סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:31
לאור החשש ממלחמה בצפון הארץ, הבורסה ננעלה השבוע בירידות שערים חדות - מדד ת"א 35 ירד ב-0.7%, מדד ת"א 90 ב-1.9%, מדד הבנקים ב-2% ומדד בנייה ב-2.8%.
כזכור, שבוע המסחר הנוכחי בישראל נפתח על רקע נאום הנשיא ביידן ובו הצעה לעסקה לשחרור החטופים, והמשיך תוך הסלמה ניכרת במתקפות משטח לבנון על יישובים בצפון המדינה. בסיכום שבועי - ירד מדד ת"א 35 ב-1.6%, ת"א 90 ב-3.6% ומדד הבנקים ב-2.3%. שוב, נקודת האור היו הדואליות, מדד הדואליות עלה ב-0.6% השבוע.
נקודת האור היחידה היו כמה מהמניות הדואליות שהיו ה"ירוקות" היחידות היום - נובה , נייס , קמטק וטאואר .
15:46
החשש ממלחמה בצפון הולך ומתגבר והבורסה המקומית מגיבה בהתאם. מדד ת"א 35 יורד ב-1.3% ות"א 90 מאבד מערכו 1.9%. מדד הבנייה משיל מערכו כ-3% ומדד הבנקים יורד בכ-2.5%.
קנון הודיעה כי מכרה 5 מיליון מניות צים (ZIM) תמורת 110.6 מיליון דולר או 22.12 דולר למניה, עם אופציה למכירת 5 מיליון מניות נוספות.
קנון החזיקה טרם המכירה 24,843,478 מניות של צים, המהוות 20.7% מהמניות שלה. כעת מחזיקה קנון בכ-16.5% ממניות צים, המוערכות בכ-1.74 מיליארד שקלים נכון למחיר הסגירה של צים אמש.
14:58
המתיחות הביטחונית לצד הודעת חמאס על דחיית עסקת החטופים מעיבה על הבורסה המקומית. מדד ת"א 35 יורד ב-1.1% ות"א 90 מאבד מערכו 1.7%. מדד הבנייה משיל מערכו כ-3% ות"א בנקים 5 יורד בכ-2.5%.
גם אגרות החוב הממשלתיות עולות בשעה זו על רקע ההתפתחויות הביטחוניות. התשואה ל-10 שנים עומדת על 4.89% והתשואה לשנתיים נסחרת סביב 4.44%.
בשוק המט"ח המקומי, השקל נחלש מול הדולר ב-0.4% ועומד על 3.72 שקלים. גם האירו מתחזק מול השקל ב-0.4% ונסחר סביב 4.04 שקלים.
14:07
יתרות מטבע החוץ של בנק ישראל הסתכמו בסוף חודש מאי 2024 על סך 210.5 מיליארד דולר, גידול בסך של 2.4 מיליארד דולרים לעומת סוף החודש הקודם. פרסום בנק ישראל מעלה שגם בחודש זה לא נעשה שימוש ביתרות המוחזקות ע"י הבנק לייצוב השווקים. רמת היתרות ביחס לתוצר המקומי הגולמי עמדה על 41.4%.
הגידול מוסבר בעיקר על ידי שערוך יתרות מטבע חוץ בסך של כ-3.7 מיליארד דולר. גידול זה קוזז בחלקו על ידי פעולות הממשלה במט"ח בסך של כ-1.3 מיליארד דולרים.
עוד פרסם בנק ישראל כי בתכניות החירום הנוספות שהכין עבור צרכי המלחמה. דוגמת עסקאות ההחלף והריפו. לא נעשה שימוש גם בחודש מאי.
13:33
ירידות השערים בתל אביב מתחזקות. ת"א 35 יורד ב-0.9% ות"א 90 מאבד מערכו 1.6%. מדד הבנקים צולל בכ-2.2% ומניות הבנייה מאבדות מערכן 2.5%.
בשוק המט"ח המקומי, השקל נחלש מול המטבעות הזרים. שער הדולר-שקל עומד על 3.72 שקלים.
האסטרטג אלים רמטולה מהבנק השוויצרי EFG מסביר כי להערכתו ישנה אפשרות ששער הדולר ירד מתחת ל-3.6 שקלים:
"בנק ישראל השאיר את הריבית על כנה ברמה של 4.5% בעדכון האחרון (ב-27 במאי) למרות אי-הוודאות הגאו-פוליטית ונתוני האינפלציה שהגיעו לרף העליון של ציפיות בנק ישראל בטווח של 2%-3%. מאז תחילת המלחמה עם חמאס, בנק ישראל נוקט בזהירות רבה והפחית את הריבית רק ברבע אחוז מרמה של 4.75% ל-4.5% כיום.
