עמוס לוזון מתכנן להנפיק את פעילות הבנייה למגורים שלו, המרוכזת בחברת לוזון רונסון, ברבעון הראשון של 2025 - ואולי אף לקראת סוף השנה הנוכחית. לגלובס נודע כי לוזון רוסון, הפועלת בשוק הדיור של פולין ובישראל, מקדמת גיוס שהיקפו מוערך בכ-300 מיליון שקל אשר ישקף לה שווי של כ-1.2 מיליארד שקל (לפני הכסף). שווי זה כפול מההון העצמי של לוזון רוסון, שעמד בסוף הרבעון השני השנה על כ-600 מיליון שקל.
● פאלו אלטו עולה על הציפיות וחוגגת את תקלת הענק של המתחרה
● 10 מיליארד שקל בתור התחלה: העסקה שמשקפת את פוטנציאל השווי העצום של הקרקעות בצפון הרצליה
קבוצת לוזון עצמה, המחזיקה כיום בבעלות המלאה בלוזון רוסון, נסחרת בשווי של 916 מיליון שקל, כשמלבד פעילות המגורים יש לה עסקים בתחומי הבנייה, האנרגיה (תחנת הכוח דוראד) והפיננסים (טריא). עמוס לוזון המשמש כמנכ"ל קבוצת לוזון, מחזיק 68% ממניותיה בשווי של יותר מ-600 מיליון שקל. חברת מור גמל מחזיקה בכ-12% ממניות הקבוצה.
לוזון רונסון, בניהולו של בעז חיים, קיבלה לאחרונה "אור ירוק" משני גופים פיננסיים - קרן הגידור ספרה ובית ההשקעות מור - לדחיית מועד הנפקתה המתוכננת לפרק זמן של שנה, עד לאוגוסט הבא.
ספרה ומור השקיעו לפני כשנתיים וחצי 45 מיליון שקל במניות רונסון, חברה בת של לוזון רונסון שבעבר נסחרה בבורסה בוורשה. על פי ההסכם בין הצדדים יוכלו השתיים להמיר את השקעתן בעת הנפקת לוזון רונסון למניות חברה זו, בהנחה של 15% עד 20% מהמחיר בו יוצעו לציבור.
כאמור עמוס לוזון, המשמש כיו"ר לוזון רונסון, אינו מתכוון להמתין למועד האחרון והחל בקידום מהלך ההנפקה. ווליו בייס חיתום צפויה להוביל את ההנפקה.
הנתונים שאמורים לתמוך במהלך הם התוצאות החזקות של החברה הבת הפולנית רונסון, שנוסדה לפני 23 שנה ומנוהלת בידי בעז חיים.
רונסון יוזמת ובונה דירות בערים שונות בפולין: ורשה, שצ'צ'ין, ורוצלב ופוזנן, והיא מוכרת ומוסרת מדי שנה בין 800 ל-1,000 דירות במדינה, כשבידיה צבר לבניית מעל 8,000 יחידות דיור בפולין.
שוק הדיור בפולין פורח כיום, בין היתר הודות לתוכניות ממשלה נרחבות לסבסוד משכנתאות. לפי מקור בחברה, בשנה שעברה הוענקו משכנתאות בריבית של 2% בלבד לציבור הזכאים, וכעת יוזמת הממשלה הפולנית משכנתאות בריבית 0% למימון של עד 80% מעלות הדירה, מה שעשוי להוביל לעלייה בביקושים.
רונסון מוחזקת על ידי לוזון רונסון לצד זרוע של בניית דירות בישראל, בין היתר בפרויקטי התחדשות עירונית בראשון לציון ובאור יהודה, עם תוכניות לבניית מעל ל-1,500 דירות. בנוסף זכתה החברה במכרז של רשות מקרקעי ישראל במאי האחרון, יחד עם שותפים, להקמת 420 יחידות דיור (חלקה של לוזון רונסון - 92 יח"ד) במקומו של מתחם "אולפני הרצליה". התמורה לקרקע עומדת על 142 מיליון שקל וחלקה של לוזון רונסון מהווה כרבע מהפרויקט.
