החיים בעיר.
התקפה מסיבית על תשתית האנרגיה של אוקראינה הגיעה עד מהרה. טילים פגעו במספר תחנות חשמל, הרסו את תחנת הכוח התרמית זמייבסקה וחיסלו את יכולת ייצור החשמל של האזור. האזור מייבא כעת חשמל מחלקים אחרים של אוקראינה כדי לשמור על התאורה. טיל גם הפיל את מגדל הטלוויזיה של חרקוב - ציון דרך בעיר ומרכיב חשוב בתשתית התקשורת המקומית.
מגדל תקשורת שנחתך לשניים בעקבות הפצצה רוסית בחרקיב / צילום: ap, Andrii Marienko
מוכרת מסדרת מוצרים במעדנייה שעובדת על גנרטור לאחר שהעירייה ניתקה את החשמל כדי לחסוך באנרגיה / צילום: ap, Evgeniy Maloletka
רוסיה החלה להשתמש בפצצות מונחות, מה שגרר סוג חדש של פחד בקרב התושבים. עד אז, רוסיה השתמשה בעיקר בפצצות כאלה כדי לרסק את ההגנות האוקראיניות בקו החזית. קרבתה של חרקוב לגבול הביאה לכך שכלי טיס רוסיים יכלו לשחרר את הפצצות המכוונות לעיר מהשטח הרוסי, מכיוון שקייב לא הורשתה להשתמש בנשק מערבי כדי להכות בחזרה.
בינתיים התאספו כוחות רוסים ליד הגבול עם חרקוב. גורמים רשמיים אוקראינים ציינו עלייה במספר החיילים באזור בלגורוד ברוסיה בתחילת מאי, אך נראה כי המתקפה עדיין תופסת אותם לא מוכנים. ב-10 במאי חצו משוריינים וחי"ר רוסיים את הגבול בהתסערות משני הכיוונים לעבר העיירות וובצ'אנסק, כ-43 מיילים מחרקוב, וליפצי, שנמצאת רק חצי שעה נסיעה מהקצה הצפוני של העיר.
בזמן שהכוחות האוקראינים נלחמו כדי לבלום אבדות, ארבעה טילים נפלו על בית דפוס חבוי בחלק שקט של העיר. פקטור דרוק, המדפיס כ-40% מספריה של אוקראינה, התכונן להתחיל את הפקתם של ספרי לימוד לקראת שנת הלימודים הבאה, כאשר הטילים נפלו בשעות הבוקר. העובדים אבלים כעת על מותם של שבעה עמיתים ומנקים את עשרות אלפי הספרים השרופים שהפכו לעיסה על-ידי המים ששימשו לכבות את הלהבות.
הסיבה שרוסיה כיוונה לבית דפוס ברורה לבעלים סרהי פוליטוצ'י, שגדל ברוסיה. הוא מאמין שזו הייתה מתקפה על זהותה של אוקראינה, וקבע: "הליבה של כל אומה היא התרבות שלה".
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, שעמד בין ההריסות, קרא למנהיגים העולמיים להשתתף בוועדת פסגת השלום הקרובה, והזהיר כי רוסיה אוספת כוחות להתקדמות חדשה מצפון-מערב לחרקוב.
נשיא אוקראינה, זלנסקי, מבקר בזירת הנפילה בבית דפוס בחרקיב בה נהרגו שבעה אזרחים / צילום: ap, Ukrainian Presidential Press Office
המכה הבאה נפלה על חנות לחומרי שיפוץ. צילומי מצלמות האבטחה מראים לקוחות מהלכים בחנות מבלי לדעת ששלוש הפצצות עומדות להתרסק עליהם.
לקח 16 שעות לכבות את השריפה באפיסנטר, המקבילה במדינה להום דיפו. צבע ומוצרים דליקים אחרים עוררו את האש ושרפו את הקורבנות יחד עם כלי בית וחומרי בניין.
כוחות חירום השתמשו בהקלטות מצלמות האבטחה כדי לאתר היכן היו אנשים כשהפיצוץ התרחש, וסימנו את מיקומם על מפת החנות. בעזרת כלבים הם חיפשו בהריסות אחר סימנים לשרידי אדם, אמר סריי בולבינוב, קצין משטרה בכיר.
בחניון מונחים פרחים, בובות ונרות במחווה ל-19 קורבנות הפיגוע. "זהו טרור טהור", אמר ראש עיריית חרקוב איהור טרחוב, וקרא למערכות ההגנה האווירית להגן על העיר.
חייל בהלוויה בוכה על חייל שנפל בעת שהיה במשימה לפינוי אזרחים באזורי האש בחרקיב / צילום: ap, Francisco Seco
חלוקת מזון במקלט לילדים שפונו לשם מאזורי אש ברחבי חרקיב / צילום: ap, Evgeniy Maloletka
אלנה טטרנקו, שעובדת בחנות ממול, ממשיכה לקחת הפסקות משירות הלקוחות שלה שקונים מוצרי שיער ויופי כדי לצאת החוצה, למרות ההתרעות המתמשכות על תקיפות אוויר. ביום הפיגוע היא חזרה הביתה לפני שהפצצות נפלו, אבל הדיבורים על מצוקתה של העיר הביאו אותה לדמעות. "זה סיוט", אמרה.
למרות המתח הגובר, אין לטטרנקו ולבעלה שום כוונה לעזוב את חרקוב, אלא אם כן רוסיה תכבוש את העיר. "נהיה כאן עד הסוף".