"השווקים מתמחרים ירידה קלה נוספת של 0.1%-0.2% עד סוף 2024. השוקים מתמחרים את שער החליפין של הדולר-שקל ב-3.64 בשנה הקרובה, בציפייה להמשך המגמה ששררה בחצי השנה האחרונה. עם זאת, ישנה אפשרות ראלית שהשער ירד מתחת לרף 3.6 שקלים לדולר עוד השנה.
"שער החליפין של השקל מול הדולר האמריקאי שנע בשנה החולפת בטווח שבין 3.6 ל-3.8 למרות כותרות גיאופוליטיות, ובמקביל ההאטה כללית באינפלציה הגלובלית, לכן סבורים בבנק EFG כי בנק ישראל עשוי לנצל הזדמנות להוריד את הריבית בכדי לתמוך בצמיחה, במידה והאינפלציה בישראל תרד ותנוע לכיוון ה-2.5%".
12:14
המגמה השלילית בבורסה המקומית נמשכת בהובלת מדדי הבנייה והנפט והגז שצוללים בכ-2% כל אחד.
חברת תדיראן גרופ הודיעה הבוקר כי רכשה כ-50% מהון המניות של חברת אי.אפ.אס, הפועלת בתחום של פתרונות מיגון אש ומוצרים נלווים, תמורת כ-42 מיליון שקל.
בשוק האג"ח, תשואות האג"ח הממשלתיות בישראל עולות בשעה זו. התשואה ל-10 שנים נסחרת סביב 4.91% והתשואה לשנתיים מטפסת לרמה של 4.44%.
בנק הפועלים השלים היום רכישה עצמית נוספת של אג"ח מסוג פקדון צמוד ושקלי בסכום כולל של כ-953 מיליון שקל. הרכישה העצמית בוצעה במחירי שוק והתאפשרה לאור הגידול משמעותי ביחס הנזילות של הבנק בהשוואה לדרישות הרגולטוריות והפנימיות (יחס כיסוי הנזילות נכון לרבעון הראשון של שנת 2024 עמד על 137%).
10:42
המדדים המרכזיים נסחרים לפי שעה בירידות קלות. מדד ת"א 35 יורד ב-0.2%, ות"א 90 נסחר בשיעור דומה. בקרב המדדים הענפיים, ת"א נפט וגז משיל מערכו 1.4% ות"א בנקים 5 יורד ב-0.7%.
חברת אאורה דיווחה לפני זמן קצר כי השלימה את רכישת השליטה בחברת מגידו. אאורה רכשה את מגידו תמורת 280 מיליון שקל, ומטעם החברה נמסר כי 160 מיליון שקל כבר שולמו ויתרה של 120 מיליון שקל תשולם ברבעון הרביעי של 2024. דוחות מגידו יאוחדו באופן מלא לדוחות חברת אאורה החל מהרבעון השני של שנת 2024 ומגידו תישאר חברה בבעלות מלאה של אאורה.
בשוק המט"ח המקומי, השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים. שער הדולר-שקל עומד על 3.72 שקלים ושער האירו-שקל נסחר סביב 4.04 שקלים.
10:05
יום המסחר בתל אביב נפתח בירידות שערים. מדד ת"א 35 יורד ב-0.5%, ות"א 90 משיל מערכו 0.3%.
בולטות לשלילה מניות ביג , אשטרום קבוצה , ניו-מד אנרג'י , מיטרוניקס ואורמת טכנו .
מנגד, נובה , אודיוקודס , קמטק וקנון נסחרות בעליות.
08:15
חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב
1. שוק המניות
יום המסחר האחרון לשבוע בבורסה המקומית צפוי להיפתח במגמה חיובית. אמש (ד'), המסחר התנהל במגמה שלילית בעקבות התחממות הגזרה הצפונית, עם הערכות גוברות למלחמה מול חיזבאללה וההחלטה על הגדלת מכסת גיוס המילואים ל-350 אלף לוחמים. מדד ת"א 35 ירד בכ-1.4% ות"א 90 השיל מערכו 2%. מדד הבנייה הוביל את המגמה השלילית כשצלל בכ-3.3% ות"א בנקים 5 ירד בכ-2.3%.
