מחר (ה') יחלו הבחירות לפרלמנט האירופי, שיקבעו את זהות 720 חברי הפרלמנט שייצגו את מדינות האיחוד בחמש השנים הבאות. גלובס עושה סדר בכל הפרטים לקראת האירוע המשמעותי.
● לראשונה מזה 5 שנים: האם ה-ECB יוריד את הריבית בגוש האירו?
● אחרי החרם הצרפתי, ביקור מפרגן לחברה הביטחונית בגרמניה
● כותרות העיתונים בעולם | סטודנט יהודי תבע את קולומביה, האוניברסיטה מצאה פתרון "יצירתי"
מי נגד מי
הפרלמנט האירופי מחולק לסיעות לפי הזרמים הפוליטיים העיקריים באירופה: שמרנים (EPP), סוציאל-דמוקרטים (S&D), ליברלים, ירוקים, ימין המתנגד להגירה ועוד. למעשה, כולם מתמודדים נגד כולם. מדובר בבחירות היחידות לגוף כלשהו של האיחוד האירופי והשניות בהיקפן בעולם (אחרי הודו). הבוחרים ב-27 מדינות האיחוד יכולים להצביע לכל מי שעומד בקריטריונים הצנועים יחסית לריצה לפרלמנט, ו"מפלגות אווירה" נמצאות ברשימה לצד מפלגות המיינסטרים המוכרות מהמערכת הפוליטית הלאומית, כמו גם "מפלגות בדיחה" (אחת מהן, "המפלגה" הגרמנית הבטיחה לבנות מחדש את החומה בברלין ולצאת למלחמה נגד ליכטנשטיין, ונכנסה לפרלמנט).
רקע
הבחירות מתקיימות מדי חמש שנים, ובהדרגה הלכו והתרחבו תחומי האחריות והמעמד של הפרלמנט האירופי באמצעות אמנות שונות. מדובר בבית התחתון של בית הנבחרים האירופי, שצריך לפעול בקונצנזוס עם המועצה האירופית המהווה את הבית העליון שלו, ולאשר את החקיקה של הזרוע הביצועית של האיחוד ("הממשלה") - הנציבות האירופית.
בפועל, הבחירות לפרלמנט האירופי הן ברומטר חשוב להערכת מגמות פוליטיות בכל מדינה ומדינה ובאופן פאן-אירופי. בבחירות הקודמות התחזקה התנועה הירוקה ברחבי היבשת בעשרות אחוזים, מה שהפיח רוח ב"מהפכה הירוקה" שבה פתחה הנציבות האירופית באישור מועצת אירופה והמדינות החברות לאחר מכן.
הפרלמנט מאשר את בחירת נשיא הנציבות ובעלי התפקידים הבכירים בה. 720 המושבים בפרלמנט מחולקים באופן יחסי לפי גודל האוכלוסייה (97 מושבים לגרמניה, שישה למלטה). ברוב המדינות, המפלגות הפוליטיות הגדולות הן אלו שמיוצגות גם בפרלמנט האירופי.
הסוגיות העיקריות
נראה שבחודשים האחרונים סוגיית התחזקות הימין הפופוליסטי באירופה הייתה המרכזית על סדר היום ביבשת. מפלגות שצצו מימין למפלגות המרכז-ימין הפכו לחלק מהשלטון במדינות כמו איטליה ("אחיי איטליה" ו"לגה"), שבדיה ("השבדים הדמוקרטים"), פינלנד ("הפינים האמיתיים") והולנד ("מפלגת החופש"). מפלגות ימין קיצוניות יותר התחזקו ברומניה ובגרמניה ("אלטרנטיבה לגרמניה", AfD, נמצאת בהשגחת שירותי הביטחון בשל חשש לחתירה תחת החוקה).
כעת, גל המפלגות הזה מנסה לתרגם את ההצלחה האלקטורלית והפוטנציאל שלה גם בבחירות לפרלמנט. מפלגות אלו מתרכזות בנושא הגירה, בהגברת הביטחון האישי, והן מאוחדות בזלזול מסוים במאבק בהתחממות הגלובלית. ממפלגת "חוק וצדק" בפולין ועד "האיחוד הלאומי" בצרפת, כלי התקשורת באירופה העריכו שהפרלמנט החדש יכול להיות "הימני ביותר שנבחר עד כה".
