חבר פרלמנט סקוטי נפגש עם דיפלומטית ישראלית, והסתבך

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ישראל תתקשה להתמודד עם הזרועות הארוכות של חיזבאללה בלבנון, פולטיקאי סקוטי נפגש עם דיפלומטית ישראלית ועכשיו דורשים ממנו להתפטר, והפתרון של שתי המדינות מעולם לא היה רחוק יותר • כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

דיווח: רשת ריגול אמריקאית-ישראלית פעלה לתדלק משברים בתימן
שאלות ותשובות | צה"ל מגייס 15 אלף מילואימניקים בעלי פטור. למי יקראו וכמה זה יעלה?  

1הדרך להפיל את חיזבאללה היא מבפנים, וזו משימה קשה

"הקו הכחול המפריד בין ישראל ללבנון הוא אחד הגבולות ההפכפכים בעולם. בכל פעם שהרטוריקה בין ישראל לאיראן מסלימה, החרדות מסכסוך כולל בין ישראל ללבנון מתגברות", נכתב בפורן פוליסי. "החוכמה המקובלת אומרת שהעימותים הקלים ביותר על הגבול עלולים לעורר מלחמה כוללת. אבל לראשונה מזה זמן רב החשש ממלחמה כזו מורגש. הלבנונים החלו להצטייד בצרכים בסיסיים וקונים מזון, דלק וחיתולים בכמויות גדולות". נכתב כי "אם המטרה של ישראל היא הרתעה מתמשכת של חיזבאללה, ייתכן שמלחמה לא תהיה האסטרטגיה הטובה ביותר הזמינה שלה", וכי "אסטרטגיה אחת שהישראלים בוחנים כעת היא להגביל את כל התקיפות לאזורים הנשלטים על ידי חיזבאללה בדרום לבנון, פרבר של ביירות ועמק בקעה. אבל המטרה האסטרטגית העיקרית תהיה לדחוף את תומכי הארגון לאזורים אחרים במדינה ולהגביר את המתחים החברתיים. ישראלים מאמינים שזה עלול להרתיע את חיזבאללה מבפנים". נכתב כי "כמה אנליסטים סבורים כי לא בטוח כיצד יגיבו הלבנונים כאשר יתמודדו עם האויב הישראלי. האסטרטגיה של ישראל להתבסס על אופוזיציה מקומית ולחפש בעלי ברית מקומיים עשויה לעבוד, ועשויה גם שלא, אם הלבנונים יתגבשו מאחורי הקבוצה בסולידריות לאומית".

עם זאת, נכתב, "הסיבה הגדולה ביותר שהלבנונים לא יכולים להתקומם נגד חיזבאללה היא העובדה שהארגון חמוש כל כך ויש לו צבא מחויב של תומכים". בנוסף, "הפגנות של תומכים העבירו את המסר לגבי מה עלול להתפרץ ברחובות אם חיזבאללה ירגיש מאוים".

כך ש"כדי שישראל תכין את הקרקע לנפילת חיזבאללה על ידי הלבנונים עצמם, היא צריכה לטפל בנשק ובתומכי הארגון תוך הימנעות מפעולות שעלולות לחזק את חיזבאללה במקום זאת". בנוסף, "רוב לוחמי חיזבאללה מנהלים חיים נורמליים והם דיסקרטיים מספיק כדי להסתיר את זהותם. מכיוון שקשה לזהות לוחמי חיזבאללה, ישראל לא תדע להבדיל אותם מאזרחים גם אם היא תפלוש. אם ישראל תפציץ את האזורים הנשלטים על ידי חיזבאללה, היא לא תוכל לשלוט באזורים הללו אלא אם כן היא תכבוש את לבנון, מה שיוביל כמעט בוודאות למלחמה ארוכה ותכה עמוק בתוך ישראל. חיזבאללה אינו קבוצה של אנשים שלובשים מדים או אוחזים בנשק אלא קהילה המאכלסת כפרים, שכונות וערים שלמות. האם ישראל תחסל אוכלוסיות שלמות כדי להביס את יריבה? והאם זה יביא לזה ביטחון או סכסוך ממושך?".

הישראלים במצוקה, נכתב. "הם יכולים אולי להחליש את חיזבאללה אם יתקפו, אבל הם לא יכולים להביס אותו באופן סופי. מצד שני, ההתעקשות של חיזבאללה להישאר על הקו הכחול עם טילים המכוונים לישראל היא מקור קבוע למתח וחרדה בקרב העם הישראלי. יש דרך אחת לצאת מהבלגן: פוליטיקה. על ידי ניהול שיחות שלום עם הפלסטינים ופתרון הסכסוך הזה, שתי בעיות קיומיות ייפתרו בבת אחת".

מתוך פורן פוליסי, אנחל וורה. לקריאת הכתבה המלאה.

