בעקבות מתקפה רוסית כבדה, אוקראינה דוחקת במערב להסיר את ההגבלות על טילים

ההתקפות על אוקראינה גורמות נזק משמעותי לרשת החשמל הנחלשת שלה ממילא

כוחות חילוץ פועלים בעיר האוקראינית זפוריז'יה / צילום: Reuters, Zaporizhzhia Regional Military Administration / Handout
כוחות חילוץ פועלים בעיר האוקראינית זפוריז'יה / צילום: Reuters, Zaporizhzhia Regional Military Administration / Handout

רוסיה פגעה במטרות ברחבי אוקראינה במה שקייב תיארה כהפצצה האווירית הגדולה ביותר של המלחמה, גרמה נזק לתשתית האנרגיה הנחלשת ממילא של המדינה והובילה את אוקראינה לקרוא לבעלות ברית מערביות לעזור לה להכות בחזרה. 

כותרות העיתונים | לבקשת ישראל: בורסת הקריפטו שמחרימה כספים פלסטיניים
קוריאה הצפונית חשפה מל"טים מתאבדים שדומים במיוחד למוצרים ישראליים
לאחר פעולת התגמול של חיזבאללה, כל העיניים נשואות אל איראן

ביום שני השבוע, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי דחק בבעלי בריתה של קייב להסיר את ההגבלות על השימוש בנשק ארוך טווח מתוצרת המערב, כמו טילי ATACMS של ארה"ב, כדי לפגוע עמוק בתוך שטח רוסיה. "לא יכולות להיות הגבלות ארוכות טווח באוקראינה, כאשר לטרוריסטים אין הגבלות כאלה", אמר זלנסקי בטלגרם. "לאמריקה, בריטניה, צרפת, ולשותפים אחרים יש את הכוח לעזור לנו לעצור את הטרור". 

המתקפה הדגישה כמה מחולשותיה של אוקראינה

בהצהרה, הנשיא ביידן גינה את המתקפה, ציין את הסיוע של ארה"ב לאוקראינה באמצעות מערכות הגנה אווירית וטילים, והבטיח תמיכה מתמשכת. ההצהרה לא הציעה אמצעים נוספים כדי לעזור לאוקראינה או להעניש את רוסיה. 

מוסקבה שיגרה ביום שני בבוקר 127 טילים ו-109 מל"טים מסוג שאהד בפיתוח איראני לאוקראינה, כך על פי חיל האוויר של המדינה. לפחות שלושה בני אדם נהרגו בהתקפה, ורבים נוספים נפצעו. 

התקיפה מגיעה שלושה שבועות לאחר שאוקראינה החלה בפלישה הקרקעית שלה לאזור קורסק ברוסיה, שם קייב השתלטה על יותר מ-400 ק"מ רבוע של שטח - מה שהעניק לאוקראינים דחיפה מורלית נחוצה לאחר חודשים של איבוד איטי בחזית המזרחית. 

אבל המתקפה ביום שני הדגישה כמה מחולשותיה של אוקראינה. למרות שמטוסי ה-F-16 הראשונים החלו להגיע לאוקראינה הקיץ, ועשויים להוסיף שכבת הגנה נוספת למערכות ההגנה האווירית הקרקעיות שלה, אוקראינה עדיין חסרה את המשאבים ליירט טילים בכל חלקי המדינה. 

נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי הצטלם ברקע מטוסי F-16 אמריקאיים / צילום: ap, Efrem Lukatsky
 נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי הצטלם ברקע מטוסי F-16 אמריקאיים / צילום: ap, Efrem Lukatsky

בנוסף, תשתית האנרגיה של אוקראינה הפכה לפגיעה יותר במהלך השנה הזו, מכיוון שמוסקבה תקפה תדיר תחנות כוח מרכזיות ואתרי הולכה. הפסקות חשמל מתגלגלות הפכו נפוצות בקיץ הזה, ומציינות את הפעם הראשונה שמערכת האנרגיה נפגעה קשות במהלך החודשים החמים. הרשויות נאלצו להטיל הפסקות חירום של רשת החשמל. 

גורמים רשמיים אוקראינים לא פירטו מיד אילו חלקים ברשת החשמל נפגעו, אך דווח על נזקים ברחבי המדינה, כולל באזורי לבוב וזפוריז'יה שנמצאת בדרום-מזרח אוקראינה. באזור קייב, תחנת כוח הידרואלקטרית נפגעה, אך פקיד מקומי אמר לתקשורת האוקראינית כי הנזק אינו חמור. אם הסכר בתחנה ההידרואלקטרית היה נהרס, הוא היה מציף את קייב. 

"האויב לא מוותר על תוכניות למנוע מהאוקראינים חשמל", כתב הרמן חלושצ'נקו, שר האנרגיה של אוקראינה, בפייסבוק. "המצב קשה". 

רוסיה אמרה כי כיוונה לתחנות גז וחשמל ששימשו לתמיכה בצבא אוקראינה.

למרות הפצרותיה החוזרות ונשנות של קייב, בעלות בריתה, ובמיוחד וושינגטון, נרתעו מלאפשר לה להשתמש בנשק מערבי כדי לפגוע ברוסיה, תוך חשש מהסלמה של סכסוך עם מעצמה גרעינית. 

מוקדם יותר השנה, המתקפה של רוסיה על אזור חרקוב בצפון-מזרח אוקראינה הובילה כמה ממשלות זרות להסיר כמה מגבלות על שימוש בנשק מתוצרת מערב כדי לפגוע ברוסיה. עם זאת, אוקראינה עדיין אינה רשאית להשתמש כלי נשק אלה לצורך תקיפות עמוקות ברוסיה. למרות שאוקראינה ביצעה שורה של תקיפות על בתי זיקוק, שדות תעופה ומתקני אחסון נשק בתוך רוסיה בחודשים האחרונים, התקפות אלו בוצעו באמצעות מל"טים מתוצרת אוקראינה. 

הכוחות האוקראינים השתמשו לראשונה בשילוב של מזל"ט וטיל

דובר המועצה לביטחון לאומי, ג'ון קירבי, אמר ביום שני כי לא חלו שינויים בהנחיות לשימוש בנשק, אך השיחות עם אוקראינה נמשכות.

בקייב, גורמים רשמיים מקווים שהמתקפה ביום שני תגרום שוב לבעלי ברית מערביים לשנות את מדיניותם. 

"הרשאה לתקוף עם נשק מערבי עמוק לתוך שטח הפדרציה הרוסית", כתב אנדרי ירמק, ראש משרדו של זלנסקי, ברשתות החברתיות, "זה הכרחי. אנחנו עושים את זה בעצמנו. אבל החלטה כזו תאיץ את קץ הטרור הרוסי". 

קייב גם פיתחה כלי נשק משלה כדי להשיב מלחמה נגד רוסיה. ביום שבת, במהלך נאום לציון יום השנה ה-33 לעצמאותה של אוקראינה מברית המועצות, הודיע זלנסקי כי הכוחות האוקראינים השתמשו לראשונה בנשק חדש בשם "פאליניציה", שילוב של מזל"ט וטיל. 

"זו הדרך החדשה שלנו להגיב", אמר.