תדיראן | ניתוח

המניה הזו הייתה חביבת המשקיעים בת"א. מדוע היא נפלה ב-65% בשנתיים?

התרחבות חברת המזגנים לתחום האנרגיה המתחדשת, הגדילה משמעותית את הכנסות תדיראן, אך גם תרמה לצלילת המניה, שהניבה בעבר תשואה מצטברת של אלפי אחוזים • בעל השליטה והמנכ"ל משה ממרוד, מאשים את השורטיסטים בירידה: "אני לא מתרגש, אנחנו לפני מפנה דרמטי"

משה ממרוד, בעלי תדיראן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: סיון פרג'
משה ממרוד, בעלי תדיראן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: סיון פרג'

לאחרונה עסקו המדורים הכלכליים בהרחבה בהשמדת הערך האדירה שהסבה הירידה במניית שיכון ובינוי  לבעל השליטה, נתי סיידוף, בעקבות ההתפטרות של מנכ"ל החברה ומי שנחשב לידי ימינו, תמיר כהן. דיווח שהעבירה בשבוע שעבר חברת תדיראן גרופ , הפנה זרקור לבעל שליטה נוסף שאיבד מיליארדי שקלים מהונו "על הנייר" בשנתיים האחרונות.

לצד קושנר ותשובה: המשקיעים הנוספים שמתכוונים לרכוש את מניות הפניקס 
המשקיע שמסביר: מדוע וויז ויתרה על הנפקה? 

הכוונה היא למשה ממרוד, בעל השליטה (64%) ומנכ"ל תדיראן, שהצליח להצמיח את יצרנית ומשווקת המזגנים ששמה מוכר בכל בית ישראלי לשווי שיא חלומי של כמעט 5 מיליארד שקל, בסוף אוגוסט 2022. אלא שמאז השיא צללה מניית תדיראן ב-65%, מוחקת כ-3.2 מיליארד שקל משווי השוק שלה. ממרוד שראה בשיא את נתח המניות שבידיו שווה יותר מ-3 מיליארד שקל, "שווה" היום כ-1.1 מיליארד שקל "בלבד" במניות תדיראן, כלומר אובדן ערך של 2 מיליארד שקל.

ניתן להניח שממרוד מצטער שלא מימש לפחות חלק מהחזקותיו בעת שהמניה נסחרה במחיר גבוה יותר. בראיון לגלובס מינואר 2022 הוא אמר כי אין לו תוכניות לעשות זאת למרות השווי הנוסק, וכי לאורך הדרך סירב להצעות למכור מניות בעת ששוויה של תדיראן הלך וטיפס. "כשהגענו לשווי של 1 מיליארד שקל, אמרו לי 'כדאי לך לממש, זה לא יחזור'", סיפר. "אמרתי אז 'מה פתאום', ואותו הדבר היה כשהחברה הגיעה לשווי של 2 ו-3 מיליארד שקל, ועכשיו היא בכמעט 4 מיליארד שקל". הדברים נאמרו לאחר שבעשור שקדם לראיון זינקה מניית תדיראן בלא פחות מ-7,000%, והפכה לאחת ההשקעות הטובות בבורסה בת"א.

אלא שבזמן שחלף מאז "העניש" השוק את מניות תדיראן, לאחר שביצועיה העסקיים החלו לדעוך, בעיקר לאחר שאחד ממנועי הצמיחה שעליהם בנתה - שוק האנרגיה הסולארית באירופה - הנחיל לה אכזבות.

חריקות באיטליה

פעילות הליבה של תדיראן גרופ היא יבוא, שיווק ומכירת מזגנים, לצד ייצור תעשייתי, פיתוח ושירותי אחריות ותחזוקה. זאת בעיקר תחת המותג תדיראן, וכן תחת מותגי אמקור, טושיבה וספקטרה. פעילות זו מרוכזת כיום בחברה תחת מגזר מוצרי הצריכה.

המגזר השני, שבו קנתה לעצמה תדיראן דריסת רגל משמעותית בתחילת העשור הנוכחי, הוא של הפצת ציוד לתחום האנרגיה הסולארית, וזאת לאחר שביצעה מספר רכישות של חברות הפועלות בתחום בהשקעה של מאות מיליוני שקלים. בדוחות לשנת 2023 סיפק תחום זה (האנרגיה המתחדשת) יותר ממחצית הכנסותיה של תדיראן, שעמדו על כ-2 מיליארד שקל.

בין היתר השלימה תדיראן בינואר 2022 את רכישת חברת VP Solar, הפועלת בעיקר באיטליה ובמדינות נוספות באירופה בשיווק של פאנלים סולאריים, מערכות להמרת אנרגיה ורכיבים לתחום האנרגיה המתחדשת. באותה עסקה שילמה תדיראן 32 מיליון אירו עבור 60% ממניות החברה האיטלקית, וקיבלה אופציה לרכישת מניות נוספות.

אלא שחריקות ראשונות החלו כבר בסיום אותה שנה, שהסתיימה עם ירידה של כ-35% ברווח הנקי, למרות עלייה בהכנסותיה כתוצאה מצמיחת הפעילות המהירה בתחום האנרגיה המתחדשת. הסיבה לירידה החדה ברווח הייתה הפסד מפתיע של 30 מיליון שקל ברבעון הרביעי של 2022, בשל גידול בהוצאות המימון בקשר עם רכישת VP solar האיטלקית. כמו כן בשל החלטת ההנהלה לממש מלאי מזגנים שנרכש לצורך היערכות מוקדמת למשבר האספקה הגלובלי, ובמחיר גבוה, עקב התייקרות משמעותית בעלויות הרכש וההובלה.

