הבורסה בת"א | סיקור שוטף

נעילה מעורבת בת"א; או פי סי אנרגיה ירדה בכ-6%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.1% • במזרחי מסבירים את ההשפעות הצפויות של ניסיון החיסול של מוחמד דף על הבורסה המקומית • נתוני האינפלציה בישראל יפורסמו מחר ובקבוצת הפניקס מעריכים שקצב האינפלציה השנתי יעלה ל-2.9% • בבנק פיקטה מזהירים מהורדת תחזית הדירוג לצרפת והכבדה על האירו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock
הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

16:00

יום המסחר בתל אביב ננעל במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 עלה ב-0.1% ושבר את שיא כל הזמנים כשהמדד ננעל ברמה של 2,071.76 נקודות, מעל השיא הקודם שנקבע באמצע חודש ינואר 2022, אז הוא נקבע על 2,071.1 נקודות. במקביל, מדד ת"א 90 השיל מערכו 0.1%. בקרב המדדים הענפיים, בלט לחיוב מדד ת"א בנייה שעלה ב-0.8%. מנגד, ת"א בנקים 5 השיל מערכו 0.7%.

מחזור המסחר הסתכם בכ-693 מיליון שקל.

בקרב מניות מדד ת"א 125 בלטו לחיוב מניות סאפיינס , שיכון ובינוי , נאוויטס פטר יהש , אאורה  ואלקטרה נדלן .

מנגד, או פי סי אנרגיה , אלוני חץ , קנון , ישרס אחזקות  וריטיילורס  ננעלו בירידות.

15:00

המגמה המעורבת בתל אביב נמשכת. מדד ת"א 35 נסחר סביב רמות הבסיס ות"א 90 יורד ב-0.2%.

בשוק האג"ח המקומי, מדדי התל בונד הקונצרניים נסחרים סביב רמות הבסיס. התשואה על אג"ח ממשלתי ל-10 שנים עולה קלות ונסחרת סביב רמה של 4.74%.

חברת הנדל"ן ג'י סיטי , הודיעה היום כי השלימה את המכרז למשקיעים מסווגים במסגרת הנפקת סדרת אג"ח חדשה. מטעם החברה נמסר כי במסגרת המכרז הגישו משקיעים מסווגים התחייבויות מוקדמות לרכישת אג"ח בהיקף של כ- 960 מיליון שקל והחברה בחרה לקבל מתוכם התחייבויות מוקדמות לרכישת אג"ח בהיקף של כ- 645 מיליון שקל בריבית של 4.24% המשקפת מרווח של 2.32%.

סדרה כ' הינה צמודה למדד עם מח"מ של כ-5.1 שנים. הסדרה מגובה בשעבוד ראשון על הנכס המניב Targowek Shopping Center בוורשה, פולין. הסדרה מדורגת A על ידי S&P מעלות ו- A2 על ידי מידרוג. 

עוד בשוק החוב הקונצרני, הבוקר דווח כי חברת הדירוג מעלות S&P העלתה את דירוג האשראי של חברת רפאל לדירוג A באופק יציב. S&P נימקו את החלטתם בכך שרפאל ממשיכה להציג ביצועים תפעוליים חזקים, והביקוש לרבים מהמוצרים והשירותים שלה ממשיך לגדול. בה בעת, מעמדה התחרותי של החברה, המתחזק בהדרגה, מביא לביקוש גבוה לפלטפורמות ולשירותים שלה, וכן יתרת מזומנים החזקה של החברה מובילה לשיפור בפרופיל הפיננסי שלה.

14:52

בנק ישראל הודיע לפני זמן קצר כי הוא מתיר לגופים המוסדיים להגדיל את החזקותיהם במניות הבנקים עד 7.5%, במקום 5% עד כה. הפיקוח על הבנקים פרסם היום (א') עדכון של המדיניות והתנאים למתן היתר ההחזקה במניות הבנקים. בין היתר הוסרה המגבלה שחלה על קופות הגמל וחברות הביטוח שלא להחזיק יותר מ-5% בבנקים. כעת התקרה כאמור טיפסה מבחינתם. צעד זה עשוי להגדיל את הסחירות במניות הבנקים בעתיד, אך לפי שעה המשקיעים לא מתרשמים ממנו היום. מדד ת"א בנקים יורד ב-0.8%, בזמן שמדד ת"א 35 נסחר ביציבות סמוך לנעילת המסחר.

