שותפות לוויתן קיבלו אישור להכפיל את היקף הפקת הגז

הגדלת היתר היצוא בעתיד עשוי לכלול התניות שקשורות להבטחת אספקת הגז הטבעי למשק הישראלי • תוספת הגז הטבעי ליצוא תעמוד על 118 BCM, וככל שבעלי המאגר ימצאו גז טבעי נוסף, תישקל הגדלת כמות היצוא עד להיקף שלא יעלה על 145 BCM

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס
אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

הממונה על הנפט במשרד האנרגיה והתשתיות העביר לשותפות לוויתן אינדיקציה לפיה יוכלו בעתיד להרחיב משמעותית את היקף ההפקה מכ-12 BCM (מיליארד מטרים מעוקבים) ל-21 BCM. טרם מדובר על היתר יצוא, אלא על תשובה להליך בדיקה שנעשה על בסיס הנתונים הקיימים כיום בידי הגורמים הרלוונטיים במשרד האנרגיה והתשתיות. 

האם המסים יעלו ואיך ייראה התקציב? מנכ"ל משרד האוצר פותח הכול
תנאי השכר של העובדים בענקיות הטכנולוגיה נחשפים

מהמשרד נמסר כי הכמות נגזרה "מהכללים הקבועים בהחלטות הממשלה בעניין יצוא הגז הטבעי, של עבודת מטה סדורה אשר בחנה את צרכי המשק הישראלי ב‏־25 השנים הקרובות ובהתבסס בין היתר על תחזיות הביקוש לגז טבעי כפי שהוצגו על־ידי חברת נגה ורשות הגז הטבעי במשרד האנרגיה והתשתיות. בעת הזו, ולאחר הבדיקות המדוברות, תוספת הגז הטבעי ליצוא תעמוד על 118 BCM". 

מבחינה כמותית, כיום מותר לשותפות לוויתן לייצא 107 BCM. כלומר, היתר היצוא של 118 BCM יותר ממכפיל את הכמות הקיימת. בניו-מד אנרג'י  מספרים כי במכתב מצוין כי החל משנת 2044, יצוא הגז מלוויתן יוכל להתבצע רק על בסיס בלתי רציף (Interruptible). המסר המסתמן מאחורי הדברים הוא שמדינת ישראל בשלב הנוכחי לא יודעת מה יהיו היצע וביקושי הגז במדינה ב־2044, ולכן מעוניינת לפי שעה לשמור מרחב קבלת החלטות נרחב עבור המשק המקומי.

מעבר לתוספת הכמות שאושרה, הממונה ציין במכתבו כי ככל שיינתן היתר יצוא, ייתכן שהוא יכלול התניות נוספות אשר קשורות להבטחת אספקת הגז הטבעי למשק הישראלי, בשלל סיטואציות עתידיות.

נוסף על כך, ככל שבעלי המאגר ימצאו גז טבעי נוסף ויוכיחו לממונה על הנפט כי היקף הגז הטבעי במאגר גבוה מהחישוב עד כה, הממונה ישקול הגדלת כמות היצוא בהתאמה לכמות הנוספת שתימצא ועד להיקף שלא יעלה על 145 BCM. 

הגברת הביטחון האנרגטי

שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן מסר: "ברצוני לברך על עוד צעד חשוב לקראת הרחבת כושר ההפקה של הגז הטבעי בישראל, מה שיוביל להגברת הביטחון האנרגטי, פיתוח יכולות של המשק להתגבר על כלל האתגרים, חיזוק הקשרים הבינלאומיים של ישראל וכמובן תרומה אדירה לכלכלה הישראלית ולהכנסות המדינה. אני מודה לצוות המקצועי בהובלת מנהל אוצרות טבע, רשות הגז הטבעי והלשכה המשפטית במשרד על עבודה מקצועית ורצינית, המאפשרת הבטחת אספקת גז טבעי לשנים קדימה וכן הרחבת יכולות ההפקה מהמאגר כבר בזמן הקרוב".

מניו-מד אנרג'י נמסר כי שותפי לוויתן פועלים לקבל בתקופה הקרובה החלטת השקעה בסך 500-400 מיליון דולר לצורך תכנון הנדסי (FEED) של הפרויקט ורכש מקדים של פריטים שזמן אספקתם ארוך (Long Lead Items) לצורך פיתוח הפרויקט.

"הרחבת לוויתן קורמת עור וגידים ומהווה בשורה אדירה למשק האנרגיה האזורי והגלובלי בתקופה של ביקושים עצומים לגז טבעי", מסר יוסי אבו, מנכ"ל ניומד אנרג'י. "מאגר לוויתן הוא עוגן אנרגטי עם כמות משאבים עצומה שמבטיחה את הביטחון האנרגטי של ישראל, לצד יצוא לשוק האזורי ובעתיד הנראה לעין גם לשוק העולמי".

מארגון לובי 99, הלובי הציבורי, נמסר: "במיוחד בימים אלה של חוסר וודאות, מלחמה, ואיום על משק האנרגיה והחשמל, בחר הממונה על הנפט במשרד האנרגיה והתשתיות לאשר לבעלי השותפות בלוויתן את הגדלת ייצוא הגז בהיקף 118 BCM המהווים 15% מעתודות הגז המוכחות בישראל. בשנתיים האחרונות התרענו שוב ושוב על הסכנות באישור היקפי ייצוא גדולים למאגר לוויתן, המאגר החשוב ביותר של ישראל, אנו מרוצים שבעקבות הלחץ שהפעלנו הצלחנו להביא להורדה מהאישור המקורי 57 BCM - כארבע שנות עצמאות אנרגטית עבור המדינה. עם זאת, העובדה שההחלטה התקבלה בפורום סגור, ללא שימוע ציבורי, ללא הבהרת המשמעויות לביטחון האנרגטי וליוקר המחיה - איננה מקובלת. משרד האנרגיה צריך לדאוג בעיקר לאינטרס של הציבור ולא לאינטרס של חברות מסחריות שרוצות רק להגדיל את הרווחים".