● הנתונים שחושפים: המשקיעים הקטנים מסיטים כספים מישראל
בקרב מניות מדד ת"א 125, הובילה את המגמה השלילית נייס , שצללה בכ-6.5%. זאת לאחר שאנליסטים בברקליס ציינו ביום שלישי שמיקרוסופט מגבירה את התחרות שלה בתחום הפעילות של נייס (פתרונות למרכזי שירות) ומעריכים שהתמחור של פתרונות מיקרוסופט בתחום יהיה אטרקטיבי. בחודש האחרון מניית החברה צללה בכ-25%.
לאחר צניחה של יותר מ-70% במניית אלקטרה פאוור (לשעבר סופרגז) מאז ההנפקה בת"א, והרעה משמעותית בתוצאותיה העסקיות, מוכרת חברת שיווק הגז הביתי שבשליטת האחים זלקינד את פעילות ייצור החשמל שלה לידי אסנס של האחים ויל, תמורת 170 מיליון שקל.
שוויה הנוכחי של החברה על 362 מיליון שקל - ואת חלקה של אלקו במניותיה על 221 מיליון שקל, קרי הפסד על הנייר של יותר מחצי מיליארד שקל ביחס לסכום הרכישה (גם לאחר שלוקחים בחשבון את הדיבידנדים שחילקה אלקטרה פאוור מאז רכישתה). הנפילה במניה הובילה ליציאתה ממדדי ת"א 90 ו-125, שנה בלבד לאחר שנכנסה אליהם במסלול המהיר.
● סייבר ושבבים: מניות הטכנולוגיה הישראליות המומלצות של בנק אוף אמריקה
הבוקר באסיה, המדדים המובילים נסחרים בעליות שערים. הניקיי עולה ב-0.6%, ההנג סנג מוסיף לערכו שיעור דומה בורסת שנגחאי יורדת ב-0.1% ומדד הקוספי קופץ ב-1%.
בארה"ב, החוזים העתידיים נסחרים לפי שעה בעליות קלות.
אמש בוול סטריט, המדדים המרכזיים ננעלו במגמה ירוקה לאור ההערכות כי הריבית בארה"ב צפויה לרדת לראשונה בחודש ספטמבר בהסתברות של כ-70%. זאת לאור נתוני מאקרו חלשים שפורסמו אמש (ד') יותר והצביעו על חולשה בשוק התעסוקה האמריקאי. במקביל, מוקדם יותר השבוע פורסם מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור שגם הצביע על חולשה בכלכלה האמריקאית.
מדד הנאסד"ק זינק אמש בכ-2% ושבר את שיא כל הזמנים כשנסחר ברמה של 19,035 נקודות. גם ה-S&P 500 חצה שיא חדש כשעלה ב-1.2% ועמד על 5,354 נקודות. מדד הדאו ג'ונס הוסיף לערכו 0.3%.
הכוכבת הגדולה של הערב הייתה אנבידיה שקפצה במעל ל-5% לשיא חדש עם שווי שוק של 3.01 טריליון דולר. השיא החדש של אנבידיה ממקם אותה במקום השני בקרב החברות הגדולות בעולם במונחי שווי שוק, אשר הצליחה לעקוף את חברת אפל, בעלת שווי שוק של 3 טריליון דולר. המקום הראשון שייך למיקרוסופט עם שווי שוק של 3.15 טריליון דולר.
בקרב הישראליות בוול סטריט, מניית חברת ווקמי זינקה אמש במעל ל-40% לאחר שדווח כי חברת התוכנה SAP רוכשת את החברה תמורת 1.5 מיליארד דולר. מחיר המניה בעסקה הוא 14 דולר, פרמיה של 45% על מחיר הנעילה האחרון בנאסד"ק.
2. שוקי האג"ח
בשוק האג"ח המקומי, תשואות האיגרות הממשלתיות עלו אמש בצל המתיחות הביטחונית: תשואת האג"ח ל-10 שנים עלתה ל-4.85% ומגמה דומה נרשמה גם באיגרת לשנתיים, שהתשואה עליה טיפסה עד לכ-4.38%. בשוק הקונצרני, מדדי תל בונד ירדו קלות בצהרי יום רביעי.
● עסקאות משפחתיות ובונוס שמן: לאן הולך הכסף של גל הנפקות האג"ח בבורסה?
