אורניום שקרוב לארבע פצצות: תוכנית הגרעין האיראנית מתקדמת

הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מעריכה כי טהרן מתקרבת לכמות תיאורטית של אורניום מועשר שמספיקה לארבע פצצות גרעין - כך פורסם ברויטרס • ניכר כי הסכם הגרעין מ־2015, שממשל טראמפ עזב שלוש שנים לאחר שנחתם, כבר לא רלוונטי

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Vahid Salemi
עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בזמן שהעולם מתרכז במתרחש במזרח התיכון במסגרת מלחמת "חרבות ברזל", העשרת האורניום האיראנית לשיעורים גבוהים נמשכת - כך עולה מדוחות הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), שהגיעו לידי רויטרס.

4.3 מיליון דולר ליחידה: הטיל האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן
WSJ | לאחר פעולת התגמול של חיזבאללה, כל העיניים נשואות אל איראן

העשרת אורניום היא פעולה בה לוקחים את האורניום, ומגבירים בו באופן משמעותי את שיעור האיזוטופ הבקיע, אורניום־235, שמהווה שבע אלפיות בלבד. לתחנת כוח גרעינית אזרחית שגרתית, נדרשת העשרה לשיעור 3%-5% - משמעותית פחות מכ־90%, שמשמשים לנשק גרעיני ולצוללות. לפי אחד מהדוחות של סבא"א, איראן צברה לאחרונה 22.6 ק"ג אורניום מועשר ל־60% - ובסך הכל ברשותה 164.7 ק"ג. בארגון מעריכים כי לטהרן חסרים רק 2 ק"ג כדי להגיע לכמות תיאורטית, שאם תועשר יותר, תספיק לארבע פצצות גרעין.

בימים בהם ישנה אופטימיות בעולם מחידוש שיחות הגרעין עם טהרן לאחר כניסת ממשל מסעוד פזשכיאן, ניכר כי הסכם הגרעין מ־2015, שממשל טראמפ עזב שלוש שנים לאחר שנחתם, כבר לא רלוונטי. במסגרת אותו הסכם, הוגבלה איראן, בין השאר, להעשרה לשיעור של 3.67%. מעבר לכך, אותו הסכם הבטיח הקלות שונות למשטר האייתוללות, ביניהן: יכולת לערוך ניסויים ב־30 צנטריפוגות מתקדמות החל ממרץ 2024; אפשרות להתכונן להעשרה בצנטריפוגות מתקדמות יותר מ־2025; והחל מ־2030, להעשיר מעבר ל־3.67% ולהשתמש במים כבדים, לצד הפחתת הפיקוח של סבא"א.

"המנכ"ל (רפאל גרוסי) מביע את תקוותו כי חילופי הדברים הראשוניים שלו עם הנשיא פזשכיאן יביאו לביקור מוקדם באיראן, ולפתיחה בדיאלוג בונה שיביא במהירות לתוצאות", אמר גורם לרויטרס. אולם, לפי הדיווח, לא נרשמה ברבעון החולף התקדמות במגעים בין סבא"א לבין איראן, ואיסורי הכניסה של פקחי הסוכנות נותרו בעיניהם. כשעיני הפקחים לא נמצאים במתקנים, איראן המשיכה להתקין צנטריפוגות וקסקדות, בהן מפרידים איזוטופים, במתקני הגרעין בנתנז ובפורדו.