האם קיים חשש ליציבותה של אחת מסוכנויות הביטוח והפיננסית הגדולות בישראל? הולכים ומצטברים הסימנים לגבי תרחיש שלילי שכזה בסוכנות נטו פיננסים שבשליטתם המשותפת של עידן כץ ואילן בן־ישי (כ־75% ביחד). ככל הידוע, נטו לקחה על עצמה התחייבויות של קרוב ל־100 מיליון שקל לצורך רכישת החזקות של לקוחות להם שיווקה את קרן הנדל"ן וולת'סטון (הנמצאת במוקד של חקירת רשות ני"ע), ונקלעה בשל כך לקשיים תזרימיים.
● אל על הרוויחה 150 מיליון דולר ברבעון, מדוע היא לא משלמת מס למדינה
● תוצר שלילי לנפש: נתוני צמיחה מדאיגים ברבעון השני
הללו הובילו לסכסוך שפרץ בין בעליה של נטו פיננסים לבין חברת ארבע עונות, חטיבת ניהול העושר של בית ההשקעות אי.בי.אי, שרכשה אשתקד 30% מהתזרים העתידי של נטו פיננסים לפי שווי של כ־46 מיליון שקל (בכפוף לביצועים), ואיחדה תחתיה את הסליקה. כך, ארבע עונות, בניהולו של מורן סיטון, מבצעת את הסליקה עבור נטו פיננסים (התשלום לסוכני הביטוח שמגיע מחברות הביטוח ובתי ההשקעות) וגוזרת את הקופון שלה - כאמור 30%.
נראה שכאשר ארבע עונות נכנסה לשותפות בנטו היא לא הבינה את הקשיים שאליהם נקלעה האחרונה, ומן הסתם הניחה שכמה עשרות מיליוני שקלים יפתרו לנטו את הבעיות. כעת, כאמור, התגלע סכסוך בין שתי החברות, שכן נטו פיננסים זקוקה לעוד מזומנים אך אי.בי.אי כבר לא מוכנה לסייע ולהזרים כספים נוספים. בנטו טוענים כי ארבע עונות לא מעבירה לה את הכסף (היתרה מהסליקה), ולכן לא מדובר על הלוואה נוספת אלא כסף שמגיע לה כדין. אולם, בארבע עונות טוענים מנגד שזה לא נכון וכי הם מעבירים את הכספים כמו שצריך.
במכתב מטעם נטו שנוסח אצל עו"ד גיא גיסין, והיה אמור להישלח לאי.בי.אי ולארבע עונות - אך לא נשלח לבסוף - נכתבו מילים חריפות. בנטו פיננסים טענו כי מטרתן היא "להביא לקריסתה של נטו, בניסיון להשתלט על פעילותה ונכסיה והם אינן בוחלות בשום אמצעי... בימים האחרונים נחשפה בפני נטו מזימתן של ארבע עונות ושל אי.בי.אי לחנוק אותה כלכלית באמצעות עיכוב כספים של נטו שאותם הן מחזיקות בנאמנות עבורה תוך הפרת חובות נאמנות".
עוד טענו בנטו, באותו מכתב, כי ארבע עונות מנסה להסתיר כספים "המתקבלים בחשבונותיה בשל הפעילות המשותפת, ושעה שבמקביל הן פועלות לגנוב את סוכניה של נטו מאחורי גבה". עוד הואשמו ארבע עונות ואי.בי.אי בכך ש"רקמו מהלך חתרני לשידול סוכניה של נטו לעבור לעבוד אצל ארבע עונות ו/או בחברה חדשה מתחרה, באופן המהווה הפרה בוטה של ההסכם, חותר תחת אושיותיו ומקים עילה לביטולו". לגלובס נודע כי ביום ראשון הייתה צפויה להתקיים פגישה בין מנהלי נטו פיננסים לראשי אי.בי.אי בניסיון ליישר את ההדורים.
פרשת וולת'סטון
נטו פיננסים מחיפה היא אחד מבתי הסוכן הגדולים בישראל, כאשר עובדים תחתיה יותר מ־200 סוכנים בעלי רישיון. בסך הכל יש לה כ־665 עובדים, המפקחים על כספי לקוחות בהיקף של כ־28 מיליארד שקל. שלא בטובתה עלתה הסוכנות לכותרות בשנה האחרונה בעקבות חקירת רשות ני"ע את קרן ההשקעות האלטרנטיביות וולת'סטון, המשקיעה במיזמי נדל"ן, בעיקר התחדשות עירונית.
נטו מחזיקה במחצית מהבעלות בוולת'סטון (לצד איש שוק ההון ירון פיטארו) ושיווקה ללקוחותיה את הקרן. עם זאת, צריך לציין שרוב כספי החוסכים דרך הסוכנים של נטו נמצאים אצל הגופים המוסדיים, חברות הביטוח ובתי ההשקעות, ובנטו טוענים בתוקף - כנראה במידה רבה של צדק - שאין חשש לכספים הללו.
