וול סטריט | ראיון

הכלכלן הבכיר שמנתח למה הבורסה המקומית ירדה פחות מהמקבילות בעולם

אמיר איל, יו"'ר ואסטרטג השקעות ראשי של קבוצת אינפיניטי, מסביר מדוע חרף הירידות החדות בשוקי העולם לא צריך לדעתו להיכנס לבהלה, ולמה בבורסה של תל אביב המגמה השלילית מורגשת פחות: "אין פה כמעט משקיעים זרים. השוק עומד"

אמיר איל, יו''ר ואסטרטג השקעות ראשי של קבוצת אינפיניטי / צילום: יח''צ
אמיר איל, יו''ר ואסטרטג השקעות ראשי של קבוצת אינפיניטי / צילום: יח''צ

"אני כבר 40 שנה בשוק ההון, ככה שהייתי כבר בחמישה־שישה 'סופי עולם' מבחינת המשקיעים", אומר אמיר איל, יו"ר ואסטרטג השקעות ראשי של קבוצת אינפיניטי, בשיחה עם גלובס על רקע הירידות החדות האחרונות בשווקי העולם.

הדרמה ביפן שמפילה את הבורסה המקומית ומטלטלת את וול סטריט
ראיון | מה כל כך מפחיד את השווקים? ההסבר של מנכ"לית בית ההשקעות
בדרך כלל הם אומרים לא לשנות את תיק ההשקעות. זו ההמלצה הפעם

איל מונה את אותם "סופי עולם" שחווה על בשרו: "החל ממשבר מניות הבנקים, דרך משבר הדוט־קום, הסאב פריים, הקורונה ועוד. כל פעם המשקיעים חששו מסוף העולם והוא לא הגיע, ככה שאנחנו משתדלים לפעול עם המון ניסיון, כמה שפחות רגש וללא היסטריה", הוא אומר.

למה ת"א נפגעת פחות? "אין משקיעים זרים"

ביום שני הבורסה בת"א ננעלה בירידות של כ-1%. את הירידה הזאת ניתן להגדיר כפחות דרמטית ממה שניתן היה לצפות לנוכח הקריסה בבורסת טוקיו והירידות החדות במסחר המוקדם בניו יורק. איל מסביר כי אחת הסיבות לכך היא שבבורסה המקומית כיום, אין כמעט משקיעים זרים.

לדבריו, הם "יצאו לפני שנה, סביב קידום הרפורמה המשפטית, ולכן לא רואים כעת יציאה של כספים מישראל. מי שרצה לצאת כבר יצא. ככה שמי שמנהל כאן את הכסף זה מיעוט של שחקנים מקומיים, בהם הגופים המוסדיים, שגם הם ברובם מושקעים בעיקר בחו"ל ממילא. מהצד השני יש את הציבור שמשקיע דרך קרנות הנאמנות. בקרנות האקטיביות שמשקיעות במניות בת"א לא רואים גיוסים, ככה שזה שוק עומד".

מדדי האג"ח של ממשלת ישראל מטפסים חרף הירידות במניות. למה זה קורה?
"מה שרואים בהסטת הכסף מהמניות לשוק האג"ח, זו הורדת סיכונים. גופים מקצועיים חושבים שתשואות האג"ח כבר מספיק גבוהות ומשקפות פרמיית סיכון גבוהה לישראל, אז גם פה יש דברים מעניינים. הגופים ש'משחקים' עם הכסף בשוק הישראלי הם הסיבה לעליות חדות בשוק האג"ח".

כיצד משפיעות המפולת בטוקיו והירידות בוול סטריט על השוק המקומי?
"הסיפור היפני בעיקר דרמטי ליפנים והוא ימשיך ללוות אותם הלאה משום שיש להם יחס חוב תוצר עצום (מעל 200%). זה יכול ליצור תנועה של הון, אבל קשה לראות התרסקות עולמית כתוצאה ממה שקורה ליפנים. באשר לוול סטריט, שווי החברות בתחומי הטכנולוגיה היו גבוהים מדי ויש שם מימוש אגרסיבי, אז זה משתרשר לשוק הישראלי דרך מניות דואליות כמו נובה, קמטק, טאואר, נייס ואחרות".

מנגד, איל מציין את מניות הנדל"ן (מניב ויזמי) שעולות בתל אביב על רקע הצפי להורדת ריבית שתקל על עלויות המימון שלהן, לאחר שנתיים קשות.

"לא צריך להיבהל ולמכור S&P 500"

כמנהל השקעות ותיק, כשאיל נשאל על מהלכי השקעה עתידיים הוא משיב כי לדעתו, לא נסתם הגולל על מדדי S&P 500 ונאסד"ק. "כשמיקרוסופט נסחרה בשווי של 3 טריליון דולר, אמרתי אז שזה 'מספר לא אנושי'. מה זה אומר למישהו אם היא שווה 3 טריליון או 2.5 טריליון? לכן קל לממש במקומות שעלו כל כך הרבה. אז המניות ירדו ב־10%־15% והן יכולות לחזור ולעלות חזרה".

על ענקיות הטכנולוגיה בוול סטריט הוא אומר כי מדובר ב"חברות שפועלות באסטרטגיה של 'המנצח לוקח הכל', משום שהפלטפורמות הטכנולוגיות שלהן בלתי ניתנות להשגה, בטח לא בטווח הקרוב". לכן, הוא מציין, "לא צריך להיבהל ולמכור S&P 500 ולעבור לאג"ח. תיק ההשקעות צריך להיות מותאם לטעמי המשקיע, ולא הייתי עושה דברים תזזיתיים. הירידות כואבות, נכון, אבל השקעות הן לשנים קדימה. מי שרוצה יכול בירידות חזקות להתחיל לקנות, ואז לחלק את זה על פני תקופה. בסוף הטכנולוגיה תמשיך להוביל את העולם".

"לא משקיעים בסיפור, אלא במחיר שלו"

איל מספר כי בניגוד למה שהציבור תופס כהשקעה בעסק מוצלח, העיקרון החשוב באמת בשוק ההון הוא המחיר שבו מבוצעת ההשקעה: "ב־2022 המניה שירדה הכי הרבה בשוק הייתה של חברת שיחות הוועידה באינטרנט 'זום' שירדה 90%, אחרי השיאים בשווייה בקורונה. אז כשאתה משקיע כסף, אתה לא משקיע בסיפור - אלא במחיר שלו. אתה לא משקיע בעסק אלא במחיר של העסק.

"זה יכול להיות עסק מצוין אבל במחיר מופקע, ואז אתה תפסיד כסף. ויכול להיות גם שיש סיפור גרוע שהוא השקעה מעולה - כמו למשל חברה בחשש שהיא לפני פירוק והמניה שלה עולה מ‏10 ל־20 סנט, ואז עשית סיבוב".