מנהיגת האיחוד הלאומי מרין לה־פן וראש הרשימה ג'ורדן ברדלה באירוע לקראת הבחירות / צילום: Reuters, Christian Hartmann
לא רק הגירה משחקת תפקיד. גם ערכים מסורתיים, כמו שמירה על זכות הכסף המזומן, הם חלק מהקמפיין של הימין במדינות כמו גרמניה ואיטליה. במקביל, משבר יוקר המחיה שרבים ביבשת עדיין מתמודדים איתו מעלה את הדרישה לזנוח חלקית את המטרה להגיע לאפס פליטות עד 2050, ולא להעלות את מחירי האנרגיה עוד יותר. תגובת נגד למהפכה הירוקה צפויה להיתרגם גם היא לקולות רבים יותר למפלגות ימין פופוליסטיות בו ולסייע ל"שינוי כיוון" אפשרי מצד האיחוד האירופי, בשלל הנושאים שבהן מדינות העבירו לו את סמכות החקיקה.
סוגיה מרכזית נוספת היא התמיכה באוקראינה, שיכולה להתערער אם מפלגות ימין ושמאל רדיקלי יזכו לנציגים רבים יותר. רוסיה, לפי הדיווחים, קשורה גם למימון חלק מהמפלגות וגם לפעולות תעמולה בניסיון לעודד את ההצבעה לקצוות.
מה אומרים הסקרים
נכון לימים האחרונים, ממוצע של סקרים מעניק 165 מושבים למפלגות השמרניות, 143 לסיעת המפלגות הסוציאל-דמוקרטיות ובמקום השלישי גוש של שתי סיעות ימין נפרדות - ID ו-ECR, שיחד זוכות ל-140 מושבים. שיתוף הפעולה בתוך גוש זה אינו מושלם. סיעת ID השעתה לאחרונה את AfD הגרמנית מחברות בה אחרי שראש המפלגה לבחירות לפרלמנט הגן על גרמנים שהיו ב"אס-אס" במלחמת העולם השנייה. יש גם מפלגות קטנות יותר ששולחות נציגים בודדים לבריסל ולשטרסבורג, שני המעונות של הפרלמנט.
קווין קונרט מהמפלגה הסוציאל־דמוקרטית באירוע לקראת הבחירות / צילום: Reuters, Liesa Johannssen
הפתעת הבחירות האפשרית
הבחירות ישליכו על מי ייבחר לתפקידים הבכירים באיחוד. אם השמרנים ישמרו על הרוב הנוח שיש להם, אורסולה פון דר ליין תוכל להמשיך כנשיאת הנציבות. אם הסוציאל־דמוקרטים ישלפו ניצחון ברגע האחרון, אולי ראשת ממשלת דנמרק, מדה פרדריקסן, תכהן בתפקיד. גם המדיניות הפומבית בנושא אוקראינה, המאבק בהתחממות הגלובלית, "מבצר אירופה" (מאבק בהגירה הלא-חוקית) ויחסי האיחוד מול ארה"ב בראשות טראמפ, או סין המתעצמת, יושפעו מהרכב הפרלמנט.
בכל מדינה יסתכלו על התוצאות בפריזמה אחרת. בצרפת מחכים לראות עד כמה תתחזק מפלגתה של מרין לה פן, למשל, לקראת הבחירות לנשיאות, בהולנד כבר מעריכים שרוב הנבחרים יגיעו ממפלגת החופש ובגרמניה יאמדו לפי התוצאות עד כמה בלתי פופולרית הקואליציה השולטת במדינה, לקראת בחירות אזוריות בסתיו.
מנפרד וובר (מימין) מ־EPP עם ראש ממשלת בולגריה לשעבר, בויקו בוריסוב ואורסולה פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית / צילום: Reuters, Stoyan Nenov
הזווית הישראלית
מאבק של חברי פרלמנט מצ'כיה, מאוסטריה, מגרמניה, מהונגריה וממדינות אחרות טרפד מאחורי הקלעים ניסיונות לקרוא להפסקת אש מוחלטת בעזה כבר בתחילת המלחמה. העובדה שחברי הפרלמנט הגרמנים "מיוצגים ביתר" ברוב הסיעות, ורובם תמכו בזכותה של ישראל להגן על עצמה, הפכה את הפרלמנט בימה להתבטאויות קונצנזוסיאליות. גם נשיאת הפרלמנט היוצאת רוברטה מצולה "בחרה צד" וביקרה בישראל אחרי התקפת הטרור של 7 באוקטובר. מנגד, ציר מדינות הכולל את אירלנד, ספרד, סלובניה, לוקסמבורג ומלטה פועל כדי לקדם מדיניות ביקורתית מאוד כלפי ישראל. כרגע, אין רוב בפרלמנט לצעד הסמלי שנקטו מדינות אלו, של הכרה בפלסטין כמדינה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.