מימון ישיר | ניתוח

מי הם הישראלים שמעדיפים לקחת משכנתה ממימון ישיר, ולשלם מחיר כפול

דוחות מימון ישיר איכזבו את המשקיעים בשל עלייה בהפסדי האשראי וירידה ברווח הנקי • מנגד, תיק המשכנתאות של החברה גדל בקצב מהיר וכבר מניב למימון ישיר רווחים • הלווים מהחברה משלמים ריבית כפולה מזו המוצעת בבנקים, שמגיעה לשיעור דו־ספרתי

ערן גולן, מנכ''ל מימון ישיר / צילום: עופר חג'יוב
ערן גולן, מנכ''ל מימון ישיר / צילום: עופר חג'יוב

תוצאות מאכזבות שפרסמה מימון ישיר  לרבעון השני של השנה הובילו לצניחה של 14% במניה ביום הדיווח (ב'). חברת המימון לרכב הגדולה בישראל ממשיכה לרשום הוצאות גבוהות להפסדי אשראי. אותן הוצאות עמדו ברבעון על כ־60 מיליון שקל, ולצד שחיקה שנרשמה בהכנסות החברה (בשל השפעות מאקרו), הובילו לירידה של 27% ברווח הנקי הרבעוני ביחס למקבילו אשתקד, לכ־26 מיליון שקל.

אלטשולר שחם המשיך לאבד כספים ביולי, אך יש לו סיבה לאופטימיות
אחרי הקריסה הכואבת: נמצא רוכש לנכסי חברת סלינה
שרפה יותר ממיליארד שקל ונדרשת לפיטורים: הצרה החדשה של לנדא

בסיכום המחצית הראשונה של השנה צנחו רווחי מימון ישיר ב־14% ביחס לתקופה המקבילה ל־71 מיליון שקל. ההוצאה שנרשמה להפסדי אשראי מתחילת השנה עמדה על 113 מיליון שקל.

מימון ישיר מציינת כי שיעור ההוצאה ברבעון עמד על 3.17% מתיק ההלוואות שלה בסיכון. מדובר בהרעה ביחס לרבעון הקודם (3%) אך שיפור מול הפרשה של 4.55% מהתיק בסיכון שרשמה ברבעון המקביל אשתקד ושל 4.22% ברבעון האחרון של 2023 בו פרצה המלחמה.

עוד עולה מהדוחות כי הריבית הממוצעת הנקובה שגובה מימון ישר על הלוואות לרכב, שנחשבות למסוכנות יחסית, עמדה ברבעון השני על 9.52% צמוד למדד - מול 9.79% ברבעון המקביל אשתקד.

בשיחה עם משקיעים לאחר פרסום הדוחות אמר מנכ"ל מימון ישיר, ערן גולן, כי החברה לא הצליחה לגלגל את מלוא עליית הריבית על לקוחותיה: "גילגלנו ללקוחות 1% בתקופה שבה הריבית במשק עלתה ב־4%. הביקוש לא אינסופי ולכן היכולת לגלגל מוגבלת".

מימון ישיר מנוהלת ע"י גולן, שהחליף בתחילת השנה את המנכ"ל־מייסד ערן וולף ונמצאת בשליטת קבוצת צור שמיר של משפחת שנידמן. החברה פועלת בתחום האשראי הצרכני ללקוחות פרטיים, בעיקר במתן הלוואות לרכב.

מימון ישיר גילו בוננזה

אבל בשנתיים האחרונות בונה החברה רגל צומחת נוספת בתחום ההלוואות לרכישת נדל"ן - מתן משכנתאות והלוואות מגובות בדירה כבטוחה. תחום זה, עולה מהדוחות, מאפשר לחברה לגבות ריביות יותר מכפולות מהנהוג במערכת הבנקאית.

פעילות זו מתבצעת באמצאות החברה הבת "מימון ישיר נדל"ן ומשכנתאות", שבה שותפה גם קבוצת הביטוח מנורה (15%). מהדוחות עולה כי תיק האשראי של החברה הבת זינק במהירות מ־217 מיליון שקל בסוף 2022, לכ־1.6 מיליארד שקל בתום הרבעון השני השנה (עלייה של 143% בתוך שנה). לצורך השוואה, בתחום הרכב, שבו יש למימון ישיר תיק הלוואות של 5.3 מיליארד שקל, נרשמה שחיקה של 2% ביחס לתקופה המקבילה.