גייסה אג"ח בת"א בזמן המלחמה
בשבוע שעבר פרסמה רונסון "הפולנית" את תוצאותיה למחצית הראשונה של השנה, אשר לימדו כי מחירי הדירות המזנקים בפולין סידרו לה עלייה חדה ברווח הנקי. במכירת הדירות נרשם גידול חד לסכום של 236 מיליון זלוטי (227 מיליון שקל), עלייה של 34% בתוך שנה. ההנהלה הסבירה זאת במחיר ממוצע גדול יותר לדירה שנמכרה, כשבתוך שנה עלה המחיר של דירה ממוצעת שמכרה רונסון ל-620 אלף זלוטי (596 אלף שקל), גידול של 30%.
שיעור הרווח הגולמי של רונסון עלה ל-34.4% לעומת 31.8% במחצית המקבילה אשתקד. זאת הודות לעליית מחירי הדיור בפרויקטים שהיא בונה בפולין ולתמהיל לקוחות שונה. בשורה התחתונה הרווח הנקי של רונסון כמעט הכפיל עצמו במחצית והסתכם ב-50.4 מיליון זלוטי (49 מיליון שקל). לוזון רונסון, החברה האם, הציגה רווח נמוך יותר של כ-33 מיליון שקל במחצית.
בדצמבר אשתקד, במהלך תקופת המלחמה, השלימה לוזון רונסון גיוס אג"ח בתל אביב (סדרה א'), בהיקף של 207 מיליון שקל, וזו נסחרת כיום בתשואה לפדיון (שקלית) של 6.5% על חוב ל-3.5 שנים. החברה שיעבדה את כלל מניות רונסון לטובת מחזיקי האג"ח.
טריא ונאוי יעמידו יחד משכנתאות
קבוצת לוזון היא גם בעלת המניות הגדולה בחברת האשראי טריא (21%), שפעילותה מוזגה לתוך שלד בורסאי שבו החזיקה הקבוצה לפני שלוש שנים. טריא מפעילה פלטפורמה מקוונת לתיווך אשראי (P2P) בין משקיעים בפלטפורמה לנוטלי הלוואות.
השבוע דיווחה טריא על שיתוף פעולה מתוכנן עם חברת האשראי החוץ בנקאי נאוי גרופ, באמצעות חברה שיקימו יחד ושתעמיד הלוואות לדיור שיובטחו במשכנתאות. החברה תעסוק גם בליווי קבוצות רכישה (שמקימות בנייני מגורים), זאת בהתבסס על הטכנולוגיה שפיתחה טריא.
עם עליית הריבית בעולם וביתר שאת בשנה החולפת, סבלה טריא מעומס גדול של בקשות לפדיון כספי המשקיעים, ואף נקלעה למחלוקת חריפה עם רשות ני"ע, שהובילה להצגה מחדש של דוחותיה ל-2023. מניית טריא צנחה ביותר מ-80% מפברואר 2022, ערב העלאות הריבית בעולם, ושווי השוק הנוכחי שלה הוא 95 מיליון שקל בלבד.
את 2023 סיכמה טריא עם הפקדות מצד הלקוחות בסכום של 310 מיליון שקל, בעוד שבקשות המשיכה הסתכמו בכמעט 1.7 מיליארד שקל. קבלת כספים אלו צפויה להתארך למשך מספר שנים.
לפי ההסכם שדווח השבוע, כל פעילות של טריא או נאוי גרופ למתן משכנתה לתקופה של מעל שלוש שנים, או להלוואות לליווי קבוצת רכישה, תבוצע רק דרך החברה המשותפת. נאוי גרופ תעמיד לה הלוואות בעלים נושאות ריבית בסך עד 120 מיליון שקל, שיהוו חוב נחות, לצורך גיוס החוב הבכיר לחברה המשותפת.
בהנהלת החברה המשותפת צופים כי מדובר יהיה בהקמת מעין בנק משכנתאות חדש בישראל, שיעמיד אשראי במאות מיליוני שקלים בשנה לציבורים שאינם מקבלים משכנתאות, כמו באוכלוסיות החרדית והערבית, וגם לרוכשי דירות שרוצים לקבל משכנתה גבוהה יותר (מעל ל-50% שהרגולציה על הבנקים מאפשרת). המהלך כפוף עדיין לאישורים רגולטוריים שונים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.