מה צפוי בנתוני האינפלציה היום בישראל?

אחרי הירידה במדד המחירים לצרכן מאי - בעקבותיה האינפלציה נמצאת ביעד השנתי של בנק ישראל, בשוק מחכים לנתוני חודש יוני, שיפורסמו הערב • איזה רכיבים ישפיעו על המדד החודש, כיצד תשפיע הסלמה אפשרית, ומה צופים האנליסטים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מדד המחירים לצרכן של חודש יוני צפוי להתפרסם היום (ב'), ולהציג את נתון האינפלציה העדכני לחודש שעבר. הנתונים שהתפרסמו בחודש שעבר, הראו כי קצב האינפלציה השנתי במאי עמד על 2.8% - בתוך היעד שהגדיר בנק ישראל - 1%-3%. האם גם החודש האינפלציה תישאר ביעד? אלה הערכות האנליסטים.

מרוויחים מיליונים: אלה יורשי העצר של כמה מבעלי ההון הבולטים בישראל 
ראיון | אלארום הייתה חברת סייבר הפסדית, ואז המנכ"ל גילה: "רכשנו סופר סטאר" 
פרשנות | מתכון לכאוס? עשרות מיליוני אמריקאים רוצים לבטל את הבנק המרכזי הגדול בעולם 

יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מעריך כי המדד צפוי לעלות ב-0.1% בחודש יוני, ולהתייצב על קצב שנתי של 2.9%. "ההערכות בשוק נעות סביב 0.0% - 0.1%. המדד יושפע מהמשך עלייה במחירי המזון (1%), עלייה במחירי דיור (0.4%), ורכיב הנסיעות לחו"ל, שצפוי להתייקר בכ-2.9%". לפי הערכתו של כץ, רכיב הנסיעות שמשפיע מאוד על המדד, כאשר באפריל הוא הוביל לקפיצה באינפלציה ואילו במאי דווקא לירידה שהפתיעה את השוק, יעלה החודש בשל עונתיות החגים.

כץ צופה כי קצב האינפלציה השנתי ירד, בין היתר בגלל ירידה עונתית במחירי הפירות והירקות, ההלבשה, כמו גם הפחתה משמעותית במחירי הדלק. לפי כץ, "הנעלם הגדול הוא בעיקר מחיר השכירות. אנו צופים האצה לקצב שנתי של 2.3% מ -1.9% בחודש מאי" . מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים, סבור שהאינפלציה תישאר ברמתה או תרד מעט לקצב שנתי של 2.7% , זאת כיוון ש "מחירי הדלק ירדו בחדות בחודש יוני וייסוף השקל במהלך החודש צפוי להשפיע על מחירי הטיסות לחו"ל". הפער בין הערכות הכלכלנים מוסבר בכך ששפריר מעריך שרכיב הטיסות לחו"ל ירד במדד הקרוב, לעומת כץ שכאמור צופה שהוא יעלה. עם זאת, שני האנליסטים מסכימים כי רכיב מחירי השכירות יהיה משמעותי במדד וצפוי לעלות ב-0.3%.

שפריר מצביע על גורמים חיצוניים הצפויים לייקר את המדד: מחירי התובלה דרך הים. "עלות התובלה הימית התייקרה בחדות בחודשים האחרונים, ובכ-120% מאז תחילת חודש מאי. משיחה עם יבואנים עולה כי מחירי התובלה מהמזרח לישראל עלו מתחילת חודש מאי בכ-200% עד 300%".

בבנק ישראל מחכים ליציבות במט"ח

רמת האינפלציה בישראל מצויה כבר מספר חודשים בתוך טווח היעד של בנק ישראל. עם זאת, רק לאחרונה פרסם בנק ישראל כי הוא צופה ששנה מהיום המדד יגיע לקצב שנתי של 3.2% (בעוד שכלכלנים מעריכים שהאינפלציה תעמוד על קצב של 2.9% בעוד שנה). בינתיים, העמידה ביעד האניפלציה לא הובילה להורדת ריבית בשל רצון חברי הוועדה המוניטרית להתמקד ביציבות השווקים בדגש על שער המטבע. עד כה הנגיד אמיר ירון ציין כי רמת הריבית בישראל מרסנת מספיק, אך במידה ורמת המחירים תעלה על הציפיות, יצטרכו בוועדה המוניטרית להחליט האם יש מקום להעלאה נוספת.

בראייה לעתיד, הדגש מצד הכלכלנים השונים הוא על שער המט"ח, היכול להשפיע על המחירים בצורה חדה. כאמור, שער החליפין צפוי לתרום למדד מופחת בפרסום הקרוב לאור הייסוף בשקל, כאשר מאז תחילת חודש יוני התחזק השקל בכ-3% עד היום. מתחילת 2023 וביתר שאת מפרוץ המלחמה, תנודות המט"ח ממשיכות לשקף את האירועים הפוליטיים והגיאופוליטיים בישראל. לכן, הסלמה בגזרה הצפונית או הדרומית יביאו לפיחות של המטבע ובהתאם לכך להשפעה שלילית על נתוני המדד. "מלחמה כוללת עם חיזבאללה תוביל לפגיעה ניכרת בהיצע ולפיחות חד של השקל, לזינוק במחירי הטיסות ולזינוק נוסף במחירי התובלה הימית. מנגד, עסקה אפשרית לשחרור חטופים והפסקת אש תוביל לייסוף של המטבע ותמתן את לחצי האינפלציה", מסכם שפריר.