13:11

שינוי מגמה בבורסה המקומית: לאחר שהבוקר דווח כי המו"מ בעסקת החטופים הוקפא מטעם חמאס, כעת דווח כי חמאס מכחיש את הדיווחים וחידד בהודעה רשמית כי המו"מ לעסקה לא הוקפא.

בהמשך לכך, מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ות"א 90 מאבד מערכו 0.1%.

12:35

מניית חברת סקודיקס , העוסקת בפיתוח וייצור מערכות דיגיטליות להשבחת דפוס, דיווחה הבוקר על הזמנה של 17 מערכות אולטרה של החברה בהיקף כולל של כ-13 מיליון דולר.
בנוסף, בחברה דיווחו כי היא פועלת לחתימת הסכמים מחייבים נוספים ליתרת ההזמנות וממשיכה לשווק את המערכות Ultra 6500SHD ו- Ultra 2500SHD.

11:14

הירידות בתל אביב מתחזקות: מדד ת"א 35 יורד ב-0.6% ות"א 90 מאבד מערכו כ-1%. מדד הבנקים מאבד מערכו כ-1.3%.

המטבע המקומי של ניגריה, הניירה, התרסק מול הדולר בעשרות אחוזים מול הדולר בשנה האחרונה והוביל למחיקה של יותר מרבע מיליארד שקל מצבר העבודות של שיכון ובינוי .

בהמשך לכך, חברת התשתיות של נתי סיידוף, החליטה למכור את הפעילות במדינת ניגריה בתמורה ל-100 מיליון דולר, שישולמו במספר תשלומים. שיכון ובינוי תוציא את פעילותה מהמדינה האפריקאית והיא צפויה לרשום בדוחותיה לשנת 2024 הפסד בטווח של 220-290 מיליון שקל, שמיוחסים לדברי החברה ל"מימוש קרן מהפרשי תרגום".

בחברה גם מדגישים כי "עם החתימה על הסכם מחייב לא תהיה עוד לקבוצה פעילות בניגריה". היציאה מהפעילות במדינה תקטין את צבר העבודות של החברה בכ-590 מיליון שקל.

10:25

או פי סי אנרגיה  נופלת בכ-5% בעקבות הודעת החברה על כוונתה לצאת לגיוס הון בצורה אחידה של כ-750 מיליון שקל (207 מיליון דולר), מה שידלל את המשקיעים הקיימים.

בעלת השליטה של החברה, קנון, ששייכת לעידן עופר, תזרים 420 מיליון שקל כדי לשמור על חלקה. לדברי או פי סי אנרגיה, שמנוהלת ע"י גיורא אלמוגי, מטרת הגיוס היא להביא "לחיזוק מבנה ההון" ולממן את ההשקעה בתחנות הכח שלה. בדיווח שהוציאה החברה במקביל להודעת הגיוס היא מציינת כי החברה הבת, CPV, נמצאת במו"מ להגדלת החזקותיה בשתי תחנות כח בתחום Energy Transition בארה"ב בהיקף כספי כולל של 210-240 מיליון דולר. בחברה גם מסבירים כי "העלייה בביקוש לחשמל בארה"ב, בין היתר לאור צמיחת תחום ה-Data Center וה-AI, לצד המחסור הצפוי בתחנות כוח אמינות - תומכים בעליית מרווחי החשמל ומחירי הזמינות".

10:07

יום המסחר בתל אביב נפתח בירידות שערים קלות. מדד ת"א 35 משיל מערכו 0.4% ות"א 90 יורד ב-0.3%. בולט לשלילה מדד ת"א ביטוח שיורד בכ-1.1%.

בולטות לשלילה מניות או פי סי אנרגיה , דלק רכב , דלתא מותגים  וקבוצת אקרשטיין .

מנגד, סאפיינס , מיטרוניקס , מימון ישיר , טאואר  ואלקטרה נדלן .

08:15

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב 

1. שוק המניות

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת על רקע ניסיון החיסול של מוחמד דף ולצד המגעים לחתימה על עסקת חטופים.

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות, מסביר כיצד להערכתו הפעולה הצבאית תשפיע על המסחר בבורסה המקומית: "שאלת התגובה היום בפתיחת שבוע המסחר המקומי בשוקי המניות והאג"ח ובחוזים על שוק המט"ח, תלויה בשאלה כיצד יפרשו השווקים את ניסיון החיסול. הדעות נעות בין זירוז המשא ומתן נוכח לחץ גובר על החמאס לבין חשש כי הן תופרענה עקב האירועים. להבנתי, גם בשוק וגם בזירות הכלכליות והמדיניות ירצו לראות שהפעולה תמונף ותקדם לקראת הסדר 'היום שאחרי' ולא תהיה אירוע נפרד נטול המשכיות.

