פיקוד העורף: 4,470 בקשות הוגשו במהלך המלחמה להקמת ממ"ד

המועצה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה את הארכת הפטור מהיתר לבניית ממ"ד ליחידת דיור בבנייה נמוכה או ליחידת דיור צמודת קרקע

הצבת מיגוניות בתחנות הסעה ביישובי קו העימות על ידי הקרן לידידות / צילום: רענן כהן, הקרן לידידות
הצבת מיגוניות בתחנות הסעה ביישובי קו העימות על ידי הקרן לידידות / צילום: רענן כהן, הקרן לידידות

בעלי וילות ודירות במבנים של עד 2 קומות יוכלו להמשיך להקים ממ"דים במסלול עוקף ועדות מקומיות לתכנון ולבנייה ועיריות. כך החליטה המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, שהאריכה את האפשרות הזו בשנה נוספת, עד לאוקטובר שנה הבאה. בעקבות פרוץ המלחמה אושר ההליך באוקטובר שנה שעברה, והוא עומד לפקוע במהלך חגי תשרי הקרובים, ועל כן נדרשה ההארכה.

תקנות חדשות: בתים צמודי קרקע יחויבו בהתקנת מערכות סולאריות 
בלעדי | הנתונים מגלים: מה קרה למחירי השכירות ביולי? 
טלטלה במועצת קרן הארנונה: חיים ביבס ושי חג'ג' מאיימים בהתפטרות 

מפיקוד העורף הציגו נתונים, לפיהם הוגשו 4,470 בקשות לתוספת ממ"ד במבנה מגורים - מתוכן אושרו 3,732. כמו כן, הוגשו 441 בקשות לתוספת ממ"ד במוסדות חינוך.

בעקבות המצב הביטחוני והדחיפות הרבה בצרכי מיגון של תושבים בכל רחבי הארץ, המועצה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית מתאר ארצית שמאפשרת מסלול מהיר להקמת ממ"דים בכל חלקי הארץ (תמ"א/ 40/ א/ 1/1). התוכנית החדשה מהווה הרחבה של תוכנית המתאר הארצית (תמ"א 40/א/1) שאושרה בשנת 2019 וחלה על יישובי גבול הצפון בלבד ומאפשרת הליך מזורז למיגון בטווח של עד 9 ק"מ מהגבול הצפוני.

מדובר בהליך שמקצר מאוד את ההליכים עבור בעלי מבנים של עד 2 קומות וצמודי קרקע לבנות בשטחם ממ"דים, ועיקרם עקיפה של מוסדות התכנון והבנייה המקומיים (הוועדות המקומיות והרשויות) וקבלת היתרים ישירות מפיקוד העורף.

בדצמבר שעבר אישרה המועצה את הרחבת התקנות גם להקמת ממ"ד במבני ציבור. התקנות קובעות כי על מגרש המיועד לשימושים ציבוריים אפשר יהיה לבנות תוספת מרחב מוגן למבנה ציבור קיים בפטור מהיתר בנייה. זאת בהתאם למגבלות של עד גובה 2 קומות ושטח המורחב המגן יהיה עד 30 מ"ר נטו. התקנות יחלו בין השאר על מבני דת, מתנ"סים, מרפאות, מבני תחנות משטרה ומגן דוד, משרדי רשויות מקומיות ועוד.

מצד שני, ניסיון של המועצה הארצית להקל בהקמת ממ"דים גם במבנים גבוהים יותר, נתקל עד כה בחוסר היענות של הציבור. בין היתר עקב הקשיים המרובים בניהול בתים משותפים, אי הידע בקרב הציבור הרחב לגבי האפשרות הזו, התלות בוועדות המקומיות שעדיין צריכות לאשר את התהליך, ובעיות הנדסיות שקשורות למבנים הישנים ללא ממ"דים.