חברת דירוג האשראי S&P, שהפחיתה את הדירוג של ישראל רק באפריל האחרון ל-A+ עם תחזית שלילית, פרסמה בסוף השבוע דוח חריף, לפיו "הפוטנציאל לסכסוך רחב יותר מציג סיכונים משמעותיים לישראל". האם זו איתות לקראת הורדת דירוג נוספת?
● S&P: "הפוטנציאל לסכסוך רחב יותר מציג סיכונים משמעותיים לישראל"
"הורדת דירוג האשראי שלנו היא לא עובדה מוגמרת", מעריך יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון. "הכל תלוי בשאלה איך תתפתח הגזרה הצפונית והאם תתממש הסלמה ארוכה. אירוע שלא יגמר בצורה חד פעמית, בין אם מלבנון ובין אם מאיראן, ישפיע על דירוג האשראי". ויקטור בהר, מנהל המחלקה הכלכלית בבנק הפועלים מעריך כי חברות הדירוג תופסת את המצב פה בעיקר כאירוע בינארי: "אם תהיה הסלמה במלחמה או חזית נוספת מול איראן הן יממשו את האופציה שלהן, בעצם זה שהאופק שנקבע הוא שלילי, ויבצעו הפחתה. אם לא, הן לא יעשו זאת בטווח המיידי וההחלטה תידחה למועד הקבוע".
חשש מאירוע שרשרת
השווקים מצידם כבר מתמחרים מזה מספר חודשים את הסיכון ההולך וגובר. השקל פוחת באחוז ב-30 הימים האחרונים. במקביל, מרווח התשואות של ישראל באג"ח הדולריות ממשיך להאמיר, והפער דומה היום למדינות בעלות דירוג טריפל B או BB. לדברי בהר, "סביר להניח שחברות הדירוג פוזלות לתמחור בשווקים ורואות את מרווח התשואות של ישראל בשיא חדש, של 195 נקודות מעבר לתשואה האמריקאית. מבחינתן זו הזדמנות ליישר ולצמצם את הפער מהשווקים". לא מן הנמנע, הוא מציין, שגם חברות הדירוג האחרות יבצעו הערכה דומה, "ויוציאו הודעות חמורות למשקיעים שלהן".
כץ סבור שמדובר במצב זמני. כשהמתיחות הביטחונית תהיה מאחורינו, "נוכל לראות את המצב הכלכלי משתפר, השקל יתחזק והמרווחים ירדו". לכן, מסביר כץ, החברות השונות לא ששות להפחית כעת את דירוג האשראי של ישראל. במקביל, בהר סבור שההרעה במצב הפיסקלי, בראש ובראשונה הגירעון בתקציב, היא אירוע מתמשך, שעשוי להיות טריגר להפחתות בהמשך הדרך, גם אם תמונת המצב בצפון תשתפר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.