מה מחפש ערי סטימצקי בחברת חיתום בתקופה של שפל בהנפקות

לאחר אקזיט ברשת ספרים והשקעות מוצלחות בהייטק, יהפוך סטימצקי לבעל מניות באי.בי.אי חיתום • גורם בשוק: "החברה נסחרת בגובה ההון העצמי ומחלקת את רווחיה כדיבידנדים, זה כמו אג"ח"

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי
ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

בשוק ההון תהו בשבוע שעבר מדוע ערי סטימצקי, שעשה הון גדול בעסקי הספרים וההייטק, נכנס להרפתקה העסקית הזו: הסכם לרכישת כ-22% ממניות אי.בי.אי חיתום תמורת 44 מיליון שקל (פרמיה של כ-2% על המחיר בשוק טרם הרכישה). את המניות צפוי איש העסקים הוותיק לרכוש מידי פועלים אקוויטי, זרוע ההשקעות של בנק הפועלים, שהייתה שותפה בחברת החיתום יותר מ-20 שנה וניסתה למכור את חלקה בה במשך יותר משנה.

מנהל ההשקעות שמעריך שהשוק יירד ב-10%, וממליץ איך כדאי לבנות את התיק עכשיו
מנהל ההשקעות שמזהיר: כשאתם שומעים את המשפט הזה - תתחילו לחשוש

לגלובס נודע כי סטימצקי החליט לרכוש את המניות מבלי שטרח לפגוש קודם את הנהלת אי.בי.אי חיתום, אותה מובילים המנכ"ל עפר גרינבאום, המשנה למנכ"ל שי נבו והיועץ המשפטי ירון מוזס.

סטימצקי בן ה-81 הוא אדם עשיר, וזאת לאחר שב-2005 מכר את רשת חנויות הספרים שייסד אביו תמורת 55 מיליון דולר, לידי קרן ההשקעות מרקסטון (שחוותה קריסה בעסקיה עשור לאחר מכן). לצד עסקי הספרים ביצע סטימצקי מספר השקעות מוצלחות כאנג'ל בהייטק הישראלי, בין השאר בחברת הטכנולוגיות לרכב מובילאיי שהונפקה בוול סטריט ב-2014, ולאחר מכן נמכרה לאינטל העולמית; בחברת המסרים המיידיים מיראביליס (ICQ) שנמכרה לאמריקה און ליין בשנת 1998 תמורת יותר מ-400 מיליון דולר; ובחברת פואמיקס העוסקת בפיתוח תרופות למחלות עור, שהונפקה בנאסד"ק.

בכיר בשוק ההון ציין השבוע כי ההשקעה של סטימצקי היא פיננסית, כלומר שאין בכוונתו להתערב בניהול השוטף של חברת החיתום, ואולי כי מדובר בסוג של ירושה לשלושת ילדיו: "לרכוש חברת חיתום שנסחרת בגובה ההון העצמי ומחלקת את כל רווחיה כדיבידנדים, זו השקעה טובה, כמו לקנות אג"ח", הוא אומר. "גם בתקופות חלשות חברת חיתום לא מפסידה, ומנגד בתקופות טובות היא מרוויחה הרבה כסף".

אי.בי.אי עשויה להגדיל את חלקה

יש לציין כי לבית ההשקעות אי.בי.אי, בעל השליטה בחברת החיתום (33.1%), יש זכות סירוב ראשונה על כמחצית מהמניות שמוכר בנק הפועלים - וניתנה לו האפשרות לרכוש בתוך 30 יום "את כמות המניות המרבית שלא תדרוש ממנו לבצע הצעת רכש מיוחדת", שהן 11.7% מההון. בבית ההשקעות ציינו כי החברה "תבחן האם להיענות להצעה" ובשוק מעריכים שהסיכויים לכך גבוהים.

ההון העצמי של אי.בי.אי חיתום עמד בסוף הרבעון הראשון של 2024 על 192 מיליון שקל, ובבורסה היא נסחרת בשווי גבוה אך במעט של כ-203 מיליון שקל. זאת לאחר ירידה של 55% במחיר המניה מהשיא ביוני 2021, שיאו של גל ההנפקות בבורסה בת"א.

עם זאת, גם שנה חלשה בשוק החיתום המקומי כמו 2023 (בה בוצעה הנפקה ראשונית אחת בבורסה בת"א) היא סיכמה ברווח של 8.4 מיליון שקל. זאת לעומת רווח של כמעט 43 מיליון שקל ב-2021. כך שאם שוק ההנפקות יתאושש, אולי לאחר הורדת הריבית, המניה עשויה לעלות ואיתה גם הרווחים של החברה והמניה.

ברבעון הראשון של 2024, שבו נרשמה התעוררות מסוימת בשוק הראשוני, רשמה אי.בי.אי חיתום רווח של 6.2 מיליון שקל, לעומת 1.4 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. עד שהשוק יתאושש, החברה מייצרת לעצמה זרוע פעילות נוספת באמצעות התחייבות להשקיע עד 75 מיליון שקל בקרן הפרייבט אקוויטי "מנור אוורגרין". על פי הדוחות לרבעון הראשון היקף ההשקעה של אי.בי.אי חיתום בקרן עמד עד כה על כ-15 מיליון שקל.

הפועלים מתעניין בלידר הנפקות

המוכר בעסקה, בנק הפועלים, מתכנן להשלים בקרוב רכישה של 20% בחברת החיתום המתחרה לידר הנפקות, אותה מובילים רנן כהן אורגד ופלג פאר, תמורת 17 מיליון שקל. זאת במסגרת העסקה, שטרם הושלמה, שבה יזרים בסך הכול 58 מיליון שקל ויחזיק בנוסף 20% ממניות בית ההשקעות בלידר שוקי הון, בעל השליטה בלידר הנפקות.

נזכיר כי בנובמבר 2022 פנה הפועלים, אז בניהולו של דב קוטלר, במכתב לאי.בי.אי חיתום, שנקראה אז פועלים אי.בי.אי, בו ביקש כי תפעל לשינוי שמה "ללא דיחוי ובהקדם האפשרי", כך שלא יכלול יותר את המילה "פועלים", וכן "לא להשתמש יותר בפעולותיכם העסקיות בשם זה". לכך קדם אישור של דירקטוריון אי.בי.אי חיתום לפני כחצי שנה לתנאי שכר משופרים לשלושת מנהליה הבכירים, חרף התנגדותו הנחרצת של הבנק.