"יש לזכור גם את ההקשר בחזית הצפונית שכן האש מכיוון לבנון נמשכת. קודם לכן דובר על האפשרות שהפוגה מדינית בדרום תוליך להפוגה גם בחזית הצפונית ואי הוודאות לגבי ההשלכות בזירת חמאס בעקבות הפעולה תשליך כמובן גם על הצפון. בנפרד, יש לציין כי גם שוקי ארצות הברית היו תנודתיים בסוף השבוע.

"בנפרד, ביום שני יפורסם מדד המחירים לצרכן לחודש יוני ואירוע זה גם בימים בשגרה גורר דריכות של השווקים. הפעם מדובר בנתון נוסף שמדובר לתמונה הכללית.
בשל כך, כל עוד אין כיוון ברור, סביר להניח כי השוק יפסח על שני הסעיפים ועשוי להיות תנודתי, ללא כיוון מוגדר. עם זאת, כדאי לציין שרמת אי הוודאות - שגדולה גם כך - עלולה לעלות מדרגה נוספת".

עוד מתייחס מנחם לניסיון ההתנקשות בנשיא לשעבר דונלד טראמפ: "לכל הגורמים הללו הצטרף, במפתיע, כמובן, ניסיון ההתנקשות שדווח בחיי נשיא ארצות הברית לשעבר, דונלד טראמפ. מדובר באירוע חמור שעלול להוליך לירידה בתיאבון הסיכון של המשקיעים, בעודם מעכלים את ההתרחשויות. מצב דברים זה עשוי לגרום למשקיעים להצטייד, לפחות לזמן מה, בנכסי חוף מבטחים ובראשם הדולר של ארה"ב ואג"ח ממשלת ארה"ב עצמן. הדבר עשוי להשפיע לטובה על השקל ולקזז השפעות, ככל שתהיינה, לניסיון ההתנקשות במוחמד דף. על האג"ח הממשלתיות כאן זה ישפיע פחות. מצד שני, אם וככל שהאירוע ישפיע לרעה על שוק המניות בארה"ב, שנמצא גם כך בתקופה תנודתיות טיפוסית לעונת דוחות, הדבר יכול להשפיע לרעה בעקיפין ובמישרין על שוק המניות המקומי וכמו כן - ירידות בשוקי המניות שם, ככל שתהיינה ובעוצמה שתתרחשנה, יכולים לקזז את השלכות התחזקות הדולר בעולם, אם תתרחש, לאור העובדה שהשקל נוטה להיחלש כנגד הדולר כשוקי המניות בארה"ב יורדים".

ביום חמישי האחרון, המסחר בתל אביב ננעל במגמה ירוקה: מדד ת"א 35 רשם עלייה של 1.4% ונגע במהלך יום המסחר בחמישי בשיא שאליו הגיע ב-2022, סביב רמת 2,071 הנקודות. מדד ת"א 90 טיפס בכ-2%. את העליות הובילו מדד ת"א נדל"ן ומדד ת"א בנייה, שעלו ב-3.4% וב-3.3%, בהתאמה. גם מדד הבנקים בלט לחיוב וטיפס בכ-2.4%. 

נשחקו ב-40%: המס על קרנות ההשתלמות כבר כאן 

טבע  טיפסה בכ-5% ביום חמישי האחרון לאחר שבית ההשקעות ארגוס מעריך כי המניה תיסחר באפסייד של כ-20%. "דומה שטבע ייצבה את הספינה לאחר שהשיקה מספר תרופות חדשות והשיגה צמיחה בשולי הרווח", הרחיבו בבית ההשקעות.

בסיכום שבוע המסחר מדדי ת"א 35 ות"א 90 עלו השבוע בכ-2.6% ובכ-5.4%. עליות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדדי חברות הנדל"ן ת"א בנייה ות"א מניב ישראל שעלו השבוע בכ-11.1%, ובכ-8%, בהתאמה.

מנכ״ל החברה שזינקה 1,700% בשנה: ״גילינו שרכשנו סופר סטאר" 

מתחילת השנה, מדד ת"א 35 הוסיף לערכו כ-11%, יחד עם מדד הבנקים שעלה בשיעור דומה.

בארה"ב, בורסות וול סטריט ננעלו ביומו האחרון של שבוע המסחר בעליות: מדד הדאו ג'ונס שעלה ב-0.6% הגיע לשיא חדש וננעל מעל לרמה של 40 אלף נקודות. ה-S&P 500 עלה בכ-0.55%, הנאסד"ק ננעל בעליות של 0.6%. 

