רכש מניות וחלוקת רווחים: הפועלים הרוויח 2.2 מיליארד שקל ברבעון השני

הרווח הנקי של פועלים גדל בכ-15.7%, והתשואה להון עמדה על 16.4% ברבעון השני של 2024 • במקביל, הכנסות הבנק מריבית הסתכמו ברבעון שחלף ב-4.38 מיליארד שקל, עלייה של 15% בתוך שנה

סניף בנק הפועלים / צילום: אייל הצפון
סניף בנק הפועלים / צילום: אייל הצפון

בנק הפועלים  יבצע מהלך של רכש מניות עצמי בהיקף של מיליארד שקל, במקביל לחלוקת דיבידנדים לבעלי המניות שלו. הבנק מסכם את הרבעון השני של 2024 עם רווח נקי של 2.2 מיליארד שקל, עלייה של 15.7% ביחס לרבעון המקביל אשתקד, שנבעה בעיקרה מגידול בהיקפי הפעילות לצד ירידה להוצאות להפסדי אשראי. בנוסף התשואה על ההון שהוא מציג, מדד נפוץ לבחינת רווחיות הבנקים, עומדת על 16.4%.

הנתון שהכריע והחשש מהורדות דירוג נוספות: 4 הערות על החלטת פיץ' 
מנכ"ל סלקום הולך הביתה זמן קצר לאחר שאושר לו מענק מיוחד של מיליון שקל 

דירקטוריון הבנק הודיע על מהלך שמזכיר את חלק ממהלכי ענקיות הטכנולוגיה האמריקניות העתירות במזומנים - רכישה עצמית של מניותיו. מדובר בתכנית לרכישה עצמית של מניות הבנק (BUYBACK) בהיקף של עד מיליארד שקל. בגין הרבעון השני, דירקטוריון הבנק הכריז על חלוקה בשיעור כולל של כ-40% מהרווח הנקי לרבעון, מזה דיבידנד במזומן בסך של כ-645 מיליון שקל והיתרה באמצעות מימוש שלב א' של התוכנית (בהיקף של רבע מיליארד שקל).

ההכנסות מריבית גדלו ב-15%

הכנסות הבנק מריבית (נטו) הסתכמו ברבעון שחלף ב-4.38 מיליארד שקל, עלייה של 15% בתוך שנה. בין הסיבות לעלייה בהכנסות היו השינויים במדד המחירים לצרכן בין התקופות. בבנק ציינו כי בסיכום הרבעון השני סך ההכנסות של הבנק הסתכם ב-5.7 מיליארד שקל, נתון דומה לרבעון המקביל, אך זינוק של 12.6% ביחס לרבעון הראשון. העלייה במדד תרמה 556 מיליון שקל להכנסות ביחס לרבעון המקביל אשתקד.

חלק מהסיבה לשיפור ברווחיות הבנק נבע מקיטון משמעותי בסעיף הפסדי האשראי. למעשה הבנק רשם הכנסה בסעיף זה, שבדרך כלל מתאפיין בהוצאה. ברבעון השני נוצרה לפועלים הכנסה נטו להפסדי אשראי של 49 מיליון שקל, למול הוצאה של 579 מיליון שקל ברבעון המקביל.

ההכנסה נבעה ממה שהבנקים מכנים "ריקברי", הצלחתם לגבות חובות שהבנק כבר "ויתר" עליהם בספריו החשבונאיים, אבל עדיין הצליח לגבות אותם לבסוף. בנוסף הושפע הסעיף מהמשך הפרשות שוטפות נמוכות, המשקפות לדברי הפועלים את איכות תיק האשראי וקיומה של כרית הפרשה נאותה שנבנתה במהלך הרבעונים הקודמים.

נתון מעניין נוסף מלמד על פעילות ערה של לקוחות הבנק בניירות הערך, שסייעה לפועלים להגדיל את סך העמלות שגבה ברבעון השני למיליארד שקל (עלייה של 6.2% ביחס לרבעון המקביל). גם עמלות מעסקי המימון וטיפול באשראי שקוזזו מירידה בעמלות שנגבו מדמי ניהול חשבון, הסבירו את העלייה בגביית העמלות.

הבנק ציין כי הוא ממשיך במתן הטבות ללקוחותיו שנוגעות להשלכות המלחמה, לרבות מהלך הפטור משלושה תשלומי משכנתא לתושבי הצפון. היקף התמיכה עד כה מסתכם בכ-384 מיליון שקל ובניצול מלא עשוי להסתכם בכ-746 מיליון שקל.

ב-30 ביוני מונה לבנק מנכ"ל חדש, ידין ענתבי, בעברו (הרחוק) הממונה על שוק ההון במשרד האוצר, וכיום חבר ההנהלה הותיק בבנק. ענתבי יחליף החל ממחר (15.8) את דב קוטלר, שזהו עבורו הדוח הכספי האחרון שעליו הוא חתום בתור מנכ"ל הבנק.