כשנה לאחר שבוטלה העסקה בה אמורה הייתה לרכוש את השליטה בקבוצת הביטוח הפניקס, קרן ADQ של אמירות אבו דאבי משקיעה במניות מיעוט בבית המכירות הפומביות Sotheby’s, שבעל השליטה בו הוא איש העסקים הישראלי-צרפתי פטריק דרהי (בעלי הוט ו-i24news). הרכישה נועדה לתמוך בצמיחה ובהתרחבות של סותבי'ס, כמו גם להפחית את המינוף.
● קללת המינוף: כך הפך פטריק דרהי מהאיש העשיר בישראל למיליארדר עם צרות
● עסקת ענק לאאוטבריין: רוכשת חברה של פטריק דרהי במיליארד דולר
במסגרת ההשקעה, ADQ תרכוש מניות חדשות של סותבי'ס, ודרהי יזרים גם הוא מימון נוסף ויישאר בעל השליטה. בסך-הכול מדובר בהשקעה כוללת של 1 מיליארד דולר שצפויה להיסגר עד סוף השנה בכפוף לתנאים מסוימים.
חברת סותבי'ס פועלת עוד משנת 1744 ומתמקדת באמנות וחפצי יוקרה שונים. לאחר שנסחרה בוול סטריט במשך שלושה עשורים, דרהי רכש אותה והפך אותה לחברה פרטית ב-2019 כששילם עליה 3.7 מיליארד דולר, פרמיה של כ-60% על מחיר המניה באותה תקופה בבורסת ניו יורק. בדוחות הכספיים האחרונים שפרסמה החברה לפני הדיווח על רכישתה בידי דרהי, היקף החוב שלה עמד על כ-650 מיליון דולר, רובו לטווח ארוך.
הורדת דירוג
לפני חודשיים, סוכנות הדירוג הבינלאומית S&P הפחיתה את דירוג החוב של סותבי'ס מ-B ל-B מינוס באופק שלילי. לפי S&P, התוצאות ב-2023 וברבעון הראשון של 2024 היו חלשות, והמינוף צפוי להגיע ל-7 ב-2024, גבוה ממה שצפו קודם לכן. בהודעת S&P צוינה ירידה ב-EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) של סותב'יס, והצפי שלהם הוא שהשוק ימשיך להיות חלש על רקע הסביבה המאקרו-כלכלית.
לפי סוכנות הדירוג, "לדעתנו, המשך חלוקת דיבידנדים על-ידי סותבי'ס בצל שחיקת איכות האשראי מייצג מדיניות פיננסית אגרסיבית... החברה ממשיכה לחלק דיבידנד למרות רווחיות חלשה יותר ורמות מינוף גבוהות יותר". הם מזכירים חלוקת דיבידנד של כ-90 מיליון דולר לחברה-האם (חברת Bidfair שבאמצעותה דרהי מחזיק בה) ב-2023, אחרי חלוקה של 134 מיליון דולר ב-2022.
יצירתיות פיננסית ומינוף"
מינוף גבוה הוא מוטיב חוזר בחברות שבשליטת המיליארדר דרהי. בקבוצת אלטיס שבמסגרתה הוא שולט בחברות שונות בתחומי הטלקום בעולם, היקפי החוב מגיעים בסך-הכול לקרוב ל-60 מיליארד דולר. בכתבה ב"פייננשל טיימס" על עסקת סותבי'ס-ADQ נכתב כי "דרהי מממש נכסים על רקע החובות".
לאחרונה מכרה אלטיס אינטרנשיונל של דרהי את חברת Teads, הפועלת בתחום הפרסום הדיגיטלי, לידי לאאוטבריין הישראלית בכ-1 מיליארד דולר. לפי הכתבה, עסקאות של דרהי בעבר כללו "יצירתיות פיננסית ומינוף". עוד נכתב שם כי דרהי שינה את דעתו והסכים להכניס שותף להשקעה בסותבי'ס, חודשים ספורים לאחר שסירב לכך במגעים שניהל מול קרן העושר של קטאר.
נכסים בהיקף 157 מיליארד דולר
קרן ADQ, שנכנסת להשקעה בסותבי'ס, היא קרן ריבונית שהוקמה ב-2018 ונועדה להאיץ את הצמיחה של אבו דאבי בתחומים שאינם נפט. את הקרן מנהל השייח' טחנון בין זאיד, ולפי דיווחים היא ניהלה נכסים בהיקף של 157 מיליארד דולר בסוף 2022.
בכיר ב -ADQ, חאמד אל-חאמדי, מסר כי הקרן שמחה להשקיע בסותבי'ס, וכי היא ממשיכה להיות מחויבת למצוא הזדמנויות השקעה שיוסיפו ערך לאבו דאבי. צ'רלס סטיוארט, מנכ"ל סותבי'ס, מסר כי ההשקעה תאפשר לחברה להאיץ את המיזמים האסטרטגים שלה ולהרחיב את המחויבות שלה למצוינות בשוקי האמנות והיוקרה.
כאמור, ביולי אשתקד בוטלה כאמור עסקה מתוכננת בה אמורה הייתה הקרן לרכוש מניות שליטה בקבוצת הפניקס (25%) מידי הקרנות הזרות סנטרברידג' וגאלאטין פוינט קפיטל תמורת 2.3 מיליארד שקל. זאת, בין היתר, "לאור המגבלות הרגולטוריות האפשריות אשר היו מתעוררות כתוצאה מרכישת גרעין השליטה על-ידי הקונסורציום הרוכש". תוצאתיהן, כך דווח, עשויות היו להגביל מספר חברים בקונסורציום "לבצע השקעות מהותיות נוספות בישראל".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.