טורקיה הייתה המדינה המוסלמית הראשונה שכוננה יחסים עם ישראל לפני 75 שנה. אולם ביום ראשון, לראשונה אי־פעם, מנהיג המדינה, רג'פ טאיפ ארדואן, איים בפלישה לישראל. זה לא חדש שארדואן תוקף בדבריו את ישראל, זאת לצד צעדים כמו הפסקת טיסות ואמברגו סחר, אך גם במסדרונות משרד החוץ הופתעו למשמע דבריו.
● המדינה שאיראן שומרת לסוף: הזירה החדשה שיכולה להתלקח בצפון
● ארדואן מאיים בפלישה: מה עומד מאחורי ההודעה החריגה ומה הכוח הצבאי של טורקיה?
● המומחה שמסביר: כך עשויה להיראות התגובה של ישראל לאסון בצפון
דברי ארדואן נאמרו בכנס של מפלגת "הצדק והפיתוח" בראשותו בעיר ריזה. "הצהרתו מושפעת מהנאום של ראש הממשלה בנימין נתניהו בקונגרס", מעריך ד"ר חי איתן כהן־ינרוג'ק, מומחה לטורקיה במרכז משה דיין באוניברסיטת תל אביב ובמכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון. ד"ר גליה לינדנשטראוס, חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי, מסכימה כי ארדואן התמודד עם לחץ ציבורי רב בעקבות הופעת נתניהו בקונגרס. "הטורקים באו בביקורת מדוע הוא לא מזמין את אבו מאזן בתור צעד נגד".
עוד לפני הכנס, ארדואן סיפר כי אבו מאזן הוזמן לשאת דברים בפרלמנט באנקרה, אך לא הגיע. "הוא צריך להתנצל בפנינו", אמר הנשיא הטורקי. להערכת ד"ר כהן־ינרוג'ק, "ברגע שארדואן אמר את ההצהרה יוצאת הדופן, הוא שינה את השיח הציבורי. אף אחד לא מתייחס לשאלה מדוע אבו מאזן לא הגיע לפרלמנט הטורקי ולמה הנאום של נתניהו היה כה מוצלח".
ארה"ב רוצה להרגיע
האיום החריג התנוסס בכותרות של רבים מכלי התקשורת בעולם, אך ארה"ב, ידידתה הטובה של ישראל, טרם הגיבה רשמית לעניין. יקי דיין, לשעבר קונסול ישראל בלוס אנג'לס וראש המטה המדיני של שרי החוץ סילבן שלום וציפי לבני, מציין כי נשיא טורקיה הוא בעיה לארה"ב כפי שהוא בעיה של ישראל, אף שלא שומעים התבטאויות בנושא מוושינגטון.
"הוא בעיה לארה"ב כי הוא רכש מערכות רוסיות על אף סנקציות אמריקאיות, והם יהיו בבעיה אם טורקיה תמשיך כך. ארה"ב צריכה את טורקיה משיקולים שונים, בהם בסיס חיל האוויר 'אינג'ירליק', וכן מול איראן ובמלחמה מול דאעש", מסביר דיין.
הקונסול לשעבר מעריך שהאמריקאים רוצים "לנהל את המצב נכון", ולא לזעזע עד הבחירות ב־5 בנובמבר. "הם מעוניינים להרגיע, וזה נכון למצב בצפון - כפי שזה נכון לגבי הטורקים. טורקיה חשובה לסחר העולמי. לכן לא נראה בקרוב לוחמה רטורית של ארה"ב עם טורקיה, אלא אנחנו צפויים לראות בקרוב את האמריקאים מנהלים מגעים חשאיים במטרה להרגיע. כרגע הדאגה העיקרית שלהם היא מניעת מלחמה בצפון, והם יוודאו שארדואן נותר ברמה הרטורית".
דיין סבור שאם דונלד טראמפ יזכה בנשיאות, לא תהיה לו בעיה לקיים עימות פומבי עם ארדואן. "מול טראמפ מדינות יפחדו יותר, כי התשלומים על מעשיהן עשויים להיות גבוהים יותר", הוא מוסיף.