בשנת 2023 נרשמה הרעה נוספת שבאה לידי ביטוי בנפילה של 27% ברווח התפעולי, שעמד על 157 מיליון שקל. לכך הובילו ירידה של 14% בהכנסות ממכירת מזגנים וממגזר האנרגיה באיטליה, שחיקה ברווחיות הגולמית ועלייה בהוצאות התפעוליות.

בשבוע שעבר עדכנה תדיראן את התוכנית האסטרטגית שלה לשנים הבאות, וחתכה את תחזית ההכנסות לשנת 2026 בשליש - ליעד של 3 מיליארד שקל, למול יעד קודם של 4.5 מיליארד שקל. הנהלת החברה ציינה כי העדכון נבע מאי הבשלתו של מו"מ שנוהל בחודשים האחרונים, לרכישת פעילות משמעותית באירופה בתחום מיזוג האוויר. זאת, לצד צמיחה "הדרגתית מתונה יותר בתחום האנרגיה המתחדשת, המושפעת משינוי מגמות וגורמי מאקרו בשוק הסולאר בישראל ובאיטליה", הנובעים בין היתר מהצטברות מלאים של ציוד בשל האטה בביקושים.

כעת חוזה תדיראן כי ההכנסות שלה במגזר מוצרי הצריכה (המזגנים) יגדלו מ-900 מיליון שקל ב-2023 ל-1.2 מיליארד שקל בשנת 2026, ובמגזר האנרגיה המתחדשת הן יעלו מ-1.1 מיליארד ל-1.8 מיליארד שקל בהתאמה. שיעור היעד לרווח התפעולי עומד על 10% (לעומת 8% אשתקד), כשהיעד החדש משקף צמיחה שנתית ממוצעת של 15.3% בהכנסות החברה, לעומת 18.5% בתחזית הקודמת ממרץ 2023.

עודפי מלאי

עוד קודם להנמכת התחזית דיווחה תדיראן על ירידה של 14.5% בהכנסות הרבעון הראשון ב-2024, שהסתכמו ב-372 מיליון שקל. הקיטון נבע מהיקף ההכנסות במגזר מוצרי הצריכה שהושפע ממלחמת חרבות ברזל, וגם מקיטון בהכנסות מגזר האנרגיה בשל הפעילות באיטליה. בתדיראן ציינו כי הירידה בהכנסות VP Solar נבעה משילוב של גורמים ובהם ירידת מחירי החשמל באירופה, כשבאיטליה נרשמה ירידה חדה של 42% במחיר החשמל ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.

כך גם סביבת ריבית גבוהה יותר, ושינוי בשיטת התמריצים שניתנים על ידי ממשלת איטליה עבור התקנה של מערכות סולאריות בשוק הביתי, פגעו בפעילותה. בנוסף, נרשם עודף במלאי של מערכות אנרגיה מתחדשת ופאנלים סולאריים בשוק האיטלקי, בשל הירידה בביקוש לאותן מערכות, שהחלה כבר בשנת 2023.

תדיראן ציינה כבר בסוף מאי השנה כי היא מתקשה להעריך את הקצב והמועד של השפעות התוכניות השאפתניות של הממשלה האיטלקית, בנוגע לקידום ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת. ביוני אשתקד הודיעה ממשלת איטליה על כוונתה לייצר 65% מהחשמל במדינה מאנרגיות מתחדשות עד שנת 2030, ובמקביל לקדם "הסטת" תמריצים מהשוק הביתי לשוק התעשייתי-מסחרי שפועל בהספקים גבוהים יותר.

"שיאי חום נשברים"

ברבעון הראשון אשתקד רשמה החברה הכנסה חד-פעמית בגין מכירת פעילות. בנטרולה, ירד הרווח התפעולי של תדיראן ב-17% ל-16 מיליון שקל ברבעון הראשון השנה. הרווח הנקי הסתכם ב-9.2 מיליון שקל, עלייה של 16.5% ביחס לרווח ברבעון המקביל בנטרול אותה הכנסה.

משה ממרוד עצמו שומר על אופטימיות וטוען בתגובה לדברים כי "הכניסה לתחום הסולארי הייתה הצעד הכי טוב שהחברה עשתה. האנרגיה המתחדשת צומחת בכל העולם וגם בארץ. פעם נתנו במדינות השונות יעדים של 25% מייצור החשמל באנרגיה מתחדשת, כיום כבר נותנים יעדים של 35%-40%. העולם הולך לאנרגיה מתחדשת, נקודה".

לדבריו בתחום המזגנים צפויה עלייה בביקושים: "מדי שנה נשבר שיא של חום בעולם, ויש לנו הניסיון שצברנו בישראל, שאנחנו מכניסים גם לאיטליה".

באשר לצניחת המניה, ממרוד אומר כי "מי שמוכר וגורם לירידות הם שורטיסטים, אנשים שלא מסתכלים לטווח ארוך, אבל אני לא מתרגש. נכון שהיו תוצאות כספיות פחות טובות, אבל אנחנו לפני מפנה דרמטי".