השקעות מצריכות לעיתים אומץ, וכנראה שזה המקרה של מניית הטכנולוגיה אקוואריוס מנועים הנסחרת בתל אביב. מדובר בחברת חלום נטולת הכנסות עדיין, שקופת המזומנים שלה מדולדלת, ורואי החשבון הצמידו הערת "עסק חי" לדוחותיה הכספיים האחרונים שפורסמו בסוף מרץ.
● המרוויחים הגדולים מאקזיט הענק נחשפים, והם פטורים מתשלום מס מלא בישראל
● תשכחו מ-7 המופלאות: UBS מציג את 8 המופלאות החדשות של השוק
כל זה לא הרתיע שני משקיעים אנונימיים - מתווך הדירות אלי פולטוב (באמצעות חברת ארמון שיווק ויזמות מבת ים) ואלכס צ'רנילובסקי - שהזרימו לאקוואריוס בחודש שעבר סכום לא מבוטל של כ־17 מיליון שקל (4.5 מיליון דולר) במסגרת הנפקה פרטית של מניות. בעקבותיה הפכו השניים (יחד) לבעלי המניות הגדולים בחברה - למרות שאינם חלק מדבוקת השליטה בה.
פולטוב וצ'רנילובסקי מחזיקים לאחר השלמת ההקצאה הפרטית בכ־30% ממניות אקוואריוס (10.6% ו־20% בהתאמה). המחיר שבו רכשו את המניות (2.5 שקל למניה) גבוה בכ־17% ממחיר השוק, ובנוסף קיבלו השניים אופציות למימוש במחיר גבוה אף יותר, המשקף פרמיה של 64% על מחיר השוק הנוכחי.
מניית אקוואריוס רשמה אומנם זינוק של יותר מ־200% בחודשים אפריל ומאי השנה, אולם מאז הספיקה לאבד כמחצית מערכה. שווי השוק של החברה עומד כיום על 77 מיליון שקל - ומשקף ירידה של 96% ממחיר המניה בשיא, זמן קצר לאחר שהנפיקה את מניותיה בבורסה בתל אביב.
כניסתם של פולטוב וצ'רנילובסקי הגבירה את עניין המשקיעים במניית אקוואריוס, כפי שמעיד גידול במחזור המסחר היומי בה, שהגיע לא פעם ליותר ממיליון שקל.
מנוע צמיחה - טעינת רכבים חשמליים
אקוואריוס מפתחת מנועי בעירה פנימיים לינאריים וגנרטורים המשמשים לייצור חשמל או לתמיכה במערכות הנעה חשמליות. החברה הוקמה ב־2014 על ידי היו"ר לשעבר גל פרידמן, המנכ"ל אריאל גורפונג וסמנכ"ל הטכנולוגיות שאול יעקובי, המהווים כיום חלק מגרעין השליטה לצד משקיעים נוספים.
כיו"ר החברה משמש כיום יונה פוגל, לשעבר מנכ"ל חברת הדלק והקמעונאות פז, שהשקיעה באקוואריוס טרם ההנפקה. עוד השקיעו בה מיליארדר ההייטק מריוס נכט (ממייסדי צ'ק פוינט) שמחזיק כיום 10.6% ממניות אקוואריוס, ואיש העסקים ליאון רקנאטי (4.7%).
בשיחה עם גלובס מסביר פולטוב, העוסק בשיווק ותיווך של דירות בערי המרכז (בת ים, חולון, ראשון לציון ותל אביב) כי את החלטת ההשקעה הנוכחית בחברה (שבה הוא בעל עניין עוד מחודש פברואר), קיבלו הוא ושותפו צ'רנילובסקי מתוך הערכה שאקוואריוס עומדת בפני מפנה חיובי משמעותי בעסקיה. זאת לאחר שלדבריו "בהתחלה קניתי את המניות בתור עסקה מעניינת, בלי שום כוונות להמשיך הלאה.
"אבל החטא של החברה היה שהיא הלכה לכיוון הטלקום. המנועים שלה היו מיועדים לספק חשמל לרשתות הסלולר מדור חמישי. אלא שהקורונה לקחה את הענף הזה כמה צעדים אחורה. כך פוספס המומנטום והמכירות לתחום למעשה לא קרו. אני מאמין שהתחום הזה עוד יחזור בעתיד, ואז יהיה להם מוצר עבורו".
