מעולם לא היה מישהו טוב יותר בזינוק לגובה באמצעות לא יותר ממוט גמיש, מאשר מונדו דופלנטיס. הקופץ במוט הטוב ביותר בכל הזמנים הגיע למשחקים האולימפיים ביום שני כאלוף מכהן, ונצחונו במדליית זהב נוספת הייתה מובטחת מהרגע בו נחת בצרפת. דופלנטיס שבר לבדו את שיא העולם מ-6.17 מטרים ל-6.24. והדבר היחיד שיותר יוצא־דופן מהעלאת הרף - היה כמה פעמים הוא עשה זאת.
● המתחרה האולימפית בת 61 - והיא מביסה אתלטים בני מחצית מגילה
● אזור הגולגולות: המקום המפחיד ביותר בהיסטוריה האולימפית
● בדיקת הדם שבודקת הזדקנות וענף הספורט המפתיע והחדש
דופלנטיס קופץ גבוה יותר מכל אדם שאי־פעם הלך על פני האדמה. הרבה יותר גבוה. כל כך הרבה יותר גבוה, למעשה, שהיריבים הרציניים היחידים שלו הם הוא עצמו וכוח הכבידה של כדור הארץ.
"הוא כמו יוסיין בולט של ענף הקפיצה במוט", אומר הקופץ במוט האמריקאי כריס נילסן.
שכחו מלנסות לנצח אותו. דופלנטיס מרחף כמעט רגל שלמה (כ-30.5 ס"מ) גבוה יותר מכל יריביו. ולכן כשהוא זכה במדליית הזהב האולימפית השנייה ברציפות ביום שני, השאלה לא הייתה אם הוא יעשה זאת - אלא אם הוא יעשה את מה שלא נעשה מעולם - בפעם השמינית.
"אנשים רוצים לראות שיא עולם", הוא אמר בראיון לפני המשחקים. "לא אכפת להם בכמה השיא ישבר. בכל פעם שאני עולה על המסלול, זה הדבר היחיד שאנשים רוצים". באצטדיון דה פראנס ביום שני בלילה, דופלנטיס בהחלט נתן להם את כל מה שהם רצו.
אחרי שהוא טיפל בענייניו והבטיח בנוחות את מדליית הזהב, הוא סימן שהוא רוצה שהרף יועלה ל-6.25 מטרים. בניסיון הראשון שלו, הוא נגע קלות ברף. בשני, הוא בעט בו שוב. הוא רץ לקהל כדי להביט בצילומים בטאבלט עם הוריו. אז, כשכל הפעילויות האחרות קפאו בתוך האצטדיון, בעוד שהקהל עודד אותו בקריאות "קדימה מונדו!", הוא עצם את עיניו, לקח נשימה עמוקה והתכונן לעוף.
רגעים לאחר מכן, דופלנטיס וידא שהוא יעזוב את משחקי פריז עם מדליית זהב נוספת, רגע אולימפי מושלם ומה שהוא באמת בא בשבילו: שיא עולם חדש.
יורה את עצמו לעבר הבונוס
אפילו קבוצת כדורסל עם לברון ג'יימס וסטפן קרי לא הייתה קרובה להבטיח זכייה בזהב, כמו בחור שוודי בן 24 שמשגר את עצמו מעל שני סלי כדורסל, ועוד בהפרש של כמה סנטימטרים.
הימור של 10 דולר על כך שנבחרת הגברים של ארה"ב בכדורסל תקטוף את מדליית זהב, לפני האולימפיאדה, היה מזכה בכספי זכייה של 2.13 דולר. דופלנטיס היה פייבוריט כה מוחץ, שאותו הימור של 10 דולר עליו היה מזכה ב-29 סנט בלבד.
אבל יש אדם אחד שכן עומד להרוויח בגדול בכל פעם שמונדו דופלנטיס מנצח וקובע שיא עולם חדש. שמו הוא מונדו דופלנטיס.