"ארדואן השתגע לגמרי"
באירופה האיום של ארדואן דווקא כן עורר סערה, לצד קריאות לסלק את המדינה מברית נאט"ו. הפוליטיקאי ההולנדי חירט וילדרס, העומד בראש המפלגה למען החירות במדינה, כתב ברשת X כי "האיסלמופשיסט ארדואן מאיים לפלוש לישראל. הבחור הזה השתגע לגמרי. טורקיה צריכה להיות מגורשת מנאט"ו". וילדרס הוא מבקר חריף של האסלאם, וגם השתלח בעבר אישית בארדואן, קרא לו "טרוריסט" ולעג לו אחרי שטורקיה הפסידה להולנד בטורניר היורו האחרון.
דיין אומר כי נאט"ו לא הרחיקה מעולם חברה בברית, וכי "לאמריקאים יושב בראש המיקום האסטרטגי של הטורקים, בזמן שבעולם נוצרים צירים שונים. ארה"ב לא רוצה לזרוק את הטורקים אל הציר הרוסי־סיני־איראני".
בגרמניה, כמו גם במדינות אחרות ביבשת, הקריאה של ארדואן זכתה לכותרות רבות בכלי התקשורת. "המנהיג הטורקי גם הודיע החודש כי ארצו לא תסכים עוד לתרגילים משותפים עם ישראל, כל עוד אין הסכם שלום בין ישראל לפלסטינים", ציין ערוץ החדשות הממלכתי. ה"בילד" הפרו-ישראלי ציטט מומחה לענייני טורקיה שאמר כי "כאשר ארדואן מדבר בלי טלפרומפטר, אז הטבע האמיתי שלו יוצא". לדבריו, "כפי שפוטין לא הסתיר את המטרות שלו במשך שנים, גם ארדואן לא מסתיר את מטרותיו. וכמו שהיה עם פוטין, אירופה עושה את אותה הטעות ולא מקשיבה היטב לדברים".
משתמש בחברות בנאט"ו
ארדואן השתמש בעבר בחברות של טורקיה בנאט"ו - ובצורך לקבל אישור פה-אחד להצטרפות שבדיה ופינלנד לברית - כדי "לסחוט" את הרשויות בשבדיה להגביל את פעילות מתנגדי המשטר, וכן למכור מטוסים וכלי נשק מתקדמים לטורקיה. שבדיה בעבר התנגדה לכך בשם השימוש שהמשטר באנקרה עושה בכוח צבאי בצפון סוריה. הוא גם ביקר את העובדה כי חופש הביטוי בשבדיה מאפשר טקסים שכללו שריפה של הקוראן, אך בסופו של דבר, אחרי לחץ אמריקאי מסיבי והתפשרות מצד השבדים, הוא אישר את ההצטרפות.
רקע זה הוא אחת הסיבות לכך שהאיום של הנשיא הטורקי הפך היום לכותרות ראשיות בשבדיה. "צפו בנשיא טורקיה, החברה בנאט"ו, מאיים בפלישה בישראל", נכתב באתר Samnytt. "ארדואן מבטיח: נפלוש לישראל" נכתב באתר העיתון Expressen, וכך גם בכלי תקשורת אחרים במדינה.
לפני שיצא להשתתף בפסגת נאט"ו בוושינגטון בתחילת החודש, כרך הנשיא הטורקי בין המלחמה בעזה לבין פעילות הברית הצבאית. "אנחנו מתכוונים להציב את הטבח המתמשך של הפלסטינים ברצועת עזה על סדר היום, מה שיבחן את יושרתם של הערכים המשותפים שלנו", אמר. לאחר מכן, כאמור הזהיר כי "עד שלא ישרור שלום מקיף, בר קיימא, בפלסטין, הניסיונות לשתף פעולה עם ישראל בנאט"ו לא יקבלו את אישור טורקיה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.