עונת הדוחות לרבעון השני של השנה נפתחה באופן רשמי ביום שישי האחרון: בנק וולס פארגו  הציג את תוצאותיו הכספיות לרבעון בהן עקף את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות. ההכנסות הסתכמו בכ-20.7 מיליארד דולר כשהתחזיות עמדו על 20.3 מיליארד דולר, והרווח למניה עמד על 1.33 דולר לעומת התחזיות שעמדו על 1.29 דולר. עם זאת, ההכנסות מריבית נטו ירדו בכ-9% בהשוואה לרבעון המקביל וגררו את מניית הבנק מטה ביום שישי האחרון, בכ-6%.

הכוכב של מניית אנבידיה דועך. הדוח שקובע - מה צפוי לה בהמשך? 

גם סיטיגרופ  פרסם את הדוחות לרבעון השני של השנה, כאשר ההכנסות והרווחים עלו על התחזיות המוקדמות. ההכנסות עמדו על 20.14 מיליארד דולר לעומת 20.07 מיליארד דולר שחזו האנליסטים, והרווח למניה עמד על 1.52 דולר לעומת התחזיות המוקדמות שעמדו על 1.39 דולר. המניה ירדה כעת בכ-1.8%.

לפי הדוח של ג'יי.פי מורגן , הרווח למניה עמד על 4.40 דולר - יותר מ-4.19 דולר למניה שחזו האנליסטים. לפי הבנק, רווחיו זינקו ב-25% לעומת התקופה המקבילה ב-2023, והסתכמו ברבעון השני על 18.15 מיליארד דולר, או 6.12 דולר למניה. בניכוי הרווח ממניות ויזה והפסדים של 546 מיליון דולר, הרווח למניה הסתכם ב-4.40 דולר למניה. הכנסות הבנק עלו ב-20% ל-50.99 מיליארד דולר - גם מעל תחזיות האנליסטים. מניית הבנק ירדה ב-1.2% במסחר המקדים. 

בין החברות שיפרסמו דוחות בשבוע הקרוב ניתן לציין את הבנקים גולדמן זאקס, בנק אוף אמריקה ומורגן סטנלי, חברת ההשקעות בלקרוק, חברות השבבים ASML ו-TSMC, חברת שירותי הסטרימינג נטפליקס, חברת כרטיסי האשראי אמריקן אקספרס וחברת התרופות נוברטיס.

2. שוקי האג"ח

על רקע ההתקדמות במגעים לעסקת חטופים ביום חמישי האחרון, המסחר באיגרות חוב התנהל בבורסה במגמה חיובית, עם עליות גם במדדי התל גוב של האג"ח הממשלתיות וגם במדדי התל בונד של האג"ח הקונצרניות. התשואה על האג"ח הממשלתית ל-10 שנים ירדה בחדות, בכ-17 נקודות בסיס ל-4.73%. התשואה על האג"ח הממשלתיות לשנתיים עמדה על רמה של 4.46%.

בבנק הפועלים, מודי שפריר האסטרטג הראשי לשווקים פיננסיים ממליץ טקטית להחזיק את האפיק הצמוד והשקלי במשקל שווה. באשר למח"מ התיק הוא ממליץ על גישה מאוזנת יותר, כלומר להחזיק גם את התיק הממשלתי השקלי במח"מ בינוני, משום שהסיכויים להשגת עסקה גברו ופרמיית הסיכון מתומחרת גבוה יותר מאשר בחודש מאי.

בשוק החוב האמריקאי, בשבוע החולף תשואות האג"ח הממשלתיות ירדו לכל אורך העקום, עם ירידות חדות יותר בחלק הקצר של העקום לאחר שהאינפלציה בחודש יוני עשתה צעד נוסף לעבר היעד כאשר הקצב השנתי עמד על 3% בעוד שהצפי שוק היה ל-3.1%. זהו נתון נמוך משמעותית מהחודש הקודם אז עמד המדד על 3.3%. ככל הנראה הסעיף שמשך את המדד מטה היה מחירי האנרגיה, בעקבות הירידה במחירי הנפט.

בעקבות המדד, ההסתברות להפחתת ריבית בספטמבר עלתה ל-100%, ובמצטבר עד סוף השנה השווקים עברו לתמחר הפחתת ריבית של כ-81 נ"ב (כ-2.5 הפחתות).