2קריאות לפטר חבר פרלמנט סקוטי לאחר שנפגש עם דיפלומטית ישראלית

"חברי SNP (המפלגה הלאומית הסקוטית) דוחפים להשעות חבר MSP (חבר הפרלמנט הסקוטי) מוביל מתפקידו בקבינט עקב פגישתו עם דיפלומטית ישראלית", דיווח הטיימס הבריטי. "סניף של המפלגה הגיש הצעת נזיפה נגד אנגוס רוברטסון, מזכיר הקבינט הסקוטי לענייני חוץ, בטענה שפגע במוניטין של המפלגה על ידי פגישה עם דניאלה גרודסקי, סגנית שגרירת ישראל בבריטניה, בתחילת החודש", נכתב.

נכתב כי "המחלוקות הפנימיות בתוך ה-SNP על המזרח התיכון התגברו לאחרונה.ביקורת רבה הופנתה כלפי רוברטסון ברשתות החברתיות, וחלק מהביקורות פקפקו בהנהגת המפלגה, במיוחד לאחר שהסאנדיי מייל דיווח שהשר הראשון של סקוטלנד ג'ון סוויני ביקש מרוברטסון להשתתף בפגישה עם גרודסקי. ממשלת סקוטלנד אישרה כי גרודסקי ביקשה בתחילה לפגוש את סוויני, אך הפרוטוקול הדיפלומטי חייב אותה לפגוש את רוברטסון במקום זאת".

הסאנדיי מייל ציטט מקור בכיר באומרו: "הגילוי הזה יגרום לעוד מהומה. כל מי שקורא להתפטרותו של רוברטסון צריך לקרוא גם לשר הראשון". צוין כי שונה רוביסון, מזכירת האוצר, אמרה כי רוברטסון דיבר עם הישראלים כדי להעביר את העמדה ה'עקרונית' של ממשלת סקוטלנד לגבי עזה. "הפגישה נערכה כדי להעביר את העמדה הנחרצת שצריך להפסיק את ההרג', אמרה. בנתיים, רוברטסון פרסם התנצלות על פגישתו עם סגנית שגריר ישראל בבריטניה, דיווח ההרלד. ה-BBC דיווח כי ממשלת סקוטלנד הודיעה כי לא תקיים פגישות נוספות עם שגרירי ישראל עד שתושג "התקדמות אמיתית" בשיחות המו"מ.

מתוך הטיימס הבריטי, מאת קירן אנדרוס. לקריאת הכתבה המלאה. 
מתוך ההרלד הסקוטי, מאת אנדרו לירמונט. לקריאת הכתבה המלאה.
מאמר מערכת מתוך ה-BBC. לקריאת הכתבה המלאה. 

3אף אחד מהצדדים כבר לא מאמין בפתרון שתי המדינות

"רוב העולם הסכים זה מכבר על מה יידרש כדי לסיים את הסכסוך הישראלי-פלסטיני, שהביא כעת את המזרח התיכון לסף מלחמה אזורית שכמעט בוודאות תמשוך את ארה"ב", נכתב בוול סטריט ג'ורנל. "ארה"ב, אירופה וממשלות ערביות רבות מתעקשות שהתשובה המתבקשת היא פתרון שתי המדינות, שלפיו ישראל ומדינה פלסטינית יתקיימו זו לצד זו. הבעיה היא שישראלים ופלסטינים כבר לא מאמינים בזה. 10 החודשים האחרונים יצרו את הכישלון הגדול ביותר מזה עשרות שנים בסיכויים לשלום במשא ומתן".

נכתב כי "הרצח של חמאס ב-7 באוקטובר של כמעט 1,200 בני אדם בדרום ישראל והתגובה ההרסנית של ישראל, שלטענת הרשויות הפלסטיניות הותירה יותר מ-40 אלף הרוגים בעזה, אישרו לשני הצדדים כי לשכנם הבלתי רצויים אין שום עניין בחייהם. 'כרגע, ישראלים ופלסטינים לא מאמינים שבצד השני יש בני אדם', אמר חליל שיקקי, ראש המרכז הפלסטיני לחקר מדיניות וסקרים ברמאללה. 'זה לא מאפיין קבוע ביחסי ישראל-פלסטינים. אבל זה המקום שבו אנחנו נמצאים עכשיו'".

נכתב כי "למעשה, התמיכה במדינות שמתקיימות זו לצד זו הולכת ופוחתת כבר יותר מעשור. בעוד שסקרים מסוף שנות ה-90 עד 2010 בערך הראו שרוב גורף של ישראלים ופלסטינים תומכים בפתרון שתי המדינות, מאז המספרים בירידה. כעת רק 32% מהפלסטינים מאמינים ברעיון, על פי סקר שפורסם ביוני. בקרב יהודים ישראלים, האמונה בשלום המבוסס על שתי מדינות קרסה ל-19%, לפי סקר של מרכז המחקר Pew שפורסם במאי, מ-32% זמן קצר לפני ה-7 באוקטובר".

מתוך הוול סטריט ג'ורנל, מאת מרקוס ווקר, פטימה אבדולקרים, ענת פלד. לקריאת הכתבה המלאה.