צמד בעליה של נטו, כץ ובן־ישי, נחקרו בתחילת השנה ע"י רשות ניירות ערך במסגרת הפרשה. רשות ניירות ערך חוקרת את הקרן ובעליה בחשד לעבירות של "הצעה ומכירה ללא תשקיף; קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות; ייעוץ ללא רישיון וקבלת טובת הנאה ועבירות הלבנת הון בין השנים 2018־2023".
בשנות פעילותה גייסה קרן וולת'סטון 1.3 מיליארד שקל מכ־2,000 משקיעים פרטיים, בעת שהללו חיפשו אחר תשואות גבוהות בשנות הריבית האפסית. מתוך סכום זה, כ־800 מיליון שקל טרם הושבו למשקיעים. החשש הוא לכספי החוסכים בקרנות האלטרנטיביות של וולת'סטון כאשר בעקבות סדרת הלוואות כושלות שנתנה לא ברור אם החברה תצליח להחזיר לחוסכים דרכה את כספם. בשבוע שעבר אף הוגשה בקשה לתביעה ייצוגית נגד וולת'סטון ובעליה, שחשפה חלק משיטות העבודה הבעייתיות לכאורה של וולת'סטון.
עוד לפני התפוצצות פרשת וולת'סטון, בנטו פיננסים החליטו "להיכנס בנעליהם" של חלק מהמשקיעים דרך הסוכנים שלה, בניסיון לשמור על שמם הטוב, או כמו שמציין גורם בשוק, "כדי להימנע מתביעות עתידיות". משנת 2022 הם קנו מחלק מהלקוחות שהשקיעו בוולת'סטון את ההשקעות שלהם תוך שהמשקיעים מוותרים על ההשקעה בתמורה לקבלת תשלום בהמשך מסוכנות נטו בהיקף של כ־100 מיליון שקל.
אלא שהניסיון הזה כנראה היה גדול על מידותיה וכך, נטו פיננסים עצמה נקלעה לסחרור. ככל הידוע, עד היום סוכנות הביטוח החזירה לחוסכים כ־50 מיליון שקל ויש לה התחייבות בהיקף דומה ללקוחות. אלא שגורם בשוק מסביר בשיחה עם גלובס כי "סוכנות ביטוח היא לא חברת הייטק ואין לה תזרים מזומנים בהיקפים כאלה. השילוב של חלוקת כספים בעשרות מיליוני שקלים ללקוחות, יחד עם לקיחת הלוואות וכאשר התזרים השוטף לא מספיק לכך יצר את הבעיה".
עוד נודע לגלובס כי מי שעוד ניסו להיחלץ לעזרתה של נטו פיננסים היא סוכנות פרופיט, שבשליטת אסף בנאי ושלומי אלברג, שבעצמם הסתבכו בתחום ההשקעות האלטרנטיביות, כשבית ההשקעות מגדלור שבשליטתם ביצע גם הוא השקעות כושלות והחליט להימחק מהבורסה, אולי במטרה להסתיר את הכישלון. ככל הידוע עד כה החיבור בין שני הגופים לא הבשיל.
גורם בשוק ההון מציין כי "זה הסיכון בעולם ההשקעות האלטרנטיביות. הייתי מצפה מסוכנות רצינית לא להיכנס להשקעות מסוכנות בתחום הזה ולהתמקד בתחום הסחיר, המפוקח. המהלך הנכון מצידה של נטו פיננסים כעת צריך להיות התמקדות רק בעולם הסחיר, כך שלא יבצעו יותר השקעות בתחומים לא מפוקחים".
כספי המשקיעים
בנטו פיננסים מבקשים להבהיר שכל הכספים שיש חשש לגביהם נמצאים סביב אותם כ־50 מיליון שקלים שהסוכנות התחייבה להחזיר למשקיעים דרכה, וטרם עשתה זאת. "עשינו מהלך חסר תקדים כדי לסייע ללקוחות, ואנחנו עושים הכל על מנת שנצליח לעמוד במחויבות שלקחנו על עצמנו ומאמינים שנצליח".
בנוסף, בחברה מסבירים כי "אין חשש ל־28 מיליארד השקלים. גברת כהן מחדרה שהכספים שלה נמצאים בחיסכון דרך אלטשולר, הראל או הפניקס למשל, לא נמצאים בשום סכנה".
עוד מבקשים להבהיר בנטו פיננסים כי "החברה לא לקחה כספים של משקיעים והשקיעה אותם בעצמה. לקוחות שהיא נתנה להם התחייבות לקנות את השקעותיהם בוולת'סטון יהיו בבעיה רק אם הפרויקטים שבהם השקיעה וולת'סטון לא יצליחו, ולכן גם זה לא קשור למצבה התזרימי של נטו פיננסים".
באי.בי.אי וארבע עונות בחרו שלא להתייחס לכתבה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.