אריאל גורפונג, מנכ''ל אקוואריוס / צילום: רמי זרנגר
לאחרונה זיהתה אקוואריוס לדבריו תחום חדש עם פוטנציאל גדול להערכתה - טעינת רכבים חשמליים. החברה הודיעה ב־6 במאי, יום לפני החתימה הסכם הקצאת המניות לפולטוב ושותפו, על פיילוט במדינת קליפורניה לטעינת ציי רכבים חשמליים. כחלק מביצוע הפיילוט ישולמו לחברה 150 אלף דולר.
פולטוב אומר כי "טעינת רכב חשמלי מצריכה פתרונות מהירים שאין כרגע בשוק. לאקוואריוס יש פתרון די ייחודי - ייצור גנרטור שמסוגל להטעין רכבים במהירות, ללא צורך בתשתית חשמלית רחבה. לדעתי זה פתרון מטורף, ותחום המכוניות החשמליות הולך וגדל. זה מה שאהבתי בהשקעה הזאת".
"חברים ושותפים" ללא הסכם שליטה
כיצד בדקתם את הכדאיות של ההשקעה?
"ישבתי עם אנשי המכירות של החברה, שמכירים את התחום של הרכב החשמלי מקרוב. בתקופה קצרה הם הביאו את ההסכם עם קליפורניה ואני מקווה שיהיו הסכמים נוספים בזמן הקרוב. התייעצתי עם אלכסנדר (אלכס צ'רנילובסקי, ח' ש'), הוא בא מתחום התעשייה וייצור של מנועים וכיום הוא שותפי בתחום הנדל"ן. אלכס הקים בעברו לא מעט חברות גדולות מאוד ברוסיה, עם מאות מהנדסים. הוא סיפר שבשנות ה־70 עבדו בברית המועצות על פיתוח מנוע כמו זה של אקוואריוס, אבל לא קידמו את הטכנולוגיה מחשש שתפגע במכירת נפט.
"הבנו את הפוטנציאל, נפגשנו עם המנכ"ל גורפונג. הגענו למסקנה שיש הזדמנות מטורפת כשהסיכוי כאן עולה עשרות מונים על הסיכון. אנחנו חושבים שפה בישראל השוק לא יודע להעניק שווי לפוטנציאל אמיתי כמו זה. לחברה יש כסף לחצי שנה קדימה, וההשקעה תתן מרווח נשימה. הכיוון של החברה עד היום לא היה נכון, ואני מאמין שעכשיו זה השתנה".
המניה צנחה לאחרונה, יש לך חרטות?
"אין לי חרטות, אני רגוע מאוד עם ההשקעה. אלכסנדר ואני המשכנו ללמוד את החברה בתקופה האחרונה, וביקרנו בה על בסיס שבועי ביחד. אני ממש אוהב את החברה, יש שם צוות מסור מאוד. התרשמנו שזו משימת חייהם של כל ההנהלה להצליח".
פולטוב מוסיף כי בינו ובין צ'רנילובסקי אין הסכם שליטה: "הובהר מראש שכל אחד מאתנו הוא לחוד. אנחנו חברים ושותפים ובינתיים אין בינינו חילוקי דעות. אני יותר מיישר קו עם אלכנסדר משום שיש לו ניסיון עשיר בתחום. בחרנו גם דמות מקצועית שתמונה כדירקטור בשבועות הקרובים".
הערת עסק חי מ־2023: "אין מקורות לשנה"
אקוואריוס הונפקה בתל אביב בנובמבר 2020 כשגייסה 215 מיליון שקל לפי שווי של כמיליארד שקל. זמן קצר לאחר מכן טיפס שווי החברה לכ־1.75 מיליארד שקל. אלא שהתפוצצות בועת מניות הטכנולוגיה ב־2022 לא פסחה על מניית החברה, שכאמור השלימה קריסה של 96% ממחירה בשיא.
החברה שרפה 90 מיליון דולר מאז היווסדה ואת שנת 2023 סיימה עם הפסד של כ־17 מיליון דולר. לדוחותיה צורפה כאמור הערת "עסק חי" בה נכתב כי מקורות המימון שלה אינם מאפשרים להמשיך בפעילותה השוטפת לתקופה של שנה לפחות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.