חזית הריבית והאינפלציה | המשכנתה שוב התייקרה? שימו לב לשני הסעיפים הללו
שוק הדיור שקפא בתחילת המלחמה חוזר אט אט לשגרה. זה בא לידי ביטוי הן בעליית מחירי הדירות, שכבר עומדת על קצב שנתי של 12%, והן בהיקף ההלוואות הנדרשות לרכישתן. זאת, חרף העובדה שהריבית בישראל עומדת על 4.5%. היא אמנם ירדה מעט בינואר, אך אלה עדיין רמות שלא ראינו מאז 2007. הצפי הוא שייקח זמן רב עד שהריבית תרד בצורה משמעותית. בנק ישראל עצמו מעריך שבשנה הקרובה נראה הורדה אחת בלבד לרמה של 4.25%
אלמנט נוסף שמייקר את המשכנתה הוא גובה האינפלציה. ב-2022 היא עמדה על 5.3%, בשנה שעברה על 3%, וגם ב-2024 היא צפויה להסתכם בשיעור דומה.
הקפיצה בשני הפרמטרים הללו הייתה מהירה ולא צפויה. כדי להתמודד עם משבר האינפלציה העולמי שפרץ אחרי הקורונה, בנקים מרכזיים בישראל ובעולם העלו בחדות את הריבית. מי שחטפו מכה קשה הם נוטלי המשכנתאות שבחרו במסלולים צמודי המדד ובריבית משתנה, שקיוו שנראה עוד עשור או שניים של ריבית ואינפלציה קרובות לאפס. ההתייקרות הממוצעת למשכנתא של כמיליון שקל עמדה על כאלף שקל בחודש למשק בית, ומי שלקחו סיכון גדול עבור חלום הדירה ספגו מכה לחשבון הבנק.
בחודשי המלחמה הראשונים הריבית במסלולים המסוכנים יחסית, של ריבית משתנה וצמודי מדד, ירדה מעט. אלא שמאז פברואר, היא מטפסת בהדרגה. כך עמד שיעור הריבית הממוצע בקרב נוטלי משכנתאות חדשות על 3.16% בפברואר וביוני על 3.4%, לפי בנק ישראל. נכון, המספרים עדיין לא מאוד גדולים, אבל המגמה ברורה, והיא מתקדמת באותו כיוון בחודשים האחרונים, לצד עליית המחירים.
לרודפי הדירות שהימרו על ריבית אפסית נותר רק להחזיק אצבעות, שלא תקפוץ שוב הריבית או האינפלציה והם ייכנסו לבור עמוק עוד יותר.
בר לביא
מערכת המשפט | הקבצים שמעניקים הזדמנות פז לניקוי אורוות
השבוע דן נשיא בית משפט השלום בראשון לציון, מנחם מזרחי, בעתידו של תפוח אדמה לוהט: דיסק און קי שבו מתועדות שיחות שקיים אפי נוה. הקבצים נתפסו במסגרת החקירה בעניין קשריו של ראש לשכת עורכי הדין לשעבר עם מי שהיה אז שופט מועמד לקידום, איתן אורנשטיין.
הקבצים כוללים גם שיחות עם אביחי מנדלבליט ורעייתו, בתקופה שקדמה למינויו ליועץ משפטי לממשלה. נוה טען כי מתקיים ביחס אליהן חיסיון עורך דין-לקוח, ובית המשפט נדרש שוב לשאלת היקף הצו שניתן בעניין.
השופט מזרחי דחה את הטענות של נוה שלפיהן הקבצים תחת חיסיון. הוא אמנם קבע כי השיחות הללו לא רלוונטיות למסגרת החשדות הנוכחית שבגללה התקבל צו החדירה לדיסק און קי. אולם, באופן חריג ביותר, הוא רמז למדינה שעליה לעשות את מה שנראה שהיא ממש לא רוצה לעשות - לבקש צו קונקרטי לגבי מנדלבליט. ובמילותיו, האהובות כל כך על שופטים, "לשקול כחכמתה" בעניין הזה.
וזה מה שעליה לעשות. ככל שקיימים חשדות הנוגעים לתרומתו של נוה להשחתת מערכת המשפט, מדוע לעצור באורנשטיין? אם גופי האכיפה החליטו סוף סוף לחקור את הפרשה - שהיה עליהם לחקור לפני שנים - מן הראוי שניקוי האורוות לא ייעצר כשהוא מפסיק להיות נוח. על הפרקליטות לבקש עוד היום הרחבה של הצו. בית המשפט, ברור מאוד מהשורות, יאשר אותו.
נטע סרוסי
מפגן אהדה | המלך של וול סטריט נוחת באזור מלחמה
ג'יימי דיימון, מנכל ג׳יי.פי מורגן, הבנק האמריקאי הגדול ביותר, שמנהל נכסים המוערכים ב–2 טריליון דולר, נחת השבוע לביקור קצרצר בישראל. "המלך של וול סטריט" הגיע במטוסו הפרטי ובמהלך שהייתו התארח לארוחת צהריים בביתו של היזם איל ולדמן, ממייסדי מלאנוקס.
הוא נפגש שם עם בכירים מחברות טק מקומיות מובילות, בם מנכ"ל וויקס אבישי אברהמי, מנכ"ל פייבר מיכה קאופמן, מנכ"ל הייבוב רוני זהבי ומנכ"ל מליו מתן בר.
גורמים שנכחו במקום מתארים את האירוע כמפגן אהדה מרשים של דיימון כלפי תעשיית הטק המקומית, כולל שלל ביטויי תמיכה בישראל. מנכ"ל ג'יי.פי מורגן אף הגדיל והעניק סקירה מקיפה על המצב הגאופוליטי העולמי, והתייחס גם למלחמה בעזה ולבחירות הקרבות בארה"ב ולהשלכותיהן על הבורסות, הריבית והאינפלציה.
אז אמנם לא ברור מעטה החשאיות סביב הביקור, שייתכן ונובע מכוונה של החברות שנכחו במפגש וטרם הונפקו לקחת את ג'יי.פי מורגן איתן למהלך. אבל כפי שטרח לציין גורם שנכח במפגש, "לא ראינו פה את מנכ"ל גולדמן זאקס".
בימים כאלה, שבהם ישראל מותקפת בכל העולם ותעשיית ההייטק הישראלית נאבקת לשמור על מקומה, הגעה של דמות כה משמעותית בתעשייה למדינה הקטנה והמופגזת במזרח התיכון היא הבעת אמון מהסוג שאנחנו זקוקים לו נואשות.
מיטל וייזברג
תמונה בשבוע
שרידי מטוס שהתרסק בנפאל השבוע. 18 נהרגו / צילום: Reuters, Navesh Chitrakar
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.