מנגד, בארה"ב נרשמה ירידת תשואות באגרות החוב ההממשלתיות אמש לאור האופטימיות בשווקים כי הפחתת ריבית ראשונה על ידי הפד תתקיים כבר בחודש ספטמבר. התשואה ל-10 שנים נסחרה סביב 4.29% והתשואה לשנתיים עמדה על 4.74%.
היום בשעה 15:15 צפויה להתקיים החלטת הריבית של ה-ECB. על פי התחזיות, הבנק המרכזי האירופי צפוי להוריד את הריבית בגוש האירו לראשונה מאז 2019. בהמשך לכך, בלומברד אודייר העלו את המלצתם על אגרות החוב הממשלתיות של מדינות אירופה למשקל יתר והסבירו:
"הורדות הריבית הצפויות של הבנק המרכזי האירופי צפויות לשפר עוד יותר את תנאי האשראי, ולחזק את התחזית החיובית לצמיחה . ציפיות השוק משקפות אופטימיות מוגברת, הצמיחה צפויה להאיץ לתוך השנה הבאה, ופוטנציאלית לעלות על 1.5% ב-2025 . הבנק המרכזי האירופי מוכן להתחיל מחזור הורדת ריבית כדי להתמודד עם הלחצים הדי-אינפלציוניים, עם הפחתת ריבית צפויה ביוני. ציפיות השוק מרמזות על שני קיצוצים בלבד, אך אנו צופים לפחות שלושה קיצוצים השנה וקיצוץ נוסף ב-2025. אנו מאמינים שהחששות להתמדה באינפלציה מוגזמים, עם מקום לתנאים הפיננסיים להתמתן עוד יותר.
"המלצות ההשקעה כוללות משקל יתר של החוב הריבוני של גוש האירו בשל תשואות אטרקטיביות לפני הורדות הריבית, תוך שימת עין על גורמים גלובליים, כולל כלכלת סין".
3. שוקי הסחורות והמטבעות
השקל הוסיף להיחלש מול הדולר האמריקאי אמש (ד'), וגם הבוקר נחלש בכ-0.2%. שער הדולר-שקל עומד על 3.71 שקלים בשעה זו ושער האירו-שקל עומד על 4.04 שקלים.
בשוק הסחורות, מחיר הנפט מסוג ברנט ירד ל-77 דולר לחבית, ומחיר הנפט האמריקאי נחלש ל-73 דולר לחבית.
4. מאקרו
מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים, מתאר בסקירתו כי מדד המחירים לצרכן שיפורסם בשבוע הבא צפוי להגיע מעבר לרף העליון של יעד בנק ישראל, ויעמוד לפי התחזית על 3.1%. שפריר צופה כי עלייה תחול במחירי המזון, רכיבי הדיור והבריאות.
מספר המשרות הפנויות בארה"ב בצלילה חדה, כך על פי דוח המשרות הפנויות, JOLTS. מספר המשרות ירד ל־8.06 מיליון, ירידה של כמעט 300 אלף משרות, כאשר הציפיות היו לעלייה קלה במספר המשרות. גם לפי ספר הבז' של הפד (סקירה תקופתית על כלכלת ארה"ב שפורסמה לפני כשבוע), שוק העבודה בארה"ב, שהיה מאוד הדוק בשנה האחרונה, מגיע לשיווי משקל בין הביקוש לעובדים להיצע. עוד עולה מספר הבז' כי לחצי השכר במשק האמריקאי "התמתנו משמעותית".
5. תחזית
סזאר פרז-רואיז, מנהל ההשקעות הראשי בבנק השוויצרי פיקטה, צופה כי הבנק המרכזי האירופי יוריד את הריבית היום (ה'), אך יתקדם "צעד אחר צעד בזהירות". לדבריו, "הבנק המרכזי האירופי חייב לגלות את סוג היציבות וקור הרוח שאפיינו את ריאל מדריד בזכייתה ה-15 בליגת האלופות".
בארה"ב, פרז-רואיז מעריך כי הפד יוריד את הריבית רק בספטמבר, כאשר "הזרקור יהיה מופנה לנתוני התעסוקה שיתפרסמו ביום שישי".
בשבוע הבא תתקיים החלטת הריבית בארה"ב, כאשר גם בפעם זו, לא צפויה לחול ירידה בשיעור הריבית במדינה. עם זאת, תחזיות הפד יתעדכנו ונוכל להיווכח אם חברי ועדת השווקים הפתוחה בארה"ב עודם צופים שלוש הקלות מוניטריות בשנה הנוכחית.