3. שוקי הסחורות והמטבעות

השקל התחזק במסחר במטבע חוץ ביום חמישי מול הדולר, אך נחלש מול האירו. מתחילת חודש יולי (ועד שעות הצהריים של יום חמישי) הדולר נחלש ביחס לשקל ב-3.1% והאירו נחלש ב-1.7%. מתחילת השנה הדולר התחזק מול השקל ב-0.4% והאירו נחלש ב-1.5%.

בבנק אוף אמריקה פרסמו השבוע סקירה על הין היפני, שנחלש כבר מאז שנת 2022. לדברי כלכלני הבנק, הסיבה לחולשה היא פערי ריביות בין הבנק המרכזי ביפן לבין בנקים מרכזיים אחרים בעולם, וכן סוגיות מבניות בכלכלה היפנית - בהן פרודוקטיביות נמוכה, תנאי סחר שנחלשים והתכווצות היצע העבודה. להערכת הבנק, "קשה לשנות את האתגרים המבניים באופן מיידי, ולכן סביר שהין יישאר חלש לאורך זמן, למרות הורדות הריבית של הפד בארה"ב".

מנהל ההשקעות הראשי בבנק ניהול העושר פיקטה, סזאר פרז-רואיז, התייחס בסקירתו השבועית לתוצאות הבחירות בצרפת ולממשלה החדשה בבריטניה. להערכתו, תוצאות הבחירות בצרפת יובילו לתקופה של "סחר סוסים", שיכולה להוביל לקואליציה שברירית שבה חברות מפלגות המרכז והמרכז-שמאל. "אם התוכניות של הממשלה היוצאת בנוגע להתייצבות פיסקאלית, כפי שהוצגו לבריסל (לרשויות האיחוד האירופי, ש.ח.ו) יבוטלו, ייתכן שסוכנויות הדירוג ישנו בסתיו הקרוב את תחזית דירוג החוב של צרפת ל'שלילית'. אנחנו מאמינים שפרמיית הסיכון על נכסים צרפתים תימשך, ושממשלה שברירית תהיה פחות מחויבת לנושאי גירעון פיסקאלי, דבר שעלול להכביד על האירו", מציין פרז-רואיז.

מנגד, הוא מעריך שממשלת הלייבור בבריטניה עשויה להיות זהירה פיסקאלית והדבר יתמוך באיגרות החוב הממשלתיות ובליש"ט.

4. מאקרו

ביום שני בשבוע הקרוב יתפרסם מדד המחירים לצרכן בישראל, לחודש יוני. עוד נתונים שיפורסמו על-ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הם מספר המשרות הפנויות ברבעון השני של השנה, מדד מחירי התשומות לחודש יוני וכן מדד מחירי היצרן ביוני.

נתוני מאקרו שיתפרסמו בעולם בשבוע הקרוב כוללים בין היתר את הצמיחה בתמ"ג בסין לרבעון השני של השנה, כמו גם נתונים על הייצור התעשייתי, המכירות הקמעונאיות ושיעור האבטלה בסין. בגוש האירו יתפרסם המאזן המסחרי ובארה"ב יפורסמו נתוני מכירות קמעונאיות, נתונים על שוק התעסוקה וכן נתוני יבוא ויצוא לחודש יוני. מדדי המחירים לצרכן יתפרסמו בקנדה, בריטניה ובגוש האירו.

5. תחזית

מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס מעריך כי מדד המחירים לצרכן בחודש יוני צפוי לעלות ב-0.1%, בניגוד לעונתיות שלילית של כ-0.2% בחודש יוני, מה שיוביל את האינפלציה השנתית להאיץ מ-2.8% ל-2.9%:

"הסעיפים שצפויים לבלוט בתרומתם החיובית למדד הם סעיף הדיור, חינוך תרבות ובידור (הבראה ונופש), מזון וריהוט וציוד לבית. מנגד, הסעיפים שצפויים לקזז את עליית המדד הם פירות וירקות, הלבשה והנעלה, ובנוסף, תחבורה ותקשורת על רקע ירידה של כ-4.7% במחיר הדלק. כמדי חודש, הנעלם הגדול לתחזית - סעיף הנסיעות לחו"ל שמטעה את החזאים מאז שינוי שיטת המדידה של הלמ"ס.

עוד שטרית מוסיף כי: "בכל הנוגע לכיוון הריבית, למרות שהתחזקות השקל צפויה להוביל לעדכון כלפי מטה בתחזיות האינפלציה שנה קדימה, להערכתנו עד שלא תהיה רגיעה בגזרה הגיאופוליטית (כולל ירידה בחששות מהסלמה בצפון), אין מה לדון על הפחתת ריבית".