הסיבה לכך היא שתחרויות אתלטיקה גדולות מציעות בונוסים לספורטאים אם הם שוברים שיא עולם. במילים אחרות, לדופלנטיס יש תמריץ חזק להמשיך להעלות את הרף לגובה חסר־תקדים - אבל רק בסנטימטר אחד בכל פעם. האיש שיכול לטפס לגובה של יותר מ-20 רגל (כ-6.1 מטרים) תמיד מנסה לקפוץ רק סנטימטר אחד גבוה יותר.
בתחרות קדם־אולימפית בחודש שעבר, דופלנטיס ניסה לשבור את השיא שלו והחמיץ במעט. זה עלה לו 50,000 דולר.
אבל ביום שני, כשהוא הצליח לעבור את הרף בגובה של 6.25 מטרים והשיר של להקת Abba הדהד ברחבי אצטדיון דה פראנס, זה לא היה הגיוני שהוא יכוון ל-6.26. למעשה, זו הייתה החלטה כלכלית גרועה. ככל שהוא שובר את השיא של עצמו יותר פעמים, כך הוא מקבל יותר כסף.
מונדו דופלנטיס בעת קפיצה במוט באולימפיאדת פריז / צילום: ap, David J. Phillip
דופלנטיס אינו כותב מחדש את ההיסטוריה בחינם. הוא חושב על הבונוס הזה בכל פעם שהוא מאתגר את גבולות התעופה האנושית. "הייתי משקר אם הייתי אומר שלא", הוא אמר.
הוא מסוגל להשתפר בדיוק במרווחים של סנטימטר אחד, מכיוון שבניגוד לקפיצה לרוחק, המודדת את האורך המדויק של כל קפיצה, שיא העולם בקפיצה במוט הוא פשוט עניין של כמה גבוה דופלנטיס מציב את המוט. אם הוא מעלה אותו ל-6.26 מטרים ועובר אותו במספר סנטימטרים, שיא העולם עדיין עומד על 6.26 מטרים.
באימונים, הוא קופץ כ-20 סנטימטרים נמוך יותר, מה שאומר שאפילו הוא לא יודע למה לצפות בתחרויות. לפעמים, הוא מתעופף מעל המוט במרווח עצום. "ולפעמים", הוא אומר, "לא יכולתי לעלות אפילו רבע סנטימטר גבוה יותר".
נמצא בכוכב לכת אחר
בנם של קופץ במוט אמריקאי ואתלטית קרב שבע שוודית, דופלנטיס הוא בעל אזרחות כפולה שגדל בלפאייט, לואיזיאנה. במשך רוב חייו, שיא העולם בקפיצה במוט היה שייך לאגדת האולימפיאדה סרגיי בובקה, שבין 1984 ל-1994, דחף אותו מ-5.85 מטרים לגובה של 6.14 מטרים, שעד אז היה בלתי־נתפס. שם הוא נשאר ל-20 השנים הבאות.
הקופץ במוט הצרפתי רנו לווילני הגיע ל-6.15 מטרים ב-2014, ולקח עד 2020 לדופלנטיס לעבור אותו בסנטימטר אחד. אבל לא לקח הרבה זמן לדופלנטיס לנצח את עצמו. שבוע לאחר מכן, הוא שבר את שיא העולם שוב.
מאז, הוא עשה זאת כל כך הרבה פעמים שאפילו לווילני לא משווה את עצמו לדופלנטיס בימים אלה. "הוא בבירור בכוכב לכת אחר", אמר.
אולי יותר מכל אדם אחר על כדור הארץ הזה, לווילני מבין בדיוק מה נדרש בכל פעם שדופלנטיס מסמן שהוא מוכן לעלות גבוה יותר. הוא היה בקהל ביום שני בערב, כשדופלנטיס וידא שהאקשן האמיתי יתחיל רק כשהתחרות כבר הסתיימה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.