לצד הגידול בהיקף התיק גם ביצועיו משתפרים: בשנת 2022 הסב תיק המשכנתאות למימון ישיר הפסד של כ־12 מיליון שקל, שנבע ככל הנראה מעלויות הקמה וחדירה לשוק זה. ברבעון השלישי אשתקד כבר הניבה הפעילות רווח של 411 אלף שקל, כשברבעון השני של 2024 עמד הרווח מפעילות המשכנתאות על 7.5 מיליון שקל (פעילות ההלוואות לרכב הניבה רווח רבעוני של 22.3 מיליון שקל).

רוב הלקוחות: מסורבי הבנקים

בד בבד עם הגידול בתיק ההלוואות לנדל"ן, נהנית מימון ישיר מהריבית הגבוהה שהיא גובה עליהן. מהדוחות עולה כי הריבית הממוצעת הנקובה בהלוואות צמודות למדד בתחום משכנתאות עמדה על 8.52% ברבעון השני (מעל 11% לפי קצב האינפלציה הנוכחי), מול 7.51% בתקופה המקבילה אשתקד. זאת בשל העלייה בריבית בנק ישראל לצד "תהליך התאמת תיאבון הסיכון שביצעה החברה".

מדובר בריבית יותר מכפולה מזו שמעמידים כיום הבנקים לנוטל המשכנתאות.לפי נתוני בנק ישראל לסוף חודש יולי האחרון, משכנתאות בריבית קבועה צמודת מדד לתקופה של 5 עד 10 שנים (דומה מבחינת אורך חיי המשכנתה לאלה של מימון ישיר, אשר המח"מ שלהן עומד על כ־8 שנים), ניתנו בריבית ממוצעת של 3.57% בסוף יוני האחרון, בדומה לריבית בסוף החודש שקדם לו. לפני שנה בסוף יוני עמדה הריבית על 3.75%.

ברבעון השני של 2024 העמידה מימון ישיר הלוואות בסך של 267 מיליון שקל בתחום המשכנתאות, עלייה של 10% בתוך שנה. ההפרשה להפסדי אשראי בגין המשכנתאות הכפילה את עצמה לכמיליון שקל ברבעון. לא לחינם הריביות במימון ישיר גבוהות כל כך. רוב הלקוחות הם כאלה שהבנקים דוחים. בשיחת הוועידה עם המשקיעים אמר המנכ"ל גולן כי בחברה "מזהים שלושה פלחים בשוק נוטלי המשכנתאות. הגדול (כ־80%) הם אלה שמרוצים מהפתרון שהבנקים נותנים להם. יש עוד 5% שהם מסורבים על ידי הבנקים, ועוד 15% שמקבלים פתרונות חלקיים מהבנקים מסיבות כאלה ואחרות כמו ביורוקרטיה, תאבון הסיכון (של הבנק) או החלטות רגולציה.

"להערכתנו השוק הזה הגיע השנה (לקצב שנתי) של משכנתאות בהיקף של 10 מיליארד שקלים. זה פלח השוק שאליו אנחנו מכוונים". בחודש שעבר גייסה חברת המשכנתאות של מימון ישיר ומנורה 300 מיליון שקל בהנפקת אג"ח לגופים מוסדיים, שדורגו A3 ע"י מידרוג (מקביל לדירוג A מינוס של S&P מעלות).

"לא כפופים לרגולציה כמו הבנק"

מרטין בוקסדורף, יועץ משכנתאות המתמחה בקהל שסורב ע"י הבנקים, מציין כי "עולם המשכנתאות מתחלק לשני קהלים גדולים - רוכשי בית שצריכים משכנתה ונוטלי הלוואות לכל מטרה שמגובות בשיעבוד על הבית. כיום הבנקים לא מאשרים משכנתאות מכל מיני סיבות. אם למישהו חזרו כמה צ'קים והיסטוריית האשראי שלו לא טובה, או שאולי אינו עומד בתנאים אחרים שנקבעו על ידי הרגולציה. אז הוא נאלץ לחפש פתרון כזה".

לדבריו, "חברות כמו מימון ישיר לא כפופות לרגולציה כמו הבנק. לכן הן יכולות למשל לשעבד בית קיים, במקום למשל עד 50% משווייו, כפי שנדרש מלקוחות מסוימים, גם בשיעור של 70% חלק מהחברות האלה גם יותר 'סלחניות' למי שיש לו בעיות בדירוג האשראי, או שאין לו הכנסות לא מסודרות".

לאחר הירידה היומית החדה במניה נסחרת מימון ישיר בשווי של 1.56 מיליארד שקל, ירידה של 36% מהשיא לפני שנתיים (אך עלייה של 66% מהשפל שרשמה באוקטובר האחרון).