בג"ץ דן הבוקר (ד') בשידור ישיר בעתירה לעצירת בדיקת מבקר המדינה על כוחות הביטחון בזמן הלחימה וכל עוד לא הוקמה ועדת חקירה ממלכתית. היועמ"שית גלי בהרב-מיארה תמכה ולעמדתה, "ביקורת כעת עלולה לפגוע בביטחון המדינה".
העתירה הוגשה על-ידי תנועת אומ"ץ והתנועה לאיכות השלטון בשיתוף בכירים לשעבר במערכת הביטחון.
● ארה"ב: נפגעי ה-7 באוקטובר תובעים 500 מיליון דולר מאיראן
● בג"ץ אישר למבקר המדינה לבקר את אירועי ה-7 באוקטובר
בעתירה נטען כי "ביקורת המדינה בעת לחימה פעילה היא צעד חסר תקדים שעלול לפגוע אנושות בתפקוד צה"ל וביכולתו להשיג את מטרות המלחמה". עוד נטען כי "מעולם לא נערכה ביקורת של מבקר המדינה על צה"ל בזמן אמת במקביל להתרחשותה של מלחמה".
לאחר הדיון קבעו שופטי בג"ץ סולברג, מינץ ווילנר כי על מבקר המדינה וצה"ל לנסות להגיע להסכמה בנוגע למימוש החלק הראשון של הביקורת ועליהם לעדכן את בית המשפט עד ה-28.7. חלק זה כולל נושאים שאינם בליבת הלחימה כמו תפיסת הביטחון הלאומית, פינוי פצועים ב-7 באוקטובר, פינוי אוכלוסייה אזרחית, ההסברה הבינלאומית, פעילות מערכת החינוך בחירום, מיגון ומקלטים.
לגבי החלק השני הכולל את נושאי הליבה על מערכת הביטחון לעדכן עד סוף אוקטובר. החלק השני כולל מרכיבי ביטחון וכיתות כוננות לפני המלחמה ובמהלכה, תפקוד הקבינט לפני המלחמה, לוחמה כלכלית בטרור, ליקויים במערכות טכנולוגיה ותקשוב ב-7 באוקטובר, מסיבת הנובה והמחסור בציוד לחיילי מילואים.
צו הביניים המקפיא את עבודת המבקר שהוצא באמצע יוני ימשיך לעמוד בתוקפו. המשמעות היא שלפחות עד סוף אוקטובר לא יחל החלק המשמעותי של הביקורת.
צורך בוועדת חקירה
לעמדת העותרים, הבדיקה תפגע בכל ועדת חקירה עתידית שתקום. בנוסף, בעתירה נטען כי הסמכויות הנתונות לוועדת חקירה ממלכתית ואופי עבודתה מתאימים יותר לחקור את אירועי ה-7 באוקטובר והמלחמה: "חרף חשיבותו של מוסד מבקר המדינה וסמכותו הרחבה והעצמאית לערוך בדיקה בנושאים שונים, האירועים שהובילו לטבח ה-7 באוקטובר ולמלחמת 'חרבות ברזל' הם כל-כך חריגים וקיצוניים, מושפעים ומשפיעים על כל הציבור הישראלי, והמחדלים שהובילו אליהם נטועים עמוק בכל אחד מהדרגים הפיקודיים, הניהוליים והפוליטיים הבכירים במדינה - עד כי ישנו צורך כי ועדת חקירה ממלכתית, עצמאית ובלתי תלויה תחקור את אותם האירועים".
היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, כתבה בתגובתה לבג"ץ: "המשך ביצוע הליכי ביקורת בעת הזו בצה"ל ובשב"כ יסיט את קשב המפקדים מהלחימה; יפגע בתפקודם; יפגע ביכולת להשלים את התחקירים המבצעיים הדרושים לשם הפקת לקחים ובשמירה על ביטחון הכוחות; וכנגזרת מכך תיגרם פגיעה בביטחון המדינה".
עו"ד ד"ר אליעד שרגא, יו"ר התנועה לאיכות השלטון, מסר: "בדיקת אירועי ה-7 באוקטובר ומלחמת 'חרבות ברזל', והסקת מסקנות כדי למנוע את הישנותם, הם חובה מוסרית וערכית שלנו כלפי גיבורי ישראל שמסרו נפשם לעשרות היישובים החרבים ולאלפי המפונים. ואולם בניגוד לבדיקת המבקר אשר חסר את הכלים המתאימים - ועדת חקירה ממלכתית, עצמאית ונטולת פניות, בעלת סמכויות נרחבות, המקיימת דיונים פומביים, תוכל לרדת לחקר האמת, לאתר את הכשלים, להמליץ על תיקונם ולשקם את אמון הציבור במערכות המדינה".
"עלול להיווצר דוח חלקי"
השופט נעם סולברג אמר בדיון כי אין עוררין על הצורך בחקירה.
השופטת יעל וילנר שאלה את עו"ד עדי רטיגשטיין, המייצגת את העותרת אומ"ץ, האם הטענה היא שאין סמכות למבקר, וזו השיבה כי "היקף הבדיקה רחב, והוא עיקר הבעיה. אם אנשים עוזבים את התפקיד כדי לחפש עורך דין, אז הביקורת מזיקה. צריך לתת לצבא לסיים להילחם... עלול להיווצר דוח חלקי, שישפיע על ועדת החקירה הממלכתית".
ביקורת גוזלת קשב
עו"ד יונתן ברמן ממחלקת הבג"צים אמר בדיון: "במצב של מלחמה זה לא מחיר שאפשר לשלם. ביקורת תמיד גוזלת קשב. אנחנו לא חולקים על חשיבותה של הביקורת, אבל בשאלה שביד אחת צריך לנהל מלחמה שנמשכת תשעה חודשים, זה לא אירוע שאנחנו מורגלים בו".
השופטים הקשו ותהו על עמדת העותרים התומכת בהקמת ועדת חקירה ממלכתית אך מתנגדת לביקורת של מבקר המדינה בגלל גזילת הקשב הפיקודי.
השופט סולברג שאל: "התחקירים שהצבא עושה, ועדת החקירה הממלכתית שאתם מבקשים שתוקם באופן מיידי - גם זה גוזל קשב. איך פותרים את הבעיה שבכל בדיקה של הקצינים הבכירים, נגזל מהם הקשב?"
עו"ד ברמן השיב: "ועדת חקירה ממלכתית זו החלטה של הדרג המדיני. יש כאן אמירה של היועמ"שית שזה האפיק הטוב ביותר לבדוק את הדברים".
השופט סולברג שאל את בא-כוח מבקר המדינה, עו"ד אליה צונץ, מהי עמדתם לגבי הטענה כי עריכת הביקורת גוזלת קשב מהצבא. על כך היא השיבה: "במשך שלושה חודשים נוהל שיח בין המבקר לבין צה"ל, שם לא טענו על קשב". עו"ד צונץ הוסיפה כי יש חוסר השלמה של צה"ל עם עריכת ביקורת.
בתום הדיון, התקיים דיון חסוי במעמד צד אחד במשך שעתיים להצגת חוות-דעת ביטחונית. בית המשפט הודיע כי החלטה תינתן בהמשך.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.